Konfrontácia s inou realitou

❚❚

Bratislava 30. januára 2017 (HSP/TASR/Extra plus/Gabriela Pastvová/Foto:Extra plus/Jana Birošová, Kristián Majzlan)

 

Rukopis generála Jozefa Marka sa dočkal kompletného vydania

V decembri 2015 sa útulné priestory kaviarne Café Štefánik v Ivanke pri Dunaji stali kolískou tretej časti rukopisu generála Marka s názvom Osobné spomienky na SNP. Takmer do roka a do dňa – 26. januára 2017 – sa na rovnakom mieste konala prezentácia prvého a druhého dielu jeho spomienok a poznámok s titulom Konfrontácia s inou realitou. Jej autormi sú plk. v. v. Ing. Ján Dibala a genmjr. v. v. Ing. Emil Vestenický. O vydanie publikácie a jej prezentáciu sa aj tentoraz postaralo vydavateľstvo Mayer media pod vedením Lenky Eremiášovej.

.
Prezentácia prvého a druhého dielu spomienok a poznámok generála Jozefa Marka s titulom Konfrontácia s inou realitou
Prezentácia prvého a druhého dielu spomienok a poznámok generála Jozefa Marka s titulom Konfrontácia s inou realitou

Priebehom podujatia sprevádzal hostí moderátor Martin Kopor, ktorý priblížil kúsok zo životopisu generála Marka a citoval úryvky z knihy. S príhovormi vystúpili autori diela plk. v. v. Ing. Ján Dibala a genmjr. v. v. Ing. Emil Vestenický, syn generála Marka Ivo i riaditeľka vydavateľstva Mayer media Lenka Eremiášová. Na prezentácii sa zúčastnili niektorí poslanci NR SR, starostovia a primátori miest, zástupca ZMOS-u, zástupcovia niektorých ambasád na Slovensku a ďalšie osobnosti kultúrneho, spoločenského, medicínskeho, vedeckého, armádneho a historického života.

Kniha generála Jozefa Marka: Konfrontácia s inou realitou
Kniha generála Jozefa Marka: Konfrontácia s inou realitou

“Bola to náročná práca s rukopisom. Niektoré časti zabavila polícia, niektoré generál Marko písal dvakrát. Tých pamätí bolo osem zväzkov a k tomu rôzne poznámky. Napriek deklarovanej rovnosti dvoch štátov v prvej Československej republike bolo Slovensko v úzadí v občianskom živote, štátnych službách aj v armáde. Na Vojenskej akadémii v Hraniciach na Morave v rokoch 1922 až 1930 boli z počtu študentov iba štyri percentá Slovákov. Čistky v armáde boli za Benešovej vlády už pred Povstaním i neskôr. No aj po 73 rokoch je ešte veľa vecí nespracovaných o SNP. Stále je čo objavovať, aby to bolo objektívne zhodnotené. Preto má kniha taký názov,” povedal Ján Dibala.

.

Podľa Emila Vestenického by nemali byť vo vedení štátu neschopní jednotlivci. “Moc u takých je veľmi nebezpečná vec. Pred Mníchovskou zradou malo Československo jednu z najkvalitnejších a najlepšie vyzbrojených armád v Európe. Prezident Beneš namiesto boja za štátne záujmy akýkoľvek odpor vzdal. Armáda sa disciplinovane, ale tragicky podrobila politickej vôli a ustúpila. Dôsledkom bola okupácia Nemeckom, Poľskom a Maďarskom, no a Beneš abdikoval a ušiel na západ. Pri vojenskom odpore by všetko následné mohlo byť inakšie,” konštatoval Vestenický.

Generál Jozef Marko dokončil rukopis spomienok v novembri 1970. Žiaľ, dlhé roky sa nenašiel vydavateľ, ktorý by bol ochotný sprístupniť jeho prácu verejnosti. Situácia sa opakovala až do septembra 2015, keď sa riaditeľka vydavateľstva Mayer media Lenka Eremiášová rozhodla cez Romana Stopku, ktorý sa podieľal na prvopočiatočnom financovaní zozbierania podkladov na vydanie knihy osloviť priamo editorov rukopisu plk. v. v. Jána Dibalu a gen. v. v. Ing. Emila Vestenického. Spolupráca sa osvedčila a jej výsledkom je kompletné knižné vydanie rukopisu generála Marka rozdeleného do dvoch publikácií.

Okrem Markovho textu je v knihe nemeckým historikom Wolfgangom Wenohrom hodnotenie priebehu SNP, povstaleckého vojaka a dôstojníka. Konfrontáciu Markovho popisu udalostí rozsiahlymi pripomienkami hodnotí vtedajší minister obrany SR generál Ferdinand Čatloš. V prílohe uvádza text Mníchovskej dohody, Čatlošov plán na Povstanie, Nariadenie o podriadení slovenských jednotiek nemeckým vojenským veliteľstvám, zánik Hlinkovej gardy a iné dokumenty. V závere sú portréty vojenských osobností a organizačné štruktúry partizánskych a iných vojenských jednotiek v roku 1944.

Marko bol priamy organizátor príprav a jeden z vrcholových riadiacich i zabezpečujúcich pracovníkov SNP. Čitateľ sa dozvie o politických aj vojenských zmenách a rozhodnutiach, o vyhlásení SNP a povstaleckých bojoch v rôznych regiónoch. Tiež o osobných perzekúciách od roku 1948. “Bol som odsúdený najskôr na päť rokov ťažkého žalára, potom na 14 rokov. Vo väzniciach som si odpykal dohromady sedem rokov,” končí svoje spomienky Jozef Marko.

 

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:30

Úrady práce sa majú dočasne rozšíriť o 11 špecializovaných pracovísk pre agendu koordinácie rodinných dávok v rámci EÚ. Vytvorené budú na úradoch práce po celom Slovensku. Vyplýva to z návrhu novely zákona o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, rodiny a služieb zamestnanosti, ktorý predložila do Národnej rady (NR) SR koaličná poslankyňa Alena Nováková (Hlas-SD). Parlament návrh v stredu posunul do druhého čítania.

12:29

Prepitné by sa malo stať oficiálnou súčasťou hrubej mzdy zamestnancov. V rozsahu 20 % príjmu zamestnanca zo závislej činnosti by však malo byť oslobodené od dane z príjmov. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce poslancov koaličnej SNS, ktorý v stredu Národná rada SR posunula do druhého čítania.

12:27

Zamestnávatelia by mali mať povinnosť poskytovať príspevok na športovú činnosť detí zamestnancov. Nová regulácia by sa mala týkať firiem s viac ako 49 zamestnancami, pričom maximálna výška príspevku je stanovená na 275 eur ročne na všetky deti zamestnanca. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce z dielne poslancov koaličnej SNS, ktorý Národná rada SR posunula do druhého čítania.

12:26

Izraelská armáda vôbec po prvý raz pri svojich útokoch na Libanon zasiahla aj horskú dedinu severne od Bejrútu. O život prišli najmenej traja ľudia a ďalších deväť bolo zranených. 

12:25

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyhlásil, že zabíjanie “cenných” členov libanonského Hizballáhu nepoloží toto hnutie na kolená. Uviedol to v súvislosti s pokračujúcimi cezhraničnými útokmi medzi Izraelom a Hizballáhom, ktoré zvyšujú obavy z vypuknutia väčšej vojny na Blízkom východe.

12:22

Pápež František vo Vatikáne absolvoval obvyklú generálnu audienciu, na ktorej potvrdil svoju nadchádzajúcu cestu do Belgicka a Luxemburska.

pápež František
Na snímke pápež František
12:18

V Spojených štátoch vykonali dva rozsudky smrti. V štáte Missouri popravili 55-ročného Afroameričana Marcellusa Williamsa odsúdeného za vraždu, ktorý však až do konca trval na svojej nevine. V Huntsville v Texase popravili 38-ročného Travisa Mullisa, ktorý usmrtil svojho trojmesačného syna.

Marcellus Williams
Na policajnej snímke Afroameričan Marcellus Williams
11:18

Belgický súd vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestno-právnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, potvrdil generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec.

11:17

Podnikateľská komunita zamestnávateľských a podnikateľských asociácií a obchodných komôr združená v Iniciatíve za právny štát tvrdí, že spôsob predstavenia konsolidačných opatrení je v rozpore s princípmi právneho štátu. Je potrebné zvýšenie transparentnosti, spolupráce medzi všetkými sektormi hospodárstva a dostatočný čas na pripomienkový proces.

11:15

Najhorším opatrením z navrhovaného vládneho konsolidačného balíka je daň z finančných transakcií. Uviedli to na brífingu predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko. Hnutie ju podľa jeho slov, ak bude pri moci, zruší.

11:14

Navrhované zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 10 % na 23 % na služby horských stredísk a ubytovanie by prinieslo výraznú stagnáciu v regiónoch. Spôsobilo by tiež straty všetkým ostatným naviazaným službám. Upozornil na to výkonný riaditeľ asociácie Lavex, ktorá združuje horské strediská, Bohuš Hlavatý.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali