Konečne vyplávala pravda na povrch? Ako jeden článok TIME rozbúril vody

Konečne vyplávala pravda na povrch? Ako jeden článok TIME rozbúril vody

Kyjev 4. novembra 2023 (HSP/responsiblestatecraft/Foto:TASR/AP-Fermin Rodriguez)

 

Od začiatku rusko-ukrajinskej vojny pred viac ako 20 mesiacmi západné médiá vytvárali a poslušne sa držali viacerých naratívov: Volodymyr Zelenskyj je vojnový hrdina a vodca odporu podobný Winstonovi Churchillovi. Ukrajinci sa ochotne hlásia do vojny, zatiaľ čo Rusi utekajú pred brannou povinnosťou. Viac peňazí a zbraní je všetko, čo Ukrajinci potrebujú, aby získali späť územie, ktoré Rusko anektovalo. Záujem Západu spočíva v tom, aby im pomohol dosiahnuť toto veľké víťazstvo, a nie v presadzovaní prímeria a rokovania o urovnaní

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Fakty, ktoré sú v rozpore s týmito naratívmi – ako napríklad, že Ukrajina má v bojoch neudržateľné straty, že nemáme (západ) dostatok delostreleckých granátov na ich primerané zásobovanie, že miliardy, ktoré posielame na Ukrajinu, sa stávajú obeťou korupcie – boli odmietnuté ako “Putinove reči”. Kritici, ktorí na ne poukazujú, sú napádaní ako apologéti Kremľa, píše podrobne o tejto téme Davis Sacks pre RS.

Reklama

Preto bolo také výnimočné prečítať si tento týždeň titulný článok v časopise TIME.

Článok napísal Simon Shuster, ktorý predtým napísal článok, v ktorom Zelenského označil TIME za “Osobnosť roka” na konci roka 2022, a zdanlivo ide o ďalšiu hagiografiu Zelenského ako hrdinskej postavy, ktorá je nútená ísť sama, keď nastanú ťažké časy a západní spojenci ho začnú “opúšťať”. Namiesto toho, aby však posilnil Zelenského postavenie na Západe, potvrdzuje mnohé z kritiky, ktorú vyslovili títo údajní Putinovi apologéti. Lenže teraz túto kritiku vyslovujú Zelenského vlastní pomocníci a poradcovia v prezidentskom paláci.

Reklama

Naratívna hrádza, ktorú naše médiá postavili okolo reality na Ukrajine, sa zjavne láme a pravda konečne vypláva na povrch:

  1. Vojnové ciele Ukrajiny sú nereálne. Kyjev dlhodobo tvrdí, že jeho definícia víťazstva, a to znovudobytie celého ukrajinského územia vrátane Krymu, je dosiahnuteľná so západnými zbraňami a peniazmi. Teraz katastrofálna letná protiofenzíva, ktorá viedla k strašným ukrajinským stratám pri opätovnom získaní zanedbateľného množstva územia, prinútila Zelenského poradcov prehodnotiť, či sú tieto ciele realistické. Zelenského viera v konečné víťazstvo nad Ruskom však len “stvrdla do podoby, ktorá znepokojuje niektorých jeho poradcov”, tvrdí Shuster, ktorý opisuje Zelenského vieru ako “neochvejnú, hraničiacu s mesianizmom”. Jeden zo Zelenského najbližších spolupracovníkov hovorí Shusterovi, že “má ilúzie. Už nemáme žiadne možnosti. Nevyhrávame. Ale skúste mu to povedať.” To je, samozrejme, v rozpore so všetkou propagandou, ktorú pumpovala Ukrajina a opakovali západné mediálne zdroje. Ale čoraz viac je to len Zelenskyj, kto stále verí vlastným výstrižkom z tlače.
  2. Ukrajinskú armádu zdecimovali závratné straty. Ukrajina počas celej vojny odmietala zverejniť počty obetí a čoraz dôveryhodnejšie správy o státisícoch ukrajinských obetí odmietala ako ruskú propagandu. Iný Zelenského blízky spolupracovník však Shusterovi povedal, že straty sú také hrozivé, že “aj keby USA a ich spojenci prišli so všetkými zbraňami, ktoré prisľúbili, ‘nemáme mužov, ktorí by ich použili'”. Shuster uvádza, že “v niektorých zložkách armády sa nedostatok personálu stal ešte hrozivejším ako nedostatok zbraní a munície”. Podľa článku je priemerný vek v súčasnosti slúžiaceho ukrajinského vojaka 43 rokov a neustále starne. Zdá sa, že mladí ľudia už boli obetovaní.
  3. Branná politika je drakonická. Ďalším faktom, ktorý sa považuje za “Putinovu reč”, je, že Ukrajinci sa museli uchýliť k čoraz drakonickejšej brannej politike, aby doplnili stavy svojej armády. Shuster uvádza nepríjemnú realitu: “Nábor nových vojakov sa výrazne znížil. Keďže sa v celej krajine zintenzívnili odvodové snahy, na sociálnych sieťach sa šíria príbehy o povolávacích dôstojníkoch, ktorí vyťahujú mužov z vlakov a autobusov a posielajú ich na front. Tí, ktorí majú prostriedky, si niekedy cestu zo služby podplatia, často tým, že si zaplatia zdravotnú výnimku.” Korupcia sa natoľko rozšírila, že Zelenskyj v auguste prepustil vedúcich všetkých regionálnych odvodových úradov, ale tento krok sa obrátil proti nemu, pretože nedostatok vedenia takmer zastavil nábor nových vojakov.
  4. Morálka sa rúca. Dokonca ani vlastenci nechcú zomierať ako kanonier pre vojenskú stratégiu odsúdenú na zánik. V radoch dôstojníkov narastá nesúhlas hraničiaci so vzburou. Jeden z blízkych Zelenského spolupracovníkov sa Shusterovi sťažoval, že niektorí velitelia v prvej línii začali odmietať rozkazy na postup, aj keď prichádzajú priamo z kancelárie prezidenta. Keď sa Shuster na tieto sťažnosti opýtal vysokého vojenského dôstojníka, ten povedal, že niektorí dôstojníci nemajú inú možnosť, ako odmietnuť rozkazy, ktoré sú jednoducho nesplniteľné. Rozpovedal príbeh o rozkaze zo začiatku októbra “znovu dobyť” mesto Horlivka, “strategickú základňu” na východnej Ukrajine, ktorá je pod ruskou kontrolou už takmer desať rokov. “Odpoveď prišla vo forme otázky,” píše Shuster. “Čím?” Bez regrútov a bez delostrelectva sa Zelenského sny o vyhnaní Rusov z každého centimetra ukrajinského územia nedajú dosiahnuť. Môže len márne bojovať do posledného Ukrajinca a počet Ukrajincov ochotných zomrieť v službách tejto stratégie sa zmenšuje.
  5. Korupcia je nekontrolovateľná. Už dlho sa hovorí o tom, že ukrajinská vláda je prešpikovaná korupciou. A predsa Zelenskyj presne o tom dostáva zaucho od spojencov USA a NATO, ktorí nechcú, aby ich miliardová pomoc mizla vo vreckách skorumpovaných úradníkov. Zelenskyj prijal niektoré opatrenia, napríklad prepustil svojho ministra obrany Oleksija Reznikova pre korupčné praktiky pri obstarávaní. Aby však Zelenskyj skutočne vykorenil korupciu, bude musieť vyhodiť väčšinu svojej vlády. Jeden z najvyšších prezidentových poradcov to priznal Šusterovi, keď sa mu vypol zvukový záznamník: “Ľudia kradnú, akoby zajtra nemalo byť.”

“Nikto neverí v naše víťazstvo tak ako ja,” povedal Zelenskyj v rozhovore pre TIME, ktorý sa stal hlavným citátom tohto článku. Možno si bude musieť prečítať Shusterov článok, aby zistil, akú má pravdu, pretože sa zdá, že je obklopený pomocníkmi, ktorí už neveria vo vojnovú stratégiu Ukrajiny ani v Zelenského vedenie tejto stratégie.

Zelenskyj nepochybne zamýšľal citát skôr ako cirkevné nabádanie “nikdy sa nevzdávaj” k odvahe a rozhodnosti tvárou v tvár “najtemnejšej hodine” Ukrajiny než ako priznanie klamlivého optimizmu. Jeho dogmatické trvanie na úplnom víťazstve a odmietanie mierových rokovaní však svedčí o strate kontaktu s realitou, ktorá by mala znepokojovať jeho krajanov aj spojencov.

Je isté, že Zelenskyj nie je sám, kto odmieta čeliť realite. Bidenova administratíva navrhla ďalších 61 miliárd dolárov na vojnové úsilie Ukrajiny bez toho, aby vysvetlila, ako to prinesie iný výsledok ako vyše 100 miliárd dolárov, ktoré už boli vyčlenené. Zelenského optimizmus nepochybne podporili Bidenove opakované sľuby o úplnej podpore “tak dlho, ako to bude potrebné”. Je však čoraz jasnejšie, že USA nie sú schopné plniť tento sľub donekonečna. Majú príliš veľa iných globálnych záväzkov, vrátane záväzkov voči Izraelu, ktoré súperia o obmedzené zdroje.

Zdá sa, že Zelenskyj sám vo svojom tíme nechápe, ako sa zmenili okolnosti. Shuster a TIME sa ho zo všetkých síl snažia vykresliť ako poslednú pevnú oporu ukrajinskej veci, ale skutočnosť, že zdrojom prívalu odhalení a sťažností je jeho vlastný okruh, naznačuje, že jeho neochvejnosť nie je dôsledkom Churchillovho odhodlania, ale skôr nepriepustnej mentality bunkra.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:48

Federálny rezervný systém (Fed) v USA zatiaľ nie je pripravený začať znižovať svoje úrokové sadzby. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews, ktorý sa odvolal na zápis z ostatného zasadnutia centrálnej banky.

Predstavitelia Fedu na základe aktuálnych ekonomických prognóz predpokladajú v tomto roku len jedno zníženie sadzieb namiesto troch, s ktorými počítali v marci.

08:46

Milióny ľudí v celom Spojenom kráľovstve vo štvrtok hlasujú v parlamentných voľbách. Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že stredoľavicová Labouristická strana má šancu získať veľkú väčšinu v Dolnej snemovni a zostaviť novú vládu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Sunak v stredu predniesol svoj posledný predvolebný prejav. Priznal, že jeho strana je vo voľbách v pozícii outsidera, avšak prisľúbil, že “bude bojovať až do posledného hvizdu”.

08:39

Polícia odvolala pátranie po nezvestnom 25-ročnom Jakubovi Kováčovi z Prievidze. Muža našli a je v poriadku. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Jakub Kováč
Polícia žiada verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnom 25-ročnom Jakubovi Kováčovi (na snímke) z Prievidze
08:24

Anaheim Ducks podpísali zmluvu s americkým hokejistom Carsonom Meyerom. Útočník uzavrel v stredu s klubom NHL jednoročný dvojcestný kontrakt, ktorého detaily neboli zverejnené. Informácie priniesla agentúra Reuters.

08:10

Ceny ropy vo štvrtok ráno klesli. Investori zostali opatrní vzhľadom na očakávania nižšieho dopytu, keď údaje o zamestnanosti a vývoj v sektore služieb USA naznačili, že hospodárstvo tejto krajiny sa možno začína ochladzovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 7.04 h SELČ 86,89 USD (80,77 eura) za barel (159 litrov).

08:09

Veľkú časť Ruska na oboch kontinentoch zasiahli v stredu mimoriadne vysoké teploty. V Moskve namerali až 32,5 stupňa Celzia. Takéto horúčavy tu 3. júla nezaznamenali viac než storočie. V obci Mamakan na juhovýchode Sibíri bolo dokonca až 38,7 stupňa, informuje TASR podľa správ agentúry AFP a denníka The Moscow Times.

08:02

Palestínske hnutie Hamas v stredu uviedlo, že jeho vodca Ismaíl Haníja uskutočnil telefonické rokovania so sprostredkovateľmi z Kataru a Egypta v súvislosti s dosiahnutím dohody o ukončení vojny v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Haníja podľa hnutia o najnovšom vývoji komunikoval aj s tureckými predstaviteľmi.

08:01

Vláda nepálskeho premiéra Pušpu Kamala Dahala prišla v stredu o väčšinu po tom, ako jeho kľúčový koaličný partner stiahol svoju podporu, čo vyvolalo novú politickú neistotu v parlamente tejto himalájskej krajiny. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Očakáva sa, že Dahal bude do 30 dní vystavený hlasovaniu o vyslovení dôvery v parlamente.

08:01

Francúzsky socialistický politik Roland Dumas, dlhoročný bývalý minister zahraničných vecí za vlády prezidenta Francoisa Mitterranda, zomrel v stredu vo veku 101 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

Dumas bol synom hrdinu francúzskeho odboja, ktorého počas druhej svetovej vojny zastrelili členovia nacistickej Tajnej štátnej polície (Gestapo).

07:56

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril v stredu znepokojenie v súvislosti s vyhliadkami na víťazstvo pravice v druhom kole predčasných volieb vo Francúzsku, ktoré sa bude konať cez víkend. Informovala o tom agentúra AFP.

Pravicové a protiimigračné Národné združenie (RN) Marine Le Penovej dominovalo v prvom kole hlasovania, a nedeľňajšie druhé kolo by mu mohlo umožniť prvýkrát prevziať kontrolu vo francúzskej vláde.

07:32

Americká tenistka Cori Gauffová sa suverénnym spôsobom prebojovala do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone.

Finalistka Roland Garros Talianka Jasmine Paoliniová ako nasadená sedmička prešla cez Belgičanku Greet Minnenovú po výsledku 7:6 (5), 6:2.

Talianka Jasmine Paoliniová postúpila do 3. kola dvojhry na grandslame vo Wimbledone
Na snímke talianska tenistka Jasmine Paoliniová (vľavo) si podáva ruku s porazenou Belgičankou Greet Minnenovou po jej výhre v 2.kole dvojhry na grandslamovom turnaji Wimbledon
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Škorec sedí na chrbte koňa a iný sa na neho pozerá v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali