Kauza Fatima pokračovala v utorok výsluchom svedka Ondreja Janíčka

❚❚

Žilina 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Daniel Stehlík)

 

Na Okresnom súde (OS) v Žiline v utorok pokračovalo hlavné pojednávanie v kauze súvisiacej s trenčianskym barom Fatima. Obžalobe podanej pre zločin vydierania a zločin marenia spravodlivosti čelí aj bývalá štátna tajomníčka rezortu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Monika J. Tá sa pre zlý zdravotný stav ospravedlnila zo všetkých doterajších vytýčených pojednávaní a chýbala aj na v poradí deviatom

bar Fatima pojednávanie obžalovaný Ondrej Janíček
Na snímke bývalý majiteľ trenčianskeho baru Fatima Ondrej J.

Spoločne s bývalou štátnou tajomníčkou rezortu spravodlivosti sú obžalovaní aj jej svat Peter V. a bývalý šéf protikorupčnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Róbert K. Ten sa ako jediný na pojednávaniach zúčastňuje, ale ani jeho výpoveď ešte neodznela, keďže plánuje vypovedať až po tom, ako odznie svedecká výpoveď expríslušníka NAKA Milana Žáčika.

.

Súd doteraz vypočul štvoricu svedkov a medzi nimi aj Michala Vidu, ktorý v celej kauze vystupuje aj v úlohe poškodeného. Podľa vlastných slov menil svoje výpovede po tom, ako sa mu dlhoročným väzením vyhrážali dvaja z obžalovaných. Pred súdom uviedol, že zmeniť výpovede bol ochotný za odmenu 50.000 eur a prísľub pozitívneho výsledku v otvorených trestných konaniach.

bar Fatima pojednávanieobžalovaný Róbert Krajmer
Na snímke vpravo obžalovaný Róbert K.

Na druhom pojednávaní v poradí sedel v utorok na stoličke pre svedka podnikateľ Ondrej Janíček, ktorému mala zmena Vidovej výpovede uškodiť. Už pred mesiacom potvrdil, že v septembri 2018 mu Vida na osobnom stretnutí dôvody svojho konania vysvetlil. Podľa Janíčka tak urobil ani nie tak zo zištných dôvodov, ale zo strachu o svoj život a život svojich blízkych. Na utorkovom pojednávaní odpovedal Janíček na otázky obhajcov trojice obžalovaných, podrobnejšie rozprával o stretnutiach a telefonickej komunikácii s Vidom, ale aj o policajnej akcii z mája 2018, keď bol na niekoľko hodín zadržaný.

.

Prípad sa v minulosti pojednával na Okresnom súde v Trnave. Ústavný súd SR však v závere marca 2023 zrušil uznesenie Najvyššieho súdu SR, ktorý v septembri 2021 presunul kauzu Fatima zo súdu z Trenčína do Trnavy. Najvyšší súd napokon prípad pridelil OS Žilina. V tomto kalendárnom roku sú vytýčené ešte dva termíny hlavných pojednávaní, najbližšie sa uskutoční 19. novembra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:47

Na maďarskej leteckej základni Kecskemét môžu byť rozmiestnené bojové lietadlá schopné prepravovať zbrane s jadrovou hlavicou. Základňu mienia podľa britského denníka Telegraph zmodernizovať Spojené štáty pod hlavičkou Severoatlantickej aliancie. Projekt je už v pokročilej fáze, verejné obstarávanie je uzatvorené.

13:47

Francúzsko v utorok zvýšilo stupeň ohrozenia v prípade vtáčej chrípky zo zanedbateľný na stredný. V dôsledku toho sa sprísnia bezpečnostné opatrenia v okolí hydinárskych fariem, uviedla vyhláška zverejnená v úradnom vestníku.

13:46

Médiá pod kontrolou afganského vládneho hnutia Taliban prestali zverejňovať fotografie a obrázky živých bytostí. Nariaďujú im to nové zákony o morálke, ktoré v utorok úrady začali uplatňovať. Opatrenie zatiaľ uplatňujú iba v niektorých provinciách krajiny. V utorok to uviedol jeden z predstaviteľov islamistického hnutia.

13:46

Talianska zbrojárska spoločnosť Leonardo a nemecký Rheinmetall budú spoločne vyvíjať tanky a ďalšie armádne vozidlá pre talianske ozbrojené sily. Ich spoločný podnik začne fungovať začiatkom budúceho roka.

13:34

Investorom v Nemecku aj v celej eurozóne sa v októbri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku po septembrovom poklese vzrástla viac, ako ekonómovia očakávali. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW.

13:34

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) požadujú výraznejšie využívanie výdavkov pri konsolidačných opatreniach, ako aj zastavenie neúmerného zvyšovania daní a poplatkov pre občanov a firmy. V materiáli, ktorý hodnotí stav verejných financií, navrhla RÚZ okrem iného dôsledné audity zamestnanosti a prevádzkových výdavkov štátnych inštitúcií a inštitúcií verejnej správy, digitalizáciu či postupné rušenie predčasných dôchodkov.

13:33

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v auguste 2024 zotavila z júlového poklesu a vzrástla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

13:31

Svetový trh s ropou smeruje v novom roku k značnému prebytku. Uviedla to v utorok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) vo svojej mesačnej správe. A ubezpečila trhy, že je pripravená v prípade potreby zasiahnuť, aby pokryla akékoľvek prerušenie dodávok z Iránu.

13:10

Úrady na francúzskom karibskom ostrove Martinik predĺžili zákaz nočného vychádzania po novej vlne nepokojov, ktorá nastala v dôsledku prudko rastúcich cien potravín, zatiaľ čo rokovania medzi úradmi a protestujúcimi uviazli na mŕtvom bode.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali