Kollár: Ak vláda kúpi mŕtvemu hubertus, je čas na predčasné voľby

❚❚

Bratislava 10. októbra 2022 (HSP/Foto: TASR-Jaroslav Novák)

 

Predseda NR SR Boris Kollár v nedeľnej diskusnej relácii v televízii Ta3 povedal, že menšinová vláda bude musieť hľadať podporu pre každý svoj návrh zákona ad hoc. “Zadrhnúť sa to môže na štátnom rozpočte,” povedal. Riešenie predpokladaného zablokovania rozpočtu vidí vo výmennom obchode – schváliť naraz rozpočet i predčasné voľby. Potom ale bude žiadať od opozície garanciu na niektoré zákony. Po schválení predčasných volieb by totiž mohlo vzniknúť na šesť mesiacov mocenské vákuum, technicky nie je možné konať predčasné voľby skôr, než pol roka po ich schválení. Dnes denník Pravda zverejnil s Borisom Kollárom rozhovor. Z jeho vyjadrení vyberáme

Igor Matovič ustál odvolávanie, zostáva vo funkcii ministra financií
Na snímke predseda NRSR Boris Kollár (Sme rodina)

“Zákon o rozpočte na budúci rok som ešte nevidel, pevne dúfam, že ministerstvo financií splní všetky termíny,” povedal k rozpočtu.

.

Vzápätí padla otázka na jeho vyjadrenie, že za istých podporí predčasné voľby: “Čo také musí urobiť vláda, aby to pre vás bolo impulzom?” “Nesmie kúpiť mŕtvemu hubertus!” odpovedal Kollár. Ak vláda vymyslí, že dá tristopäťdesiat eurovú energiu pre podniky, tak skrachujú tak či tak. “Či je to päťsto alebo tristopäťdesiat, ekonomika nám kľakne,” povedal. “Takže ak vláda príde s takýmto nejakým riešením, a bude si myslieť, že pomohla, s tým ja súhlasiť nebudem.”

Kollár si tiež myslí, že keď nebude vláda schopná doručiť ľuďom pomoc, je čas na predčasné voľby a kreovanie novej vlády, ktorá to dokáže. “Ja nedržím Matoviča! Ja držím Slovensko, aby neupadlo do chaosu!” reagoval, keď mu novinári pripomenuli, že rozhodnutie o predčasných voľbách odloží pomoc ľuďom o pol roka.

.

Tu by bolo hodno pripomenúť, že napriek predvolebným sľubom, táto vláda zrušila viaceré sociálne opatrenia predošlej vlády, hoci o energetickej kríze ešte nebolo ani slychu. A Kollár sa na tom aktívne podieľal. Aj on nesie zodpovednosť za to, že vládna koalícia nechala Matoviča, aby používal štát ako súkromný zábavný park a Sulík sa pred návštevami Dubaja lúčil s vládou so slovami Nerobme nič!, kým skutočné problémy ľudí sa nechávali vyhniť, stále sme počúvali len Riešime, pripravujeme, rokujeme…

A on nám dnes vlastne oznamuje, že ak niečo urobíme zajtra, už bude po funuse: “Ak dnes pustíme perá z rúk a vykašleme sa na všetko, tak za šesť mesiacov tu vznikne taký chaos, že to všetko popadá.” Preto trvá na garancii opozície na podporu niektorých krokov vlády, ak sa schvália predčasné voľby. Reálny termín predčasných volieb vidí v máji, júni budúceho roku, ak by neboli vtedy, potom sa to už neoplatí.

Druhou hlavnou témou bola téma aktuálnej schôdze NR SR o rozvrate právneho štátu. “Uvidíme, aké bude znenie záverečného uznesenia. Ak to bude len konštatácia stavu, nemám problém za to zahlasovať. Predsa pokiaľ sa tam bude napádať niekto z vlády, tak nebudem podpisovať niečo, kde napádajú Hegera, alebo nejakého ministra,” povedal Kollár.

“Aké zastrašovanie vyšetrovateľov?! My sa bavíme o právnom štáte. Aby to, čo sme predtým vyčítali smerákom, že tu vytvorili, aby tu nevznikla nejaká nová skupina, ktorá by používala rovnaké metódy práce. Právo a zákon musia platiť pre každého jedného občana, pre každého vyšetrovateľa, pre každý orgán činný v trestnom konaní, pre každého prokurátora a sudcu. Aké zastrašovanie? O čom to tu všetci meliete?” Pre neho je najvyššou métou spravodlivosť. Čo výslovne povedané nebolo, ale čo sa dá tušiť za jeho slovami: Ak zveríš očistu špinavcom, nečakaj, že si sadneš k čistému stolu…

Kollár nekompromisne kritizoval súdnu reformu Márie Kolíkovej, označil ho za Armagedon. “Keby bola teraz ministerkou, tak jej to prvého januára vybuchne. Odloží sa to preto, aby sa to dalo zvládnuť.” Na záver rozhovoru sa vyjadril k hmotnej zodpovednosti. Nemohol návrh podporiť, pretože tak, ako bol predložený, obsahoval kolektívnu zodpovednosť vlády. “Kolektívna hmotná zodpovednosť tu bola za čias Slovenského štátu, za čias fašizmu,” povedal. “To by tu nikto nič neurobil v tomto štáte.”

.

Boris Kollár sa neúnavne snaží, aby vyzeral ako pragmatický, sociálne orientovaný politik. Niektorí však tvrdia, že najdôležitejšou jeho vlastnosťou je schopnosť urobiť dobrý politický obchod.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:09

Za necelý rok sú v novom operačnom Programe Slovensko vyhlásené výzvy v hodnote 6,5 miliardy eur, čo je viac ako polovica alokácie. Informovalo o tom v stredu Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktoré preto spúšťa mediálnu kampaň.

16:05

Grécko bude naliehať na Európsku úniu, aby zraneným libanonským občanom poskytla zdravotnú starostlivosť. V stredu na stretnutí v New Yorku to libanonskému ministrovi zahraničných vecí Abdalláhovi Búhabíbovi povedal šéf gréckej diplomacie Jorgos Gerapetritris.

15:46

Izrael povolal na severnú hranicu s Libanonom dve záložné brigády na podporu svojich operácií, oznámila v stredu izraelská armáda. Došlo k tomu po niekoľkých dňoch zintenzívňujúcich sa leteckých útokov, v rámci ktorých zasiahol Izrael ciele Iránom podporovaného hnutia Hizballáh v rôznych oblastiach Libanonu.

15:28

Centrá zdieľaných služieb vzniknú vo vybraných 22 obciach z najmenej rozvinutých regiónov. Peniaze na ich zriadenie poskytne Ministerstvo vnútra (MV) SR z plánu obnovy a prostriedky na personálne kapacity zabezpečí Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vďaka eurofondovej výzve. Rezort o tom informoval v stredu.

15:18

Od 1. januára 2025 prechádzajú Žilinčania bývajúci v rodinných domoch na nový systém odpadového hospodárstva. Žilinská radnica zavádza množstvový zber komunálneho odpadu, ktorý zvýhodní obyvateľov produkujúcich menšie množstvo nevytriedených smetí.

15:07

Prokuratúra v Lipsku nariadila v rámci vyšetrovania počítačovej kriminality prehliadky viacerých nehnuteľností v Nemecku a Taliansku. Prokuratúra a polícia v stredu oznámili, že počas utorňajších prehliadok bola zaistená hotovosť, cenné šperky, diamanty a ďalšie predmety vrátane mobilných telefónov, počítačov a dátových nosičov za niekoľko miliónov eur.

15:06

Nemecký Spolkový súdny dvor v stredu rozhodol, že popieranie holokaustu vo faxe zaslanom miestnemu daňovému úradu nie je podľa nemeckého práva trestným činom podnecovania k nenávisti.

14:47

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že viac ako sto spoločností sa stalo prvými signatármi dohody EÚ o umelej inteligencii a dobrovoľne prijali záväzky tejto dohody.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali