Komentované udalosti týždňa: Prezidentka nám prečítala, čo si progresívni manželia Valášekovci myslia o Putinovi. “Biľakovia” vo Washingtone podpísali vojenskú zmluvu s USA. Na utorok sa pripravuje najdôležitejší protest v dejinách SR

Komentované udalosti týždňa: Prezidentka nám prečítala, čo si progresívni manželia Valášekovci myslia o Putinovi. “Biľakovia” vo Washingtone podpísali vojenskú zmluvu s USA. Na utorok sa pripravuje najdôležitejší protest v dejinách SR

Bratislava 4. februára 2022 (HSP/Foto:Facebook,TASR-Jakub Kotian,Jaroslav Novák,Pavol Zachar)

 

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti týždňa

Na snímke prezidentka Zuzana Čaputová

 

Reklama
Dezorientovaná Čaputová nám prečítala, čo si progresívni manželia Valášekovci myslia o Putinovi

Na satirickej FB stránke “Nezomri” sa objavilo tento týždeň vtipné memečko , ktoré dokonale vystihuje dianie okolo kontroverzného prejavu k situácii na Ukrajine, ktorý prečítala prezidentka Zuzana Čaputová.

Na fotografii Čaputovej sa píše: “Za 14 000 eur mesačne vám teraz prečítam, čo si manželia Valášekovci myslia o Putinovi.”

Reklama

 

 

Zuzana Čaputová mala tento týždeň zásadný prejav k situácii na rusko-ukrajinskej hranici. Všetci si najprv mysleli , že je to jej vlastný prejav, ktorý sa následne stal terčom kritiky.

Čaputová podporila zámer útočnej vojenskej organizácie NATO doviesť na Slovensko zahraničných vojakov – čo je jasná provokácia voči Ruskej federácii.

Reklama

Vo “svojom” militantnom prejave vyzvala na posilnenie obrany východnej hranice SR, ako aj celého tzv. východného krídla NATO spojeneckými silami.

„Nemôžeme si dovoliť vystupovať ako nerozhodný alebo slabý článok na východnom krídle Aliancie. V situácii, ako je táto, potrebujeme v prvom rade podporovať jednotu a súdržnosť a, samozrejme, našu ochotu ďalej prispievať ku kolektívnej bezpečnosti,“ vyhlásila prezidentka

Čaputová taktiež kritizovala Rusko za požiadavky na nerozširovanie NATO na východ. „Konali by sme dnes sami proti sebe, keby sme ktorejkoľvek tretej krajine, Rusku alebo niekomu inému, dali právo vetovať záväzok, na ktorom je vystavaná bezpečnosť SR,“ vyhlásila prezidentka.

V prejave ďalej vytvárala atmosféru strachu z Ruska a po vzore predstaviteľov USA, vyhlásila, že ruský prezident Vladimír Putin je pripravený použiť silu.

Slová prezidentky boli dokonca militantnejšie než slová ukrajinského prezidenta Vladimíra Zelenského, ktorý vylúčil, že by Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Reklama

Následne však vyšlo na povrch, že prejav zrejme nevznikol v Čaputovej hlave. Portál Refresher.sk z vlastnosti dokumentu, ktorý prezidentská kancelária rozposlala médiám, zistil, že prejav prezidentky vznikol na počítači, poslanca NR SR, Tomáša Valášeka, ktorý je členom strany progresívne Slovensko.

Valášek je známa proamerická figúrka, ktorá dlhé roky pôsobila v štruktúrach NATO a USA. Štyri roky pôsobil ako veľvyslanec pri NATO, následne sa stal riaditeľom bruselského inštitútu Carnegie Europe.

Ešte pred tým šéfoval mimovládke s názvom Inštitút pre stredoeurópsku politiku (CEPI – Central European Policy Institute).  Bol tiež poradcom britskej Snemovne lordov.

Silné väzby má aj na Spojené štáty americké, kde študoval a stal sa dokonca “čestným občanom” amerického štátu Georgia.

Nie je preto prekvapením, že v zahraničnej politike je jednostranne orientovaný na Západ. A takýto človek radí prezidentke SR a podieľa sa na jej prejavoch, ktoré skutočne vyznievajú akoby ich nepísala nežná žena, ale nejaký militantný vojnový štváč.

Prezidentský palác sa však bráni a tvrdí, že prejav skutočne písala žena. Nie však samotná prezidentka Čaputová, ale jej poradkyňa Jana Kobzová, ktorá je zhodou okolností manželka spomínaného poslanca Tomáša Valášeka.

Len tak mimochodom. Bola to práve poradkyňa prezidentky Jana Kobzová, ktorá sa počas vládnej krízy (po nákupe Sputniku V) prechádzala s americkou veľvyslankyňou v prezidentskej záhrade. (Zlé jazyky hovoria, že práve nákupom ruskej vakcíny si vtedajší premiér Igor Matovič pohneval USA a preto musel byť zo svojho postu zosadený.)

Za zmienku stojí aj to, že to bol práve manžel Kobzovej, poslanec Tomáš Valášek, ktorý v podstate spustil vládnu krízu kvôlu Sputniku – ako prvý vystúpil zo strany Za ľudí a volal po odstúpení Matoviča z postu premiéra.

Tomáš Valášek
Na snímke poslanec Národnej rady SR Tomáš Valášek

Poďme ale späť k spomínanému prejavu prezidentky Čaputovej. Kobzová ho vraj písala na spoločnom počítači, ktorý zdieľa s manželom, pretože majú len jeden počítač.

Na tejto verzii však mnoho nesedí. V prvom rade je divné, že poradkyňa prezidentky “nevyfasovala” od prezidentského úradu pracovný počítač. V druhom rade je divné, že poslanec Valášek, ktorý zarába 5000 eur mesačne a jeho manželka, ktorá ako poradkyňa prezidentky zarába taktiež zrejme v tisíckach eur, majú v domácnosti len jeden spoločný počítač.

Reklama

Navyše má sa údajne jednať o poslanecký počítač, ktorý Valášek dostal zdarma, keď sa stal poslancom.

Toto však ešte nie je koniec príbehu. Prezidentský palác sa následne zamotal vo svojich (klamstvách ?). V snahe zachrániť situáciu prezidentský palác vydal vyhlásenie, že Tomáš Valášek z progresívneho Slovenska sa nepodieľal na prejave Zuzany Čaputovej.

Poslanec Tomáš Valášek, ale prezradil, že prezidentka Čaputová s ním konzultovala túto konkrétnu tému ako i mnoho ďalších zahranično-politických tém. „Bol som súčasťou viacerých konverzácii… aj k tejto téme,“ Ozrejmil Valášek z Progresívneho Slovenska.

„Samozrejme, konzultoval som to priamo s ňou (Janou Kobzovou pozn.) a aj s pani prezidentkou,“ povedal Valášek, ktorý si na sociálnej sieti zavtipkoval, že do domácnosti by potrebovali nový počítač.

Je evidentné, že prezidentka Čaputová sa snaží z tejto pre ňu nepríjemnej témy vykľučkovať, no nedarí sa jej to.

Reklama

Táto kauza jasne ukázala, že predvolebné sľuby Čaputovej o svojej nadstraníckosti vôbec neplatia, a ak niekto chce stanovisko Čaputovej k nejakej téme, môže sa rovno obrátiť na stranu Progresívne Slovensko.

 

“Biľakovia” vo Washingtone podpísali vazalskú zmluvu s USA

Napriek silnému odporu Slovákov a prieskumov verejnej mienky, ktoré hovoria, že Slováci odmietajú okupačnú vojenskú zmluvu DCA so Spojenými štátmi americkými, proamerická vládna garnitúra si zaryto ide svoje a neustúpila ani o milimeter.

Slovenská republika a Spojené štáty vo štvrtok večer (v noci na piatok SEČ) v americkom Washingtone podpísali dohodu o obrannej spolupráci (DCA). Signatárom za Slovensko bol minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), za USA šéf diplomacie Antony Blinken.

Spoločne s Naďom odcestoval do USA aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS), ktorý bol taktiež silným pretláčateľom tejto pre Slovensko totálne nevýhodnej zmluvy.

Reklama
Jaroslav Naď Ivan Korčok
Na snímke zľava minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SAS) počas tlačovej konferencie po mimoriadnom rokovaní Bezpečnostnej rady SR k situácii na Ukrajine

Moment podpísania tejto škandalóznej vazalskej zmluvy s USA sa zapíše do dejín Slovenska čiernymi písmenami, podobne ako rok 1968, respektíve 1969, kedy bola uzavretá podobná (podľa mnohých názorov dokonca výhodnejšia) zmluva so Sovietskym zväzom.

Ako príklad možno uviesť, že zmluva Československa so ZSSR obsahovala okrem iného aj záruky, že sovietski vojaci budú v prípade spáchania trestných činov súdení podľa vtedajšej československej jurisdikcie. V súčasnej zmluve s USA sa však vo veľkej mieri Slovensko vzdáva svojej jurisdikcie nad vojakmi Spojených štátov a ich trestné činy v sadzbe do troch rokov nemusia byť dokonca ani len nahlásené slovenskej strane.

Ministri Naď a Korčok sú už teraz mnohými a zrejme aj väčšinou ľudí vnímaní ako novodobí „Biľakovia“, ktorí zrádzajú Slovensko. Je to evidentné z prieskumov verejnej mienky, podľa ktorých si väčšina Slovákov neželá americké vojská na území Slovenska ani ratifikáciu tejto vazalskej vojenskej zmluvy s USA.

Ľudia už dávajú pocítiť týmto politikom svoj hnev aj na ulici. Prednedávnom sa napríklad stal incident, kedy minister Jaroslav Naď šiel spolu so svojim synom na hokejový tréning. Rodičia synových spoluhráčov, Naďa pri odchode zo štadióna poriadne vypískali a dali mu pocítiť čo si o ňom myslia: „Vlastizradca, zapredanec“, kričali.

Naď, s Korčom a zrejme aj Heger, či Čaputová by si mali na podobné incidenty pravdepodobne začať zvykať. Hnev Slovákov, ktorý vyvolali obhajovaním záujmov USA a schválením tejto zmluvy sa len tak ľahko nevytratí.

 

Na utorok sa pripravuje najdôležitejší protest v dejinách SR 

Napriek tomu, že minister obrany Jaroslav Naď už vo Washingtone podpísal vazalskú zmluvu DCA, stále existuje nádej (aj keď nie veľká), že sa poslanci NR SR postavia za záujmy Slovenska a nie USA a túto škandalóznu zmluvu nevýhodnú pre Slovensko, odmietnu.

Reklama

Za týmto účelom – vytvoriť tlak na vládnych politikov, vyšli Slováci v stredu do ulíc hlavného mesta. Konali sa dva protesty a jedna protestná jazda – tzv. konvoj slobody.

Jednalo sa o štyri konvoje – z rôznych kútov Slovenska, ktoré sa stretli pred Bratislavou na Zlatých pieskoch a následne pokračovali do centra hlavného mesta. Najprv sa myslelo, že gro tohto konvoja budú tvoriť kamióny, podobne ako je tomu v Kanade. Nakoniec sa však ukázalo, že sa jednalo o konvoj osobných áut.

Celá organizácia konvoja bola trochu chaotická, boli tam síce koordinátori, no šoféri na autách sa príliš nečakali. Nakoniec však do Bratislavy prišli stovky áut. Napriek tomu, že režimistické médiá na tento konvoj uvalili cenzúru ako za totáča, poslanci parlamentu o ňom veľmi dobre vedeli.

protest
Na snímke účastníci protestu proti obrannej zmluve s USA

V Bratislave sa ďalej konali hneď dve protestné akcie. Prvá sa uskutočnila na Hodžovom námestí (pred prezidentským palácom), ktorú organizovali rôzne občianske združenia a iniciatívy. Druhá sa konala o 16:00 hodine pred parlamentom. Organizovali ju politici zo strany Republika, no vystúpili na nej aj občianski aktivisti a politici z ďalších opozičných strán.

Vzhľadom na to, že sa jednalo o pracovný deň, na slovenské pomery bola na proteste slušná účasť – odhadom okolo 3000 ľudí. To však stále nestačí. Na to, aby sa vládni politici zľakli, respektíve, aby váhajúci poslanci odmietli vazalskú zmluvu s USA by museli vyjsť do ulíc desiatky-tisíc ľudí.

Slováci budú mať na budúci týždeň poslednú príležitosť zastaviť okupačnú zmluvu DCA, ktorá pravdepodobne uvrhne Slovensko do polohy nesvojprávnej kolónie.

V utorok 8. februára sa totiž začne v parlamente o tejto zmluve rokovať. Slováci sa preto začínajú mobilizovať a vo veľkom sa chystajú pred parlament povedať jasné nie okupácii Slovenska.

Reklama

Masívny protest organizuje pronárodná aktivistka Michaela Hornáčková. Protestné zhromaždenie sa začne o 13:00 hodine pred parlamentom a bude trvať až do večerných, či nočných hodín, kedy sa bude o zmluve hlasovať.

Na proteste vystúpia okrem iných aj opoziční politici. Organizátorka Hornáčková nám potvrdila, že účasť jej už potvrdilo hnutie Republika, Život –národná strana a Kotlebovci – ĽSNS.

Na protest vyzýva aj predseda SMERu-SD, Robert Fico. Ľudí pozýva o 17:00 pred parlament k buste Alexandra Dubčeka. Nie je zatiaľ zrejmé, či SMER bude mať samostatný protest, alebo sa pridá k tomu, ktorý začne od 13. hodiny.

Fico však vo svojom videu vyzýva na spoločný postup aj ostatné opozičné politické strany: „PRÍĎTE SPOLU S NAMI ZDVIHNÚŤ HLAVU PROTI ZRADE! Toto už nie je len o Smerákoch. Pellegriniovci, Uhríkovci, Tarabovci, Dankovci, nezávislovci alebo ktokoľvek iní, príďte 8. februára 2022 o 17. hod. pred NR SR,“ napísal v statuse k svojmu videu.

 

 

Reklama

Dôležitá bude účasť bežných ľudí , ktorí podľa všetkých prieskumov verejnej mienky vo väčšine odmietajú prítomnosť cudzích vojsk, vojenských základní na slovenskom území a jednoznačne odmietajú aj vazalskú zmluvu DCA s USA.

Ak príde len pár stoviek či pár tisíc ľudí, vláda sa len pousmeje a pôjde ďalej. Na možné zastavenie tejto zmluvy musia prísť desiatky-tisíc ľudí, aby všetci vládni poslanci NR SR jasne pocítili, čo si národ o ich pokuse o zradu Slovenska myslí.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:17

Domáci jazdec Lando Norris bol najrýchlejší v prvom voľnom tréningu na Veľkú cenu Veľkej Británie, dvanáste podujatie tohtoročného šampionátu F1. Pilot McLarenu dosiahol v piatok na okruhu v Silverstone čas 1:27,420 min. a o 134 tisícin predstihol druhého Kanaďana Lancea Strolla (Aston Martin). Tretí bol Oscar Piastri z Austrálie (McLaren), ktorý zaostal za Norrisom o 0,211 sekundy. Pre problémy s hydraulikou však musel tréning predčasne ukončiť. Úradujúci majster sveta a líder tohtoročného seriálu Max Verstappen na Red Bulle bol štvrtý (+0,309).

15:16

Polícia odvolala pátranie po nezvestnej 16-ročnej Lenke Dunajovej z Bytče. Dievča našla policajná hliadka z Bytče, je v poriadku. Po dievčati polícia pátrala po tom, čo ešte 29. júna odišla z miesta bydliska a domov sa nevrátila.

15:12

Ruského prezidenta Vladimira Putina ústupky nezastavia. Uviedla to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána v Kremli.

14:52

Vatikán exkomunikoval talianskeho arcibiskupa Carla Mariu Vigana, ostrého kritika pápeža Františka, a uznal ho vinným zo schizmy. Oznámilo to v piatok vatikánske Dikastérium pre náuku viery.

14:25

Britský kráľ Karol III. v piatok vymenoval predsedu Labouristickej strany Keira Starmera za nového britského premiéra a poveril ho zostavením vlády. Oznámil to Buckinghamský palác.

Karol III. Starmer
Britský kráľ Karol III. (vpravo) sa rozpráva s predsedom Labouristickej strany Keirom Starmerom počas privítania pred ich stretnutím Buckinghamskom paláci v Londýne 5. júla 2024
14:10

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok povedal maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi, že je pripravený diskutovať o “nuansách” mierových návrhov na ukončenie vojny na Ukrajine.

13:56

Nemecko v piatok potvrdilo, že najnovší systém protivzdušnej obrany Patriot pre Kyjev je už na Ukrajine.

13:35

Britský premiér Rishi Sunak sa v reakcii na výsledok parlamentných volieb, v ktorých zvíťazila Labouristická strana, stretol s kráľom Karolom III. a odovzdal mu svoju demisiu. Sunak sa zároveň ospravedlnil verejnosti.

13:35

Na diaľnici D1 pred Trnavou smerom z Bratislavy sa zrazili tri osobné autá, blokovaný je pravý pruh. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Vodičov upozorňuje, aby si dávali pozor na dobrzďovanie.

13:34

Hodnota 100 najlepších technologických spoločností v regióne strednej a východnej Európy vzrástla za posledný rok o takmer 41 %, čím sa celková hodnota zvýšila na viac ako 106,95 miliardy USD (99,414 miliardy eur). Informovala o tom finančno-technologická firma XTB, ktorá v spolupráci s nadáciou Digital Poland vypracovala rebríček 100 najväčších technologických spoločností regiónu. Podľa XTB je podiel Slovenska nevýznamný, keďže tvorí len 1,3 % z celkovej kapitalizácie.

13:33

Generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec vo štvrtok večer, pri príležitosti Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí, pozvať na stretnutie predstaviteľov krajanských organizácií pôsobiacich v Belgicku, aby s nimi ukončil a zbilancoval krajanskú sezónu 2023/2024.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali