V KDH zostáva lídrom Majerský. Liberálov z SaS po novom povedie Gröhling

❚❚

Bratislava 16. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Pavel Neubauer)

Aktualizované 16. marca 2024 o 18:19 h.

Pozíciu lídra opozičného Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) obhájil jeho doterajší predseda Milan Majerský. V tajnom hlasovaní ho volilo 225 delegátov sobotňajšieho snemu v Žiline. Majerského vyzývateľ Ivan Šimko získal hlasy 16 delegátov

Novým predsedom SaS je Branislav Gröhling
Na snímke nový predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Branislav Gröhling

Snem tiež odsúhlasil zmenu stanov. Funkčné obdobie predsedu KDH sa tak predĺži z pôvodných dvoch na štyri roky.

.

“Ak sa budeme snažiť mať na konci každého nášho konania človeka a jeho záujmy, KDH tu nebude nikdy zbytočné,” uviedol bezprostredne po zvolení Majerský.

Dodal, že ambíciou hnutia je dosiahnuť v najbližších parlamentných voľbách dvojciferný výsledok.

.

“Chcem, aby sme KDH zachovali pri hodnotách, ktorým je verné celých 34 rokov. Aby bolo kresťanské, demokratické a konzervatívne,” povedal.

Za podpredsedov hnutia delegáti zvolili Igora Janckulíka, Viliama Karasa a Mariána Čaučíka.

Snem zároveň prijal zásadné uznesenie, v ktorom vyzýva vládnu koalíciu, aby netraumatizovala slovenskú spoločnosť pokusmi opätovne meniť a nasilu presadzovať zmenu trestnej politiky. Hnutie vyzýva, aby vláda vyčkala na rozhodnutie Ústavného súdu a rešpektovala ho. Delegáti sa tiež venovali navrhovaným zmenám týkajúcim sa fungovania Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). V prijatom uznesení deklarujú, že sú zásadne proti legislatívnym zmenám. Témou snemu boli aj aktuálne hrozby v geopolitickom kontexte.

 

Novým predsedom SaS je Branislav Gröhling

Novým predsedom SaS sa stal Branislav Gröhling. Zvolili ho na sobotňajšom kongrese strany, v tajnej voľbe získal 160 zo 173 platných hlasov. Do funkcie okrem neho kandidoval aj Igor Prieložný. O výsledkoch voľby informovala strana na sobotnej tlačovej konferencii.

.

“Táto dôvera je pre mňa veľkou výzvou a veľkým záväzkom,” uviedol Gröhling a poďakoval členom strany za zvolenie.

Do budúcna chce spájať ľudí a posilniť stranu v regiónoch aj na národnej úrovni. Podčiarkol potrebu boja za demokratické hodnoty a boja proti vláde Smeru-SD. SaS bude preto podľa Gröhlinga potrebovať omnoho silnejší mandát.

“Bude potrebovať atakovať dvojciferný výsledok,” objasnil.

Je presvedčený, že na to majú. Rovnako má ambíciu byť v ďalšej vláde.

Predchádzajúci líder strany Richard Sulík vyjadril plnú podporu svojmu nástupcovi. Pripomenul, že stranu viedol 15 rokov. Skonštatoval, že SaS nie je strana, ktorá by zmenou predsedu zanikla a aktuálne vidí najlepší čas na generačnú obmenu jej vedenia. Avizoval tiež, že bude kandidovať aj v najbližších voľbách do Národnej rady SR.

.

SaS schválila na kongrese aj zmenu stanov, z ktorej vyplýva vytvorenie funkcie čestného predsedu. Členovia kongresu ju podporili 93 percentami hlasov. Čestným predsedom sa stal Sulík, ktorý po 15 rokoch skončil ako líder strany.

Do Republikovej rady straníci zvolili Romana Foltina, Miroslava Žiaka a Máriu Kolíkovú.

“Všetci traja boli zvolení na štyri roky,” ozrejmil hovorca strany Ondrej Šprlák.

Členmi Rozhodcovskej komisie sa stali Michal Komada a Daniel Kravec.

 

KDH a SaS si majú v sobotu voliť nové vedenie

Opozičné SaS a KDH si budú počas dňa voliť nové vedenie. Kresťanských demokratov čaká celoslovenský snem, liberálov kongres. Voliť si majú aj ďalšie stranícke orgány.

Sulík, Majerský
Na snímke Richard Sulík a Milan Majerský

Na predsedu KDH kandidujú súčasný líder Milan Majerský a exminister vnútra Ivan Šimko.

Podľa stanov hnutia môžu delegáti kandidáta navrhnúť aj priamo na sneme. Okrem toho si má KDH voliť aj podpredsedov a členov predsedníctva. Témou snemu majú byť aj zmeny vnútorných stanov hnutia a aktuálne výzvy na politickej scéne.

SaS si bude nového predsedu vyberať medzi Branislavom Gröhlingom a Igorom Prieložným.

Doterajší šéf liberálov Richard Sulík sa bude uchádzať o post čestného predsedu. Strana si bude voliť aj členov republikovej rady či rozhodcovskej komisie.

.

Počas víkendu má naplánovaný republikový kongres aj neparlamentná strana Modrí – ES. Konať sa má v nedeľu (17. 3.).

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali