Je to oficiálne: KDH chce navrhnúť Mikloška ako kandidáta na predsedu parlamentu

❚❚

Bratislava 10. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 10. septembra 14:45

Opozícia by mala navrhnúť vlastného kandidáta na predsedu Národnej rady (NR) SR. Opozičné KDH chce nominovať poslanca Františka Mikloška. Avizoval to líder kresťanských demokratov Milan Majerský na utorkovej tlačovej konferencii. Skritizoval, že koalícia sa ešte nedohodla, kto bude novým riadnym predsedom parlamentu

František Mikloško
Na snímke poslanec NR SR František Mikloško (KDH)

“Očakávali sme naozaj, že počas leta si vládna koalícia vyčistí stôl a predloží na rokovanie NR SR meno na kandidáta predsedu NR SR. Žiaľ, nestalo sa tak a sme svedkami toho, že koalícia medzi sebou ‘bartruje’, obchoduje, a funkcia predsedu NR SR sa stala žolíkom v rukách jednotlivých koaličných strán. Sme z toho znechutení,” poznamenal Majerský.

.

Už skôr podľa vlastných slov avizoval, že pokiaľ sa na svojom kandidátovi nezhodne koalícia, predstaví vlastného opozícia. Za KDH chcú navrhnúť Františka Mikloška. “Je to človek, ktorý by vedel aj spájať aj riadiť NR SR a vedel by komunikovať so všetkými politickými stranami, ktoré sú v NR SR,” dodal Majerský.

Mikloško poďakoval za dôveru. “Ak ma podporia všetky opozičné politické strany, túto nomináciu prijmem,” uviedol. Rovnako skritizoval, že ešte nie je nový šéf NR SR. Nepovažuje za správne riešenie, aby parlament do konca volebného obdobia viedol podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD). “Vydávame do celého sveta signál, že nevieme vládnuť,” podotkol.

.

Kresťanskí demokrati o Mikloškovi ako kandidátovi na šéfa NR SR diskutovali so zástupcami všetkých opozičných strán. “Je tam zhoda,” deklaroval Majerský.

 

Klub Slovensko, Za ľudí, KÚ podporí Mikloška ako kandidáta na šéfa Národnej rady SR

Poslanci parlamentu za klub Slovensko, Za ľudí, KÚ podporia Františka Mikloška ako kandidáta na predsedu Národnej rady (NR) SR. Potvrdil to predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš na utorkovej tlačovej konferencii. Namieta, že nový šéf parlamentu sa od konca Petra Pellegriniho vo funkcii ešte nezvolil.

“Je potrebné, aby sa opozícia spojila a ukázala ‘zlomoci’, ktorá tu vládne, že vieme spolupracovať a vieme byť jednotní. Tak ako sme vždy ochotní dávať podpisy na odvolávanie ministrov, zvolávanie mimoriadnych schôdzí, tak takisto sme ochotní dodať naše hlasy na jednotného spoločného opozičného kandidáta na predsedu NR SR,” poznamenal. Mikloškovu nomináciu by podporil aj poslanec Ľubomír Galko (nezaradený).

Poslankyňa Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) skritizovala, že ešte neexistuje dohoda na novom šéfovi parlamentu. “My nespochybňujeme, že tento post patrí vládnej koalícii, na rozdiel od nich, ktorí spochybňujú a chcú odvolať Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu NR SR. Keď však vládna koalícia nie je schopná po 157 dňoch obsadiť druhý najvyšší post, tak ponúkame spoločného opozičného kandidáta,” skonštatovala.

.

 

PS podporuje Františka Mikloška ako kandidáta na post predsedu parlamentu

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) podporuje Františka Mikloška (KDH) ako kandidáta na post predsedu Národnej rady (NR) SR. Na tlačovej konferencii to v utorok uviedol predseda PS a podpredseda parlamentu Michal Šimečka. Mikloškovu kandidatúru oznámilo v utorok KDH.

“V tejto chvíli má František Mikloško viac hlasov ako ktorýkoľvek iný koaličný kandidát. V tomto je v opozícii zhoda, my sme o tomto návrhu a o tomto mene hovorili v opozícii dlho a ja som veľmi rád, že KDH svojho kandidáta predstavilo,” vyhlásil Šimečka.

Šimečka si myslí, že nezvolenie predsedu parlamentu je neúcta voči ústavným zvyklostiam aj voči voličom. Keď občania išli k voľbám, očakávali podľa neho, že vznikne nové zloženie NR SR a parlament bude mať riadne vedenie. Poukázal na to, že Mikloško nemusí vo voľbe na post predsedu uspieť, no situáciu s chýbajúcim šéfom parlamentu považovať za normálnu. Návrh na voľbu predsedu NR SR podľa neho plánuje opozícia predložiť ešte na aktuálnu schôdzu.

 

.

SaS podporí Mikloška ako kandidáta na predsedu parlamentu

Opozičná SaS podporí Františka Mikloška (KDH) ako kandidáta na predsedu parlamentu. Deklarovali to poslanci za stranu na utorkovej tlačovej konferencii. Opätovne skritizovali, že koalícia sa ešte stále nedohodla na novom šéfovi Národnej rady (NR) SR.

“Nie je riadne obsadená funkcia predsedu parlamentu. To je škandál,” poznamenala poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Vládnej koalícii podľa jej slov nejde o zabezpečenie riadneho chodu parlamentu. Poukázala aj na potrebu zvolenia šéfa parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby. Poslanci za SaS navrhli, aby sa predseda výboru volil na aktuálnej schôdzi parlamentu. O post sa bude uchádzať Kolíková, ktorá bola v júni po hlasovaní v NR SR z funkcie odvolaná.

Líder kresťanských demokratov Milan Majerský v utorok avizoval, že opozícia navrhne vlastného kandidáta na predsedu Národnej rady (NR) SR. Za KDH chcú nominovať poslanca Františka Mikloška. Podporu mu vyjadrili aj poslanci z klubov PS aj hnutia Igora Matoviča.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:15

Počet ľudí starších než 100 rokov prevýšil v Japonsku 95.000 a dosiahol nový rekord. Takmer 90 percent z nich tvoria ženy, vyplýva z údajov japonskej vlády zverejnených v utorok.

10:15

Vo Vladislavskej sále Starého kráľovského paláca na Pražskom hrade sú od utorka v rámci osláv sviatku svätého Václava vystavené české korunovačné klenoty. Výstava sa tento rok zameriava na drahokamy, ktorými sú klenoty ozdobené. Ráno už čakali v rade pred palácom desiatky ľudí.

korunovačné klenoty
Na snímke české korunovačné klenoty – kráľovská koruna, žezlo a jablko – vystavené vo Vladislavskej sále na Pražskom hrade
10:14

Spojené štáty v pondelok oznámili nové sankcie voči piatim jednotlivcom a firmám prepojeným so spoločnosťou Intellexa Consortium v prípade distribúcie špionážneho softvéru Predator.

10:13

Zamestnanci spoločnosti Amazon sa čoskoro opäť vrátia do kancelárie na päť dní v týždni. Spoločná práca je efektívnejšia a upevňuje tímy, uviedol v pondelok (16. 9.) generálny riaditeľ spoločnosti Andy Jassy.

09:32

Americký výrobca lietadiel Boeing v súvislosti so štrajkom svojej najväčšej odborovej organizácie zastavuje prijímanie nových zamestnancov. Spoločnosť zároveň mnohých zamestnancov prepustí a služobné cesty obmedzí na minimum, oznámil v pondelok (16. 9.) večer finančný riaditeľ Brian West.

09:32

Nižšia volebná účasť a čoraz častejšie spochybňovanie výsledkov ohrozuje dôveryhodnosť volieb na celom svete. Vyplýva to z čiastkového indexu slobodných a spravodlivých volieb medzivládneho dozorného orgánu (IDEA) so sídlom vo Švédsku, ktorý zaznamenal v minulom roku najväčší pokles v histórii.

09:21

Pokrok v oblasti zrovnoprávnenia žien a mužov je stále pomalý. Vyplýva to zo správy organizácie OSN Ženy (UN Women), zverejnenej v utorok.

08:43

Novým prezidentom ružomberského papierensko-celulózového podniku Mondi SCP sa od 1. septembra stal Joachim Grünewald. Nahradil doterajšieho prezidenta Matjaža Gorjupa.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali