Kocúrkovo? Zrušili sme ÚŠP, aby sme mohli vytvoriť ÚŠP

❚❚

Bratislava 27. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 
V tieni hodnotových konfliktov medzi poslancami Slovenskej národnej strany a Progresívneho Slovenska o dúhových nálepkách a propagácií LGBTI ideológie poslankyňou Luciou Plavákovou (PS) a ochrane života od počatia prezentovanú svojským emotívnym spôsobom poslancom Rudolfom Huliakom (SNS) neušlo našej pozornosti, že sa v programe stávajúcej schôdze nášho najvyššieho zákonodarného zboru objavil poslanecký návrh zákona na doplnenie zákona o prokuratúre

Tlačová konferencia Úradu špeciálnej prokuratúry v súvislosti s rušením úradu pred budovou ÚŠP v Pezinku
Na snímke Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v Pezinku usporiadal v utorok tlačovú konferenciu, na ktorej informoval o situácii v súvislosti s rušením úradu 19. marca 2024 v Pezinku

Na tom by nebolo nič zvláštne, keby sa navrhovanou novelou zákona č. 153/2001 o prokuratúre nevytvárala v podriadenosti Generálneho prokurátora nová organizačná jednotka „oddelenie závažnej kriminality“, čo znamená nič iné, ako opätovné zriadenie úradu špeciálnej prokuratúry pod iným názvom.

Ešte ani atrament na podpise nezaschol na dokumente, ktorým prezidentka Zuzana Čaputová odsúhlasila vládnej koalícii zrušenie Lipšicovho Úradu špeciálnej prokuratúry, jeho zrušenie potvrdil začiatkom júla svojim rozhodnutím Ústavný súd a už ho ideme vytvárať znovu?

.

Predkladatelia zákona Zuzana Plevíková, Miroslav Čellár a Ivan Ševčík tento počin v priloženej dôvodovej správe neodôvodňujú nijako, len uvádzajú, že cieľom novely je „ukotviť existenciu osobitnej organizačnej zložky Generálnej prokuratúry, ktorej úlohou má byť zabezpečenie riadneho výkonu pôsobnosti prokuratúry najmä vo veciach ochrany finančných záujmov Európskej únie, a to najmä v oblasti riadenia, usmerňovania a kontroly činnosti podriadených prokuratúr pri vykonávaní dozoru nad dodržiavaním zákonnosti pred začatím trestného stíhania a v prípravnom konaní, ako aj v konaní pred súdom”. Ďalším cieľom je organizačne a personálne podporiť ochranu finančných záujmov Európskej únie. A zároveň sa poslaneckým návrhom novelizujú trestné kódexy tak, aby sa zvýšila efektivita ochrany finančných záujmov Európskej únie prostredníctvom noriem trestného práva.

 

.

Reformu trestného zákona vníma EÚ s obavami

Rušenie ÚŠP a znižovanie trestných sadzieb traumatizovali slovenskú spoločnosť na prelome minulého roka, vyvolali nevôľu opozície, ktorá kvôli tomu obštrukciami na dlhý čas zablokovala parlament. Tento voličmi vládnej koalície očakávaný počin dostal do ulíc desiatky tisíc prívržencov opozície. Opozícia dostala na svoju stranu aj Európsku komisiu a Európsku prokuratúru, pred ktorými musela slovenská vláda svoje kroky obhajovať. Európske inštitúcie vyslovili voči novelám trestného zákona a trestného poriadku obavu, že po zrušení UŠP a znížení sadzieb za závažnú trestnú činnosť nebudú dostatočne ochránené finančné záujmy Európskej únie.

Na stole bolo dokonca pozastavenie platieb z eurofondov, či z Plánu obnovy a odolnosti. To si žiadna slovenská vláda nemôže dovoliť, nakoľko finančné zdroje z fondov Európskej únie tvoria až 80% rozpočtových finančných prostriedkov SR. Akýkoľvek výpadok týchto zdrojov by momentálne znamenal pre Slovensko katastrofu.

Kontroverzné zákony nechala nakoniec po podpise prezidentka preskúmať Ústavným súdom SR. Tým síce umožnila zrušenie ÚŠP, ktorý v marci na radosť koalície a jej voličov zanikol, avšak pozastavila účinnosť iných častí reformy. Navyše, ak by ÚS rozhodol, že aj zrušenie ÚŠP nebolo v súlade s Ústavou, mohol by sa tento úrad obnoviť. Na rozhodnutie slovenského ÚS čakala s ďalšími krokmi aj EÚ.

Ústavný súd rozhodol, že časti balíka reforiem trestného zákonníka, ktorý zahŕňa zníženie trestov za závažné trestné činy vrátane korupcie, skrátenie premlčacích lehôt a zrušenie špeciálnej prokuratúry, nie sú protiústavné.

Ústavný súd síce potvrdil zákonnosť postupu vládnej koalície pri reforme Trestného zákona, avšak nerozptýlil obavy Európskej komisie a Európskej prokuratúry. Rozhodnutie ÚS SR Komisia „privítala“ vyslovením obavy počas schvaľovania štvrtej časti slovenského ozdravného plánu, že reforma Trestného poriadku by mohla ohroziť vyšetrovanie korupcie vrátane vyšetrovaní týkajúcich sa prostriedkov z ozdravného plánu. Od rozhodnutia súdu Komisia analyzuje ďalšie možnosti ako znížiť riziko nedostatočnej ochrany finančných záujmov EÚ. Bloomberg dokonca priniesol správu o tom, že sú eurofondy ohrozené. Písali sme o tom (tu). Túto skutočnosť Komisia ani nepotvrdila, ani nevyvrátila. Potvrdila informáciu, že analyzuje súčasný stav.

.

Čo sa týka Plánu obnovy a odolnosti, míľnik 15.5 sa týka ‚Balíka zákonov na boj proti korupcii a na posilnenie integrity a nezávislosti súdnictva‘. Tento míľnik bol v čase predbežného hodnotenia prvej žiadosti Slovenska o platbu vyhodnotený ako uspokojivo splnený,“ povedala pre TASR hovorkyňa EK Veronica Favalliová. V súvislosti s prebiehajúcim vyhodnocovaním možných vplyvov novely Trestného zákona dodala, že EK ho „dokončí včas“.

 

Kolíkovej darček

Matovičova vláda pri tvorbe Plánu obnovy a odolnosti v Časti 3.: „Doplnkovosť a implementácia plánu, v kapitole“ 7.: „Zabezpečovanie nápravy v súvislosti s podvodmi, korupciou a iným poškodzovaním finančných záujmov EÚ vo väzbe na implementáciu plánu obnovy“ zafixovala ÚŠP ako jeden z orgánov na odhaľovanie, vyšetrovanie a trestné stíhanie korupcie a organizovaného zločinu ako aj na trestné činy poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Obavy európskych inštitúcií z toho, ako budú chránené po reforme finančné záujmy EÚ, sú skutočne na mieste.

V pláne obnovy a odolnosti je v tej istej kapitole zabetónovaná aj existencia Národnej kriminálnej agentúry, ako ďalšieho orgánu v reťazci tých, ktoré sú určené na ochranu finančných záujmov EÚ. NAKA bola koalíciou len nedávno zrušená tiež. No a keby náhodou v koalícii skrsla myšlienka zrušiť aj Špecializovaný trestný súd, po ktorého zrušení volá od jeho vzniku ako anomálnom justičnom orgáne JUDr. Štefan Harabin, tak ten má svoje pevné miesto v Pláne obnovy vďaka Kolíkovej tiež.

 

.

Poslanecký návrh

Všetko nasvedčuje tomu, že poslanecký návrh reaguje na momentálnu situáciu. Vec sa má tak, že Slovensko nemôže žiť donekonečna s rizikom, že Európska komisia môže zastaviť tok peňazí z EÚ kvôli tomu, že vo vzduchu visí obava, že ak sa peniaze, ktoré prídu na Slovensku minú nehospodárne, že to nebude mať kto vyšetriť, resp. že páchateľ nebude adekvátne potrestaný. Aby tieto obavy nadobro rozptýlil, rozhodli sa poslanci ÚŠP v podriadenosti GP opätovne zriadiť. Aj keď to bude po novom „Oddelenie závažnej kriminality“ (zákon o prokuratúre). Zároveň nastavujú rozsah všeobecného záujmu porušením zákazu alebo obmedzením dovozu, vývozu alebo prevozu tovaru, ktorý sa dnes trestá odňatím slobody na 4 roky z vágneho „vo väčšom rozsahu“ na „v rozsahu najmenej 10 000 eur“ (trestný zákon). A nakoniec zásady trestného konania o zásadu, že „Orgány činné v trestnom konaní a súdy dbajú v trestnom konaní na náležitú ochranu finančných záujmov Európskej únie.“ (trestný poriadok).

Následne bude musieť slovenská diplomacia pri Európskej únii presvedčiť komisárov, že vytvorené oddelenie má rovnaké právomoci, postavenie a autonómiu vo vzťahu k ochrane finančných záujmov EÚ ako mal zrušený ÚŠP.

 

Zbytočne zriadený úrad špeciálnej prokuratúry pod iným názvom

Vytvorenie oddelenia závažnej kriminality zákonom kritizuje v článku na Právnych listoch sudca Krajského súdu v Bratislave a člen Súdnej rady SR JUDr. Peter Šamko. Ako uvádza na generálnej prokuratúre bolo vytvorené príkazom GP SR Oddelenie závažnej kriminality, do istej miery nahradilo zrušený ÚŠP. Do jeho kompetencie spadajú trestné činy v právomoci Špecializovaného trestného súdu.

Sudca Šamko kritizuje skutočnosť, že poslaneckým návrhom sa toto oddelenie stane povinnou organizačnou zložkou GP, čím vznikne nový úrad špeciálnej prokuratúry „s rovnakými anomáliami (nedostatkami), ktoré viedli k jeho zrušeniu, len bude mať iný názov“. Navrhovatelia použitím slova „najmä“ vymedzili úlohy tohto oddelenia tak, že mu umožňujú fungovať aj ako druhostupňový, ale aj ako prvostupňový orgán a teda bude mať právomoc vykonávať aj prvostupňový dozor v trestných veciach. Čo vytvára anomálny právny stav, ktorý sudca Šamko vnímal ako jednu zo skutočností, pre ktorú mal byť ÚŠP zrušený. „Generálna prokuratúra SR je vrcholový orgán prokuratúry a preto nemá vykonávať prvostupňovú agendu a nemá pôsobiť ako prvostupňový a zároveň aj ako druhostupňový, či nadriadený organ.”, píše v článku sudca Šamko.

Podľa Petra Šamka „každý orgán prokuratúry, ktorý vystupuje ako „prvostupňová“ dozorová prokuratúra by mal byť kontrolovaný nadriadenou prokuratúrou, teda inou prokuratúrou. Ide o poistku proti tomu, aby orgán verejnej moci „neuletel“ pri plnení svojich povinností, respektíve, aby nezačal viesť vyšetrovania len jedným želateľným smerom, prípadne aby nezačal trpieť komplexom dokonalosti a nedostatkom sebakritiky“.

Sudca Šamko vyzýva k odmietnutiu takéhoto fungovania prokuratúry. „Je potrebné bezvýhradne trvať na tom, aby prvostupňová prokuratúra mala svoju nadriadenú druhostupňovú prokuratúru, teda aby bola zachovaná dvojstupňová koncepcia rozhodovania prokuratúry”, dodáva. Aby nezostalo toto špeciálne Oddelenie GP bez kontroly. Rovnako ako to bolo s ÚŠP, že sťažnosti voči postupom UŠP vybavoval šéf ÚŠP.

Peter Šamko nezostáva len pri kritike zákonodarcu. A ponúka riešenie problému ochrany finančných záujmov EÚ súladný so súčasným právnym poriadkom SR:

“Pokiaľ chce zákonodarca vytvoriť špecializáciu v špecializácii, ktorá by sa týkala ochrany finančných záujmov Európskej únie (už desaťročia fungujú na všetkých krajských prokuratúrach oddelenia, ktoré v prvom stupni dozorujú vybrané trestné veci), potom by to mohol urobiť tak, že by napríklad určil dve krajské prokuratúry (napríklad Krajská prokuratúra Trenčín a Krajská prokuratúra Prešov), ktoré by sa špecializovali na trestné činy týkajúce sa ochrany finančných záujmov Európskej únie a v týchto trestných činoch by vykonávali dozor v prípravnom a predprípravnom konaní a ako nadriadená prokuratúra by vo vzťahu k nim pôsobilo oddelenie závažnej kriminality generálnej prokuratúry.”

Nech akokoľvek rozumieme dôvodom koalície na opätovné zriadenie špeciálneho útvaru v podriadenosti GP zákonom, je zrejmé, že koalícia sa pri rušení ÚŠP unáhlila a nezvážila všetky aspekty, s ktorými sa môže tento počin spájať. Navyše takýto diletantizmus nabíja súčasnej opozícii a jej spriazneným médiám. Zároveň podkopáva dôveru voličov koalície.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:08

Jedna migrantka zahynula a ďalších 15 migrantov sa podarilo zachrániť po tom, ako sa ich loď v piatok prevrátila pri gréckom ostrove Kós, oznámila tamojšia pobrežná stráž.

08:21

Ceny ropy v piatok ráno klesli a po stratách z predchádzajúcich dvoch dní smerovali k poklesu aj za celý týždeň. Na dopyt negatívne vplýval krok aliancie producentských krajín OPEC+, ktorá potvrdila, že v decembri podľa plánu zvýši ťažbu. Straty limitovali vyhliadky na nové rozsiahle ekonomické stimuly v Číne, ktorá je najväčším svetovým dovozcom ropy.

08:20

Britský premiér Keir Starmer sa spolu s ministrom zahraničných vecí Davidom Lammym vo štvrtok stretol s americkým exprezidentom a kandidátom Republikánskej strany v novembrových prezidentských voľbách Donaldom Trumpom. Išlo o prvé stretnutie nového britského premiéra s Trumpom. Starmer je na návšteve USA, kde sa zúčastňuje na Valnom zhromaždení OSN.

08:07

Irán prejavuje známky ochoty obnoviť rokovania o svojom jadrovom programe, ale v súčasnosti odmieta návrat inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), ktorým bola odobratá akreditácia. V rozhovore pre agentúru AFP to vo štvrtok uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

07:59

Vodca opozičnej kresťanskej Libanonskej sociálnodemokratickej strany (Katáib) vyzval šiitské hnutie Hizballáh, aby prestalo s podporou vojny v palestínskom Pásme Gazy a sústredilo sa na politickú prácu v Libanone.

07:50

Pápež František vo štvrtok večer v rámci svojej štvordňovej apoštolskej cesty pricestoval z Luxemburska do Belgicka, informovala agentúra AFP citovaná TASR. Na leteckej základni Melsbroek v Bruseli pápeža privítal belgický kráľovský pár.

pápež František
Pápež František prichádza po boku belgickej kráľovnej Mathilde a belgického kráľa Philippa na leteckú základňu Melsbroek v Steenokkerzeel neďaleko Bruselu v prvý deň svojej štvordňovej návštevy Luxemburska a Belgicka
07:50

Neďaleko prezidentského paláca v guinejskom hlavnom meste Konakry sa vo štvrtok neskoro večer strieľalo. Armáda centrum mesta uzavrela a evakuovala ho. Bezprostredne nebolo jasné, kto strieľal a prečo.

07:47

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken sa v noci na piatok v New Yorku stretol s izraelským ministrom pre strategické záležitosti Ronom Dermerom a diskutoval s ním o dôležitosti dosiahnutia dohody o 21-dňovom prímerí na izraelsko-libanonskej hranici.

07:47

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová vo štvrtok vo Washingtone ubezpečila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že jej “podpora ľudu Ukrajiny je neochvejná”.

Zelenskyj Harrisová
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a americká viceprezidentka Kamala Harrisová
07:45

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb v noci na piatok na pôde OSN v New Yorku vyzval na ukončenie násilia na Blízkom východe.

07:45

Prezident USA Joe Biden vo štvrtok podpísal výkonný príkaz, ktorý sa týka boja proti násiliu páchanému so zbraňami.

Ako informovala agentúra AP, na základe tohto dokumentu, ktorý má silu zákona, vznikne federálna pracovná skupina zameraná na rodiace sa hrozby v oblasti strelných zbraní. Ide aj o montáže lacných zariadení, ktoré dokážu premeniť bežne vlastnené poloautomatické pištole na plne automatické guľomety.

Biden zbrane 3D
Americký prezident Joe Biden podpisuje výkonný príkaz, ktorý sa týka boja proti násiliu páchanému so zbraňami v Bielom dome vo Washingtone vo štvrtok 26. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali