Kéry: O prehre opozície a obhajovaní slovenských záujmov

❚❚

Bratislava 1. augusta 2024 (HSP/Facebook/ Foto: Screenshot Facebook video)

 

Predseda zahraničného výboru SR a poslanec NR SR Marián Kéry (SMER-SSD) v príspevku na Facebooku zverejnil ukážku z diskusnej relácie TA3, v ktorej sa stretol s poslancom Tomášom Valáškom (PS). Kéry upozornil, že sa výčitky z Bruselu smerom k našej vládnej koalícii, momentálne kvôli správe EK o právnom štáte, často zhodujú s výčitkami Progresívneho Slovenska. Pripomenul, že aj keď opozícia burcovala ľudí k demonštráciám na námestiach, ÚS SR dal za pravdu koalícii, najmä pri Úrade špeciálnej prokuratúry

Predseda zahraničného výboru SR a poslanec NR SR Marián Kéry(SMER-SSD)
Predseda zahraničného výboru SR a poslanec NR SR Marián Kéry (SMER-SSD)

„Druhá časť relácie V politike. Aj o tom, že sa výčitky z Bruselu smerom k našej vládnej koalícii často zhodujú s výčitkami Progresívneho Slovenska… Burcovali ľudí na námestia, hoc Ústavný súd dal za pravdu nám. Najmä pri Úrade špeciálnej prokuratúry, ktorý bol pre opozíciu jablkom sváru,“ napísal Kéry v popise príspevku k zdieľanému videu.

.

 

Výčitky Európskej komisie

„Je zaujímavé, že výtky Európskej komisie hovoria presne to isté a tým istými jazykom, ako keby to písal sám líder PS Michal Šimečka,“ reaguje Kéry v diskusnej relácii, ktorej témou bola správa EK o stave právneho štátu.

.

„To, čo hovoríte vy, tu v Národnej rade Slovenskej republiky, a na tlačovkách- tak to nám príde z Európskej komisie! Takže je to naozaj veľmi zvláštne!,“ dodal Kéry.

Vyjadril sa, že je mu veľmi ľúto, že sú opoziční poslanci vzťahovať politický súboj z domácej politickej scény na pól do Európskej komisie a Európskeho parlamentu, a že si myslí, že by sa opozícia dokonca potešila tomu, keby boli Slovensku krátené európske financie a Plán obnovy.

„Progresívne Slovensko – ako líder opozície, a celá opozícia burcovali ľudí do ulíc, pretože “vládna koalícia SMER-u chce ukradnúť právny štát“, že “nedemokratickým spôsobom ideme rušiť Úrad špeciálne prokuratúry(ÚŠP)“,“ začal svoje rozprávanie Kéry ako reakciu na dotaz o ÚŠP.

„A čo povedal Ústavný súd?,“ opýtal sa. „Že tá novela Trestného zákona bola prijatá v súlade s legislatívou! A dokonca, to čo sme upozorňovali, že zrušenie ÚŠP je úplne v poriadku, pretože ÚŠP vznikol na základe politického rozhodnutia a na základe politického rozhodnutia aj zanikol, a Ústavný sú to odobril!,“ pripomenul Kéry.

„Miesto toho, aby sa pani Kolíková ospravedlnila, tak sa s kamennou tvárou postaví na tlačovku a hovorí o tom, že Ústavný súd nerozhodol, tak ako mal!,“ pokračuje Kéry.

.

Dodal, že aj viacerí poslanci z radov opozície kritizujú Ústavný súd a myslí si, že Ústavný súd treba rešpektovať : „To znamená, prehrali ste na plnej čiare, pán poslanec. Celá opozícia! Prehrala vtedajšia prezidentka pani Čaputová a prehrali mnohé liberálne médiá, ktoré nemajú v obľube túto vládnu koalíciu!,“ vyhlásil Kéry.

Uviedol, že po preštudovaní vyhlásenia Ústavného súdu v tejto veci tam zbadal len “kozmetické výčitky” – ale to, že vláda zrušila ÚŠP, alebo že akým spôsobom mení trestné sadzby – s tým Ústavný súd úplne súhlasil. „Pretože to je kompetencia zákonodarcov, teda nás, Národnej rady Slovenskej republiky!,“ uviedol. „Preto som prekvapený z toho, že idete hovoriť o nejakom flagrantnom porušení zákona,“ dodal.

 

Skrátené legislatívne konanie

Čo sa týka skráteného legislatívneho konania, Kéry pripomenul, že sám poslanec Valášek (PS) bol poslanec, ktorý zastupoval niekoľko politických strán. Začínal v strane Za ľudí, neskôr bol nezaradený, ale v drvivej väčšine bodov podporoval bývalé vládne koalície.  „Dokonca ste nemali problém s tým, keď bývalé vlády prichádzali so skrátenými legislatívnymi konaniami a nebol na to naozaj žiadny dôvod,“ dodal.

Posledná novela TZ bola prijatá v skrátenom legislatívnom konaní a vlastne reflektovala rokovania, ktoré prebehli medzi naším ministrom spravodlivosti a Európskou komisiou. Keďže EK sa nezdalo, že finančné zdroje sú dostatočne chránené, tak koalícia mala v úmysle tento tieň podozrenia odstrániť, pripomenul.

.

„Nuž, nevedia si priznať, že prehrali na celej čiare, opozícia, prezidentka, liberálne médiá… Nový trestný zákon sa konečne odkláňa od retributívnej a prikláňa sa k účinnejšej a modernejšej restoratívnej justícii, čo samozrejme podporujem,“ uviedol.

„A navyše, a už som to viackrát zdôraznil, išlo nám o to, aby sme neohrozili čerpanie finančných prostriedkov z Európskej únie a v Plánu obnovy … Takže dá sa povedať, že tá posledná novela zákona bola len technickou novelou. Myslím si že najdôležitejšie bolo, že v minulosti – pár týždňami, mesiacmi- sme schválili Trestný zákon, kde sme sa odklonili o tej retributívnej a prišli sme k restoratívnej justícii,“ dodal.

„Sumár k téme Trestného zákona – je koniec ohýbaniu práva tak, ako sa tomu dialo pri vládach Matoviča a Hegera,“ uviedol.

 

Za bývalej vlády

Ďalej Kéry pripomenul, že ešte keď SMER bol líder opozície, na čele s predsedom Robertom Ficom, počas vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera sme boli svedkami naozaj krivenia trestného práva , zneužívania trestného práva aj voči opozícii, a to len na základe výpovede nejakých kajúcnikov, ktorí v minulosti spáchali závažné trestné činy a kvôli tomu aby získali beztrestnosť boli schopní povedať čokoľvek na kohokoľvek, a práve to viedlo súčasnú koalíciu k novelizácii TZ.

Čo sa týka správy EK o právnom štáte Kéry uviedol, že jej výsledkami nie je vôbec prekvapený. To, že Slovensko a Maďarsko vyšli v hodnotení ako najhoršie považuje za trest za rétoriku Roberta Fica a Viktora Orbána.

„EK si pri každej príležitosti kopne do týchto dvoch lídrov a snaží sa vytrestať tieto dva štáty,“ reaguje Kéry.

„Už sme si na to zvykli, ale naša rétorika sa nezmení,“ vyhlásil Kéry.

Uviedol, že si myslí že pracovníci EÚ používajú dvojaký meter : „Boli slepí a hluchí v rokoch 2020 až 2023, keď sme upozorňovali na krivenie trestného práva a na to, ako sa využíva a uhýba trestné právo proti opozícií! Jednoducho sa mi nepáči, že Európska komisia nemá rovnaký meter. Keď boli ticho v rokoch 2020/2023, kedy zomierali vo väzniciach ľudia, teraz by mali byť ticho dvojnásobne .“

„My nebudeme ticho, keď na pôde Európskeho parlamentu alebo Európskej komisie budú prijímané zákony, ktoré idú proti našim národným dokonca národno- štátnym záujmom!,“ vyhlásil Kéry.

.

„Ohlásili sme sa pri povinných kvótach, vďaka iniciatíve Roberta Fica a Vyšehradskej skupiny povinné kvóty boli zrušené a nerealizovateľné. My sme sa dokázali ozvať pri dvojitej kvalite potravín a ďalších dôležitých témach. Je pre nás naozaj veľmi principiálne, aby v Európskej únii bolo zachované právo veta,“ dodal Kéry a zdôraznil význam práva veta pre Slovenskú republiku.

A že sme spolu s Maďarskom jediné čierne ovce Európy? „Častokrát Európska komisia pristupuje k Slovenskej republike ak Maďarsku selektívnym spôsobom, len preto že máme iný a naozaj legitímny názor na riešenie vojenského konfliktu na Ukrajine, že sme proti tomu, aby sme dodávali zbrane na Ukrajinu, ktoré vojenský konflikt iba predlžujú,“ dodal Kéry.

„Nuž, Brusel si do nás občas kopne, áno. Ale len za to, že máme iné názory napríklad pri zahraničnej politike. Ale my neuhneme. Slovenské národnoštátne záujmy budeme aj do budúcnosti tvrdo obhajovať v Bruseli aj v budúcnosti,“ zakončil svoj príspevok Marián Kéry.

Zostrih z diskusnej relácie si môžete pozrieť nižšie

.

 

Prečítajte si tiež :

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali