Kéry: Búrka na Pohode a nenávistný vietor z Denníka N

❚❚

Bratislava 19. júla 2024 (HSP/Facebook/ Foto: Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Tohtoročný hudobný festival Pohoda na trenčianskom letisku sa skončil kvôli búrke predčasne. Vášne už (možno) opadli, hoc pohľady na zábery padajúceho stanu museli mnohým ľuďom vrátiť spomienky na tragický ročník 2009, aj s tou paralelou, akoby šlo o opakujúci sa problém. „Čo nám ale festival odkazuje s odstupom niekoľkých dní?,“ pýta sa poslanec a predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry

Festival Pohoda po intenzívnej búrke a páde stanu predčasne ukončili
Na snímke spadnutý stan SLPS arény po zrušení 27. ročníka festivalu Pohoda v Trenčíne

V úvode textu Kéry uviedol, že úprimne nezávidí šéfovi festivalu Michalovi Kaščákovi. Poznamenal, že Pohoda už aj pred týmto ročníkom nebola v dobrej finančnej kondícii – kvárili ju státisícové straty. „A k tomu spomínané déjà vu roka 2009. Chvalabohu, tentokrát bez obetí na životoch,“ uviedol.

.

Čo nám ale festival odkazuje s odstupom niekoľkých dní? „Nastavil našej spoločnosti zrkadlo. Zrkadlo, ktoré je pomerne nepríjemné,“ myslí si Kéry.

 

.

Politická reputácia

Kéry uviedol, že rešpektuje okrem hudobnej aj nespochybniteľnú politickú reputáciu festivalu Pohoda, ktorá je dlhodobo budovaná komunikáciou a promovaním jej organizátorov najmä smerom na pravicových/liberálnych/progresívnych politikov a vytváraním priestoru, či už na ich „neformálnu“ sebaprezentáciu na festivale, alebo na prezentáciu ich názorov v oficiálnom programe.

„Ale robiť (preto?) z Pohody a ľudí okolo nej nedotknuteľné osoby, ktorým človek nemôže venovať pomaly vetu kritiky?,“ pýta sa Kéry.

„Bolo naozaj počas tohto ročníka všetko tak dokonale odkomunikované, že sa im podarilo dostať včas do bezpečia všetkých účastníkov Pohody?,“ pokračuje.

„Nie, nepoužijem teraz už aj tak dosť omieľaný status Ivy Pazderkovej z Pražského výběru, ktorý smerom k organizátorom nebol teda vonkoncom vľúdny, ale ktorý neskôr (pod tlakom?) dotyčná speváčka zmazala,“ uviedol.

 

.

Sú aj iné svedectvá

Kéry citoval zo statusu iného, bezmenného návštevníka Pohody 2024: „Bol som tam a bolo to informačne a komunikačne absolútne nezvládnuté. Ako je možné, že stage manager dovolil Pražskému výběru prídavok po 20 h namiesto toho, aby koncert ukončili o 20 h a poslali ľudí do stanov a áut? Info že o 10 min je tu búrka poteší, keď do áut a stanov to je 20, prípadne viac minút…Prečo na Orange stage svietilo, že o 20:15 začína Jana Kirschner namiesto: Storm is coming?(Prichádza búrka) Ako je možné, že stage manager dovolil ľuďom ostať vo veľkých stanoch po tom, čo sa stalo v roku 2009? To, že tam včera nikto nezomrel, bolo čisto len o ŠŤASTÍ…Keď som si predstavil, čo všetko lieta v areáli, bolo mi zle…A keď som pri odchode videl zvalený dieselový generátor (!) a zavretú príchodovú bránu na festival, vedel som, že je koniec.“

„Opakujem, nechcel by som byť v pozícii Michala Kaščáka. Áno, mali na pľaci meteorológa. Áno, nejaká komunikácia prebehla. Ale to, či to stačilo a či bolo všetko s kostolným (a najmä bezpečnostným) poriadkom, je viac ako otázne. O to viac však zaráža prevažujúce nie že odmietanie akejkoľvek kritiky bezpečnostných opatrení na Pohode, ale často až nenávistné útoky na kritizujúce osoby,“ reaguje Kéry.

Uviedol, že je to nebezpečné najmä vtedy, keď takto reagujú vplyvné osoby. „Ako napríklad riaditeľ online Denníka N Konštantín Čikovský… Na čo myslím?,“ pýta sa.

Vysvetlil, že bývalá moderátorka televízie TA3 Anna Žitná-Lučaiová,( ktorá musela pred časom z televízie odísť (bola nútená) kvôli, pre niekoho asi príliš otvorenému, rozhovoru s americkým profesorom Jeffrey Sachsom v jej vtedajšej relácii TakTakto?!), napísala smerom k tohtoročnej Pohode nasledovný status: „Toto je bezplatná aplikácia, ktorá na radare ukazuje vývoj počasia a je veľmi presná. Na snímke je búrka, ktorá sa včera prehnala cez Trenčín a okolie. Očakávala by som, že niečím podobným sa budú riadiť aj organizátori veľkého festivalu, ktorí majú na ploche a v stanoch tisíce ľudí. Obzvlášť, ak už v minulosti mali v rovnakej situácii obete na životoch. Chápem, že festival má finančné problémy a je už pár rokov v ťažkých stratách, ale vedieť, že ide silná búrka a nestopnúť ho, je ignorantstvo a cynizmus par excellence.“

„Z môjho pohľadu síce tvrdé, no čiaru neprekračujúce kritické slová Anny Žitnej Lučaiovej na adresu organizátorov Pohody,“ vyjadril sa Kéry.

.

 

A aká bola reakcia vplyvného vrcholového manažéra Denníka N, mimochodom, dlhoročného mediálneho partnera Pohody?

„Tu je príklad, ako sa dá o Pohode informovať zákerne, hlúpo a škodlivo. Anka Lučaiová z Plusky napísala úspešný vysoko zdieľaný status, ktorý budí dojem, že organizátori nevedeli o búrke včas, že neinformovali o nej včas a že nezastavili program včas. Pravda je presne opačná: vedeli všetko včas a od najlepších odborníkov priamo na mieste, všetkých účastníkov varovali všetkými existujúcimi kanálmi, ja osobne som za tú možno vyše hodinu tak desaťkrát počul výzvu, aby sme odišli do malých stanov alebo áut mimo centra areálu. A program bol samozrejme zastavený. Anka Lučaiová nie je taká hlúpa, aby si to nevedela zistiť. Poznám ju 30 rokov, študovali sme na jednej škole v Prešove, bola vynikajúcou odvážnou novinárkou, keď som sa ja ešte len učil písať správu, mal som ju za príklad úspešného krajine užitočného človeka. Ale dnes už treba hovoriť jasne a úprimne: z niektorých ľudí v našej profesii sa vytratil kompletne rešpekt k faktom, k inému názoru a zaujímajú ich len ich funkcie, traumy a zárobky. Čo s tým robiť? Ja napríklad odporúčam všetkým našim spoločným známym, aby sa Anky opýtali, či sa nehanbí a možno aj dali tiež najavo, že sa za ňu už hanbia.“

„V pohode reakcia? Nemyslím,“ reaguje Kéry.

Podľa jeho názoru bolo už konštatovanie, že „Anna Lučaiová nie je taká hlúpa,“ arogantné a voči žene neúctivé. Kéry vyzdvihol ale najmä ten záver príspevku :. „Čo s tým robiť? Ja napríklad odporúčam všetkým našim spoločným známym, aby sa Anky opýtali, či sa nehanbí a možno aj dali tiež najavo, že sa za ňu už hanbia.“

„Ak by chcel niekto niekomu podprahovo namaľovať terč na čelo, neurobil by to inak, ako Konštantín Čikovský smerom k Anne Lučaiovej,“ myslí si Kéry.

 

„Ale za čo?,“ opýtal sa Kéry.

„Za to, že si dovolila vysloviť kritický názor, v ktorom bola možno v dvoch svojich slovách expresívna, ale určite nie osobná k žiadnemu konkrétnemu človeku? Musel to Čikovský takto vyhrotiť, nemohol svoj status skončiť v prvej polovici, tým, že on s jej kritikou (ani kritikou iných návštevníkov) nesúhlasí, má inú skúsenosť a teda myslí si niečo iné? To musí takto osočovať a pomaly k verejnému lynču vyzývať? Len pre iný názor oponenta? To takto narábajú/chcú narábať s kritikmi, so svojimi názorovými oponentmi?,“ pýta sa Kéry.

„Pohody a jej problémov mi môže byť ľúto. Ale z niektorých reakcií na kritiku jej organizátorov, na otázky, či nemohli niečo urobiť inak, mi je smutno,“ uviedol.

„ Ak takto prehnane, neadekvátne a osobne ale reaguje novinár, človek z vplyvného média, je to o to viac nebezpečné. Najmä v dnešnej dobe, keď sa množia atentáty zradikalizovaných a prepnutých fanatikov na politických oponentov,“ dodal.

„Nenávistný vietor silnie aj v našej spoločnosti. Modlime sa, aby z neho nevznikla ničivá, dokonalá búrka,“ napísal poslanec v závere príspevku.

.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali