Komu chce Brusel dosadiť bábkovú vládu?

❚❚

Bratislava 24. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/MTI-Szilard Koszticsak)

 

Maďarský premiér v stredu predniesol národu slávnostný prejav k výročiu revolúcie z roku 1956. Venoval sa v ňom aj aktuálnym témam, vrátane toho, že EÚ nedokáže zniesť suverénnu maďarskú politiku…

Orbán
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Pred niekoľkými dňami Viktor Orbán v Štrasburgu povedal von der Leyenovej, aby maďarskú revolučnú situáciu z roku 1956 neprirovnávala k dnešnej vojne na Ukrajine. Táto analógia je nesprávna, a uráža pamiatku našich hrdinov, uviedol. (Pokiaľ čítate po maďarsky, oceňovaný profesor dejín Rainer M. János spísal podrobný zoznam podobností a odlišností týchto dvoch historických udalostí)

.

Teraz si Maďarsko pripomína práve výročie svojich revolučných dní. V exteriéri Millenáris parku rečnil Orbán pred množstvom ľudí – podľa prvých odhadov ich boli desaťtisíce. Tí, čo sa nezmestili v priestoroch parku, postávali po jeho okrajoch. Podľa aplikácie na výpočet účastníkov na mieste konania ich malo byť dokonca spolu okolo 70 000.

Nuž takto si Maďari vážia hrdinov svojich dejín.

.

„Nezávislá politika je pre Brusel neprijateľná,“ tvrdil v príhovore Orbán. „Preto vyhlásili, že sa zbavia maďarskej národnej vlády. Vyhlásili tiež, že nám chcú na krk zavesiť bruselskú bábkovú vládu.“

Venoval sa tejto téme vzhľadom na to, že v roku 1956 sa dejiny „vyliali zo svojho koryta“ – a dnes to hrozí tiež. Kým v minulosti to bol Sovietsky zväz, kto si dosadil svoje kádre do vedenia krajiny s pomocou kolaborantov, dnes by najradšej všetko riadili priamo z Bruselu. Maďarov však podľa Orbána nezaujímajú módne ideológie, chcú len žiť mieri.

Avšak západ už má vybraného svojho koňa a jeho stranu. Orbán by ho nemusel ani menovať, všetci vedia, že jediný opozičný líder so šancou na jeho porážku je Péter Magyar, človek poznačený škandálnym správaním (dal napr. odpočúvať svoju manželku, a na diskotéke vzal istému človeku mobil a hodil ho do Dunaja…).

Opozícia by podľa Orbána ponúkla západu Maďarsko na dlani ako dar. Vraj by doslova „pozvali“ svojich nových pánov. Pretože – jeho slovami – veľmoci svoju brutálnu tvár rady skrývajú za pozvaniami.

„Nepripustíme, aby z nás opäť urobili bruselských vazalov!“ Vyhlásil.

.

Ako dodal, uvedomuje si, že najradšej by Maďarsko vtiahli do vojny, ktorá stála už státisíce životov, a zaplavili ho migrantmi. Varoval aj pred vôľou západu odovzdať deti do rúk teoretikom genderovej agendy. Aj preto vníma paralely medzi rokmi 1956 a 2024. V oboch prípadoch bola v pozadí dejinných udalostí veľmoc, ktorá Maďarsku niečo diktovala. Kým v minulosti sa ubrániť nedokázali, dnes na to podľa Orbána majú.

„Tu neprerazia,“ povzbudzuje svoj národ k záveru prejavu. „My zvíťazíme, oni prehrajú. Dokážeme to, česť hrdinom z 1956!“

Niekoľko viet venoval aj konfliktu na Ukrajine. Domnieva sa, že zasahovať do tejto vojny nie je správne, a zvlášť Maďari by si mali hľadieť vlastnej slobody a vlastných záujmov. Ak bude západ naďalej podporovať vojnový stav, doplatí na to európske hospodárstvo, a milióny rodín sa dostanú do existenčných ťažkostí. Spomalil sa totiž rozvoj, podniky sa trápia, investori odchádzajú do Spojených štátov, zatiaľ čo my len zbrojíme a zbrojíme posadnutí predstavou víťazstva…

Znepokojujúco mu znie aj možnosť, že po vstupe Ukrajiny do NATO by americké jednotky na území Maďarska mali nahradiť ukrajinské.

„Priatelia, nedovoľme to!“ volá Orbán.

.

A volá aj po súdržnosti. Keď sa blíži hrozba, treba byť súdržní, hovorí. Znie to ako odkaz nielen pre maďarský národ, ale aj pre nás. Veď to, čo sa deje v Európe, sa týka všetkých. Akú súdržnosť predvádza naša politická špička? To, žiaľ, vidíme v posledných týždňoch na príklade klubu SNS…

Bez toho, aby sme sa teraz pokúsili rozmotať klbko otázok „kto to začal-ako to začalo-prečo, ako, keby…“ si radšej povedzme to podstatné: Národný záujem musí stať nad osobnými vzťahmi, nedorozumeniami, prekáračkami, ale aj ambíciami.

Ako chceme vytvoriť hrádzu proti cudzím ideológiám a vonkajším tlakom, keď nevieme držať spolu?

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:04

Ruské jednotky obsadili dediny Serebrianka a Mykolajivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, uviedlo ruské ministerstvo obrany. O ruskom postupe blízko kľúčových väčších miest pozdĺž frontovej línie informovali aj vojenskí blogeri.

07:42

Traja libanonskí vojaci vrátane jedného dôstojníka zahynuli pri izraelskom útoku počas evakuácie zranených osôb pri obci Jater v južnom Libanone. Vo vyhlásení to uviedla libanonská armáda.

07:42

Gruzínsky oligarcha a zakladateľ vládnej strany Gruzínsky sen Bidzina Ivanišvili opätovne prisľúbil zákaz opozičných strán, pokiaľ jeho strana zvíťazí v parlamentných voľbách. Tie sa uskutočnia už túto sobotu.

07:40

Juhokórejský minister obrany Kim Jong-hjun označil severokórejské jednotky vyslané do Ruska na podporu jeho vojenského ťaženia na Ukrajine za žoldnierov, ktorí poslúžia ako potrava pre kanóny. Severokórejského vodcu Kim Čong-una obvinil, že predal svoju armádu do “nelegálnej a agresívnej vojny”.

07:39

Pri explózii v sýrskej metropole Damask a útoku na vojenské zariadenie pri meste Homs zomrel jeden vojak a sedem ľudí sa zranilo. Informovalo o tom sýrske ministerstvo obrany a sýrska štátna televízia, ktorá uviedla, že išlo o dôsledok “izraelskej agresie”. 

07:38

Juhokórejské úrady uviedli, že jeden zo severokórejských balónov s odpadkami dopadol do priestorov prezidentského komplexu v centre metropoly Soul. 

07:05

 Holandsko koncom novembra zavedie hraničné kontroly ako súčasť súboru opatrení zameraných na obmedzenie prisťahovalectva.

07:03

V blízkosti rumunsko-ukrajinských hraníc zaznamenali dva podozrivé lietajúce objekty. Ich prítomnosť spustila letecký poplach a rumunské vzdušné sily k nim nasadili dve stíhačky F-16. Informovalo rumunské ministerstvo obrany.

07:01

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová, ktorá je kandidátkou Demokratickej strany do nachádzajúcich prezidentských volieb, plánuje predniesť záverečnú reč svojej kampane na mieste kde Donald Trump v januári 2021 podnecoval dav, ktorý následne zaútočil na americký Kapitol. Informoval vysokopostavený predstaviteľ Harrisovej volebného tímu.

07:00

Americký minister obrany Lloyd Austin svojmu izraelskému rezortnému kolegovi Joavovi Galantovi oznámil, že Washington má vážne obavy zo správ o izraelských úderoch proti libanonským ozbrojeným silám. Uviedol Pentagón.

06:58

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval západným spojencom za najnovšiu pomoc. Pôžička vo výške 50 miliárd dolárov od skupiny G7 podľa neho pomôže Ukrajine v jej obrane a odolnosti. Zelenskyj to uviedol vo videoprejave zverejnenom na sociálnych sieťach.

06:56

Turecké ministerstvo obrany uviedlo, že turecké sily zasiahli lokality v Iraku a Sýrii spojené s militantnou skupinou Strana kurdských pracujúcich. Ankara predtým PKK obvinila z teroristického útoku na na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries, pri ktorom zomrelo päť ľudí. 

06:54

Americké ministerstvo spravodlivosti poslalo varovanie lobingovej organizácii, ktorú finančne podporuje Elon Musk. Ministerstvo upozornilo, že dary vo výške milión dolárov, ktoré organizácia poskytuje, môžu byť v rozpore s federálnymi zákonmi. Informovala televízia CNN s odvolaním sa na informované osoby. Musk v kampani podporuje republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. 

06:51

Pred 60 rokmi získala Severná Rodézia nezávislosť od Britského spoločenstva národov a dnes má Zambia v rámci Commonwealthu štatút ako ďalší členovia tohto širokého zoskupenia. Z južnej časti pôvodnej federácie vznikol neskôr neuznaný štát Rodézia (od roku 1980 oficiálny a nezávislý štát Zimbabwe). V prvej polovici 60-tych rokov 20. storočia prebehla najväčšia vlna dekolonizácie na africkom kontinente, v lete 1964 z východného výbežkového rodézskeho územia (Ňasko) vznikla republika s názvom Malawi a 24. októbra 1964 sa spod priameho britského vplyvu vymanila Zambia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali