Katastrofa z 11. septembra 2001: strašná tragédia alebo umná inscenácia

❚❚

Washington 11. septembra 2023 (HSP/kp.ru/Foto:screenshot youtube)

 

Dnes si pripomíname 22. výročie bezprecedentných “leteckých teroristických útokov” v Spojených štátoch, píše Andrej Baranov pre Komsomoľskuju pravdu

22. výročie bezprecedentných "leteckých teroristických útokov" v Spojených štátoch
22. výročie bezprecedentných “leteckých teroristických útokov” v Spojených štátoch

Monštruózne teroristické útoky, ktoré otriasli Amerikou 11. septembra 2001, stihli po viac ako dvoch desaťročiach vypestovať pomerne veľa mýtov a najrôznejších konšpiračných teórií. Oficiálnu verziu, podľa ktorej nálet lietadiel na veže Svetového obchodného centra v New Yorku a budovu Pentagonu vo Washingtone vykonali arabskí teroristi z Al-Káidy vyslaní Usámom bin Ládinom, celý rad kritikov ostro odmieta ako nepravdivú. V organizácii tragédie obviňujú najvyššie americké vedenie a CIA, ku ktorým sa údajne pridali veľké finančné a poisťovacie spoločnosti. Vysvetlenie je nasledovné: Biely dom potreboval megapodvod na rozpútanie agresie v Iraku a Afganistane a zároveň na začatie aktívnej vojensko-politickej expanzie v rozsiahlom regióne, ktorý americká elita nazvala Veľký Blízky východ.

.

Preto všetko, čo sa stalo v ten osudný deň, je šikovná inscenácia – tvrdia mnohí. Hovorí sa, že neexistovali žiadni teroristi, prázdne lietadlá, riadené cez rádio, narazili do mrakodrapov WTC, ktoré údajne vyhodili do vzduchu pomocou vopred nastražených výbušnín. A Pentagon zasiahla riadená strela.

O tom, kto má pravdu, sa dá polemizovať donekonečna. Ale nech je to akokoľvek, aj dnes, pri 22. výročí bezprecedentnej katastrofy v Spojených štátoch, stále existuje niekoľko epizód, ktoré ešte nedostali jasné vysvetlenie. Zamerajme sa na tri z nich.

.

 

VEDELI ŠPECIÁLNE SLUŽBY O VŠETKOM?

Krátko pred tragédiou jeden z dôverných informátorov FBI na Floride informoval svojho nadriadeného, že niekoľko rodákov zo Saudskej Arábie a ďalších arabských krajín navštevuje kurzy v škole pilotovania, kde si na simulátoroch precvičujú zručnosti pri riadení ťažkých lietadiel typu Boeing (v USA je také niečo možné, ak na to máte peniaze). Zvláštne bolo, že študenti sa školili len v pilotovaní dopravného lietadla v horizontálnom lete, bez záujmu o vzlet a pristátie. Zamestnankyňa FBI, ktorá signál dostala, odovzdala informáciu svojim nadriadeným, ale z nejakého dôvodu sa správa ďalej nedostala, usadila sa v nejakom archívnom spise. Neskôr túto historku vyrozprávala novinárom.

Skutočne to vyvoláva otázky, pretože v tom čase už dlhší čas v americkom väzení sedel pakistanský terorista Ramzi Ahmed Yousef, odsúdený za výbuch nákladného auta s TNT v podzemnej garáži toho istého Svetového obchodného centra v roku 1993 (vtedy zahynulo 6 ľudí, viac ako 1000 bolo zranených). V priebehu vyšetrovania sa ukázalo, že tento Pakistanec plánoval poslať svojich ľudí, aby získali osvedčenia na lietanie lietadlami, a potom v priebehu 48 hodín uniesť niekoľko osobných lietadiel a naraziť s nimi do štadiónov naplnených tisíckami ľudí v čase baseballových zápasov.

Až po 11. septembri vyšlo najavo, že študenti floridskej pilotnej školy boli niektorí z tých istých Arabov, ktorí v osudný deň uskutočnili útoky, vrátane Abdula Alomariho, ktorý pravdepodobne riadil jedno z lietadiel Boeing, ktoré narazilo do komplexu WTC. O čo teda ide – o zdrvujúce zlyhanie amerických spravodajských služieb alebo o zámerné utajenie zamýšľaného plánu?

Keďže som bol v tom čase korešpondentom “Komsomolky” v New Yorku, videl som, ako prezident Bush, stojac pri dymiacich troskách WTC, kričal do megafónu kliatby na bin Ládina a potom chválil “statočných pracovníkov CIA a FBI”. Za čo – za profesionálne pripravenú provokáciu? Jedno je isté – nikto z amerických spravodajských služieb nebol potrestaný za to, čo sa stalo.

.

 

KTO VPÁLIL DO PENTAGONU?

Ak údery boeingov na newyorské mrakodrapy videli všetci – niektorí osobne, niektorí v televízii, niektorí na nespočetných záberoch – tak moment vrazenia lietadla do Pentagonu, viditeľný z každého kúta Washingtonu, z nejakého dôvodu takmer nikto nezaznamenal. Hoci si pamätám, že v prvých minútach po udalosti americké televízne kanály vysielali výpovede jednotlivých očitých svedkov. Jeden starší černošský Washingtončan veselo tvrdil, že lietadlo preletelo takmer nad zemou, zrazilo niekoľko svetiel a narazilo do steny vojenského oddelenia. Potom však všetci títo vzácni svedkovia zmizli. A polámené stĺpy nikto nikdy neukázal. Ani početné videokamery nainštalované v oblasti nezaznamenali blížiace sa lietadlo. Iba do objektívu jednej sa na sekundu dostal akýsi objekt v tvare cigary, letiaci vysokou rýchlosťou desať metrov nad trávnikom. Bol zjavne menšej veľkosti ako boeing a nezdalo sa, že by mal krídla lietadla.

Je tu veľa nezrovnalostí. Ak budeme veriť oficiálnej verzii, teroristovi v kokpite “boeingu”, ktorý bol vycvičený len na leteckom simulátore, sa podarilo dostať do budovy Pentagonu nie zhora, ale pri náletovom lete, ktorý nie každý profesionálny pilot zvládne. Lietadlo pritom prelietavalo ponad diaľnicu, ktorej šírka je menšia ako rozpätie jeho krídel, a po stranách boli samé stĺpy so svetlami a dopravnými značkami, ktoré vôbec neboli poškodené ….

A potom, aby toho bolo ešte viac. Ukázalo sa, že diera v stene Pentagonu má celkom skromné rozmery (priemer štyri metre). Dá sa predpokladať, že sa pri náraze odlomili krídla boeingu. Ale potom sa na trávniku pred budovou mali nachádzať ich trosky a aspoň nejaké časti z lietadla. Nebolo tam však nič. Ako to vysvetliť z hľadiska zákonov o zrážke telies s rôznou hustotou, nie je jasné. Neexistuje odpoveď na otázku, kam zmizli motory boeingu, vyrobené z pevných materiálov – nenašiel sa ani jeden úlomok. Tvrdí sa tiež, že v troskách sa nenašli ani telá cestujúcich, ani ich batožina. Krídlo budovy, do ktorej lietadlo narazilo, sa opravovalo, armáda tam prakticky nebola, zranení boli len stavební robotníci. Nie je to veľa zvláštnych náhod? Nikto neponúkol žiadne vysvetlenie. Ak však predpokladáme, že do sídla amerického vojenského rezortu nenarazilo osobné lietadlo, ale špeciálne naň vypálená strela s plochou dráhou letu, obraz sa začína vyjasňovať. Ale aj túto verziu treba ešte dokázať.

 

.

BOL ŠTVRTÝ BOEING ZOSTRELENÝ?

Predpokladá sa, že štvrtý “boeing” sa 11. septembra zrútil v Pensylvánii po tom, ako sa niekoľko cestujúcich pokúsilo zneškodniť únoscov teroristov. Podľa vyšetrovateľov únoscovia udržiavali lietadlo v kurze na Washington s úmyslom naraziť do Bieleho domu alebo budovy Kongresu, ale po tom, čo v lietadle nastali problémy, boli nútení špirálovito sa spúšťať k zemi.

Viaceré americké televízne stanice však informovali, že keď sa už o hrozných udalostiach v New Yorku a Washingtone dozvedeli, na oblohu sa vzniesli stíhačky, ktorých piloti údajne dostali rozkaz zostreliť každé lietadlo, ktoré neuposlúchne príkazy letových dispečerov. Takýto rozkaz mohlo byť dôvodom zostrelenia lietadla letiaceho nad Pensylvániou po tom, čo sa namiesto trasy do San Francisca náhle prudko stočilo na juh smerom k hlavnému mestu USA.

Oficiálne správy tvrdia, že lietadlo narazilo do zeme a prepadlo sa niekoľko metrov hlboko. Uvádza sa v nich, že v mieste havárie sa nachádzala baňa a pôda bola mäkká. To vysvetľuje malú veľkosť krátera a malý počet nájdených úlomkov. Mimochodom, moment vyzdvihnutia zvyškov lietadla zo zeme nikto nikdy verejne nepublikoval. Prečo?

Tí, ktorí verili, že boeing bol zostrelený vo vzduchu, namietali, že v takom prípade by boli trosky lietadla rozptýlené na veľkej ploche. Ja si však živo spomínam na fotografiu v newyorských novinách pár dní po tragédii, na ktorej bol dlhý rad príslušníkov Národnej gardy prečesávajúcich pole a lesy v oblasti havárie a hľadajúcich trosky. O výsledku pátrania sa však neinformovalo.

Ďalšia zvláštnosť: veľa sa hovorilo o telefonátoch cestujúcich z lietadla ich rodinám. Priaznivci konšpiračných teórií sa domnievajú, že tieto telefonáty boli zinscenované. Jeden z cestujúcich sa údajne zamkol na záchode a na kontaktovanie domova použil svoj mobilný telefón. Vo výške 9 000 metrov však mobilné telefóny nefungujú. Bolo možné telefonovať, platiac kartou, cez satelit z takzvaných aerofónov, zabudovaných v operadlách sedadiel cestujúcich (mnohé americké lietadlá boli už v tom čase vybavené takýmto systémom). Obsah rozhovorov sa však líšil: niektorí hovorili, že teroristi pobodali veliteľa a letušku, iní kričali, že vybuchla bomba a v kabíne je dym. To všetko mohla byť pravda, ale ako sa potom zistilo, kvôli čomu presne sa boeing zrútil. Za predpokladu, že by bol skutočne zostrelený, úrady by to, samozrejme, utajili. V opačnom prípade by sa nevyhli politickým nákladom a ešte viac kolosálnym súdnym procesom.

Čím hlbšie do histórie 11. september 2001 zapadne, tým viac sa bude polemizovať o príčinách a skutočnom pozadí najhoršieho teroristického útoku v moderných dejinách. Tak ako sa stále špekuluje o tom, kto zabil prezidenta Kennedyho. Ak sa dozvieme pravdu, pravdepodobne sa tak nestane skoro. Washington svoje najhlbšie tajomstvá drží pod pokrievkou celé desaťročia.

 

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:35

Európska komisia (EK) schválila návrh Poľska použiť európske peniaze na opravu alebo obnovu infraštruktúry financovanej z prostriedkov EÚ, ktorú poškodili alebo zničili najnovšie povodne.

16:34

Z Letiska M. R. Štefánika v Bratislave pribudli nové priame letecké spojenia. Priamym letom z Bratislavy sa môžu cestujúci dostať na portugalský ostrov Madeira. Od štvrtka (26. 9.) sa začne z Bratislavy lietať aj do Kataru na Arabskom polostrove. V stredu o tom informovala hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Demovičová.

16:33

Česká národná banka (ČNB) pokračuje v uvoľňovaní menovej politiky. Banková rada v stredu rozhodla o znížení základnej úrokovej sadzby o 25 bázických bodov na 4,25 %, čo zodpovedalo očakávaniam trhu.

16:32

Spoločnosť Google podala na Európsku komisiu (EK) sťažnosť proti softvérovej firme Microsoft, ktorú obvinila z poškodzovania hospodárskej súťaže v oblasti cloudových služieb.

16:09

Za necelý rok sú v novom operačnom Programe Slovensko vyhlásené výzvy v hodnote 6,5 miliardy eur, čo je viac ako polovica alokácie. Informovalo o tom v stredu Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktoré preto spúšťa mediálnu kampaň.

16:05

Grécko bude naliehať na Európsku úniu, aby zraneným libanonským občanom poskytla zdravotnú starostlivosť. V stredu na stretnutí v New Yorku to libanonskému ministrovi zahraničných vecí Abdalláhovi Búhabíbovi povedal šéf gréckej diplomacie Jorgos Gerapetritris.

15:46

Izrael povolal na severnú hranicu s Libanonom dve záložné brigády na podporu svojich operácií, oznámila v stredu izraelská armáda. Došlo k tomu po niekoľkých dňoch zintenzívňujúcich sa leteckých útokov, v rámci ktorých zasiahol Izrael ciele Iránom podporovaného hnutia Hizballáh v rôznych oblastiach Libanonu.

15:28

Centrá zdieľaných služieb vzniknú vo vybraných 22 obciach z najmenej rozvinutých regiónov. Peniaze na ich zriadenie poskytne Ministerstvo vnútra (MV) SR z plánu obnovy a prostriedky na personálne kapacity zabezpečí Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vďaka eurofondovej výzve. Rezort o tom informoval v stredu.

15:18

Od 1. januára 2025 prechádzajú Žilinčania bývajúci v rodinných domoch na nový systém odpadového hospodárstva. Žilinská radnica zavádza množstvový zber komunálneho odpadu, ktorý zvýhodní obyvateľov produkujúcich menšie množstvo nevytriedených smetí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali