Drucker: Môže sa stať, že medzi partnermi to zaiskrí

❚❚

Bratislava 4. februára 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Poslanec Národnej rady SR Ján Horecký (KDH) predpokladá, že KDH v prvom kole prezidentských volieb nepodporí žiadneho kandidáta. Svoju prípadnú podporu v druhom kole podľa neho KDH zváži až po osobných stretnutiach so zvolenými favoritmi. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike. Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) deklaroval, že strana robí všetko pre to, aby kandidatúra dvoch členov koalície neohrozila jej chod

Ján Horecký
Na snímke Ján Horecký

“Predpokladám že v prvom kole zrejme nebudeme preferovať žiadneho kandidáta. (…) Záleží na tom, kto bude v druhom kole, ak by to bol Korčok, tak sa budeme pýtať nielen sami seba, ale aj voličov a štruktúr a podľa toho naplníme svoj mandát,” uviedol Horecký s tým, že aktuálne zvažujú všetkých kandidátov. Hnutie chce svoje oficiálne rozhodnutie o prípadnej podpore oznámiť po zasadnutí rady KDH, ktoré sa uskutoční 17. februára.

.

Drucker zopakoval, že Hlas-SD rešpektuje rozhodnutie SNS postaviť vlastného kandidáta a robí všetko pre to, aby to nemalo významný vplyv na chod koalície. “Som presvedčený, že to tak vníma aj Andrej Danko. Môže sa stať, že medzi partnermi to zaiskrí. (…) Ide o súboj o prezidentský palác, čo vytvára vyhraňovanie sa, lebo obaja kandidáti chcú voličom ukázať, prečo sú tí praví,” poznamenal.

V súvislosti so schvaľovaním novely Trestného zákona Horecký zopakoval, že KDH použije všetky legislatívne prostriedky, aby zabránilo jej prijatiu v súčasnej podobe. Obaja s Druckerom počítajú s možnosťou, že v prípade schválenia novely ju prezidentka nepodpíše a vráti do parlamentu. “Ak prezidentka vráti zákon, predpokladám že Národná rada bude musieť zasadnúť a prerokovávať ho tak, aby ho schválila,” dodal Drucker.

.

V súvislosti s návrhom na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) Horecký uviedol, že KDH pracuje na analýze manažmentu ministerstva. Neuviedol, či poslanci hnutia za odvolanie ministerky zahlasujú. Drucker pripomenul, že poslancov Hlasu-SD v tejto veci viaže koaličná zmluva. “Máme koaličnú zmluvu, v ktorej sa zakazuje hlasovať s opozíciou, najmä o odvolávaní členov vlády,” ozrejmil.

Obaja diskutujúci sa zhodli, že politická kampaň na školy nepatrí. Drucker informoval, že rezort v tejto súvislosti v piatok (2. 2.) zverejnil usmernenie. Apeloval aj na riaditeľov škôl. “Prosím, zdržme sa toho, pretože na školy ani politika, ani ideológia, ani ďalšie veci nepatria,” povedal. Horecký s ním súhlasil. “To nie je vzdelávanie, je to neoddeliteľné od kampane, čiže ja by som nikdy nevošiel ako kandidát do školy v čase kampane,” dodal.

 

KDH sa stretáva s demokratickými kandidátmi, podporu im nezavrhlo

KDH nezavrhlo podporu žiadnemu demokratickému kandidátovi na prezidenta SR. Vyhlásil to jeho predseda Milan Majerský. Predstavitelia hnutia sa chcú stretnúť s každým demokratickým kandidátom, ktorý o to prejaví záujem a ctí si právny štát. Hnutie sa už stretlo s Patrikom Dubovským, naplánované má stretnutie s Ivanom Korčokom.

“KDH sa v prezidentských voľbách rozhodlo nepostaviť vlastného kandidáta. Vedenie strany sa stretne s každým demokratickým kandidátom, ktorý si ctí právny štát a prejaví záujem o stretnutie. V uplynulých dňoch sa preto vedenie strany stretlo s historikom Patrikom Dubovským a máme tiež naplánované stretnutie s Ivanom Korčokom. Podporu žiadnemu demokratickému kandidátovi sme nezavrhli,” skonštatoval Majerský v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa KDH Lenka Halamová. Finálne rozhodnutie o postupe strany do prvého kola volieb urobí KDH na zasadnutí celoslovenskej rady 17. februára.

.

Poslanec Národnej rady SR Ján Horecký (KDH) predpokladá, že KDH v prvom kole prezidentských volieb nepodporí žiadneho kandidáta. Svoju prípadnú podporu v druhom kole podľa neho hnutie zváži až po osobných stretnutiach so zvolenými favoritmi.

O poste prezidenta chce v nadchádzajúcich voľbách zabojovať celkovo 11 kandidátov. Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Znovu kandidovať nebude.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:51

Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati triumfoval v sobotňajšom šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP. Ziskom 12 bodov znížil manko na lídra priebežného poradia Jorgeho Martina, na ktorého stráca pred nedeľňajšími pretekmi štyri body.

Francesco Bagnaia
Taliansky motocyklista Francesco Bagnaia na Ducati pózuje na pódiu po triumfe v šprinte pred VC Emilia Romagna v seriáli MotoGP v talianskom Misane v sobotu 21. septembra 2024
16:48

Somálsko obvinilo susednú Etiópiu z dodávok zbraní do svojho severovýchodného regiónu Puntland, ktorý tento rok napriek protestom ústrednej vlády jednostranne vyhlásil, že bude fungovať ako nezávislý štát.

16:32

Výskumníci z Tomskej polytechnickej univerzity (TPU), ktorí doteraz spolupracovali s Európskym laboratóriom časticovej fyziky (CERN), sa už doma pripojili k ruským projektom. Uviedla to v sobotu ich univerzita.

16:14

V obci Korytárky v Detvianskom okrese sa po roku opäť stretli heligonkári. Pod Poľanou sa v sobotu zišli fanúšikovia folklóru a ľudových tradícií na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov.

heligonkári Korytárky
Na snímke heligonkári, ktorí sa stretli na 30. ročníku celoslovenskej prehliadky heligonkárov v obci Korytárky v Detvianskom okrese v sobotu 21. septembra 2024
16:11

Po júlovom medziročnom poklese sa daňové príjmy Nemecka minulý mesiac vrátili k rastu, pričom ich hodnota dosiahla takmer 62 miliárd eur. Uviedlo to koncom tohto týždňa nemecké ministerstvo financií, ktorého informácie zverejnila agentúra Reuters.

16:11

V Českej republike sa uzavreli v sobotu o 14.00 h volebné miestnosti. Skončili sa tak krajské a senátne voľby a začalo sa sčítavanie hlasov.

14:57

Právny tím, ktorý zastupuje ženy v prípadoch údajného znásilnenia a sexuálnych útokov zosnulého egyptského miliardára Mohameda Al-Fayeda v sobotu uviedol, že dostal viac ako 150 nových dopytov v tomto prípade.

Mohamed Al-Fayed
Na archívnej snímke z 27. júna 2016 egyptský podnikateľ a majiteľ hotela Ritz Mohamed Al-Fayed pózuje so zamestnancami hotela v Paríži
14:55

Pri atómovej elektrárni v juhomaďarskom Paksi vyhlásili v sobotu druhý stupeň povodňovej pohotovosti. Ministerstvo energetiky pre agentúru MTI uviedlo, že prichádzajúca záplavová vlna na Dunaji neohrozuje bezpečnosť dodávok energie.

14:55

Pôvodom austrálska speváčka Kylie Minogue ohlásila na budúci rok svoje koncertné turné. Kylie Minogue turné odštartuje vo februári v domovskej Austrálii a potom sa presunie cez Áziu do Veľkej Británie. “Nemôžem sa dočkať, ako sa podelím o krásne a divoké momenty s fanúšikmi po celom svete”, uviedla vo vyhlásení.

14:55

Pri izraelskom leteckom útoku vo východnej časti Gazy zahynulo v sobotu najmenej 17 ľudí. Útok zasiahol školu, kde sa ukrývali desiatky vysídlených rodín, tvrdia tamojšie úrady.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali