Kollár: Úspešný príbeh Slovenska ukázal, že rozdelenie bolo správnym krokom

❚❚

Bratislava 31. decembra 2022 (TASR/Foto: TASR-Jakub Kotian)

 

Spočiatku som sa rozdelenia Československa obával a bolo mi to ľúto. Prešlo však 30 rokov a Slovensko má za sebou úspešný príbeh. Po výstupe predstaviteľov českého a slovenského parlamentu na Veľkú Javorinu pri príležitosti 30. výročia rozdelenia Československa to v sobotu povedal predseda Národnej rady SR Boris Kollár

Boris Kollár
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina)

„Narodil som sa v Československu, mama je zo Zlína, otec z Vyhní zo stredného Slovenska. Československo som vnímal ako jednu krajinu a spočiatku som sa obával, čo sa stane, keď sa rozdelíme. Či to zvládneme, či prežijeme a či si uchováme svoju štátnosť. Z dnešného pohľadu sa to však javí ako dobré rozhodnutie,” skonštatoval predseda parlamentu.

.

Predsedníčka českej Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová mala v čase rozdelenia republiky osem rokov. Oceňuje však, že Československo na rozdiel od mnohých iných krajín zvládlo rozdelenie na dva samostatné štáty naozaj ukážkovo.

„Myslím si, že to je to posolstvo, ktoré by sme si z rozdelenia mali odnášať. Že aj po desiatkach rokov vieme spolupracovať, byť si navzájom blízko a keď sa potrebujeme, vzájomne si pomáhať. Musíme si pripomínať nielen rozdelenie, ale aj to, ako spolu fungujeme počas rokov po rozdelení,” zdôraznila Pekarová Adamová.

.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil prežil podľa vlastných slov 33 rokov v Československu. Tri desaťročia po rozdelení si uvedomuje, že na Slovensku nemá menej priateľov ako pred rozdelením. To je podľa neho jasná správa, že vzťahy medzi oboma krajinami sú dobré.

„Kraj Vysočina, kde som hajtman, nadviazal partnerské vzťahy s Nitrianskym samosprávnym krajom, mesto Telč na Vysočine má partnerskú spoluprácu so slovenskou Šaľou. Vzťahy fungujú a ja som rád, že ich dokážeme udržiavať. Verím, že to tak bude aj naďalej,” doplnil Vystrčil.

Na najvyšší vrchol Bielych Karpát k pamätníku česko-slovensko-moravskej vzájomnosti vystúpili v sobotu aj stovky turistov z oboch strán spoločnej hranice. Predstavitelia oboch parlamentov po položení vencov k pamätníku zapálili na vrchole Veľkej Javoriny vatru vzájomnosti.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:44

Jedna osoba utrpela zranenia počas nedeľňajšej streľby v rómskej osade Šmihel pri Novom Meste na juhovýchode Slovinska. Zranenia neboli život ohrozujúce. Úrady zadržali podozrivého strelca a do oblasti nasadili zásahové jednotky a vrtuľník, uviedla tamojšia polícia.

18:35

Taliansko plánuje najneskôr na začiatku budúceho roka vypracovať pravidlá, ktoré by umožnili využitie nových jadrových technológií. Povedal to cez víkend taliansky minister energetiky Gilberto Pichetto Fratin, ktorý tak naznačil možný návrat Talianska k produkcii elektriny z jadra.

18:12

Španielsky motocyklový pretekár Marc Marquez sa stal víťazom nedeľnej VC San Marína seriálu MotoGP. Šesťnásobný majster sveta si po triumfe pred týždňom na VC Aragónska pripísal druhé prvenstvo na hlavných pretekoch za sebou, keď predtým čakal na úspech tri roky.

Marc Marquez
Španielsky motocyklový pretekár Marc Marquez oslavuje na pódiu s trofejou po jeho víťazstve pretekov Veľkej ceny San Marína seriálu MotoGP na okruhu Misano v talianskom meste Misano Adriatico 8. septembra 2024
18:08

Americké nápojové spoločnosti Coca-Cola a PepsiCo investovali za desiatky rokov do krajín s početnou moslimskou populáciou stovky miliónov dolárov s cieľom vybudovať si dobrú pozíciu na trhu. Teraz však na týchto trhoch rastú hlavne domáce značky. Je za tým najmä bojkot spotrebiteľov, ktorí tak reagujú na útoky Izraela v Pásme Gazy, pričom kľúčovým spojencom Izraela sú práve USA.

18:06

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vymenoval bývalého ministra strategického priemyslu Olexandra Kamyšina, za externého poradcu pre strategické otázky, uvádza sa v dekréte zverejnenom na internetovej stránke prezidenta.

18:06

Pri izraelskom útoku na dom v meste Džabálijá v nedeľu zahynul zástupca riaditeľa pohotovostnej služby v severných oblastiach Pásma Gazy Muhammad Mursí. O život prišli aj štyria členovia jeho rodiny, uviedli zdravotníci.

18:04

Európska únia požaduje, aby Venezuela ukončila útlak opozičných lídrov a prepustila všetkých politických väzňov, uviedol v nedeľu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell po tom, čo venezuelský opozičný prezidentský kandidát Edmundo González Urrutia opustil svoju krajinu a požiadal o azyl v Španielsku.

18:04

Jeden z kandidátov v alžírskych prezidentských voľbách tvrdí, že pri sčítavaní hlasov došlo k nezrovnalostiam. Výsledky hlasovania by mali byť dostupné v priebehu nedele a podľa analytikov sa očakáva, že prinesú víťazstvo súčasnému prezidentovi Abdalovi Madžídovi Tabbúnovi.

16:39

Štyria horolezci sú od soboty nezvestní na Mont Blancu, ktorého taliansku stranu zasiahli prudké búrky. Ide o dvoch Talianov a dvoch Kórejčanov, oznámila v nedeľu horská záchranná služba v talianskom regióne Valle d’Aosta.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jazdecký klub vo Vrakúni, okres Dunajská Streda organizoval 7. septembra 2024 VIII. Putovný pohár vo westernovom jazdení. Na snímke najmladší jazdec 6-ročný Áron Egi

Autor: TASR-Edmund Örzsik

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali