Konsolidačný balík kriticky vnímajú aj voliči vládnych strán. Najväčšie obavy panujú zo zvýšenia DPH

❚❚

Bratislava 21. októbra 2024 (HSP/Foto:SCIO)

 

Zistenia vychádzajú z prieskumu Agentúry SCIO, ktorý bol realizovaný na reprezentatívnej vzorke tisíc respondentov v dňoch 7. – 11. októbra 2024

Graf 1

Negatívne vníma vládou presadený a prezidentom Pellegrinim podpísaný konsolidačný balík až 73 % respondentov, naprieč politickým spektrom. Najväčšími kritikmi sú pochopiteľne najmä voliči opozičných strán. Spomedzi tých, ktorí uviedli, že by volili Progresívne Slovensko je to až 93 % a druhí najkritickejší sú voliči KDH s 92 %. Kriticky sa však k prijatým opatreniam stavajú aj voliči vládnej koalície. U voličov Hlasu-SD je to dokonca väčšina 58,04 %

.

“Tieto postoje sú pochopiteľné, najmä v kontexte, v ktorom negatívny dosah konsolidačného balíka na osobné financie predpokladá až 76 % opýtaných,” uviedol hlavný analytik Agentúry SCIO Martin Klus. Absolútne najkritickejší boli v tomto prípade voliči strany Demokrati, z ktorých každý oslovený odpovedal kladne, no vážny dosah na svoje financie očakáva aj 68 % voličov SMERu-SSD, 68 % Hlasu-SD a 66 % voličov SNS.

“Naplnil sa náš predpoklad, že za najväčší problém budú opýtaní vnímať zvýšenie DPH z 20 % na 23 %, a to až 64,8 %. Aj v tomto prípade sú zrejmé obavy naprieč politickým spektrom a podiel opozičných a količných voličov je dokonca ešte vyrovnanejší, ako v predchádzajúcich príkladoch. Najlepšie to vidieť na voličoch Progresívneho Slovenska s 59 % a SMERuSSD, kde je obava z rastu DPH až na úrovni 67 %,”  doplnil Klus.

.

Zaujímavá je tiež silná kritika respondentov voči komunikácii vlády pri zavádzaní týchto konsolidačných opatrení. Za nejasnú, zmätočnú či aspoň nedostatočnú ju označilo 66 % opýtaných. “Na rozdiel od DPH, v tomto prípade kritická časť respondentov zo strany vládnej koalície slabne. Podielovo najkritickejší sú ku komunikácii voliči hnutia Slovensko na úrovni až 91 %, pričom z vládnej koalície sa ako najmenej kritickí javia voliči Hlasu-SD s len 28 %,”  uzavrel Klus

 

Graf 2

 

Graf 3

 

Graf 4

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:14

Vo veku 72 rokov zomrel v nedeľu na infarkt poľský klavirista, hudobný pedagóg a príležitostný herec Janusz Olejniczak, ktorý hral klavírne party v oscarovom filme Pianista z roku 2002. Oznámila to v pondelok jeho rodina.

Janusz Olejniczak
Na snímke Janusz Olejniczak
15:56

Čína a India sa v pondelok dohodli na spôsobe vykonávania vojenských hliadok pozdĺž spornej vzájomnej hranice v Himalájach, čo by mohlo napomôcť k vyriešeniu konfliktu trvajúceho od roku 2020.

15:55

Prezident Spojených arabských emirátov (SAE) Muhammad bin Zájid Ál Nahján v pondelok ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal, že je pripravený podporiť úsilie zamerané na dosiahnutie mieru na Ukrajine.

15:53

Z Pásma Gazy bude do Európy evakuovaných 1000 žien a detí, ktoré potrebujú lekársku starostlivosť, uviedol v pondelok Hans Kluge, regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu.

14:50

Disponibilná miera nezamestnanosti zostáva už trištvrte roka na piatich percentách, nedostatok zamestnancov je na západe Slovenska. Počet voľných pracovných miest sa približuje predkrízovému maximu. Slovensko dosiahlo aj nový rekord v zamestnávaní cudzincov, aktuálne vo firmách pracuje vyše 111.000 zahraničných pracovníkov. V pondelok to uviedla analytička Inštitútu finančnej politiky (IFP) Monika Pécsyová.

14:49

Kubu, ktorú od piatka sužuje rozsiahly výpadok dodávok elektriny, zasiahol v noci na pondelok hurikán Oscar. Ako hurikán prvej kategórie dorazil v nedeľu krátko pred polnocou SELČ k východnému pobrežiu tohto ostrovného štátu v Karibiku sprevádzaný vetrom s rýchlosťou takmer 130 kilometrov za hodinu, krátko nato však zoslabol na tropickú búrku.

14:49

Používanie generatívnej umelej inteligencie (GenAI) na pracovisku vzrástlo z vlaňajších 22 % na 75 %. Vyplýva to z tohtoročného prieskumu spoločnosti EY, na ktorom sa zúčastnili zamestnanci a zamestnávatelia v krajinách po celom svete.

14:48

Na budapeštianskej Východnej stanici (Keleti pályaudvar) v pondelok zišiel jednou nápravou z trate pomaly sa pohybujúci opravárenský rušeň. Pri nehode sa nikto nezranil. Na Facebooku to oznámil generálny riaditeľ maďarských štátnych železníc Zsolt Hegyi.

14:47

Americký minister obrany Lloyd Austin pricestoval v pondelok ráno na neohlásenú návštevu Kyjeva, ktorá je už jeho štvrtou vo funkcii. Ukrajine ňou chce vyjadriť pretrvávajúcu podporu pred blížiacimi sa voľbami v USA.

14:47

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že poskytla vyše 380 miliónov eur na 133 nových projektov v celej Európe v rámci programu LIFE pre životné prostredie a ochranu klímy. Dva z financovaných projektov sa týkajú aj Slovenska.

14:42

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali