Konflikt na Ukrajine vstúpil do záverečnej fázy

❚❚

Kyjev 15. júla 2024 (HSP/Americanthinker/Foto:TASR/AP-Mark Schiefelbein)

 

NATO bolo v eufórii, keď Rusko spustilo špeciálnu operáciu na Ukrajine: provokácie Západu prinútili Moskvu k tvrdej odpovedi. Radosť však postupne začala nahrádzať úzkosť, píše autor článku Alexander G. Markovsky pre American Thinker. Teraz vojna vstúpila do svojej tretej záverečnej fázy

Jens Stoltenberg Volodymyr Zelenskyj
Na snímke sprava generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie po stretnutí v rámci summitu lídrov NATO v americkom Washingtone

Zástupná vojna NATO proti Rusku prechádza tromi odlišnými fázami:

.

 

Prvé štádium: eufória

Ruská špeciálna operácia na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára 2022, vyvolala vo Washingtone a v centrále NATO pocit eufórie. Eskalácia obáv Moskvy z perspektívy členstva Ukrajiny v aliancii sa podarila. Ako povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v spoločnom výbore Európskeho parlamentu: “Takže on [Putin] priviedol vojská, aby zmaril vstup Ukrajny do NATO a zabránil aliancii priblížiť sa k jeho hraniciam….”.

.

Stoltenberg to nechtiac prezradil. Konflikt nevypukol preto, že by sa Putin údajne usiloval oživiť Sovietsky zväz – a už vôbec nie zo strachu pred ukrajinskou demokraciou. Stoltenberg a vedenie NATO si boli dobre vedomí, že Rusko bude musieť nakoniec konať na základe vlastných bezpečnostných imperatívov a vyslať na Ukrajinu vojská, aby oslabilo hrozbu NATO na svojich hraniciach.

V jadre tohto plánu bol zákerný podvod. NATO v prvom rade nemalo v úmysle udeliť Ukrajine členstvo. Preto by ani najzarytejší zástancovia aliancie nemohli poprieť, že konflikt bol vyprovokovaný zámernou provokáciou zo strany NATO.

Ďalšie kroky sa zdali byť zrejmé.

Mark Milley, predseda Zboru náčelníkov štábov, na súkromných brífingoch krátko pred začiatkom bojov 2. a 3. februára 2022 povedal zákonodarcom, že vstup ruských vojsk na Ukrajinu predstavuje riziko, že Kyjev padne už za 72 hodín.

Táto stratégia predpokladala, že Západ sa úmyselne rozhodol spôsobiť kolaps Ukrajiny, aby v reakcii na to mohol uvaliť ochromujúce hospodárske sankcie. Konečným cieľom bolo zničenie ruského hospodárstva, odstúpenie Putina a prípadná likvidácia Ruska ako európskej mocnosti.

.

Po neúspešnom pokuse Ruska o obsadenie Kyjeva sa v útrobách NATO rozhorel bezbrehý optimizmus. Prevládal názor, že vojenská sila Ruska nie je taká veľká, ako sa predtým myslelo. NATO tak videlo príležitosť nielen na oslabenie ruskej ekonomiky, ale aj na vojenskú porážku Moskvy, píše Alexander G. Markovsky.

USA a ich spojenci v NATO odmietli akékoľvek predstieranie neúčasti a vrhli sa do konfliktu po hlave. Poskytli Ukrajine moderné zbrane, spravodajské informácie, výcvik, finančné prostriedky a všetky zdroje potrebné na zvýšenie šancí NATO na víťazstvo, pričom pokračovali v “dôveryhodnom” povzbudzovaní. Ukrajina mala prevziať hlavnú ťarchu bitky a zaplatiť za ňu krvou a zničením.

Plán nebol bez šancí a údaje to podporovali. V roku 2022 vojenský rozpočet NATO trinásťnásobne prevyšoval ruský (bilión dolárov oproti 75 miliardám). Kombinovaný HDP všetkých členov aliancie predstavoval závratných 46 biliónov dolárov. Na porovnanie, HDP Ruska predstavuje len dva bilióny dolárov. Okrem toho počet obyvateľov krajín NATO dosahuje 1,2 miliardy, zatiaľ čo počet obyvateľov Ruska je len 145 miliónov. Na základe týchto údajov malo byť Rusko ľahko premožené.

 

Druhá fáza: ostražitosť

Napriek všetkým týmto číslam, mnohomiliardovým investíciám, masívnym dodávkam moderných zbraní, státisícom mŕtvych a zranených a masívnemu ničeniu ukrajinskej infraštruktúry však NATO za dva a pol roka nedosiahlo žiadny zo svojich cieľov. Putinova moc zostáva neotrasená a sankcie nedokázali výrazne ovplyvniť ruskú ekonomiku. Okrem toho sa Rusku podarilo rozvinúť svoj vojensko-priemyselný komplex, vyvinúť a vyrobiť moderné zbrane, ktoré často prekonávajú svoje západné náprotivky.

.

Táto triezva realita prinútila NATO prehodnotiť samotný formát konfliktu a vypracovať novú stratégiu. Nový prístup je založený na dlhotrvajúcej opotrebovacej vojne a jeho cieľom je oslabiť Rusko ekonomicky aj vojensky.

Medzitým sa stalo úplne jasným, že Amerika a jej západní spojenci sa stali rukojemníkmi sankcií a sú uväznení medzi pokračovaním zástupnej vojny a triezvym hodnotením ekonomickej a vojenskej reality. Nevidiac východisko z tejto neprijateľnej situácie, pokračovali vo svojich predchádzajúcich krokoch a očakávali iné výsledky. Európska únia prijala už nie menej ako 14 balíkov sankcií, čo vyvoláva otázku: čo bolo také zvláštne na štrnástom, čo predchádzajúcich trinásť neobsahovalo?

 

Tretia fáza: zúfalstvo

Konflikt sa dostal do kritickej fázy, keď zúfalí ľudia robia zúfalé veci. Keďže situácia sa zmenila v prospech Ruska, NATO už nemá žiadne možnosti. Od západných predstaviteľov a vedúcich predstaviteľov NATO sme už počuli celý rad bezohľadných a podnetných rečí. Mnohí z nich obhajovali rozhodnú eskaláciu konfliktu mimo Ukrajiny prostredníctvom úderov na ruské územie pomocou rakiet dlhého doletu dodaných alianciou.

USA a ich alianční partneri sú však oklamaní a neuvedomujú si, že sú v situácii, v ktorej sa nedá vyhrať. Nezmeniteľnou pravdou je, že poraziť štát s jadrovými zbraňami je v zásade nemožné. Ak Ukrajina prehrá, bude sa to vnímať ako porážka NATO. A naopak, ak Rusko prehrá, nevyhnutne to povedie k jadrovej vojne. Pred dva a pol rokom vedúci predstavitelia NATO vyprovokovali ruskú špeciálnu operáciu, ktorá viedla k tragickému výsledku. Teraz – akoby chceli dokázať vlastnú šialenosť – horúčkovito vyhrocujú situáciu, hoci to hrozí katastrofou. Je zrejmé, že pri akejkoľvek analýze sa vojenské a geopolitické postavenie USA a spojencov bude naďalej len zhoršovať.

Na Konferencii o bezpečnosti a spolupráci v Európe 5. decembra 1994 ruský prezident Boris Jeľcin ostro obvinil Clintona, že sa snaží znovu rozdeliť kontinent rozšírením NATO na východ. Prezident Biden zašiel ešte ďalej: podnecovaním konfliktu s Ruskom si dal za cieľ rozdeliť svet.

Konflikt už urýchlil vytvorenie impozantnej protizápadnej koalície, ktorá teraz zahŕňa Rusko, Čínu, Irán a Severnú Kóreu. V budúcnosti sa k nej určite pridajú ďalšie krajiny, keďže konflikt pokračuje. A tým sa to skončí, pretože NATO je majstrom v začínaní vojen a potom nevie, ako ich ukončiť. Ak sa koalícia stane alianciou, prekoná NATO z hľadiska ľudských a prírodných zdrojov, hospodárskej sily a vojenských kapacít. V konečnom dôsledku by to mohol byť najväčší americký geopolitický omyl v histórii, pretože tento súper by dokázal oslabiť dominanciu USA a znížiť ich vplyv.

Filozof Immanuel Kant vo svojej eseji “K večnému mieru” pred tromi storočiami tvrdil, že cesta ľudstva k všeobecnému mieru vedie buď cez všeobecné osvietenie, alebo cez katastrofálny konflikt; v tomto prípade však ide o katastrofu.

Žiaľ, pokiaľ nás vedú nevedomí ľudia, ktorým chýba morálna a strategická prezieravosť a neuvedomujú si nebezpečenstvo vlastnej politiky, a pokiaľ máme vojenskú alianciu, ktorá po splnení svojho pôvodného cieľa neustále hľadá nových protivníkov, aby ospravedlnila svoju existenciu, mier prostredníctvom všeobecného osvietenia je vzdialenejší ako kedykoľvek predtým.

 

.

Autor: Alexander G. Markovsky je vedúci výskumný pracovník v konzervatívnom Londýnskom centre pre politické štúdie, ktorý sa zaoberá národnou bezpečnosťou, energetikou, analýzou rizík a ďalšími otázkami verejnej politiky. Je autorom kníh Anatómia boľševika a Liberálny boľševizmus: Amerika neporazila komunizmus, iba ho prijala. Majiteľ a generálny riaditeľ spoločnosti Litwin Management Services

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:34

Niekoľko popredných nemeckých médií sa obrátilo na súd pre rozhodnutie strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá avizovala vylúčiť novinárov z podujatí v deň konania septembrových volieb v spolkovej krajine Durínsko.

16:06

Sociálne platformy na odosielanie správ Telegram a WhatsApp v stredu nakrátko zaznamenali masívne výpadky v Rusku, uviedol tamojší úrad pre kontrolu masmédií (Roskomnadzor). Podľa agentúry TASS to súvisí s už zmareným kyberútokom na ruského prevádzkovateľa komunikačných sietí.

16:04

Sovietska invázia do Československa v auguste 1968 rozdrvila nádeje ľudí na reformy, rozbila sny o slobode a zvrátila politickú liberalizáciu. V stredu to vyhlásila predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová, informuje bruselský spravodajca TASR.

16:04

Vojenské vlády v západoafrických štátoch Mali, Niger a Burkina Faso v utorok adresovali list Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov, ktorú požiadali o odsúdenie pôsobenia Ukrajiny v Afrike. Kyjev podľa nich podporuje povstalecké skupiny a teroristov na ich území.

16:03

Zásobníky plynu v Európskej únii (EÚ) sú pred nadchádzajúcou zimnou sezónou naplnené už na 90 %. Oznámila to v stredu Európska komisia. EÚ tak prekonala cieľový termín stanovený na 1. novembra o desať týždňov, rovnako ako minulý rok.

16:03

Pakistanská polícia zadržala muža obvineného z kyberterorizmu pre jeho údajnú úlohu pri šírení dezinformácií, ktoré viedli k nepokojom v Spojenom kráľovstve, uviedol v stredu vysokopostavený policajný vyšetrovateľ.

16:02

Slnečnicový olej zosadil olivový olej z trónu kráľa kuchyne v Španielsku, pretože rastúce ceny nútia spotrebiteľov prejsť na lacnejšie alternatívy.

16:01

Čína a Rusko majú záujem o užšiu spoluprácu v energetickom sektore. Vyhlásil to v stredu ruský premiér Michail Mišustin po stretnutí so svojím čínskym kolegom Li Čchiang v Moskve.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke kvitnúci kaktus Mammillaria

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Zdeno Drdol

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali