Koalícia má nové kladivo na názorovú opozíciu?

❚❚

Bratislava 3. júla 2022 (HSP/Foto: fb)

 

Kto je Ľuboš Machaj, ktorého si koaličná junta zvolila za nového šéfa verejnoprávneho telerozhlasu? Je to muž kompromisu, ako ho označujú? Niektoré jeho vyjadrenia naznačujú, že to môže byť aj úplne naopak

Ľuboš Machaj

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) má nového šéfa. Ako sa dalo predpokladať, stal sa ním kandidát koalície. Je to Ľuboš Machaj, ktorý dostal v Národnej rade až 89 hlasov, keď za neho hlasovali aj poslanci Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok a Ján Blcháč.

.

A ľudia sú zvedaví, kto že to bude najbližších päť rokov určovať komunikačnú líniu v najdôležitejšom verejnoprávnom médiu. Niektorí predpokladali že Machaj by nemusel byť najhoršia voľba, že v hre boli aj extrémnejší kandidáti, a že Machaj je priateľský, kompromisný človek, ktorý sa bude snažiť pôsobiť umiernene a vyvážene. Iní však sú presvedčení, že koaličná junta, tak ako všade dosadzuje svoje preverené a dostatočne radikálne kádre, si aj v tomto prípade zvolila človeka, ktorý bude lojálny voči ich jednostrannému euroatlantickému komunikačnému buldozéru.

Ľuboš Machaj má 68 rokov, čo je na manažéra pomerne dosť vysoký vek. Pracoval v rozhlase od roku 1978 ako redaktor a dramaturg. Po „Nežnej revolúcii“ bol spoluzakladateľom Rádia Twist, v rokoch 2006 – 2013 bol programovým riaditeľom Slovenského rozhlasu.

.

Zaujímavou vecou, ktorá však koaličnej junte pri voľbe vôbec neprekážala, je skutočnosť, že Machaj je v osobnom bankrote. Sám vysvetľuje, že sa do neho dostal v podstate nešťastnou zhodou okolností, keď vraj kedysi, ako spolumajiteľ Rádia Twist, bol nútený si požičať niekoľko miliónov vtedajších slovenských korún na jeho záchranu. Nech to však bolo akokoľvek, znamená to jednu vec: Machaj môže byť v dôsledku tejto skutočnosti vydieraný. Pre koaličnú juntu to samozrejme nebol dôvod ho nezvoliť, ba skôr naopak – veď napokon, všetci si pamätáme ako si napríklad za špeciálneho prokurátora zvolili súdne trestaného človeka v podmienke…

Tento dlhoročný osobný kamarát ministra Budaja na doterajšom fungovaní RTVS kritizuje najmä spravodajstvo, a to by chcel posilniť založením nového spravodajského rozhlasového kanála Rádio 24. Chcel by naspäť Braňa Dobšinského, považuje BBC za nedostižný vzor a v rozhovore pre aktuality.sk povedal, že určite nebude v RTVS robiť čistky – on ich totiž tak nenazýva, hovorí tomu „úplne logická výmena“ ľudí.

A bol by rád, keby sa RTVS dostala úplne mimo politického vplyvu. Lenže čo to v praxi znamená? Znamená to, že hlas ľudí, ktorí si do parlamentu volia svojich zástupcov, nebude braný do úvahy a všetko ostane iba na ľubovôli kádrov v tej inštitúcii, ktorá predstavuje priam esenciu kultúry slniečkarstva, je jadrom komunity liberalistickej, proamerickej malomestskej kaviarne. Nuž, uvidíme, čo v takom prípade na RTVS vlastne ostane verejnoprávne, teda okrem toho, že to budú ľudia povinne platiť zo svojich daní…

Za zmienku stojí tiež fakt, že Machaj viedol súkromné Rádio Twist práve v čase, keď tvorilo asi najtvrdšiu liberalistickú opozíciu voči relatívne vlasteneckej vláde a relatívne neutrálnemu verejnoprávnemu rozhlasu.

Na otázku, či by pustil do diskusie kotlebovcov, hovorí, že by ich nechcel úplne odstaviť, lebo aj ich voliči platia koncesie, ale Ľuboša Blahu by pustil iba vtedy, ak by prestal „zastupovať tie dezinformačné veci a hoaxy“. Preložené do slovenčiny, intelektuál Blaha, napriek svojej obrovskej popularite, a napriek tomu, že je podpredsedom a ideovým lídrom preferenčne druhej najsilnejšej strany, do RTVS nebude môcť prísť – jedine, že by úplne zmenil názory.

.

A tak sa zdá, že tí, ktorí si mysleli, že sa po nástupe Machaja do čela RTVS dočkáme v tejto inštitúcii pluralitných čias s rešpektovaním slobody slova, môžu ostať nemilo prekvapení. Hoci, pravdu povediac, mohol by sa v tomto štáte niekto ešte čudovať, ak by si junta, ktorá si tento štát ukradla, za správcu perly medzi médiami pôsobiacimi na Slovensku, ktorá je majetkom všetkých občanov, zvolila kohosi ako kladivo na reálnu názorovú opozíciu?

Každopádne, pred Machajom je teraz 5 rokov riadenia RTVS, a tak má dosť času ukázať, čo v ňom je. A my si budeme priať, aby milo prekvapil.

Ivan Lehotský

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

06:39

Americký prezident Joe Biden sa stretne s vietnamským prezidentom To Lamom.

06:37

Najmenej deväť ľudí utrpelo zranenia pri ruských vzdušných útokoch na mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny, uviedli zástupcovia Ukrajiny.

06:34

Najmenej šesť obetí si vyžiadali povodne a zosuvy pôdy v Japonsku spôsobené prudkými lejakmi. Zasiahnutý polostrov začiatkom tohto roka postihlo silné zemetrasenie, uviedli miestne médiá.

Včera 20:03

Americký republikánsky kandidát na post prezidenta Donald Trump vylúčil možnosť opätovnej kandidatúry v prezidentských voľbách v roku 2028, ak v nadchádzajúcich novembrových voľbách neuspeje, vyplýva z rozhovoru, ktorý bol odvysielaný v nedeľu.

Včera 19:23

Sociálni demokrati kancelára Olafa Scholza v nedeľu vo voľbách v spolkovej krajine Brandenbursko tesne predbehli Alternatívu pre Nemecko (AfD). Vyplýva to z volebných odhadov (exit polls) zverejnených krátko po uzavretí volebných miestností.

Včera 19:21

Stovky Tunisanov v nedeľu protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi, ktorého obvinili z prehlbovania autoritárskej vlády a potláčania politickej súťaže dva týždne pred prezidentskými voľbami.

Včera 19:01

Britský premiér Keir Starmer v nedeľu sľúbil, že bude chrániť verejné služby a vylúčil úsporné opatrenia. Povedal to pred výročnou konferenciou Labouristickej strany, ktorá sa po 15 rokoch v opozícii v júli ujala vlády.

Včera 18:12

V nedeľňajších voľbách do krajinského parlamentu vo východonemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa očakáva vysoká volebná účasť, uviedli úrady. Do 14.00 h sa podľa administrátora volebných miestností zúčastnilo na voľbách 46,1 percenta oprávnených voličov.

Včera 17:41

Regionálna vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela. Vyhlásil to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby po tom, čo rastúce napätie a prestrelky medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh vyvolali obavy z vypuknutia vojny na libanonsko-izraelských hraniciach. Znepokojenie v tejto súvislosti vyjadrila v nedeľu aj Európska únia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali