Kauza Kovačič pokračuje: Markíza ruší Na telo

❚❚

Bratislava 27. mája 2024 (HSP/Foto:Facebook/Na telo s Michalom Kovačičom)

 

AKTUÁLNE: TV Markíza reaguje na zneužitie vysielacieho času zo strany Michala Kovačiča zrušením relácie Na telo: 

Na telo 26.5. Kovačič
Na snímke hostia nedeľnej (26. mája) relácie Na telo – zľava Zuzana Gabrižová, Richard Sulík, Jaroslav Naď a József Berényi

„Vzhľadom na skutočnosti, ku ktorým došlo počas vysielania poslednej relácie Na telo v nedeľu 26. mája, v ktorej moderátor zneužil vysielací čas na prezentovanie osobných názorov v rozpore so zákonom o mediálnych službách a etickým kódexom novinára, preto pristupujeme k okamžitému prerušeniu vysielania relácií Na telo a Na telo PLUS,“ vyhlásila televízia.

.

Kovačič reagoval na svojom Instagrame takto: „Mal som práve stretnutie s našim vedením, ktoré mi oznámilo, že Na telo končí a tým pádom nemajú pre mňa prácu. Mám teda byť doma, kým sa mi neozvú. Platí to okamžite od dnešného dňa, takže ani zajtrajšie Na telo PLUS s M. Krajniakom, J. B. Cigánikovou a Š. Hamranom už nebude.“

Zamyslime sa trochu: zajtra mala byť relácia s Krajniakom, Cigánikovou a Hamranom? Zase taký symptomatický výber hostí „z každej sféry politického spektra“, že áno…

.

Niektorí ľudia sú prosto nepoučiteľní.

Pozrime sa však, ako sa „prípad Kovačič“ aktuálne vyvíja naprieč slovenským verejným priestorom:

„Kovačiča kritizujú aj dezinformačné médiá Infovojna a Hlavné správy,“ píše portál Mediaklik v reakcii na nedeľné extempore moderátora relácie Na telo. Ďakujeme, že nás čítate, žiada sa povedať takto na úvod…

Poznáte príslovie „nehryz ruku, ktorá ťa kŕmi?“ Existuje aj expresívnejšie, o vlastnom hniezde, do ktorého sa ne…. Avšak Michal Kovačič ignoroval obe ľudové múdrosti, keď si v nedeľu ukradol minútu z relácie Na telo čisto pre seba a svoju agendu. Zneužil tak vysielací čas, ktorý nepatrí jemu – aj keď za tie roky mohol nadobudnúť taký pocit.

Tým, že zaútočil na vedenie TV Markíza takto otvorene, si pod sebou definitívne podpílil konár. Nie je pritom vec posledných týždňov, že politici z vládnej koalície bojkotujú reláciu práve kvôli jeho osobe.

.

Presnejšie: nejde o osobu, ale neprofesionálny prístup. Darmo vie Kovačič správne posadiť hlas a intonovať, keď sa k hosťom správa dvojakým metrom!

Ignorujme teraz fakt, že takého docenta Chmelára alebo Ľuboša Blahu za posledné roky do relácie nepozývali. Všimnime si len, že koho pozvali z členov súčasnej koalície, tomu nedali poriadne nadýchnuť ani vydýchnuť. Kovačič – po vzore niektorých jeho kolegov z iných médií – sa stal preborníkom v skákaní do reči.

Taký Sotomajor slovenskej moderátorskej scény, dá sa povedať.

Ale keď v štúdiu sedela pani prezidentka, tak sa len milo usmieval a dal jej na odpovede všetok čas sveta. Ani nápad prerušiť ju, alebo vysloviť kritickú pripomienku!

A keď pani Vášaryová nedávno skočila do reči Chmelárovi, a ten sa spýtal: „Môžem dokončiť?“ a ona odvetila „NIE“, Kovačič to nechal tak. To je asi nejaká nová profesionalita, nechať hosťa riadiť debatu…

.

Ale iba pokiaľ sa názorovo zhodujete.

Nuž a práve v tom je problém pána Kovačiča a jemu podobných – sú ideologicky vyhranení, a neváhajú to dávať najavo.

 

 

Takto však médiá nefungujú, milí priatelia. Úlohou moderátora je síce viesť debatu, avšak nie zaujatým spôsobom. Moderátor riadi účastníkov, ale nevnáša do relácie svoje svetonázory.

Darmo Štefan Hríb z .týždňa vyzdvihuje Kovačiča za „statočnosť“ a Markízu označuje jedným dychom za „zbabelú“! Jemu sa jednoducho páči, keď sa podobne zmýšľajúci novinár z rovnakej „kaviarne“ postaví na zadné, akoby bol nejakým ťahúňom slovenskej verejnej mienky.

Odkiaľ by k tomu, prosím vás, nabral legitimitu?

Eugen Korda zachádza ešte ďalej, keď nostalgicky spomína časy, kedy mala SIS vešať „nepohodlným“ novinárom na dvere zdochliny či podpaľovať autá… Vraj vysielanie RTVS vtedy vyzeralo ako jedna veľká „propagandisticko – dezinformačná párty“…

Nuž a ako vyzerali politické a spoločenské relácie RTVS v posledných rokoch, pán Korda?

Poviem to obrazne – ako zlet liberálnych čarodejníc a černokňažníkov.

.

Darmo vyslovujú Kovačičovi teraz podporu niektorí kolegovia z liberálnych médií (Dibáková, Jančkárová, Balogová, Kostolný a spol.) – kto nie je slepý a hluchý, ten jasne rozlišuje, kde je pravda. Napríklad eReport alebo Štandard (Dag Daniš) vnímajú Kovačičove prešľapy a otvorene o nich píšu. Sama TV Markíza sa ešte v nedeľu ohradila voči obvineniam o pokusoch zásadne zasahovať do vysielania.

A dnes vyvodila patričné dôsledky.

Ide tu však aj o silu výrokov moderátora. Pretože si treba uvedomiť, čo vlastne Kovačič tak kategoricky vyhlásil. Hovoril o „orbanizácií slovenských médií“. A vraj keď táto ukradomky prebiehajúca tendencia nebude včas zastavená, tak to bude mať „zničujúce dôsledky pre slovenskú demokraciu“.

Pýtam sa ako úplný právny laik: nie je toto šírenie poplašnej správy?

Minimálne by sa jeho výroky dali klasifikovať ako novinárska kačica, hoax, alebo zavádzanie. Fake news, nech sa páči, výdatná porcia k nedeľnému obedu.

.

Ako môže niekto s takou bohorovnosťou tvrdiť, že sa u nás médiá „orbanizujú“, teda menia podľa predstáv predsedu vlády? A čo je ešte viac mimo misu, je prehlásenie o „zničujúcich dôsledkoch“ pre našu demokraciu.

Čo si o sebe tento pán myslí? Že vďaka nemu je na Slovensku možné slobodne sa vyjadrovať? Že on a jemu podobní tu „strážia“ parlamentnú demokraciu a slobodu prejavu?

A čím, prosím vás, keď si selektívne, podľa osobných preferencií vyberali, kto do relácie môže prísť a kto nie?

Ako tiež píše Kovačič na Instagrame: „V zlomových bodoch je dôležité ukázať jasné hodnoty. Pre nás je to sloboda, nezávislé médiá a demokracia.“

Tu boli za pandémie vypínané celé médiá a teda elektronicky umlčaní novinári (dnes už nepotrebujete zastrašovať, dnes už jednoducho odpájate…)… Kde bol pán Kovačič s partiou vtedy? Vtedy sa nebáli o stav demokracie na Slovensku? Keď došlo k reálnym prešľapom voči jej úplnej podstate?

.

A koho on označuje za nezávislého? Veď sám je ideologicky nastavený na liberalizmus – srší to z každého komentára, ktorý vypustí z úst. A viac než to, keď mu nejaký koaličný politik odmietal odpovedať na otázku umelo limitujúcim spôsobom ÁNO – NIE, doplnil odpoveď na drzovku vlastnými slovami! Interpretoval teda odpoveď politika divákovi podľa svojho vlastného videnia. Takto vtláčal celé roky pečať vlastných myšlienok do svojej relácie.

To je absolútne neprofesionálne a nezlučiteľné s požiadavkami na osobnosť nezávislého, objektívneho novinára.

Ale pán Kovačič tuším vyštudoval právo, takže o žurnalistike vie asi len toľko, že treba mať lakte a hrubú kožu. Snáď mu nekrivdím.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali