KĽDR, článok 4 a Kurská oblasť. Čo znamená Putinova odpoveď na otázku o kórejskej armáde v Ruskej federácii

❚❚

Moskva 25. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Maxim Shipenkov, Pool Photo via AP)

 

Na otázku, či má Severná Kórea na ruskom území vojenské jednotky, sa Putin odvolal na článok 4 zmluvy o priateľstve a vzájomnej pomoci medzi Ruskom a KĽDR, ktorú ratifikovala Štátna duma

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

„Dnes práve ratifikovali našu zmluvu o strategickom partnerstve a tam je článok 4. A nikdy sme nepochybovali o tom, že severokórejské vedenie berie naše dohody vážne. Ale čo a ako budeme robiť, to už je naša vec v rámci tohto článku. Najprv musíme viesť príslušné rokovania o vykonávaní článku 4 tejto zmluvy. Sme v kontakte s našimi severokórejskými priateľmi a uvidíme, ako sa bude tento proces vyvíjať,“ povedal Putin.

.

Na webovej stránke Štátnej dumy už bol zverejnený text zmluvy. A v ňom článok 4 obsahuje normu o poskytnutí vojenskej pomoci, ak je jedna zo zmluvných strán vystavená ozbrojenej akcii.

„V prípade, že jedna zo zmluvných strán bude vystavená ozbrojenému útoku zo strany ktoréhokoľvek štátu alebo viacerých štátov a ocitne sa tak vo vojnovom stave, druhá zmluvná strana okamžite poskytne vojenskú a inú pomoc všetkými dostupnými prostriedkami v súlade s článkom 51 Charty OSN a v súlade so zákonmi Kórejskej ľudovodemokratickej republiky a Ruskej federácie,“ takto doslovne znie článok 4 zmluvy.

.

Ak porovnáme jeho znenie s Putinovým vyhlásením, ukáže sa, že nepriamo potvrdil, že kórejské jednotky sa buď už nachádzajú v Ruskej federácii a môžu byť použité v bojových operáciách, alebo sa na takejto možnosti pracuje.

 

Treba poznamenať, že podľa správy GUR boli kórejské jednotky už vyslané do bojov. A to nie na území Ukrajiny, ale v Kurskej oblasti.

A to je dosť dôležitá nuansa.

Kurská oblasť je medzinárodne uznaným územím Ruskej federácie. Preto je možné, že Kremeľ má v úmysle ospravedlniť účasť armády KĽDR vo vojne proti Ukrajine (ak je to potrebné priamo a verejne potvrdiť) „normami medzinárodného práva“. Približne s takýmto výkladom: „Rusko bolo napadnuté cudzím štátom na svojom medzinárodne uznanom území, a preto má plné právo požiadať cudzí štát o vojenskú pomoc na odrazenie útoku v súlade s dvojstrannou zmluvou“.

.

Je jasné, že ani Ukrajina, ani Západ tento výklad neprijmú. Pri komunikácii na túto tému s krajinami „globálneho juhu“ a s Južnou Kóreou sa však Moskva môže pokúsiť použiť práve takéto argumenty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:43

Pätnásťročného tínedžera obžalovali v USA na súde pre mladistvých z vraždy oboch rodičov a troch súrodencov. K streľbe došlo začiatkom tohto týždňa v meste Fall City východne od Seattlu v americkom štáte Washington.

08:29

Desať policajtov zahynulo pri útoku na kontrolnom stanovišti v pakistanskej provincii Chajbar Paštúnchwá neďaleko afganských hraníc, uviedli predstavitelia polície. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban (Tehríke Tálibán Pákistán, TTP).

08:05

Juhokórejská vláda vyjadrila vážne znepokojenie nad ratifikáciou obrannej zmluvy medzi Ruskom a Severnou Kóreou ruskými poslancami. Znovu vyzvala Moskvu, aby zastavila “nezákonnú spoluprácu” s Pchjongjangom.

08:03

Rozvoj obnoviteľných zdrojov energie je trend, ktorý predpokladá aj Integrovaný národný energetický a klimatický plán. Podiel obnoviteľných zdrojov na celkovej spotrebe energie by sa mal do roku 2030 podľa nového návrhu zvýšiť na 25 %. Na Slovensku je však veľké množstvo OZE, ktorým sa v rokoch 2025 – 2028 končia dotácie na prevádzku, a hrozí, že o tieto zdroje energie prídeme. Odborníci na konferencii Energofórum organizovanej spoločnosťou Sféra však nemali na prípadné pokračovanie tejto štátnej podpory rovnaký názor.

07:40

Slovenský hokejista Erik Černák si v drese tímu NHL Tampa Bay Lightning pripísal tretiu asistenciu v sezóne. Jeho tím však podľahol doma Minnesote 2:4.

Tampa Bay Lightning - Minnesota Wild
Na snímke slovenský obranca Tampy Erik Černák (vľavo) a Mats Zuccarello z Minnesoty bojujú o puk v zápase zámorskej hokejovej NHL Tampa Bay Lightning – Minnesota Wild v Tampe
07:25

Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump okamžite odvolá špeciálneho prokurátora Jacka Smitha, ak vyhrá novembrové voľby. Povedal to v rozhovore s konzervatívnym moderátorom Hughom Hewittom.

Republikánsky kandidát na prezidenta USA a bývalý americký prezident Donald Trump
Na snímke republikánsky kandidát na post prezidenta USA a americký exprezident Donald Trump
07:24

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová sa domnieva, že v prípade víťazstva vládnucej strany Gruzínsky sen môže byť po voľbách odvolaná a zatknutá.

Povedala to na tlačovej konferencii, informoval gruzínsky opozičný televízny kanál Mtavari.

Novinári požiadali prezidentku, aby predpovedala, čo sa stane, ak strana Gruzínsky sen vyhrá nadchádzajúce parlamentné voľby 26. októbra.

„Ak sa tak stane, pravdepodobne ma zbavia funkcie a zavrú do väzenia,“ odpovedala Zurabišviliová.

07:00

Najmenej traja novinári zahynuli pri útoku izraelského letectva na hotel v meste Hásibajjá ležiacom na juhovýchode Libanonu neďaleko hraníc so Sýriou.

06:51

King Crimson, Vangelis, Miroslav Žbirka i Peter Machajdík – to je fragment zaujímavých hudobných kolaborácií Jona Andersona. Slávny britský spevák má aj bohatú sólo diskografiu, predsa však najvýznamnejšiu sluchovú stopu zanechal ako člen kultovej artrockovej formácie Yes. Je zrejmé, že v hudobnom priemysle nie je vlastník osamelého srdca, ako spieva v najväčšom hite svojej životnej kapely (Owner of a Lonely Heart). V piatok 25. októbra bude mať Jon Anderson 80 rokov, narodil sa v roku 1944 v anglickom Accringtone.

06:50

Predsedu poľskej vlády Donalda Tuska privítal v Belehrade srbský premiér Miloš Vučevič, obaja lídri následne pokračovali v rokovaniach.

06:49

Hurikán Kristy, ktorý sa vytvoril nad vodami Tichého oceánu, zosilnel na najvyššiu piatu kategóriu. Očakáva sa, že v najbližších dňoch zoslabne a obývané oblasti nezasiahne.

06:48

Izraelská armáda oznámila, že štyria jej vojaci zahynuli v bojoch proti hnutiu Hizballáh na juhu Libanonu.

06:47

Takmer sedem mesiacov po tom, čo do diaľničného mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland narazila kontajnerová loď Dali, sa ministerstvo spravodlivosti USA dohodlo s jej majiteľom a prevádzkovateľom na finančnej kompenzácii.

USA: majiteľ lode, ktorá narazila do mosta v Baltimore, zaplatí odškodné
Na snímke nákladná loď Dali, ktorá narazila do mosta Francisa Scotta Keya v Posadene

 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali