Kolíková: Od 1. augusta má skončiť Analytické centrum MS SR

❚❚

Bratislava 31. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 31. júla 2024 16:02

Exministerka spravodlivosti a podpredsedníčka opozičnej SaS Mária Kolíková na stredajšej tlačovej konferencii povedala, že od 1. augusta má skončiť Analytické centrum Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Agenda by mala podľa jej slov prejsť pod druhého štátneho tajomníka rezortu spravodlivosti. TASR sa snaží získať reakciu ministerstva

Mária Kolíková
Na snímke poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SaS)

“Analytické centrá dávajú politikom zrkadlo, čo sa deje v krajine, na základe objektívnych dát, nie na základe toho, čo si politici myslia,” zdôraznila Kolíková. Bez takéhoto centra by podľa jej slov nemohla byť realizovaná reforma justície. “Neboli by dáta, ako je to so sudcami a prípadmi na jednotlivých súdoch,” podotkla.

.

Analytické centrum MS SR, ktorého súčasťou je 25 analytikov, bolo podľa jej slov kľúčové aj pri tvorbe plánu obnovy. “Analytické centrá boli v jednotlivých rezortoch budované práve preto, aby politici, ministri, nerobili rozhodnutia podľa toho, ako sa vyspia,” dodala.

 

.

MS: Dôvod zrušenia Analytického centra MS SR spočíva v zefektívnení činností

Dôvod zrušenia Analytického centra Ministerstva spravodlivosti (MS) SR spočíva v zefektívnení činností, ktoré zabezpečovalo jeho 27 pracovníkov. Organizačnou zmenou ministerstvo napríklad odstráni viackoľajnosť pri vybavovaní rozličnej agendy. Vyplýva to z reakcie MS SR na medializované informácie o zrušení analytického centra od 1. augusta.

“Tvrdenie, že po zrušení analytického centra príde Ministerstvo spravodlivosti SR o dáta z justície, nie sú pravdivé. Dôvod tejto organizačnej zmeny spočíva v zefektívnení činností, ktoré zabezpečovalo až 27 pracovníkov,” priblížila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Barbora Škulová.

Zdôraznila, že agenda, podstatná pre efektívne fungovanie rezortu, bude presunutá pod vecne príslušné sekcie a odbory. “Tlačovú konferenciu SaS vnímame ako pokus o prekrytie vlastných zlyhaní Márie Kolíkovej, ktorej dochádza, že za ne musí niesť zodpovednosť,” doplnila.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:32

Americký výrobca lietadiel Boeing v súvislosti so štrajkom svojej najväčšej odborovej organizácie zastavuje prijímanie nových zamestnancov. Spoločnosť zároveň mnohých zamestnancov prepustí a služobné cesty obmedzí na minimum, oznámil v pondelok (16. 9.) večer finančný riaditeľ Brian West.

09:32

Nižšia volebná účasť a čoraz častejšie spochybňovanie výsledkov ohrozuje dôveryhodnosť volieb na celom svete. Vyplýva to z čiastkového indexu slobodných a spravodlivých volieb medzivládneho dozorného orgánu (IDEA) so sídlom vo Švédsku, ktorý zaznamenal v minulom roku najväčší pokles v histórii.

09:21

Pokrok v oblasti zrovnoprávnenia žien a mužov je stále pomalý. Vyplýva to zo správy organizácie OSN Ženy (UN Women), zverejnenej v utorok.

08:43

Novým prezidentom ružomberského papierensko-celulózového podniku Mondi SCP sa od 1. septembra stal Joachim Grünewald. Nahradil doterajšieho prezidenta Matjaža Gorjupa.

08:43

Americký výrobca počítačových čipov Intel pozastavil plánovanú výstavbu továrne v nemeckom Magdeburgu. Spoločnosť rozhodnutie odôvodnila situáciu na trhu, kde dopyt zaostal za očakávaniami.

08:43

Americká pobrežná stráž na Aljaške v pondelok oznámila, že sprevádzala skupinu ruských námorných plavidiel. Do amerických vôd pri Aljaške vplávali v zjavnej snahe vyhnúť sa morskému ľadu, čo povoľujú medzinárodné pravidlá a zvyky námornej plavby.

08:26

Počas povodní spôsobených tajfúnom Yagi prišlo o život už najmenej 226 ľudí v Mjanmarsku. Podľa OSN bude potrebovať pomoc vyše 630.000 osôb.

08:25

Počet obetí sobotného výbuchu benzínovej cisterny na Haiti sa zvýšil na najmenej 27, informovali v pondelok úrady.

08:25

Úrady v Iráne prepustili rakúskeho občana Christiana Webera, ktorého zadržali v roku 2022 za údajné zločiny v iránskej provincii Západný Azerbajdžan. V utorok to uviedla iránska agentúra Mizan.

08:22

Ceny ropy sa v utorok ráno posilnili. Ťažba v oblasti Mexického zálivu bola po hurikáne Francine stále čiastočne obmedzená, čo prevážila nad obavami z klesajúceho dopytu po rope v Číne.

08:22

Úrady v indickej Kalkate odvolali šéfa miestnej polície a dvoch vysokých úradníkov ministerstva zdravotníctva v reakcii na masové demonštrácie proti brutálnemu znásilneniu a vražde lekárky.

Kalkata protesty
Na archívnej snímke z 13. septembra 2024 ľudia kráčajú okolo transparentov počas protestného zhromaždenia Fóra mladých lekárov, na ktorom požadujú spravodlivosť po brutálnom znásilnení a vražde mladej lekárky v indickej Kalkate
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali