Kódex výskumnej integrity a etiky bude zárukou kvality vedeckého výskumu

❚❚

Bratislava 13. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – František Iván)

 

Kódex výskumnej integrity a etiky bude zárukou kvality a dôveryhodnosti vedeckého výskumu. Jeho základné princípy zahŕňajú zodpovednosť, čestnosť, spoľahlivosť a rešpekt. Cieľom je posilniť vedeckú integritu prostredníctvom uplatňovania najvyšších morálnych a profesionálnych štandardov od plánovania a realizácie až po publikovanie výsledkov. Slovenská rektorská konferencia (SRK) o tom informovala na svojom webe

Európska noc vedy 2024 v Košiciach
Na snímke Európska noc vedy 2024 v Košiciach

“Kódex výskumnej integrity a etiky na Slovensku predstavuje záväzný rámec pre všetkých výskumných pracovníkov a inštitúcie, ktoré vykonávajú, financujú, hodnotia či podporujú vedecké a výskumné činnosti,” objasnila SRK. Slovensko sa tak podľa nej zaradí medzi 16 krajín Európskej únie, ktoré na národnej úrovni prijali rámec pre základné etické princípy v oblasti výskumu a vývoja.

.

Vedci a inštitúcie musia byť podľa kódexu plne zodpovední za kvalitu výskumu a dodržiavanie etických a odborných noriem. Ako doplnila SRK, integrita vo výskume má vyžadovať transparentné a pravdivé publikovanie dát a výsledkov. Kľúčovým princípom je podľa nej aj dôkladnosť a presnosť vo výskumných postupoch či správne využívanie finančných a materiálnych zdrojov. Rovnako rešpektovanie práv a dôstojnosti účastníkov výskumu, verejnosti a rešpekt k autorským právam kolegov.

Vedecké a akademické inštitúcie aj verejnosť sa majú riadiť Kódexom výskumnej integrity a etiky na Slovensku. Do 31. októbra tohto roka má byť zriadený národný orgán na kontrolu jeho dodržiavania.

.

 

Prečítajte si tiež

Piata sloboda: Čo získame, čo stratíme?

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:45

Nech splnomocnenec Kotlár dodá, čo mal, alebo nech ide preč, vyhlásil Tomáš Drucker. „Myslím si, že je to postoj strany Hlas aj drvivej väčšiny ľudí na Slovensku, ktorí chcú vedieť, čo sa robilo v rokoch 2020 až 2023, ako sa kupovali vakcíny, testy, či sa prispelo alebo neprispelo k vyššiemu počtu úmrtí. Na nič z toho pán Kotlár nezodpovedal.“

„Na toto nemal mandát. Ak si chcel vydať knihu, nech si vydá knihu, ale nech sa nevenuje tomu, na čo ani nemá kvalifikáciu. Očakávam od neho, aby buď dodal, čo dodá, alebo nech ide preč,“ dodal minister školstva v O 5 minút 12 v RTVS.

12:07

Ratingová agentúra Fitch v piatok (11. 10.) večer zhoršila výhľad úverového ratingu Francúzska na negatívny zo stabilného. Ako dôvod uviedla riziká vyplývajúce z jeho fiškálnej politiky deň po tom, ako vláda v Paríži zverejnila svoj rozpočet na rok 2025. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a businesstimes.

12:07

Ratingová agentúra Moody’s Ratings v piatok 11. októbra znížila výhľad ratingu Belgicka na negatívny zo stabilného. Dôvodom sú obavy z vývoja rozpočtového deficitu a z politickej neistoty po všeobecných voľbách. TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes. Moody’s zároveň potvrdila Belgicku úverový rating v domácej a zahraničnej mene na úrovni Aa3.

10:59

Izrael bude naďalej podnikať opatrenia, aby zabránil akejkoľvek ujme na mierových jednotkách OSN v južnom Libanone (UNIFIL), povedal izraelský minister obrany Joav Galant svojmu americkému náprotivku Lloydovi Austinovi. Galant zároveň obvinil hnutie Hizballáh, že využíva stanovištia UNIFIL-u ako krytie. V nedeľu to uviedol Galantov rezort, informuje TARS podľa agentúry AFP.

10:57

Južne od Taiwanu v nedeľu preplávala skupina čínskych námorných plavidiel na čele s lietadlovou loďou, uviedlo ministerstvo obrany na ostrove s tým, že zostáva v pohotovosti a je pripravené reagovať podľa potreby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

10:37

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR plánuje aktualizovať informácie o dávkach z doplnkového dôchodkového sporenia, teda tretieho piliera. Potreba aktualizácie súvisí aj s úpravou a zjednotením dôchodkovej prognózy, ktorá by mala byť doplnená o ďalšie dôchodkové schémy. Vyplýva to z predbežnej informácie opatrenia o dávkach z doplnkového dôchodkového sporenia z dielne MPSVR.

10:37

Štyridsať krajín, ktorých vojaci slúžia v rámci mierových síl OSN na juhu Libanonu (UNIFIL), odsúdilo útoky na príslušníkov tejto misie. Ich spoločné vyhlásenie v sobotu zverejnilo na sociálnej sieti X poľské diplomatické zastúpenie pri OSN.

Pod spoločné vyhlásenie, ktoré iniciovalo Poľsko, sa podpísali aj krajiny ako Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a India. Podporu mu vyjadrilo aj Švajčiarsko.

10:30

V rámci projektu Zelená domácnostiam ostáva po necelých troch mesiacoch od jeho spustenia 47,9 % voľných poukážok. Celková suma finančných príspevkov vo forme poukážok na tento projekt je vo výške 107,7 milióna eur do roku 2029. Vyplýva to z údajov zverejnených Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA), ktorá spravuje tento projekt.

07:55

Voliči v Litve v nedeľu rozhodujú o zložení 141-členného parlamentu – Seimasu. O priazeň takmer 2,4 milióna voličov sa uchádza 14 politických strán a jedna koalícia a 1740 kandidátov, informovala agentúra Reuters.

Prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že opozičná Litovská sociálnodemokratická strana (LSPD) zrejme porazí vládnucu stredopravú stranu Vlastenecký zväz – Litovskí kresťanskí demokrati (TS-LKD).

Parlamentné voľby v predstihu v Litve
Na snímke volička prichádza do volebnej miestnosti vo Vilniuse
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali