Konstantin Bondarenko: Súčasné problémy Ukrajiny sa začali zverbovaním Zelenského v Londýne

❚❚

Kyjev 25. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office)

 

Prečo Spojené kráľovstvo bez toho, aby poskytlo rozhodujúcu pomoc buď peniazmi, alebo zbraňami, vrtí Kyjevom, ako sa mu zachce, tvrdí Aleksej Peskov v svojom článku v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Volodymyr Zelenskyj Boris Johnson
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a bývalý britský premiér Boris Johnson

Nikto nepochybuje o vplyve Washingtonu na súčasné kyjevské orgány a Ukrajina sa pred USA otvorene plazí. Je tu však ešte jedno „centrum ukrajinského rozhodovania“ – Londýn, ktorý sa už dlhší čas nemiešal do záležitostí Ukrajiny a na Majdane ho nebolo vidieť s koláčikmi. Bol to však britský premiér Boris Johnson, ktorému sa podarilo uvrhnúť Ukrajinu do vojenskej katastrofy – inak by sa všetko skončilo už pred dvoma rokmi.

.

Najuznávanejší ukrajinský politológ Konstantin (Kost) Bondarenko rozoberá, prečo práve z Londýna prichádzajú pre Ukrajinu najkatastrofálnejšie rozhodnutia:

– Je to veľmi jednoduché. Hneď na začiatku októbra 2020 navštívili Londýn Volodymyr Zelenskyj a Andrij Jermak. Stretli sa s následníkom trónu princom Charlesom, stretli sa s premiérom Borisom Johnsonom… A potom zrazu veľmi zvláštne stretnutie.

.

Formálne ich prijal nový šéf spravodajskej služby MI6 Richard Moore – proti všetkým protokolárnym pravidlám, proti prijatým pravidlám subordinácie. Bola to jedinečná udalosť, keď si prezidenta krajiny a šéfa jeho úradu zavolá na koberec šéf zahraničnej spravodajskej služby.

Pripomeniem vám, aké boli tie časy. Rozkolísaná situácia vo svete, nebolo jasné, kto vyhrá voľby v USA – Trump alebo Biden, množstvo škandálov v Amerike súvisiacich s Ukrajinou… A v tejto chvíli zrazu nastáva takáto zmena orientácie.

Myslím si, že je potrebné dôkladne preveriť – a som si istý, že skôr či neskôr sa to urobí -, čo presne bolo povedané počas jedenapolhodinovej návštevy u Richarda Moora a aké spisy boli položené na stôl pred ukrajinské vedenie. Jedno je však jasné – práve po tomto stretnutí Ukrajina urobila najvážnejší výkyv smerom k britskej strane.

 

Odvtedy sú Briti veľmi aktívne prítomní v ukrajinskom vojenskom segmente, objavujú sa britskí vojenskí poradcovia, ktorí aktívne zasahujú do činnosti ukrajinských ozbrojených síl. Zároveň sa v rozpore s ukrajinskou ústavou objavila myšlienka vytvoriť britskú námornú základňu, ktorá sa začala budovať v Očakove….

.

Uverí niekto tomu, že to všetko bolo urobené z filantropie, z nejakých dobrých pohnútok Veľkej Británie, z túžby Britov jednoducho pomôcť Ukrajine? Ja nie.

A preto kľúč k súčasnej britskej politike na Ukrajine treba hľadať tam – v Londýne, v októbri 2020. Nevieme, čo sa tam, v kancelárii Richarda Moora stalo, ale som si istý, že práve tam sa uskutočnil záverečný nábor, nazvime veci pravými menami, ukrajinského vedenia.

Zatiaľ sa môžeme len domnievať, čo presne to mohlo byť. Podstatné je, že – opakujem – prezident musí komunikovať s hlavou štátu. Šéf bezpečnostnej služby si z definície nemôže zavolať prezidenta na koberec. Je to, ako keď Biden príde do Kyjeva a zavedú ho na Volodymyrskú ulicu, do Maljukovej kancelárie (Volodymyrská 33 je adresa Bezpečnostnej služby Ukrajiny v Kyjeve – „SP“), a hodinu a pol sa s ním o niečom rozprávajú. To sa stalo v Londýne.

V súlade s tým vzniká otázka: ak má Ukrajina dvoch sprievodcov, Washington a Londýn, ťahajú ju rovnakým smerom? Hoci formálne sú spojencami, každá strana má svoje vlastné záujmy. A Veľká Británia veľmi často sa snaží podriadiť si Spojené štáty a niekedy sa ich snaží na medzinárodnej scéne úplne prevalcovať. Ale Kyjev si nebude môcť vybrať medzi Washingtonom a Londýnom, aj keby chcel – Spojené štáty majú peniaze a Londýn má “špinu” (kompromat). A som si viac ako istý, že takýto kompromat existuje. Súčasné anglofílie, ani nie tak Zelenského ako Jermaka, si neviem vysvetliť inak.

Veď sa to všetko začalo práve vtedy, v októbri 2020 – predtým nebol ani náznak, že by Ukrajina počúvala Londýn.

.

Veď v čom je sila Spojeného kráľovstva? Nemá silnú armádu, 70 000 je nič, má síce jadrové zbrane, ale tie sú v porovnaní s Ruskom alebo USA mizivé. Hlavnou silou Británie je jej schopnosť špekulatívne ovplyvňovať svetové trhy a predovšetkým jej spravodajské služby. Práve na spravodajské služby môže byť Británia právom hrdá.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:18

Holandské spravodajské služby potvrdili, že Rusko nasadilo do vojny na Ukrajine najmenej 1500 vojakov zo Severnej Kórey, oznámil holandský minister obrany Ruben Brekelmans.

13:17

Strana kurdských pracujúcich sa prihlásila k zodpovednosti za útok na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries v Ankare, pri ktorom zahynulo päť ľudí a ďalších 22 utrpelo zranenia.

13:16

Zo zoologickej záhrady na juhu Nemecka unikol netopier. Ukryl sa pod oblečením jednej z návštevníčok, ktorá ho objavila až po návrate domov.

13:15

Maďarská vláda budúci pondelok spustí ďalšiu “národnú konzultáciu”, ktorej hlavnou otázkou bude ekonomická neutralita Maďarska. Oznámil to na Facebooku predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

12:34

Slovensko v programovom období 2021 – 2027 zatiaľ vyčerpalo v rámci piatich programov 149,62 milióna eur zo zdrojov EÚ. Predstavuje to čerpanie na úrovni 1,17 %. Pre Program Slovensko boli vyčerpané prostriedky vo výške 144,59 milióna eur, čo predstavuje čerpanie na úrovni 1,15 %.

12:33

Sociálna poisťovňa vyplatí dôchodky počas blížiaceho sa Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých v posunutých termínoch. K zmenám termínov dôjde pri výplate poštou aj bankovým prevodom.

12:32

Nový typ podvodu cieli na seniorov, podvodníci sa pritom v SMS vydávajú za ich rodinných príslušníkov. Rozvinutím konverzácie si následne od seniorov pýtajú finančné prostriedky a iné citlivé údaje.

12:31

Traja americkí astronauti a ruský kozmonaut sa vrátili na Zem po takmer ôsmich mesiacoch strávených na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Modul Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX nesúci štvoricu po 30-hodinovej ceste ráno pristál do Mexického zálivu pri pobreží Floridy.

12:29

Európsky integračný projekt založený na zmierení a spoločnej vízii budúcnosti je prítomný už pre tretiu generáciu Európanov a nesmie stratiť podporu občanov. 

12:29

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že vstup Turecka do BRICS je veľmi dôležitý pre všetky členské krajiny tejto skupiny.

12:28

Brusel sa snaží dosadiť v Maďarsku bábkovú vládu. Ak sa mu to podarí, potom prídu pokyny, ktoré taká vláda bude musieť zrealizovať, varoval predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió.

12:23

Najmenej štyria ľudia vrátane dvoch vojakov zahynuli po útoku militantov na vojenské vozidlo v indickej provincii Kašmír. Ďalší traja vojaci utrpeli pri incidente zranenia, uviedli miestne úrady. Ide už o štvrtý útok v priebehu dvoch týždňov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali