Kéry: “Ako vládnuť krajine, ktorá má 350 druhov syra ?”

❚❚

Bratislava 11. júla 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: TASR/AP-Yara Nardi, Pool via AP)

 

Poslanec a predseda Zahraničného výboru NR SR Marián Kéry (SMER-SSD) v príspevku na Facebooku konštatuje, že situácia, ktorá vo Francúzsku nastala po parlamentných voľbách sa podobá tomu, čo kedysi o krajine galského kohúta hovoril Charles de Gaulle : “Vo Francúzsku sa dá len ťažko vládnuť, pretože ako vládnuť krajine, ktorá má 350 druhov syra?”

1. kolo predčasných volieb vo Francúzsku
rancúzsky prezident Emmanuel Macron prichádza do volebnej miestnosti v obci Le Touquet-Paris-Plage počas 1. kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku

„Samozrejme, Charles de Gaulle bol trochu metaforický. Ale po nedávnych parlamentných voľbách sa naozaj núka podobná otázka: Kto bude vládnuť v štáte, v ktorom sa takmer každý stranícky vodca môže po druhom kole volieb vyhlásiť za víťaza?,“ pýta sa Kéry v úvode.

.

 

Vyhrali všetci a zároveň nikto

Čísla novozvolených členov parlamentu nepustia : „ Víťazom je ľavicovo progresivistická koalícia Nového ľudového frontu(NFP), zoskupenie viacerých nesúrodých strán na čele s Jeanom Lucom Mélenchonom, šéfom donedávna zanikajúcich socialistov. Liberálna centristická strana Macrona skončila síce poriadne vykostená (prišli o 60 mandátov), no nakoniec skončila druhá. A pravicové Národné združenie Marine Le Penovej, hoc naopak s posilnením o takmer polovicu poslancov oproti doterajšiemu stavu (po voľbách 126), skončilo až tretie,“ pripomenul výsledky volieb Kéry.

.

„Žiaden z troch blokov nezískal nadpolovičnú väčšinu. Všetci teda „vyhrali“, ale každý si tú svoju „výhru“ môže nechať, pretože na vládnutie nikomu nestačí,“ zhrnul.

„A teraz otvorene : Drvivú väčšinu vo francúzskych voľbách získali odporcovia liberálneho establišmentu, ktorý vo Francúzsku stelesňuje prezident Emmanuel Macron,“ píše Kéry.

„Jean- Luc Mélenchon( politik, trojnásobný neúspešný kandidát na prezidenta a potenciálny nový premiér, líder NFP) ostro kritizuje Európsku úniu aj NATO, obdivuje latinskoamerické socialistické režimy a odmieta západnú nenávisť voči Rusku. Pravica Le Penovej (RN) rovnako ako Mélenchon kritizuje EÚ a tiež ako ľavičiari odmieta neolibelárne Macronovo videnie sveta,“ zhrnul Kéry

Prezident Macron tak dostal vo voľbách odpoveď napríklad aj na otázku, či Francúzi súhlasia s jeho plánom posielať francúzskych vojakov na Ukrajinu a s jeho nesociálnou politikou, poznamenal Kéry.

 

.

Samozrejme, že nesúhlasia

„Samozrejme, že nesúhlasia,“ poznamenal. „Nemusíme tu ani podrobnejšie spomínať masívne protesty Francúzov kvôli Macronovej neolibelárnej a antisociálnej politike. Vrcholom bola prezidentova iniciatíva vyslať vojakov EÚ a NATO na Ukrajinu, čo by znamenalo výraznú eskaláciu celého konfliktu,“ dodal.

Svojimi hlasmi potvrdili Francúzi celoeurópsky trend odklonu Európy od hodnôt progresivizmu, liberalizmu a militarizmu, príklon skôr k hodnotám sociálnej spravodlivosti a mieru. „Nič na tom nemení ani fakt, že medzi zlepencom piatich strán víťazného zoskupenia sú aj hlasy v prospech LGBTI komunity. Nový ľudový front je už pár dní po voľbách tak rozbitý, že ho ani Macron nedá dokopy, ak by ho potreboval do koalície so svojimi centristami,“ pokračuje Kéry.

Poznamenal, že v doterajšom texte sa naschvál vyhýbal prívlastkom “krajná pravica“, či “krajná ľavica“ – inak povedané, že by išlo o extrémne strany. „Pretože, ak aj obe strany spektra majú extrémne programy, je to „len“ reakcia na extrémne kroky Macrona a jeho vlády v posledných rokoch,“ poznamenal Kéry.

„Platí však, že akákoľvek extrémna politika, či ľavicová, alebo pravicová, je v dlhodobom ohľade zlá a škodlivá – pretože plodí len ďalšie a ďalšie rozdeľovanie spoločnosti,“ myslí si.

„A keď tu chýbajú (myslím nielen vo Francúzsku) európski lídri s dlhodobejšou víziou, takí, ktorí by dokázali extrémne rozdelenú spoločnosť aspoň v základných bodoch zceliť, je zarobené na chaos,“ pokračuje Kéry. „Vo Francúzsku momentálne, žiaľ, ten chaos hrozí,“ podotkol.

.

„Hoc sa Denník N v jednom zo svojich rozhovorov už formulovaním jednej z otázok s odborníkom na medzinárodnú politiku, v ktorej sa ho pýta, či je Macron génius, snaží francúzsky povolebný krok z blata do kaluže zjemniť, problém nemizne. Macron je určite všetko možné, len nie génius,“ píše Kéry.

 

Ostáva čakať

Myslí si, že ak bude Macron naďalej odmietať rezignáciu doterajšieho premiéra Gabriela Attala, bude iba prilievať olej do ohňa, ignorovať výsledky volieb a hazardovať s menom Francúzskej republiky. „No a Marie Le-Penová sa môže len usmievať a potichu čakať,“ konštatuje Kéry.

„ Vo veľkej miere len kvôli možno až nelogicky nastavenému francúzskemu volebnému systému, ktorý umožnil, že jej strana získala s 37% hlasov iba 142 kresiel v parlamente. Pričom ľavica s 27% má tých kresiel až 177, sa teraz nedostala k moci,“ vysvetlil Kéry.

„Chaos a prípadné ďalšie voľby (najbližšie možné ale až o rok) však môžu situáciu zvrátiť. Alebo môže Le Penová čakať do najbližších prezidentských volieb v roku 2027…,“ uviedol.

„Ani ľavý, ani pravý extrém nie je dobrý. Ale ak sa centristická strana a politik správa tak, ako centristický líder Macron vo Francúzsku, extrém kvitne z každej strany,“ zopakoval Kéry.

Francúzom teda naozaj nie je čo závidieť. „ Ale ako predsedu Zahraničného výboru NR SR ma teší aspoň to, že slovensko – francúzske vzťahy vnímam kontinuálne ako mimoriadne priateľské, bez ohľadu na to, kto v danú dobu vládne vo Francúzsku,“ zhodnotil.

„Slovensko vždy rešpektovalo vôľu francúzskych voličov, ako aj národnú suverenitu Francúzskej republiky. Ale ako ľavicová vláda, ktorá aktuálne vládne Slovensku, by sme sa asi najviac tešili na vzájomnú spoluprácu s potenciálnym novým premiérom Francúzskej republiky Jean-Lucom Mélenchonom,“ uzavrel Kéry.

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:04

Traja novinári prišli o život v piatok ráno pri izraelskom útoku v Libanone, oznámili ich kolegovia. Výbor na ochranu novinárov (CPJ) nálety odsúdil. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

08:04

Irán údajne pripravuje odvetu za izraelské sobotňajšie útoky, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa na iránske štátne médiá.

Irán po útokoch uzavrel svoj vzdušný priestor napriek tomu, že štátne médiá pôvodne vykreslili izraelské útoky ako neškodné.

08:01

Venezuelská opozičná strana Vôľa ľudu (Voluntad Popular; VP) v piatok oznámila, že jej aktivista Edwin Santos bol zavraždený. Z údajnej vraždy obvinila režim úradujúceho prezidenta Nicolása Madura. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Strana uviedla, že Santosa zavraždili po tom, čo ho v stredu “uniesli” príslušníci štátnych bezpečnostných síl. Aktivistu našli mŕtveho v piatok ráno na zrútenom moste, ktorý bol stredobodom jeho agitácie.

07:25

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) v piatok potvrdila, že Slovensko si udržalo rating na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Jej rating pre Slovenskú republiku zostáva nezmenený a je o dva stupne vyšší ako aktuálny rating agentúry Fitch a o stupeň vyšší ako rating Moody’s. Informovalo o tom Ministerstvo financií (MF) SR, podľa ktorého S&P ocenila najmä prijatý balík konsolidačných opatrení.

07:24

Čínski hackeri sa napojili na systém telekomunikačnej spoločnosti Verizon a zamerali sa na mobily používané republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom a uchádzačom o viceprezidentský úrad J. D. Vanceom. Mohli získať informácie o ich komunikácii, uviedli v piatok pre The New York Times (NYT) ľudia oboznámení so záležitosťou, informuje TASR.

Vyšetrovatelia sa v súčasnosti snažia zistiť, aké údaje, ak vôbec nejaké, sa podarilo hackerom získať.

07:12

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že uskutočňuje letecké útoky na vojenské ciele v Iráne. Tento krok označila za odvetu za útoky Iránu a jeho spojencov proti Izraelu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Dvaja izraelskí predstavitelia pre AP pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že útoky nie sú zamerané na jadrové a ropné zariadenia.

Včera 20:06

Súboj o Biely dom zostáva mimoriadne tesný aj podľa posledného celoštátneho prieskumu televízie CNN pred novembrovými voľbami. Republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a jeho demokratickú súperku Kamalu Harrisovú by volilo zhodne 47 percent pravdepodobných voličov.

Včera 19:49

Polícia odvolala pátranie po nezvestnom 83-ročnom Ľudevítovi Madajovi z Handlovej. Muža našli a je v poriadku. Informovala o tom v piatok na sociálnej sieti trenčianska krajská polícia. Po mužovi polícia pátrala po tom, čo o ňom nemala jeho manželka od štvrtka (24. 10.) správy.

Včera 19:30

Vplyvný americký denník The Washington Post (WP) v piatok oznámil, že v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA nepodporí demokratku Kamalu Harrisovú ani republikána Donalda Trumpa. Redakcia novín pritom podporovala niektorého z uchádzačov o Biely dom viac ako tri desaťročia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke prírodný cintorín Záhrada spomienok vo Zvolene

Autor: TASR - Silvia Tannhauserová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali