Kontrola dejísk ME21 je v procese, Kováčik poďakoval Calzonovi

❚❚

Senec 27. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Medzi hlavné témy konferencie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) patrili budúcoročné ME21, ktoré hostí osem slovenských miest. Prezident SFZ Ján Kováčik vyzdvihol tohtoročné úspechy na medzinárodnej i klubovej scéne a explicitne poďakoval trénerovi Francescovi Calzonovi. Delegát Dušan Chytil prišiel s návrhom na odvolanie predsedu komisie rozhodcov Mariána Ružbarského, proti ktorému hlasovala väčšina zvyšných delegátov

Ján Kováčik
Na snímke prezident Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Ján Kováčik

Organizáciu na jedno z najväčších futbalových podujatí spadajúcich pod Európsku futbalovú úniu (UEFA) má pod taktovkou spoločnosť SFZ Event, s.r.o. Kontrolou zo strany UEFA už prešli štadióny Sihoť v Trenčíne, žilinský Štadión pod Dubňom i Košická futbalová aréna. V týchto dňoch prebieha najdôkladnejšie skúmanie prešovského štadióna Futbal Tatran Aréna, ktorý je momentálne stále vo výstavbe. Začiatkom októbra prejdú kontrolou aj bratislavské Tehelné pole, Štadión Antona Malatinského v Trnave, dunajskostredská MOL Aréna a nitriansky Štadión pod Zoborom. Okrem ôsmich dejísk bude k dispozícii aj 17 tréningov plôch – jedna pre rozhodcov. Dané miesta dostanú sadu tréningových pomôcok a ich tréningové ihriská prejdú revitalizáciou. Členka výkonného výboru SFZ pre marketing a strategické plánovanie Mária Berdisová informovala, že spoločnosť Event ešte plánuje kampaň na získanie dobrovoľníkov, keďže z potrebného počtu 1000 má k dispozícii na šampionát zatiaľ len pätinu.

.

Prezident Kováčik vyzdvihol počínanie slovenského “áčka” na tohtoročných ME i historický postup Slovana Bratislava do hlavnej časti Ligy majstrov. “Rok 2024 môžeme považovať za jeden z najúspešnejších v histórii slovenského futbalu. Slovenské A-mužstvo sa na vrcholovom turnaji prebojovalo do osemfinále a bolo dve minúty od postupu do štvrťfinále. Zdolali sme tretí tím rebríčka FIFA (Belgicko) a Ivan Schranz bol medzi najlepšími strelcami turnaja. Vyslúžili sme si za to medzinárodné uznanie. Teší nás, že dnes má naša reprezentácia tvár, hrá futbal na ktorý sme hrdí, na ktorý sa dá pozerať a na ktorý sa tešíme. Francesco, ďakujem veľmi pekne,” povedal na konferencii Kováčik. “ŠK Slovan Bratislava sa ako štvrtý slovenský klub prebojoval do hlavnej fázy Ligy majstrov. Obrovská gratulácia pre Slovan, ďakujeme pekne za úžasnú reprezentáciu klubového futbalu,” dodal Kováčik. Vyzdvihol aj účasť slovenskej reprezentácie do 17 rokov na tohtoročných ME na Cypre, historický postup ženského národného tímu do baráže o účasť na budúcoročné ME vo Švajčiarsku a prácu Ivana Kružliaka, ktorý pôsobil ako rozhodca v piatich zápasoch tohtoročných ME. “Slová od prezidenta sa počúvali dobre. Je to však práve zásluha jeho a zväzu, že nám dali výborné podmienky. Je to aj zásluha hráčov, ktorí boli k dispozícii a robili to, čo sme od nich vyžadovali. Zväz veril mojej práci a môjmu výberu hráčov,” povedal Calzona.

Generálny sekretár DAC Chytil v úvode navrhol zmenu programu a pridanie bodu o hlasovaní na odvolanie Ružbarského. Dunajskostredský klub má pomerne často výhrady proti rozhodnutiam arbitrov, naposledy minulú nedeľu v zápase 7. kola Niké Ligy proti Slovanu Bratislava (1:2). Domáci podali po stretnutí niekoľkobodovú sťažnosť na rozhodcu Martina Dohála, za ktorého najväčšie pochybenie považovali neudelenie druhej žltej karty Vladimírovi Weissovi ml. v závere prvého polčasu. Túto námietku uznala aj komisia rozhodcov. “Zastávame názor, že nadišiel čas, aby sme zastavili neprofesionálne vedenie komisie rozhodcov SFZ. V uplynulých rokoch sa náš klub neustále zaoberá opakujúcimi sa nenapraviteľnými chybami arbitrov v rámci najvyššej súťaže. Naše sťažnosti sú väčšinou považované za opodstatnené a z časti opodstatnené. Naše upozornenia na pochybenia jednotlivých arbitrov však neviedli k zlepšeniu výkonov rozhodcov. Futbalovým klubom ani po úspešnej sťažnosti nikto nevráti body, o ktoré prídu v dôsledku zavinenia rozhodcov,” povedal Chytil. Za jeho návrh hlasovali štyria zo 73 delegátov, proti bolo 54 a zdržalo sa pätnásť. “Beriem to na vedomie a vážim si dôveru delegátov. Ja si myslím, že celá komisia sú profesionáli a zdatní ľudia,” okomentoval návrh Ružbarský.

.

Na konferencii boli prítomní viacerí hostia, medzi nimi aj zástupkyňa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Marion Gavatová, a zástupca štátny tajomník Ministerstva cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Ján Krišanda. UEFA zastupoval Jozef Kliment a prítomný bol taktiež generálny riaditeľ sekcie športu Miloš Tomáš. Kováčik vyzdvihol na konferencii aj vznik Ministerstva cestovného ruchu a športu. “Prvýkrát v histórii Slovenska má šport v rámci vládnej exekutívy také miesto, aké mu prináleží. Šport sa dostal po 30 rokoch medzi vládne priority a tomu zodpovedá aj navýšenie prostriedkov do športu. Konečne máme partnera, ktorý má nielen mandát, ale aj kompetencie a prostriedky,” povedal Kováčik.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:15

Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

18:59

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

18:58

Miláno a ďalšie samosprávy plánujú budúci týždeň podať na príslušný súd odvolanie proti premenovaniu letiska v tomto severotalianskom meste po zosnulom bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim. Zmenu názvu oznámil začiatkom júla taliansky minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta.

18:57

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku.

18:57

Národy a krajiny západného Balkánu si zaslúžia viac ako to, čo dostávajú z Bruselu. Tieto krajiny už mali byť v Európskej únii, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok po spoločnom rokovaní vlád Maďarska a Severného Macedónska v Ochride.

18:56

Približne 3500-ročný hrob z bronzovej doby objavený na severozápade Číny obsahoval najstarší známy syr na svete. Syr bol rozprestretý na tele múmie.

18:55

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti “desivým tempom”.

18:52

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

18:50

Grécke úrady vyšetrujú úmrtie pakistanského migranta, ku ktorému došlo vo väzbe na policajnej stanici v centre Atén. Vyšetrovanie podnietili fotografie jeho tela pokrytého modrinami, ktoré sa šíria na internete.

17:24

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v piatok vo Valnom zhromaždení OSN vyhlásil, že prišiel vyvrátiť nepravdy, ktoré počul od iných svetových lídrov počas ich prejavov v priebehu tohto týždňa. Povedal, že pôvodne neplánoval do New Yorku cestovať, pretože jeho krajina je vo vojne a podľa jeho slov bojuje o život. Trval na tom, že Izrael chce mier a z rozrastajúceho konfliktu v regióne obvinil Irán.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali