Koledovali si o to, označenie zahraničný agent dnes už nestačí

❚❚

Bratislava 19. augusta 2024 (HSP/Foto:Facebook)

 

V straníckej centrále SNS sa cez leto utriasol zákon o mimovládnych organizáciách, nadáciách a občianskych združeniach (zákon o zahraničných agentoch). Politická situácia na Slovensku sa od podania prvotného návrhu vyvinula tak, že na ochranu suverenity Slovenska pre zahraničným vplyvom je potrebná prísnejšia zákonná úprava

SNS sprísni zákon o mimovládnych organizáciách
SNS sprísni zákon o mimovládnych organizáciách

S návrhom na zmenu zákona o (mimovládnych neziskových organizáciách) MNO prišiel poslanecký klub SNS v apríli tohto roku. Cieľom poslaneckého návrhu bolo sprehľadnenie finančných tokov, sprehľadnenie zoznamu donorov a označenie tých MNO, ktoré dostávajú peniaze zo zahraničia (5 000 EUR ročne a viac) ako MNO podporované zo zahraničia. O návrhu sme bližšie informovali v článkoch (tu).

.

Návrh narazil na významný odpor jednak dotknutých mimovládok, jednak opozície. A ani všetkým koaličným partnerom po chuti nebol. Základnou chybou návrhu bola skutočnosť, že nerozlišoval medzi tými MNO, ktoré robia len verejnoprospešnú činnosť, od tých, ktoré bohumilou činnosťou zakrývajú podvratnú politickú činnosť, činnosť v záujme cudzej moci, namierenú voči politickým konkurentom. O tomto nedostatku návrhu zákona sme písali (tu).

SNS si od podania aprílového návrhu zákona o MNO uvedomila, že situácia je naozaj vážna a že pôvodný návrh by v podstate nič neriešil. Návrh kritizovala, opozícia, dotknuté mimovládky, ale aj voliči koalície, ktorí prijatie normy požadovali a ktorým jej prijatie SNS pred voľbami sľúbila. Naopak enormne by zaťažil všetky mimovládky byrokratickým vykazovaním, ale podvratnej činnosti mimovládok Otvorenej spoločnosti (politických mimovládok) by nijako nezabránil.

.

Na Septembrovej schôdzi SNS navrhne, aby do zákona o MNO spadali všetky občianske združenia aj nadácie, aby striktne a jasne bola odlišovaná verejnoprospešná činnosť od politickej činnosti a v prípade, že budú občianske združenia alebo nadácie skryto využívané na politickú činnosť, navrhneme im najprísnejšie tresty v trestnom zákone.

„Nie je možné, aby pod občianske združenia a nadácie tak, ako to je na príklade Nadácie Milana Šimečku, bola schovávaná podvratná politická činnosť, ktorá rozbíja základné hodnoty štátu. Je zrejmé, že niektorí politici majú rodinné nadácie a občianske združenia, do ktorých zabezpečujú finančné toky štátnych peňazí,“ uviedla hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

SNS požaduje, aby všetky nadácie a občianske združenia museli vo svojich záverečných správach jasne uvádzať všetkých sponzorov a partnerov a deklaratórne ukázať, kam finančné výdavky smerujú.

 

.

Mimovládky, ktoré majú na prvom mieste záujem zahraničnej moci a významný dosah na politiku, sú od roku 1989 zastrešené agendou Sorošovej Otvorenej spoločnosti a od roku 2011 prostredníctvom programu „Otvorené vládnutie“ participujú na správe vecí verejných a sú „pricucnuté“ na verejné zdroje štátu. O tom, kam nás prihlásenie sa k Partnerstvu Otvoreného vládnutia doviedlo, aké sú jeho princípy, kto ho financuje a komu teda slúži, sme písali viac (tu).

Za 30 rokov slovenskej samostatnosti infiltrovali aktivisti mimovládok zosieťovaných v Otvorenej spoločnosti celý verejný priestor. Dnes už slovami otca zakladateľa tretieho sektora tzv. „Občianskej spoločnosti na Slovensku Pavla Demeša majú takú silu, že sú to tieto mimovládky, ktoré určujú, ktoré témy sú pred voľbami relevantné a ktoré sú označené ako témy minulosti, témy krajnej pravice. Politika v spoločnosti sa neodvíja od záujmu voličov vyjadrenom vo voľbách, ale od záujmu donorov Otvorenej spoločnosti, resp. donorov Partnerstva Otvoreného vládnutia.

Nástupom 4 vlády Róberta Fica došlo na Ministerstve vnútra k upratovaniu. Práve na ministerstve vnútra hniezdi splnomocnenec vlády pre občiansku spoločnosť, odkiaľ dohliada a zabezpečuje, aby slovenská suverénna vláda fungovala v súlade s princípmi Partnerstva, ku ktorým sa ešte v roku 2011 zaviazala. Partnerstvo každá nasledujúca vláda prehlbovala až do Septembra 2023. Súčasná vláda sa k Sorošovmu Partnerstvu neprihlásila, čím prerušila kontinuitu, ktorú si „Otvorená spoločnosť“ v štátnej správe roky úspešne budovala. Viac o dôvodoch „upratovania“ na ministerstve vnútra sme písali (tu).

Linky štátu na Otvorenú spoločnosť hneď po voľbách začalo prerušovať aj ministerstvo kultúry a pridalo sa aj ministerstvo spravodlivosti. Preto sú Martina Šimkovičová ako aj Boris Susko „na odstrel“, Šimkovičová nefunguje v súlade s požiadavkami „Otvorenej kultúry“ a Susko „Otvorenej justície“.

Od podania aprílového návrhu máme za sebou atentát na premiéra Róberta Fica, do ktorého vyústil „občiansky“ odpor, ktorý vznikol a je na Slovensku živený Otvorenou spoločnosťou a jej spriaznenými otvorenými médiami po tom, ako vo voľbách neuspela politická reprezentácia Otvorenej spoločnosti, Progresívne Slovensko. Nepomohla mediálna masáž, nepomohla ani mobilizačná kampaň pred voľbami, ktorá na Slovensku už niekoľkokrát úspech slávila (1998, 2019, 2020). O mobilizačnom potenciáli mimovládok zastrešených Otvorenou spoločnosťou sme viac písali (tutu).

.

K žiadnej sebareflexii zo strany Otvorenej spoločnosti a jej spriaznených Otvorených médií po atentáte nedošlo. Tri mesiace od atentátu sú bratislavské námestia plné nenávistných prejavov namierených na legitímne zvolených zástupcov vládnej koalície opäť.

Od januára sa aktivizuje platforma Otvorená kultúra, lebo zmeny rôznych mediálnych zákonov im siahli na verejné finančné toky z ministerstva kultúry, na ktoré boli mimovládky ako Nadácia Milana Šimečku zvyknuté roky. Dokonca tí, čo prideľovali finančné prostriedky z ministerstva dokiaľ neprišla do platnosti novela zákona o Fonde na podporu umenia (FPÚ), mali tú drzosť, že pridelili Nadácii peniaze aj tento rok, kým ešte mali príležitosť.

Slovensko dnes skutočne potrebuje zákonnú normu, ktorá činnosť MNO rozlíši a umožní kompetentným zložkám podvratnú činnosť politických mimovládok sledovať a tieto za ňu tvrdo sankcionovať. Zmysel má len taký zákon, ktorý dokáže ochrániť suverénnu politiku Slovenskej republiky pred cudzím vplyvom.

Dá sa predpokladať, ak sa vládna koalícia bude inšpirovať úpravou, ktorú na ochranu suverenity pred zahraničným vplyvom prijalo v máji tohto roku Francúzsko, vyhne sa konaniu Európskej únie voči Slovensku, nakoľko konanie francúzskeho zákonodarného zboru sa obišlo bez akéhokoľvek demaršu, či vyhrážania sa porušovaním práva únie. Písali sme o tom (tu).

Nemenej dôležite pre to, aby nová norma v parlamente prešla a nešlo len o zbiueranie politických bodov pre SNS je, aby sa s jej podobou a potrebou prijatia stotožnili všetci koaliční partneri. Svoje výhrady s aprílovým návrhom verejne komunikoval Hlas-SD. A bez neho zákon neprejde, nakoľko s podporou opozície SNS a Smer počítať nemôžu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:25
Zdroje Nemecka a jeho spolkových krajín na prijímanie migrantov sú „prakticky vyčerpané“.

Uviedla to šéfka nemeckého ministerstva vnútra Nancy Featherová v liste Európskej komisii, píše Spiegel.

Nemecko predtým uviedlo o potrebe obnoviť kontrolu na všetkých hraniciach krajiny.

06:49

Nová socha zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorú minulý týždeň odhalili v záhradách opevneného sídla Antrim Castle v Severnom Írsku, sa stretla s prevažne ostrou kritikou miestnych, ako aj odborníkov.

06:48

Predvolebný duel v USA medzi demokratickou prezidentskou kandidátkou Kamalou Harrisovou a republikánskym nominantom Donaldom Trumpom sledovalo viac ako 67,1 milióna televíznych divákov, uviedla spoločnosť Nielsen.

06:47

Pri izraelských leteckých útokoch, ktoré zasiahli školu a domy v utečeneckom tábore Nusajrát v Pásme Gazy, údajne zahynulo aj šesť zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA). Podľa agentúry ide o najvyšší počet obetí spomedzi jej zamestnancov počas jedného incidentu.

06:46

 Bývalý peruánsky prezident Alberto Fujimori zomrel vo veku 86 rokov, oznámila jeho dcéra na sociálnej sieti X.

06:45

Severná Kórea odpálila smerom k Japonskému moru niekoľko balistických rakiet krátkeho doletu, tvrdí juhokórejská armáda. Soul neuviedol ďalšie podrobnosti s tým, že v súčasnosti prebieha prešetrovanie incidentu.

06:43

Kozmická loď Sojuz MS-26 s dvoma ruskými kozmonautmi a jedným americkým astronautom sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), a to niečo viac ako tri hodiny po jej štarte.

06:42

Lietadlá Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré sa nachádzajú na základniach v pobaltský krajinách, by mali zostreľovať ruské drony, ktoré sa dostanú do ich vzdušného priestoru. Vyhlásil to litovský minister obrany Laurynas Kasčiunas po tom, čo sa minulý týždeň zrútil v Lotyšsku ruský dron.

06:40

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že Egyptu poskytne vojenskú pomoc v hodnote 1,3 miliardy dolárov. USA pomoc poskytnú napriek tomu, že Egypt nespĺňa požadované podmienky v oblasti ochrany ľudských práv.

06:38

Partnerstvo Ruska a Číny nie je namierené proti tretím krajinám. Tieto dve mocnosti však môžu“spojiť svoj potenciál”, ak budú čeliť hrozbe zo strany Spojených štátov. Vyhlásila to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Včera 20:29

Hlavný mufti Tadžikistanu Sajídmukarram Abdulkodirzoda bol ľahko zranený počas atentátu neďaleko centrálnej mešity v Dušanbe. Útočníka krátko na to zadržali, uviedlo v stredu vo vyhlásení tamojšie ministerstvo vnútra.

Včera 20:27

Plán, ktorý chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstaviť v priebehu septembra šéfovi Bieleho domu Joeovi Bidenovi, posilní Ukrajinu a mohol by prinútiť Rusko, aby skončilo vojnu proti Kyjevu diplomatickou cestou. Vyhlásil to v stredu samotný Zelenskyj.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke herci z Labutieho jazera Matthewa Bournea v kostýmoch počas fotografovania na jazere v londýnskom St James\' Parku

Autor: TASR/AP-Jordan Pettitt/PA Wire/PA via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali