Knižné tipy pre čitateľov Hlavných správ od Chmelára, Banáša, Halgašovej, Blahu, Tkáča, Blanára i Jarjabka

❚❚

Bratislava 1. júla 2021 (HSP/Foto: TASR-Jakub Kotian, Jaroslav Novák, Pavol Zachar)

 

Dnes sa začali prázdniny a mnohí z vás už určite majú naplánované dovolenky. Oddych pri mori, na kúpalisku, v horách alebo len také domáce nič nerobenie. Ak aj u vás platí, že kniha je súčasťou batožiny rovnako ako zubná kefka, prinášame vám pár tipov na čítanie od politikov a ďalších známych osobností. Svoj tip vám priniesli Eduard Chmelár, Jozef Banáš, Jarmila Halgašová, Ľuboš Blaha, Marián Tkáč, Juraj Blanár a Dušan Jarjabek. V závere si môžete prečítať aj tipy členov redakcie Hlavné správy

George Orwell - Na dne v Paríži a Londýne, Vojna a mier od Leva Nikolajeviča Tolstého, V paviléne šeliem od Erika Larsona, Manifest komunistickej strany od Marxa a Engelsa, Martin Homza - "Mauricesnovae alebo nové ostne, Tajný život stromov - Peter Wohllebe, Spoza Kulís 2 - Juraj Sarvaš, Hlava XXII - Joseph Heller
George Orwell – Na dne v Paríži a Londýne, Vojna a mier od Leva Nikolajeviča Tolstého, V paviléne šeliem od Erika Larsona, Manifest komunistickej strany od Marxa a Engelsa, Martin Homza – “Mauricesnovae alebo nové ostne, Tajný život stromov – Peter Wohllebe, Spoza Kulís 2 – Juraj Sarvaš, Hlava XXII – Joseph Heller
Eduard Chmelár – analytik, historik

„Vybrať knihu, ktorá najviac zaujala, môže len ten, kto číta veľmi málo. Preto sa ospravedlňujem za to, že nespomeniem len jedinú a ospravedlňujem sa aj tým, ktorých nespomeniem. Prekladateľským činom roka je jednoznačne prvý slovenský preklad monumentálneho diela európskej kultúry História prírody od Gaia Secunda Plinia. Táto vyše 900-stranová prírodopisná encyklopédia je jedným z najvplyvnejších diel západnej civilizácie a samotný Plínius Starší zahynul pri jej dokončovaní počas výbuchu sopky Vezuv.

.

Do pozornosti dávam aj knihu Duch ateizmu. Jej autor, francúzsky filozof André Comte-Sponville, na rozdiel od u nás známejšieho Richarda Dawkinsa alebo Christophera Hitchensa, ktorí sú len bojovnými a neraz demagogickými kritikmi náboženstva, rozvíja pozitívne stránky sekulárneho humanizmu.

Vyzdvihnúť chcem aj prvý slovenský preklad jedného z najzásadnejších literárnych diel 20. storočia, románu Josepha Conrada Srdce temnoty. Táto kniha bola jednou z prvých, ktorá otvorila otázku morálnej viny Európy za kolonializmus a stala sa predlohou slávneho Coppolovho filmu Apokalypsa.

.
Eduard Chmelár
Na snímke Eduard Chmelár

Do pozornosti dávam knihu Alaina de Benoista Za horizontom ľudských práv, ktorá je jedinečnou kritikou ľudskoprávnej ideológie.

Potešila ma aj kniha XIV. Dalajlámu Etika pre dnešný svet, ktorou sa tibetský duchovný vodca dostáva za hranice svojho náboženstva a predkladá sekulárnu etiku pre všetkých podobne, ako ju chápem aj ja.

No a nemôžem zabudnúť na sociálne reportáže Georga Orwella Na dne v Paríži a Londýne. Aj keď ide o jeho prvotiny, vítam všetko, čo u nás od tohto autora vyjde.“

 

Jozef Banáš – spisovateľ a bývalý politik

„Boli to tisíce kníh, ťažko z nich vybrať jednu. Ale asi Vojna a mier od Leva Nikolajeviča Tolstého.

.

Je to najslávnejšie dielo môjho najobľúbenejšieho autora, ktorý je mojím spisovateľským a občianskym vzorom, a popisuje veľkú epochu svetovej histórie.

Jozef Banáš
Na snímke Jozef Banáš po prebratí ceny Literárneho fondu za pôvodnú slovenskú literárnu tvorbu za rok 2018

 

Jarmila Halgašová – poslankyňa NR SR za SaS

„Na čítanie kníh mi nezostáva veľa času, avšak snažím sa ukradnúť si aspoň chvíľku pre seba a knihu. Pre čitateľov by som chcela odporučiť román “V pavilóne šeliem”.

Jarmila Halgašová, SaS
Na snímke Jarmila Halgašová

Autor Erik Larson vo svojej knihe opisuje obdobie pred II. svetovou vojnou očami amerického veľvyslanca a jeho rodiny. V roku 1933 nastúpil na veľvyslanectvo do Berlína. Je zaujímavé sledovať, ako sa menil jeho názor a názor jeho detí na dianie v Nemecku a na nástupu Hitlera k moci. Myslím si, že si treba pripomínať nielen II. svetovú vojnu, ale obdobie, ktoré jej predchádzalo. To, ako plíživo a pod rúškom demokracie boli ľudia postupne zbavení demokracie a slobody a vtiahnutí do najväčšej hrôzy v dejinách ľudstva.“

 

.
Ľuboš Blaha – poslanec NR SR za Smer-SSD

„K letu patrí oddychovejšia literatúra, ja osobne milujem Dostojevského Besi alebo Foucaltovo kyvadlo od Umberta Eca. Úžasný je aj Turgenev, najmä Otcovia a deti.

Z vyslovene ľahších žánrov odporúčam detektívky od Jo Nesba či Dicka Francisa.

Z nenáročnej filozofie odporúčam určite Ericha Fromma – Mať či byť. Výborne sa číta aj Noam Chomsky.

Na snímke Ľuboš Blaha

A leto nemôže pokaziť ani klasika – Manifest komunistickej strany od Marxa a Engelsa. Ten patrí dodnes k mojim topkám.“

 

Marián Tkáč – historik a bývalý predseda Matice slovenskej

„Kníh vychádza veľa, ale málokto u nás ich číta. Možno teda ‘mimo domova’, v zahraničí, pri mori dobre padne múdra kniha z pera špecialistu na slovenský a stredoeurópsky stredovek, prof. Martina Homzu. Tá kniha má nielen netypický názov: “Maurices novae alebo nové ostne“, ale aj zaujímavých hrdinov, ktorí sa vezú autobusom do Zadunajska, aby tam nachádzali stopy slovenských dejín, stopy Pribinu, Koceľa, Svätopluka. Tými hrdinami sú traja študenti, vodič autobusu a traja profesori dejepisu, ktorých si autor vypožičal od Jána Baltazára Magina, ktorý v roku 1723 vydal Ostne ako obranu Slovákov pred útokmi akéhosi Benčíka/Bencsika.

Na snímke Marián Tkáč

Tie mená sú ťažké: Polifilus, Gnorimenes a Gnorimednopoliprostatus, ale kniha je ľahká, v tom zmysle, že je napísaná pútavo a netradične a prináša veľa informácií o časoch, keď Zadunajsko, teda dnešné Maďarsko, obývali Sloveni, naši predkovia. Skúste, zaiste neobanujete. Vo svete všemožne navymýšľaných neskutočných či nudných príbehov táto kniha nenudí a poučí. A možno vás aj prekvapí, čo všetko sme v dejinách mali a o čom všetkom nevieme skoro nič.“

 

Juraj Blanár – poslanec NR SR za Smer-SSD

„Fantastická kniha, ktorá priblíži každému život stromov nielen samostatne rastúcich, ale aj v lesoch. Je to obdivuhodná, vzájomne v symbióze žijúca societa, pretože aj keď to nevidíme, stromy žijú svojim životom, vzájomne si pomáhajú a čo je dôležité, vďaka fotosyntéze premieňajú kysličník uhličitý na pre nás tak potrebný kyslík. Stromy nás zároveň sprevádzajú mnohými generáciami, sú svedkami minulosti, ale zároveň aj budúcnosti. Viac nechcem prezradiť, ale určite knihu Tajný život stromov – autor Peter Wohlleben – odporúčam každému, kto má rád prírodu a chce vedieť viac o tom, čo nás obklopuje.“

Na snímke Juraj Blanár

 

.
Dušan Jarjabek – poslanec NR SR za Smer-SSD

„Tých kníh je samozrejme viac, ale…v týchto dňoch sa dožíva svojej životnej 90tky, herec, pedagóg, režisér a scenárista, bard činohry SND, Juraj Sarvaš…môžem sa veľmi pokorne, hoc nesmierne hrdo pochváliť, môj pedagóg, môj kolega ale hlavne môj priateľ. Aj preto sa dnes vraciam k jeho veľmi zaujímavej publikácii: “Spoza kulís 2”. Knižka o ňom, o divadle, o inej divadelnej dobe, o jeho kolegoch z veľkej divadelnej generácie činohry SND. Vrele odporúčam…na pripomenutie si  hodnôt, ktoré dnes tak veľmi postrádame.

Na snímke Dušan Jarjabek

 

Tipy členov redakcie

Prvým redakčným tipom na knihu je Hlava XXII od Josepha Hellera, ktorá je považovaná za jedno z najdôležitejších protivojnových diel.

Ďalšou knihou je zbierka diel svätých mníchov Filokalia alebo láska k dobru, kráse a čnosti.

Pre milovníkov techniky odporúčame knihu o Elonovi Muskovi –  Tesla, SpaceX a hľadanie fantastickej budúcnosti, ktorej autorom je Ashlee Vance. Zaujímavé sú aj príbehy fyzika Richarda Feynmana v knihe Vy asi žartujete!

.

Ak máte radi príbehy z nemocničného prostredia zaujímavou je kniha Konečná diagnóza od Artura Haileyho.

Členovia redakcie odporúčajú aj príbeh zneužívaného dievčatka Nesmieš povedať od Zdenky Wenzlovej Švábekovej či knihu Hobit od J.R.R. Tolkiena.

Počas horúcich dní dobre padne osviežujúci drink. Môžete si ich pripraviť podľa knihy Nápoje od Anny Mariekovej.

Pre milovníkov sci-fi odporúčame Kyberiádu do Stanislava Lema.

Ak aktuálne riešite financie, napríklad ako viac ušetriť, odporúčame Psychológiu peňazí od Morgana Housela a knihu Kam miznú vaše peniaze? od slovenskej autorky Martiny Valachovej. Ak vás zaujíma vývin ekonómie prečítajte si knihu od Tomáša Sedláčka Ekonómia dobra a zla.

.

Máte radi príbehy z prostredia psychoterapie? Určite si prečítajte knihu Irvina D. Yaloma Láska a její kat.

Na záver vám odporúčame knihu bývalého generálneho prokurátora Michala Vaľa – Nebo, peklo, politika, v ktorej si prečítate o zavlečení Michala Kováča ml., Remiášovi či o kauzách Technopol a Triptych.

Zuzana Franková

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:23

Japonská firma Icom v sobotu vyhlásila, že bezdrôtové zariadenia, ktoré explodovali počas útoku v Libanone nepatrili medzi jej produkty.

07:17

Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb varoval Bezpečnostnú radu OSN v New Yorku pred “veľkým výbuchom” v rámci stupňujúcich sa útokov medzi Izraelom a militantným proiránským hnutím Hizballáh pôsobiacom v Libanone.

07:14

Proiránske militantné hnutie Hizballáh v piatok potvrdilo, že izraelský útok v Bejrúte pripravil o život jeho vysokopostaveného veliteľa a jedného zo zakladajúcich členov Ibráhima Ákila.

07:14

Britský premiér Keir Starmer, ktorý bol v posledných dňoch terčom kritiky za to, že od roku 2019 dostal dary v celkovej výške viac ako 120.000 eur, v piatok oznámil, že už nebude prijímať dary v podobe oblečenia.

07:14

Západné vlády a ruská opozícia v exile by mali začať pripravovať prechod Ruska k demokracii po tom, ako prezident Vladimir Putin odíde z úradu, vyhlásil ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza v piatok, sedem týždňov po svojom prepustení zo sibírskej trestaneckej kolónie.

07:13

Hudobná knižnica v Lipsku objavila vo svojom zbierkovom fonde partitúru doteraz neznámeho 12-minútového diela Wolfganga Amadea Mozarta. S odvolaním sa na tlačovú službu mestskej knižnice v Lipsku o tom informovala televízia CBS.

07:11

Vyšetrovanie Tajnej služby Spojených štátov (USSS), zodpovednej za bezpečnosť a ochranu súčasných i bývalých amerických prezidentov, odhalilo komunikačné pochybenia a nedostatočnú obozretnosť pred júlovým atentátom na Donalda Trumpa.

07:11

Civilné žaloby podalo najmenej 37 žien z celého sveta na luxusný londýnsky obchodný dom Harrods a parížsky luxusný hotel Ritz. Týkajú sa sexuálneho zneužívania, ktorého sa údajne dopustil ich bývalý majiteľ, egyptský podnikateľ Mohamed Al-Fayed, ktorý zomrel vlani v auguste vo veku 94 rokov. Oznámil to v piatok v Londýne štvorčlenný tím právnikov, informuje agentúra AFP.

07:08

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) zakázala úradníkom, vojenskému personálu, zamestnancom bezpečnostného a obranného sektora a prevádzkovateľom kritickej infraštruktúry používať na svojich mobilných telefónoch komunikačnú aplikáciu Telegram. Toto rozhodnutie prijali s cieľom minimalizovať bezpečnostné hrozby, informovala RNBO vo vyhlásení citovanom stanicou Rádio Sloboda (RFE/RL).

Telegram logo
Na archívnej snímke zo 17. októbra 2022 aplikácia Telegramu na notebooku v Mníchove
07:07

Nemecký súd odsúdil dve klimatické aktivistky vo veku 69 a 74 rokov na niekoľko mesiacov väzenia za sabotáž alebo pokus o sabotáž ropovodu vo východnom Nemecku. Vyplýva to z piatkového oznámenia súdu v Neubrandenburgu.

06:40

Izraelský minister obrany Joav Galant v piatok vyhlásil, že izraelská armáda bude pokračovať vo svojich operáciách, kým nedosiahne stanovený cieľ, ktorým je návrat obyvateľov zo severu Izraela do svojich domovov.

06:40

Volebný výbor v americkom štáte Georgia ovládaný republikánmi v piatok odhlasoval, že v štáte počas novembrových prezidentských voľbách prebehne ručné sčítanie hlasovacích lístkov, píše TASR. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na skupiny pre ochranu občianskych práv, by ručné sčítanie mohlo viesť k oneskoreniam, chybám či problémom s falšovaním volieb.

USA voľby Georgia sčítanie hlasy
Na snímke členovia volebného výboru v americkom štáte Georgia diskutujú o návrhoch na zmeny volebných pravidiel 20. septembra 2024 v Atlante
06:36

Desaťtisíce ľudí v piatok vyšli do ulíc v Nemecku a požadovali dôraznejšie opatrenia na ochranu klímy. Na demonštrácie organizované hnutím Piatky za budúcnosť (Fridays for Future) však podľa agentúry AFP prišlo oveľa menej ľudí než v uplynulých rokoch.

Klimatický štrajk hnutia Piatky pre budúcnosť
Ľudia protestujú v rámci globálneho klimatického štrajku hnutia Piatky pre budúcnosť 20. septembra 2024 v Hamburgu
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali