KDH apeluje na ministra, aby začal riešiť situáciu v zdravotníctve

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Opozičné KDH apeluje na nového ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD), aby akútne začal riešiť situáciu v slovenskom zdravotníctve. Za prioritu považuje uzavretie dohody, ktorou by sa predišlo výpovediam lekárov. Ako prvé treba podľa neho riešiť aj situáciu v ambulantnom sektore. Myslí si, že akútne by sa mal Šaško venovať aj reforme záchrannej zdravotnej služby a zabezpečeniu centrálneho nákupu liekov a zdravotníckeho materiálu. Zároveň volá aj po riešení situácie v trenčianskej nemocnici a odchode jej riaditeľa Michala Plesníka

Milan Majerský a František Majerský (KDH)
Na snímke poslanci NR SR zľava Milan Majerský a František Majerský (KDH)

“Situácia v slovenskom zdravotníctve je najhoršia za posledné obdobie. Vidíme výpovede lekárov a destabilizáciu systému,” skonštatoval poslanec Národnej rady (NR) SR František Majerský na stredajšej tlačovej konferencii. Volá preto po riešení situácie. Zároveň apeloval na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby si tému zdravotníctva prisvojil a novému šéfovi rezortu pomohol.

.

Predstavitelia KDH sa na stredajšej tlačovej konferencii venovali aj novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia, ktorú predložili do parlamentu. Navrhli v nej upraviť počet a obsah preventívnych prehliadok u všeobecných lekárov. Odmietli tvrdenia, že by boli proti preventívkam. “My v nich chceme len urobiť poriadok,” podotkol poslanec Peter Stachura (KDH). Mieni, že návrh z ich dielne dokáže zabezpečiť viac priestoru a miesta u lekárov pre rizikových pacientov. Upozornil pritom na neprimeranú frekvenciu, obsah preventívnych prehliadok. “Prevencia je nesmierne dôležitá, ale nemôžeme ju robiť v takejto miere zdravým ľuďom na úkor chorých pacientov,” dodal.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:51

Minimálna mzda sa v roku 2026 podľa kvalifikovaných odhadov zvýši v medziročnom porovnaní o približne sto eur. V nasledujúcom roku by mala byť minimálna mzda na úrovni 816 eur, pričom v nasledujúcom roku by mala dosiahnuť sumu 920 eur. Vplyvom ďalšieho rastu by sa mala následne v roku 2027 dostať na úroveň 970 eur, uviedol to v stredu po schválení novely zákona o minimálnej mzde minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

12:45

Na severe Pásma Gazy odložili záverečnú fázu očkovania proti detskej obrne z dôvodu pretrvávajúceho izraelského bombardovania, masového vysídľovania obyvateľstva aj nedostatočného prístupu do niektorých oblastí. Oznámila to v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

12:44

Nemecký súd v stredu zamietol sťažnosť ruskej ropnej spoločnosti Rosnefť proti plánovanému predaju podielu spoločnosti Shell v nemeckej rafinérii Schwedt. Oznámil to hovorca súdu.

12:43

Novým prvým štátnym tajomníkom Ministerstva hospodárstva (MH) SR bude od 24. októbra Szabolcs Hodosy, ktorý nahradí na tomto poste Kamila Šaška. Rozhodla o tom v stredu vláda. Šaško sa stal 10. októbra ministrom zdravotníctva SR.

12:43

Na zámku v obci Halič v okrese Lučenec sa v stredu začína dvojdňová medzinárodná konferencia s názvom Slovak BioEconomy Valley. O biohospodárstve a jeho uplatnení v Banskobystrickom kraji budú diskutovať zástupcovia šiestich európskych krajín. TASR o tom za organizátorov podujatia informoval Daniel Kojnok zo združenia BioPark Slovakia.

12:34

Väčšina Čechov preferuje, aby sa budúcou americkou prezidentkou stala Kamala Harrisová. Ukázal to prieskum agentúry STEM/MARK, podľa ktorého si jej víťazstvo praje približne dvakrát viac ľudí než víťazstvo Donalda Trumpa. Podľa výsledkov v stredu zverejneného prieskumu však ide skôr o hľadanie menšieho zla než o výslovné sympatie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

12:33

Bývalý šéf štábu exprezidenta USA Donalda Trumpa John Kelly tvrdí, že Trump zapadá do všeobecnej definície fašizmu a určite uprednostňuje diktátorský prístup k vláde. Povedal to v rozhovoroch pre denník The New York Times a magazín The Atlantic, ktoré zverejnili v utorok.

12:33

Libanon je na pokraji zrútenia a humanitárna situácia tam je zo dňa na deň zúfalejšia, varovala v stredu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková po svojom príchode do hlavného mesta Bejrút.

12:33

Zajtra, vo štvrtok 24. októbra, bude slnečno, ojedinele sa vyskytne hmla. Teploty sa bude držať na 12 až 17 stupňov C.

12:24

Čerpanie eurofondov v tomto programovom období je nízke. Aktuálne je vyhlásených 200 výziev za viac ako sedem miliárd eur a približne 800 podpísaných zmlúv. Priblížil v stredu pred rokovaním vlády minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD) s tým, že ministerstvá majú čas do konca roka, aby začali plniť svoje plány na čerpanie eurofondov. Ak tak neurobia, prostriedky budú podľa Rašiho presúvať tam, kde budú potrebné.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali