KDH chce meniť Ústavu. O čo im naozaj ide?

❚❚

Bratislava 22. júla 2024 (HSP/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Vedenie KDH uprostred uhorkovej politickej sezóny znenazdajky prichádza s iniciatívou na zásadnú zmenu Ústavy a to hneď v ôsmich bodoch. Treba hneď zdôrazniť, že toto načasovanie s najväčšou pravdepodobnosťou nebolo náhodné. Ak by s takouto iniciatívou prišli v čase plnej politickej prevádzky, pravdepodobne by to zaniklo. V čase politickej uhorkovej sezóny sa však táto téma bude držať na prvých stránkach novín možno aj niekoľko týždňov. Poďme si to rozmeniť na drobné, začína svoj príhovor poslanec Roman Michelko na sociálnej sieti. Prinášame vám ho v plnom znení

Milan Majerský KDH
Na snímke poslanec NR SR Milan Majerský (KDH)

Niektoré veci, ktoré KDH chce zakotviť do Ústavy sú prijateľné, ba dokonca až rozumné, naopak niektoré sú úplne neprijateľné, nebezpečné a teda nepriechodné. Najprv teda vybavme to, čo je nepriechodné. Akákoľvek snaha KDH o návrat Špeciálnej prokuratúry, ktorá by sa „špecializovala“ na korupciu, či – čuduj sa svete, na Slovensku neexistujúci terorizmus, musí byť striktne zamietnutá. To, čo nám tu roky páchal Lipšic a jeho partia v spolupráci so Špecializovaným trestným súdom a časťou padlých policajtov z NAKA, je také memento , že podobné pokusy treba zásadne odmietnuť hneď na začiatku.

.

Ďalším neprijateľným návrhom je zamedzenie, či zásadné obmedzenie používania skráteného legislatívneho konania. Tento výnimočný legislatívny inštrument pre stav legislatívnej núdze je nutné udržať. Všetok ten balast okolo toho je nebezpečný. A áno, sem-tam výnimočne sa tento inštitút využíva extenzívne, alebo aj nadužíva, ale aj tak je to len nepatrný zlomok z toho, ako sa to zneužívalo v časoch predchadzajúcej garnitúry, keď paradoxne KDH len ticho mlčalo. Podobne neprijateľné je ešte viac sprísňovať už aj tak krajne prísnu , doslova až drakonickú legislatívu ohľadom rozpočtovej zodpovednosti. KDH by si malo vyjasniť, či sa chcú hrať na rozpočtových jastrabov a v mene toho zadusia ekonomiku Slovenska.

O čom sa naopak diskutovať dá, je zásadné posilnenie výhrady vo svedomí, alebo v posilnení práv rodičov, ktorí jediní majú právo zásadne hodnotovo formovať hodnoty svojich detí. Nikto iný nemá a nesmie nahrádzať rodičov, ani škola a už vôbec nie rôzne pochybné politické, či politizujúce mimovládky.

.

Iste by nebol problém ani v zákaze surogátnych materstiev, teda špinavého a na Slovensku zatiaľ aj nelegálneho biznisu, ktorý však v mnohých kútoch sveta doslova prekvitá. Je to podľa mňa hlboko neetický biznis, kedy si paničky z vyspelého sveta – USA, Západnej Európy, či petrodolárových monarchií (Dubaj, či Kuvajt) nechajú za odplatu vynosiť dieťa – náhradným matkám z chudobných častí sveta. Tento špinavý biznis priamo prekvitá hneď vedľa v susednej Ukrajine. Ak sa teda zdá, že takýto pochybný biznis je u nás nepredstaviteľný, realita je, alebo môže byť čoskoro úplne iná. Stačí, ak by sa k moci dostali strany, pre ktoré je biznis všetko a ľudská dôstojnosť nič. A hádam netreba nikoho presviedčať, že takéto subjekty máme aj v našom parlamente, ktoré dnes usilovne čakajú na chvíľu, kedy sa ujmú moci.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:11

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali na turnaji Vacláva Ježka s Walesom 2:3. V piatkovom dueli v českých Kosticiach mladí Slováci premrhali dvojgólový náskok. V prvom stretnutí na turnaji zverenci Juraja Ančica remizovali v stredu s Tureckom 1:1. V nedeľu o 11.00 h si v Mikulove zmerajú sily s USA.

18:46

Európska únia je mierovým projektom, teraz však v Európe zúri vojna. Prvým krokom by malo byť dosiahnutie prímeria, nie mierových rokovaní, povedal v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci diskusie na 50. ročníku ekonomického fóra v talianskom Cernobbiu.

18:46

Sociálna platforma Telegram zavedie ešte tento rok nový prístup k moderovaniu obsahu a odstráni prvky, ktoré niektorí používatelia zneužívali na protizákonnú činnosť. V piatok to oznámil zakladateľ siete a generálny riaditeľ Pavel Durov, voči ktorému vo Francúzsku vzniesli predbežné obvinenia práve za to, že v Telegrame umožnil údajné kriminálne aktivity.

18:44

Propalestínski demonštranti vo štvrtok večer narušili otvárací príhovor riaditeľa Medzinárodného filmového festivalu v Toronte pokrikmi “Zastavte genocídu”.

18:43

Muža, ktorý v auguste pomáhal rozložiť oheň pred hotelom, v ktorom sa nachádzalo vyše 200 žiadateľov o azyl, odsúdili v piatok na deväť rokov väzenia. Ide o najdlhší trest uložený osobám zapojeným do augustovej vlny protiimigračných nepokojov v Anglicku, píše TASR podľa správy agentúry AP. Podľa sudcu bol takýto vysoký trest potrebný, pretože Birley je pre verejnosť nebezpečný, a pre páchateľa dokonca zvažoval doživotie.

17:32

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že sa po odchode z funkcie šéfa Aliancie nechce vrátiť do vrcholovej politiky v Nórsku, kde v minulosti pôsobil ako premiér.

17:31

Muž ozbrojený mačetou a nožom v noci na piatok prišiel na policajnú stanicu v západonemeckom meste Linz nad Rýnom, kde zakričal arabské heslo “Alláhu akbar!” (Boh je najväčší!) a policajtom sa vyhrážal zabitím.

17:31

Nová thajská premiérka Pethongthán Šinavatrová v piatok zložila prísahu a vo veku 38 rokov sa stala najmladšou premiérkou Thajska. Prísahu do rúk prezidenta Maháma Vatčirálongkónoma zložilo aj 35 ministrov Šinavatrovej kabinetu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turisti prechádzajú okolo starovekého rímskeho Kolosea, ktoré sa odráža v mláke v Ríme

Autor: TASR/AP-Andrew Medichini

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali