Kde je princezná z Walesu?

❚❚

Bratislava 29. februára 2024 (HSP / The Spectator/ Foto:TASR)

 

Princeznú Kate už niekoľko týždňov nebolo vidieť na verejnosti, ani nevydala žiadne osobné vyhlásenie. The Spectator sa pozrel na mätúcu komunikačnú stratégiu britskej kráľovskej rodiny

Korunovácia britského kráľa Karola III. a Kamily
Britský princ William a jeho manželka Kate prichádzajú na slávnostnú korunováciu britského kráľa Karola III. a jeho manželky Kamily do Westminsterského opátstva v Londýne

Utorkové vyjadrenie týkajúce sa princa Williama bolo stručné a zbytočné. „Princ z Walesu sa z “osobných dôvodov” stiahol z účasti na smútočnom obrade za zosnulého gréckeho kráľa Konštantína na Windsorskom zámku,“ stálo vo vyjadrení.

.

Princ William však bol v posledných týždňoch nezvyčajne aktívny. V jednej chvíli sa nechal odfotografovať, ako sa zabáva s hviezdami na udeľovaní cien Baftas.  Hneď v ďalšej chvíli sa ponoril do kontroverzie, keď vyzval na humanitárne prímerie na Blízkom východe. Jeho neprítomnosť na smútočnom obrade preto mohla byť spôsobená čímkoľvek. Od vyčerpania až po nejaké menšie, ale nepríjemné osobné sťažnosti.

Bohužiaľ, ” osobné dôvody” zahŕňajú množstvo potenciálnych príčin. Hlavným, na ktorý sa kráľovskí pozorovatelia zamerali, je pretrvávajúca indispozícia princeznej z Walesu.

.

Kate sa už niekoľko týždňov neobjavila na verejnosti. Princezná dokonca ani nevydala žiadne osobné vyhlásenie po svojej hospitalizácii na londýnskej klinike pre stále záhadné zdravotné ťažkosti. Jediná informácia, ktorú vtedy poskytla, bola, že netrpí rakovinou. Kráľove zdravotné problémy boli zverejnené s podstatne väčšou otvorenosťou ako princeznine. A odvtedy všetko utíchlo.

To všetko spôsobilo vznik rôznych konšpiračných teórií, ktoré sa týkajú zdravotných problémov Kate. Všetko to však svedčí o Kensingtonskom paláci. Túto konkrétnu záležitosť riešili staromódnym spôsobom a veľmi dôsledne sa držali kráľovského príslovia “nikdy sa nesťažuj, nikdy nevysvetľuj”.

Nepochybne sa domnievajú, že do zdravotných problémov princeznej nikoho nič nie je a že adekvátne vyhlásenia už boli zverejnené. “Má zdravotné ťažkosti. Bola operovaná a teraz sa zotavuje. Očakáva sa, že sa po Veľkej noci vráti ku kráľovským povinnostiam.” Týmto by sa podľa paláca mala záležitosť pravdepodobne skončiť a nie je potrebný žiadny ďalší komentár ani vysvetlenie.

 

Tlak na kráľa

Problém je v tom, že kráľove súbežné zdravotné problémy sa riešili úplne inak, dokonca do tej miery, že boli zverejnené fotografie z jeho audiencie u predsedu vlády minulý týždeň.

.

Ak bolo cieľom ubezpečiť poddaných, že napriek nepochybne vyčerpávajúcej a namáhavej liečbe je stále schopný vykonávať funkciu panovníka, tak sa to podarilo na výbornú. Kráľ a Buckinghamský palác sa rozhodli neprezradiť, akým druhom rakoviny trpí. Ale inak sa však vyjadrili jasne a zjavne úprimne o všetkých podrobnostiach jeho stavu.

Fámy síce stále kolujú, ale sú oveľa menej rozšírené ako neustály bubon klebiet a intríg, ktoré obklopujú jeho nevestu.

Kensingtonský palác je zahnaný do kúta. Ak sa teraz rozhodnú zverejniť Kateine zdravotné problémy, vytvoria tým precedens. Ten sa potom bude používať, ak sa niekedy vyskytnú nejaké súkromné rodinné záležitosti, ktoré by sa zvyčajne držali mimo verejnosti.

Ak to však neurobia, klebety sa budú šíriť čoraz hlasnejšie. Takéto vyhlásenia, ako to o “osobných dôvodoch” princa WIlliama, sa budú považovať za niečo viac než za zakrývanie a odvádzanie pozornosti od väčšieho príbehu.

Je to nezávideniahodná voľba. Možno by si však mohli vziať príklad z kráľovho otvorenejšieho prístupu a objasniť to, čo sa inak stane materiálom pre každého konšpirátora v krajine.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali