Kmec: Postup v prípade Národného futbalového štadióna zvážime po analýze vyjadrenia Súdneho dvora EÚ

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Vyjadrenie Súdneho dvora Európskej únie (EÚ) v prípade sporu, týkajúceho sa výstavby Národného futbalového štadióna (NFŠ), je predmetom analýzy, od jej záverov sa bude odvíjať ďalší postup štátu v kauze. Pred stredajším rokovaním kabinetu to uviedol podpredseda vlády SR pre plán obnovy a odolnosti Peter Kmec (Hlas-SD)

Peter Kmec
Na snímke podpredseda vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec (Hlas-SD)

Európsky súd vo štvrtok 17. októbra v prejudiciálnom konaní skonštatoval, že v spore musia definitívny verdikt vyriecť slovenské súdy. Zároveň Súdny dvor EÚ uviedol, že súbor zmlúv medzi štátom a investorom projektu, spoločnosťou Národný futbalový štadión (NFŠ), môže za určitých podmienok predstavovať “verejnú zákazku” a pripustil aj možnosť, aby vnútroštátna právna úprava stanovila uzatvorenie zmluvy v rozpore s právnou úpravou v oblasti verejného obstarávania za absolútne neplatné. “Dôkladne toto stanovisko analyzujeme a podľa záverov tejto analýzy zvážime, či má význam pokračovať v súdnom spore, alebo budeme hľadať alternatívy mimosúdneho vyrovnania,” uviedol Kmec.

.

Spoločnosť NFŠ prijala vyjadrenie Súdneho dvora EÚ ako potvrdenie predpokladaného stanoviska, že v otázke, či súbor zmlúv obsahuje záväzok a povinnosť spoločnosti postaviť štadión, v súlade so štátom určenými špecifikáciami, musí rozhodnúť iba slovenský súd. “Prejudiciálna otázka tým pádom ani nemohla pre posun celého prípadu nič nové priniesť,” tvrdí NFŠ.

Národný futbalový štadión na mieste pôvodného štadióna na bratislavskom Tehelnom poli začali stavať v roku 2016. Projekt realizovala spoločnosť NFŠ, s ktorou štát v zastúpení ministerstva školstva podpísal ešte v roku 2013 bez súťažného konania memorandum, definujúce podmienky výstavby. Štát sa zaviazal dostavať a odkúpiť nekomerčnú časť štadióna, rovnako poskytnúť dotáciu vyše 27 miliónov eur. V lete 2020 vláda oznámila, že na základe právnych analýz štadión neodkúpi a požadovala vrátenie dotácie. NFŠ si, naopak, nárokuje na vyplatenie zmluvnej pokuty za neuzavretie kúpnej zmluvy a tiež náhradu škôd, ktoré jej mal postup štátu spôsobiť.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:11

Minimálna mzda na Slovensku sa od roku 2026 zvýši na najmenej 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve. Vyplýva to z novely zákona o minimálnej mzde, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili. Doteraz sa počítala ako 57 % z priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodli inak.

11:41

Švédsky výrobca osobných áut Volvo, ktorý je dcérskou firmou čínskej spoločnosti Geely, vykázal v stredu nárast tržieb aj zisku za 3. štvrťrok. Ale znížil svoju celoročnú prognózu rastu tržieb pre spomalenie predaja.

11:41

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa upravia. Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel. Vyplýva to z novely zákona o cestovných náhradách, ktorú poslanci Národnej rady (NR) SR v stredu definitívne schválili.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali