Kéry vyzdvihol činnosť generálnej riaditeľky SND Zuzany Ťapákovej: “Tlieskam!”

❚❚

Bratislava 9. októbra 2024 (HSP/Facebook / Foto: TASR – Michal Svítok)

 

Poslanec NR SR a predseda Zahraničného výboru SR Marián Kéry (SMER-SSD) ocenil činnosť Zuzany Ťapákovej vo funkcii generálnej riaditeľky SND – práve ona sa podľa neho podpísala pod návrat významných umeleckých osobností do divadla, a tiež sa vyjadril ku pretrvávajúcej štrajkovej pohotovosti zo strany umelcov. Postavil sa na stranu riaditeľky aj v súvislosti so “zrušením“ predstavenia v rámci festivalu Drama Queer pražského divadla Studio hrdinů a následného útoku progresívno-liberálneho tábora na jej osobu

Na snímke generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková
Na snímke generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková

V úvode svojho stanoviska Kéry pripomenul, že generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková vymenuje k 15. októbru na post riaditeľa Opery SND Rastislava Štúra a na pozíciu riaditeľa Umelecko-dekoračných dielní SND Petra Čaneckého.

.

„Veľmi ma potešila táto správa spred niekoľkých dní o návrate našich významných umeleckých osobností do SND,“ uviedol. Podľa jeho slov to je znakom, že situácia na našej prvej divadelnej scéne sa stabilizovala a bude sa môcť aj naďalej rozvíjať. „A to najmä vďaka diplomacii, manažérskym schopnostiam a komunikácii generálnej riaditeľky SND,“ ocenil.

 

.

Komunikácia

Poznamenal, že základom všetkého je aj v tomto prípade komunikácia. „Práve ona robí rozdiel v tom, ako ľudia vnímajú naše konanie. Kto komunikuje slušne, sebavedomo a tiež otvorene, istým spôsobom ukazuje aj svoju ľudskosť, empatiu a snahu hľadať porozumenie vo svojom okolí,“ zdôraznil.

Uviedol, že tento pocit v ňom evokujú aj doterajšie kroky Zuzany Ťapákovej vo funkcii. Kéry dodal, že novú generálnu riaditeľku pozná ako skúsenú manažérku a ľudsky veľmi príjemnú ženu.

„Jej nominácia zo strany ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorá prebehla koncom augusta, ma príjemne prekvapila,“ priznal Kéry a dodal, že určite nebol jediný, kto si povedal, že nominácia Zuzany Ťapákovej za šéfku SND je cesta, ako postupovať aj pri prípadných výmenách štatutárov iných kultúrnych inštitúcií, na ktoré má ministerka kultúry(mimochodom)právo z titulu svojej pozície. „A síce nahradiť ich skúsenými profesionálmi, ktorí sa novej výzvy nezľaknú a od prvého dňa začnú napĺňať svoju víziu a posúvať inštitúciu, do ktorej vedenia boli menovaní, je cesta dopredu,“ zdôraznil.

Zopakoval, že ho teší, že Ťapáková začala od prvého dňa komunikovať v SND s manažmentom, stretla sa aj s predstaviteľmi všetkých troch súborov – činohry, opery a baletu.

„Zdá sa mi, že jej nominácia trošku búra aj plány predstaviteľov platformy Otvorená kultúra!, ktorí ešte vo štvrtok 5. septembra vyhlásili štrajkovú pohotovosť a stále pri nej zotrvávajú,“ a uviedol. Poznamenal, že štrajková pohotovosť pretrváva aj napriek tomu, že hneď ich prvá požiadavka -„Žiadame odborné a kompetentné riadenie rezortu kultúry a zastavenie účelových a deštrukčných zmien.“ – je napríklad v Slovenskom národnom divadle splnená.

.

Odborne zdatní, aj kompetentní sú podľa neho nielen vyššie spomínaní Rastislav Štúr, ale aj Peter Čanecký a v neposlednom rade aj samotná Zuzana Tapáková.

 

„Prečo potom štrajk?,“ pýta sa Kéry

„Ak si zoberieme len samotnú generálnu riaditeľku SND Zuzanu Ťapákovú, nie je jej doterajšie, asi mesiac a pol trvajúce pôsobenie a vystupovanie v pozícii šéfky SND profesionálnejšie, ako to, čo stále predvádza po svojom (mimochodom, už druhom) odvolaní z pozície generálneho riaditeľa SND Matej Drlička?,“ opýtal sa.

Kéry pripomenul, že bývalý generálny riaditeľ Drlička sa pre médiá pred časom okrem iného vyjadril, že “prievan v divadle sa tak čoskoro neskončí“ a mimochodom už pred nástupom Zuzany Ťapákovej do funkcie sa nechal počuť, že “umelci činohry sú v štrajkovej pohotovosti“ a že je “prekvapený z pozitívnej odpovede Zuzany Ťapákovej na ponuku stať sa šéfkou SND a riskovať tak svoju reputáciu“.

Na tieto slová Mateja Drličku reagovala Ťapáková vo svojom rozhovore pre Plus 7 dní: „Mňa prekvapilo, že niečo také vyslovil. On túto funkciu vykonával pod ministerkou kultúry deväť mesiacov a zrejme nemal pocit, že je jeho reputácia ohrozená. Predpokladám, že by inak odstúpil. Som profesionálka, manažérka a človek, ktorý sa umením zaoberá od detstva a rozhodne si nemyslím, že mojej povesti ublíži, keď sa budem snažiť, aby divadlo nepodľahlo chaosu a nezborilo sa. Matej Drlička neustále pripomína, ako má rád divadlo a koľko práce mu obetoval, preto mi nejde do hlavy, že by mal radosť z toho, že sa všetko zničí, že sa umelci budú búriť, že sa nebudú hrať predstavenia a diváci nebudú chodiť do divadla… Nie som si teda istá, či mu (Drličkovi) ide naozaj o divadlo.“

.

Podľa Kéryho sa Zuzana Ťapáková veľmi správne a otvorene postavila aj k téme štrajková pohotovosť, ktorou sa jej vyhráža(l) ex-generálny riaditeľ SND Matej Drlička. „V rovnakom rozhovore pre Plus 7 dní skonštatovala, že štrajku v divadle úplne nerozumie preto, lebo keď po jej nástupe položila zamestnancom divadla otázky, či bolo niečo v poslednej sezóne, či v tejto novej zakázané, cenzurované, prípadne stiahnuté z repertoáru, odpovede zneli, že nie,“ citoval Kéry.

Potom je ale podľa neho na mieste otázka, ktorú si isto kladie aj Zuzana Ťapáková : „Je aktuálne jediným vážnym a pre zamestnancov divadla dôležitým dôvodom na štrajk naozaj len odvolanie bývalého riaditeľa Mateja Drličku?“

„Ak by mala byť reakcia niekoho po odvolaní z vrcholovej funkcie hysterická a spolitizovaná, nevyzerala by inak, ako tá, ktorú už týždne predvádza Matej Drlička. Ľudsky by ho človek možno aj chápal, ale profesionálne to je ďaleko cez čiaru,“ myslí si.

 

P.S.

„Mimochodom, na strane Zuzany Ťapákovej som aj pri aktuálnom, zatiaľ poslednom útoku progresívno-liberálneho tábora na jej osobu,“ vyjadril sa.

Zdôraznil, že veci by sme v prvom rade mali pomenovať pravými slovami : „Zuzana Ťapáková nezrušila predstavenie v rámci festivalu Drama Queer, ona, ako šéfka SND, iba odmietla podpísať zmluvu pražskému divadlu Studio hrdinů zhruba dva – tri týždne pred hosťovaním.“

Pripomenul jej vyjadrenie, že pre divadlo, kde by sa veci mali plánovať nielen pol roka či rok, ale niekedy aj dva roky dopredu, je aj trojtýždňová lehota neprípustná. „Všetko uzavrela s tým, že hosťovanie Studia hrdinů do budúcnosti nezavrhuje a dá sa o ňom rozprávať,“ zdôraznil.

„Vážení, toto je všetko iné, len nie zákaz či cenzúra…,“ zakončil svoje stanovisko k tejto veci poslanec Marián Kéry.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:15

Približne 200 nemeckých policajtov zasahovalo v utorok proti domnelému gruzínskemu zločineckému gangu. Pri raziách v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko aj v mestách Hamburg a Berlín prehľadali dovedna šesť nehnuteľností a zadržali 12 osôb. Polícia o zásahoch informovala v stredu.

14:14

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí navštívi v stredu Saudskú Arábiu, aby tam rokoval o snahách na ukončenie útokov Izraela na militantnú skupinu Hamas v Pásme Gazy a šiitské hnutie Hizballáh v Libanone. Oznámilo to iránske ministerstvo zahraničných vecí.

14:14

Jeden policajt zahynul a ďalší utrpel zranenia v stredu pri izraelskom útoku na juhu Sýrie neďaleko Izraelom okupovaných Golanských výšin.

13:52

Počet žiadajúcich o medzinárodnú ochranu a poberajúcich sociálnu pomoc v Poľsku sa v roku 2024 takmer zdvojnásobil. Vláda musela z rezervy uvoľniť viac než štyri milióny eur.

13:51

Pred súdom v Prištine sa v stredu začal proces so 45 ľuďmi obvinenými v súvislosti s vlaňajšou streľbou, ktorá nasledovala po prieniku ozbrojených Srbov s ťažkou technikou na sever Kosova.

13:32

Ceny ropy v stredu obrátili svoje smerovanie, keď vymazali počiatočné zisky. Dôvodom je slabý dopyt na globálnom trhu a nárast dodávok. Obavy z nadmernej ponuky prevážili nad rizikami narušenia dodávok v dôsledku konfliktu na Blízkom východe a hurikánu Milton v Spojených štátoch.

13:26

Slovensko má najvyšší počet živnostníkov len s jedným zákazníkom a zároveň aj piaty najväčší počet živnostníkov na 1000 obyvateľov v rámci štátov EÚ. Za posledných desať rokov stúpol počet fiktívnych živnostníkov dvojnásobne.

13:24

Maďarský europoslanec a predseda mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar, ktorý je najostrejším kritikom vlády premiéra Viktora Orbána, na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu prvýkrát zoči-voči konfrontoval Orbána s vnútropolitickými problémami Maďarska.

13:21

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v stredu na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu vystúpila kriticky na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý krátko predtým predstavil priority maďarského predsedníctva v Rade EÚ.

Orbán v Štrasburgu
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (Ursula von der Leyenová a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky v rámci diskusie o maďarskom predsedníctve v Rade EÚ na plenárnom zasadnutí Európskeho parlamentu v Štrasburgu
13:15

Nobelovu cenu za chémiu za rok 2024 získal David Baker z Washingtonskej univerzity a Briti Demis Hassabis s Johnom Jumperom zo spoločnosti Google DeepMind za výskum týkajúci sa bielkovín. Oznámil to krátko pred poludním generálny tajomník švédskej Kráľovskej akadémie vied Hans Ellegren.

Nobelovu cenu za chémiu získali traja vedci za výskum v oblasti bielkovín
Na veľkoplošnej obrazovke vedci zľava David Baker, Demis Hassabis a Johny Jumper, ktorým udelili Nobelovu cenu za rok 2024 za výskum týkajúci sa bielkovín

 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali