Kollárove byty skončili

❚❚

Bratislava 20. septembra 2024 (HSP/Facbook Foto:TASR – Roman Hanc)

 

Európska komisia neodobrila plán, aby sa začalo s výstavbou bytov so zníženou sadzbou DPH. „Kollárove byty skončili. Celý projekt bol totiž postavený práve na tom, že na zníženú DPH štát navnadí súkromných investorov do verejno-súkromných partnerstiev,“ upozornil na to exminister Juraj Draxler a viac priblížil v príspevku na sociálnej sieti Facebook

Ilustračné foto

Nájomné bývanie podporované štátom bolo stále jedným z hlavných bodov programu politického hnutia Borisa Kollára, Sme rodina. Pred voľbami v roku 2020 dokonca v programe sľuboval 25-tisíc nájomných bytov ročne. Kollár sa vtedy spoliehal na súhlas Európskej komisie, aby sa mohlo začať stavať.

.

„Kollárove byty skončili. Nikdy nezačali a teraz je jasné, že ani nezačnú,“ píše exminister v úvode príspevku na sociálnej sieti. Vysvetlil, že Európska komisia neodobrila plán, aby sa tieto byty stavali so zníženou DPH. Celý projekt bol totiž podľa exministra postavený práve na tom, že na zníženú DPH štát navnadí súkromných investorov do verejno-súkromných partnerstiev.

„O tom, že by takáto výnimka pre jeden typ stavebných projektov prešla, boli od začiatku pochybnosti, keďže je to zjavne na hrane s európskou legislatívou,“ uviedol Draxler a dodal, že aj podpredseda vlády za čias Borisa Kollára hlasno tvrdil, že v tomto smere nič nie je problém – a nakoniec je.

.

Draxler dodal, že medzitým sa musia meniť aj celkovo stavebné zákony, ktoré si poprijímali, a keď sú mimoriadne zlé. „A nejako sa bude treba vyrovnať aj so stavebným úradom, ktorý stihli založiť, nasadiť tam ľudí za kráľovské platy, ktorí nič nerobia a ešte k tomu ničnerobeniu majú krásne limuzíny,“ poznamenal.

 

“Boris Dollár“ v politike

„Mimochodom, aj tým bytom ešte počas vládnutia zmenili zámer,“ uviedol a vysvetlil : „Pôvodne “Boris Dollár“ sľuboval rozsiahlu výstavbu, dokonca mal vo volebnej kampani nejaký dotazník, kde sa ľudia mali hlásiť, ak majú záujem o výhodný byt od štátu. Potom v tichosti začali plánovať, že za to postavia fakticky robotnícke ubytovne v okolí automobiliek… No a teraz ani to.“

„Boris v politike, to bolo značné šialenstvo, ale medzi všetkými jeho nesplnenými sľubmi sa naozaj špeciálne vyníma marazmus, ktorý zanechal svojimi stavebnými zámermi,“ konštatoval exminister.

Bohužiaľ, program výstavby bytov so štátnou podporou nedala dokopy ani táto vláda, čo je podľa Draxlera veľmi zlá správa. Uvádza, že by to “jednak pomohlo s kontrolou cien bývania a jednak by komplexná stavebná politika, vrátane príslušných zmien v územnom plánovaní, konečne zarazila šialené stavanie architektonicky nesúrodých celkov kade-tade po poliach, a ešte aj často na ten najúrodnejšej pôde“.

.

„Máločo vypovedá o neschopnosti štátu trochu chytrejšie sa spravovať tak ako toto,“ uviedol Draxler a v zátvorke len doplnil, že samozrejme, vieme, kto za to môže, Soros. „Ale niekedy by bolo dobré toho Sorosa vnútri nás už trochu potlačiť a začať sa správať ako dospelí,“ dodal.

 

Ako to je inde ?

Poznamenal, že za hranicami sa nám črtá jeden jasný príklad : „Pritom len pár kilometrov od nášho hlavného mesta, Bratislavy, je iné hlavné mesto, Viedeň, ktoré vlastní desaťtisíce kvalitných, priestranných, príjemných nájomných bytov. Nie pre sociálne prípady, ale hocikoho. To isté v Nemecku.“

Vysvetlil, že Francúzi majú trochu iný systém, ale aj tam štát jednak masívne podporuje sociálne bývanie (pričom kvalitné) a jednak pomáha s investíciami do všeobecnejšieho bytového fondu.

„Kontrast takýchto modelov kontinentálnej Európy so Slovenskom, kde sa roky stavajú aj “luxusné” bytovky väčšinou s rôznymi stavebnými vadami, v celkoch bez primeranej sociálnej infraštruktúry (novo vybetónované štvrte dokonca niekedy nemajú ani chodníky), je pomerne markantný. Ani nehovoriac o tom, že k bývaniu chýba aj primeraná dopravná infraštruktúra (Bratislava je jedným z mála hlavných miest EÚ bez nosného systému typu metro alebo ekvivalent),“ pokračoval exminsiter.

.

 

Ťarcha pre ďalšie generácie

Pýtate sa prečo? „Lebo je to zložité dať dokopy, chce to pomerne veľa finančného plánovania, regulačných analýz (aby všetko bolo v súlade s pravidlami štátnej pomoci) a podobne, obrovské množstvo organizácie. Čo sa akosi u nás nenosí,“ zdôvodnil.

„Platiť budú za to aj ďalšie generácie zohyzdenou krajinou,“ poznamenal.

„Iste, nie každému to prekáža, podobne ako nie každý potrebuje k životu umenie či knihy. Podobne ako nie každému prekáža odlev ľudí z krajiny – ktorí idú preč nielen za prácou, ale pochvaľujú si bývanie v upravenom prostredí či možnosť v prípade potreby ísť do čistej a novej nemocnice či polikliniky,“ pokračoval Draxler.

Avšak infraštruktúra je niečo, na čom sa, ako v príspevku poznamenal, najrýchlejšie a najjasnejšie dá spoznať atmosféra v štáte – tu to bije ambíciami, sebavedomím, a hentam, naopak, nie.

„Ani nehovoria o tom najzakladanejšom – o cenách. Ak sú ceny bývania tak vysoké, že tým mladé rodiny proste trpia, len pomerne ťažko sa dá sústrediť na ďalšie veci, na ktoré by sa tie rodiny sústrediť mali – vrátane spokojnej výchovy detí,“ uviedol.

„Štát je z veľkej časti taký, aký vyzerá,“ poznamenal a dodal : Môže mať peknú prírodu, ak sú pri nej nastavané nie najkrajšie a najzachovanejšie verejné budovy a mestám a obciam chýba určitá úprava, vrátane architektúry bytovej časti, veľmi to vplýva ako na mentalitu vnútri krajiny, tak na jej vonkajší imidž.“

„Bohužiaľ,“ zakončil svoj príspevok exminsiter.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:51

Najmenej dvaja ľudia sú nezvestní v dôsledku záplav v severotalianskom regióne Emilia-Romagna. Na severe Talianska evakuovali pre záplavy už takmer 1500 ľudí a úrady predĺžili výstrahu pred extrémnym počasím do piatkovej noci, informuje TASR podľa správy agentúry ANSA.

Povodne v Taliansku Emilia-Romagna
Na snímke hasiči evakuujú na člne miestnych obyvateľov v zaplavenom meste Faenza v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska
11:13

Spojené štáty by mali brať do úvahy varovania Moskvy o možnej eskalácii konfliktu na Ukrajine, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:56

Súčiastky do pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone pri útokoch na príslušníkov militantného hnutia Hizballáh, neboli vyrobené na Taiwane. Uviedol to v piatok taiwanský minister hospodárstva Kuo Č’-chuej, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Ide (predovšetkým) o súčiastky ako integrované obvody (čipy) a batérie,” uviedol minister s tým, že môže s istotou povedať, že neboli vyrobené na Taiwane.

Podľa analýzy agentúry Reuters snímky výbuchmi zničených pagerov vykazujú vysokú mieru podobnosti so zariadeniami taiwanskej spoločnosti Gold Apollo.

10:25

Verejný dlh Veľkej Británie prvýkrát v nedávnej histórii dosiahol úroveň zodpovedajúcu 100 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čistý dlh verejného sektora, s výnimkou bánk v jeho vlastníctve, vzrástol v auguste na 100 % HDP prvýkrát od začiatku vedenia mesačných záznamov v roku 1993, oznámil v piatok britský štatistický úrad ONS. V júli dlh predstavoval 99,3 %.

V auguste si britská vláda požičala 13,734 miliardy libier (16,36 miliardy eur), čo je o 3,3 miliardy GBP viac ako v auguste minulého roka.

10:24

Predpovede sa potvrdili, v uplynulých dvoch dňoch nikde nepadlo výraznejšie množstvo zrážok a zmena sa neočakáva ani v najbližších dňoch. Povedal to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého intenzívna protipovodňová ochrana v Maďarsku potrvá ešte šesť dní. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Rieka Litava na západe krajiny kulminovala desať hodín a situácia sa už zlepšuje.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali