Kam kráčaš Nemecko? Posledné obvinenia sú šokujúce

❚❚

Bratislava 8. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Michael Errey)

 

Koalícia semaforu v Nemecku je najnepopulárnejšia ako kedykoľvek predtým

Nemecká ministerka zahraničných vecí Analena Baerbocková pricestovala na návštevu Austrálie
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Analena Baerbocková

Ak by sa federálne voľby v Nemecku konali dnes, len desať percent voličov by stále volilo Zelených. Prieskum agentúry INSA odhalil šesťročné minimum tejto strany. Podpora vládnej koalície semaforu (tiež červeno-žlto-zelená je koalícia medzi SPD, FDP a stranou Aliancia 90/Zelení). je tiež na historickom minime.

.

Podpora vlády semaforov klesla na najnižšiu úroveň od jej vzniku. V nedeľnom prieskume Inštitútu pre výskum verejnej mienky INSA medzi 1199 respondentmi pre Bild am Sonntag dosiahli SPD, Zelení a FDP spolu len 30 percent. To je o 22 percentuálnych bodov menej ako v parlamentných voľbách a o ďalší percentuálny bod menej ako v predchádzajúcom týždni. Zelení v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stratili jeden percentuálny bod a teraz dosahujú len desať percent. Pre Zelených je to najnižší výsledok prieskumu od roku 2018, zatiaľ čo SPD a FDP zostávajú na nezmenenej úrovni 15, resp. piatich percent.

Najsilnejšou silou zostáva CDU/CSU s 31 percentami (nárast o jeden percentuálny bod). To znamená, že samotná CDU/CSU má väčšiu podporu ako koaličné strany dohromady. Druhou najsilnejšou stranou je Alternatíva pre Nemecko – AfD (18 percent, bez zmeny), Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW) stráca jeden percentuálny bod (deväť percent) a strana Ľavica zostáva s tromi percentami (bez zmeny). Deväť percent voličov by volilo niektorú z ostatných strán (nárast o jeden percentuálny bod). Maximálna chyba prieskumu bola stanovená na plus/mínus 2,9 percentuálneho bodu. To znamená, že skutočný počet súhlasných hlasov pre jednotlivé strany môže byť o túto hodnotu vyšší alebo nižší.

.

Pozrime sa bližšie na dôvody tohto zlyhania strán vládnej koalície:

 

Imigračné prešľapy

Pravicová strana AfD vyzvala na oficiálne vyšetrenie obvinení, že nemecké ministerstvo zahraničných vecí vydalo Afgancom, Sýrčanom a Turkom nelegálne víza, ktoré boli podložené sfalšovanými dokladmi.

„Pod vedením Annaleny Baerbockovej bolo spolkové ministerstvo zahraničných vecí degradované na imigračnú a prevádzačskú agentúru. Tisíce migrantov boli do Nemecka prepašované zámerným obchádzaním zákona,“ vyhlásila líderka parlamentnej frakcie AfD Alice Weidelová.

Podľa nej „systematické zneužívanie spôsobuje vážne škody Nemecku a ohrozuje vnútornú bezpečnosť“ a vyzvala, aby bola Baerbocková „okamžite odvolaná z funkcie“. Vyšetrovanie časopisu Cicero zistilo, že Baerbockovej ministerstvo zahraničných vecí naliehalo na diplomatov na nemeckých veľvyslanectvách, aby bez problémov vydávali víza Afgancom, Sýrčanom a Turkom, aj keď mali podozrenie na sfalšované doklady, pričom vážne bezpečnostné obavy nechávalo bokom. To mohlo dokonca umožniť vstup pakistanských agentov do Nemecka.

.

Podľa portálu Schengen.news do Nemecka dostalo mnoho Sýrčanov, Afgancov a Turkov, ktorí použili pochybné doklady; viacerí už požiadali o azyl. Vyšetrovatelia tvrdia, že preverujú stovky prípadov neoprávneného vstupu a že preverujú všetky predchádzajúce rozhodnutia, ktoré povolili vstup cudzincov na falošné doklady.

Ministerka však doteraz odpovedala novinárom veľmi selektívne. Apollo News uvádza, že počas návštevy závodu na výrobu tankov vo Flensburgu Baerbocková na otázku o škandále odpovedala vyhýbavo, pričom obvinenia konkrétne nepoprela. „Vzala som na vedomie skutočnosť, že sa už objavili niektoré správy, kde sme už jasne uviedli, že pokiaľ ide o vízové postupy, zavedená prax je samozrejme v súlade so zákonom,“ odvrkla.

Pritom Nemecko prijíma najviac utečencov a je v rámci EÚ hlavnou cieľovou krajinou migrantov. Ich počet by sa mohol ešte zvýšiť. Dôvodom je distribučný mechanizmus plánovaný v rámci reformy azylového systému EÚ. Nemecko ako najľudnatejšia krajina EÚ naďalej prijíma najviac utečencov v spoločenstve. Podľa najnovších štatistík Agentúry EÚ pre azyl (EUAA) bolo Nemecko v máji s 19 000 žiadosťami o azyl najdôležitejšou cieľovou krajinou žiadateľov o azyl v EÚ, nasledovalo Španielsko a Taliansko (po 16 000 žiadostí). V rámci reformy spoločného európskeho azylového systému (CEAS) sa plánuje, že Nemecko prijme viac žiadateľov o azyl, aby odbremenilo krajiny príchodu, ako sú Taliansko a Španielsko.

 

Ekonomické fiasko vlády semaforu

Nový spor o rozpočet dokazuje, že semaforové strany pripisujú ekonomike len druhoradý význam. Vláda podnecuje frustráciu firiem a zamestnancov.

.

Nemecko dosiahlo v 2. štvrťroku najhoršie výsledky spomedzi veľkých ekonomík EÚ. Inflácia v júli vzrástla hoci jadrová inflácia sa nezmenila. Nemecká ekonomika sa v druhom štvrťroku nečakane zmenšila po tom, ako sa začiatkom roka tesne vyhla recesii, a júlová inflácia vzrástla, čo svedčí o pokračujúcich problémoch najväčšej ekonomiky eurozóny.

Hrubý domáci produkt Nemecka sa v druhom štvrťroku v porovnaní s predchádzajúcim trojmesačným obdobím znížil o 0,1 % ako ukázali v utorok predbežné údaje štatistického úradu.

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpovedali medzikvartálny nárast o 0,1 % v upravenom vyjadrení po 0,2 % hospodárskom raste v prvom štvrťroku.

Nemecko bolo vlani najhoršie hospodáriacou veľkou ekonomikou, keď jeho hrubý domáci produkt klesol o 0,3 %, a na začiatku roka 2024 sa priblížilo k recesii – bičované kombináciou cyklických a štrukturálnych poryvov.

V druhom štvrťroku Nemecko opäť zaostávalo za ostatnými krajinami a rozdiely v raste sa ešte prehĺbili: Zatiaľ čo nemecká ekonomika klesla, Francúzsku a Španielsku sa darilo lepšie, ako sa očakávalo, a Taliansko si udržalo svoju pozíciu.

Ako ukázali utorkové údaje, hospodárstvo eurozóny za tri mesiace do júna vzrástlo o 0,3 %. „Zatiaľ čo nemecké údaje sú stagflačné, eurozóna ako celok poskytuje obraz relatívne solídneho, ale potenciálne doznievajúceho oživenia s infláciou,“ povedal Carsten Brzeski, globálny vedúci oddelenia pre makro v ING.

V rozpore s očakávaniami bol aj júlový nárast nemeckej inflácie na úrovni 2,6 %, ktorý v utorok ukázali predbežné údaje spolkového štatistického úradu. Analytici oslovení agentúrou Reuters nepredpokladali žiadnu zmenu miery inflácie po tom, ako spotrebiteľské ceny v júni medziročne vzrástli o 2,5 %, a to na základe údajov harmonizovaných na porovnanie s ostatnými krajinami Európskej únie. Podľa analytikov sa zdá, že v Nemecku sa inflácia udrží nad 2 %. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa volatilné ceny potravín a energií, bola v júli na úrovni 2,9 %, teda na nezmenenej úrovni oproti predchádzajúcemu mesiacu.

Dôvodom je predovšetkým pretrvávajúca vysoká inflácia v službách, ktorá v júli zostala na nezmenenej úrovni 3,9 %, keďže ceny stále tlačí nahor vysoký rast miezd. „Je nepravdepodobné, že by sa to v súčasnosti výrazne zmenilo, čo znamená, že miera jadrovej inflácie zostane v najbližších mesiacoch výrazne nad cieľom ECB na úrovni 2 %,” povedal hlavný ekonóm Commerzbank Ralph Solveen.

 

Ukrajinský faktor

Protiukrajinské nálady vo východnom Nemecku rastú, píše Tagesspiegel. Odrážajú sa vo volebných kampaniach jednotlivých strán. Politici vyzývajú na rýchle ukončenie konfliktu a poukazujú na to, že stratégia dodávok zbraní Kyjevu totálne zlyhala.

.

Nakoľko to Aliancia Sáry Wagenknechtovej (BSW) myslí so zmenou kurzu na Ukrajine, kde sa vedie ruská ŠVO, možno posúdiť podľa ich volebného programu. „Mier“ je názov prvej kapitoly volebného programu v Sasku, Durínsku a Brandenbursku, kde sa voľby uskutočnia v septembri. Znenie kapitol je takmer identické, s minimálnymi odchýlkami v oblasti verejnej politiky. Prečo je zahraničná politika potrebná v krajinských volebných programoch, ktoré sa tradične zameriavajú na vzdelávanie, políciu a sociálne otázky?

BSW vychádza z toho, že spolkové krajiny ovplyvňujú nemeckú, a vlastne aj európsku zahraničnú a bezpečnostnú politiku. A kurz BSW je jasný; charakterizuje ho predslov programu Sarah Wagenknechtovej. Je zaujímavé upozorniť čitateľa na to, čo a koho tu Wagenknechtová kritizuje, ktorých mená neuvádza – a koho nekritizuje. Obvinenia Wagenknechtovej sa delia do niekoľkých kategórií.

Priamo napáda predsedu vlády spolkovej krajiny Brandenbursko Dietmara Woidku (SPD). „Politika dodávania stále väčšieho množstva zbraní na Ukrajinu, ktorú podporuje aj premiér Woidke, zlyhala,“ píše Wagenknechtová v úvode volebného programu BSW v Brandenbursku.

Wagenknechtová opatrne kritizuje durínskeho premiéra Bodo Ramelowa (strana Ľavica), s ktorým bola ešte pred desiatimi mesiacmi v jednej strane. Teraz ho už menovite nespomína a v predslove k volebnému programu BSW v Durínsku píše: „Politika dodávania ďalších a ďalších zbraní na Ukrajinu, ktorú podporuje aj durínsky premiér, jasne zlyhala“.

Wagenknechtová nekritizuje saského premiéra Michaela Kretschmera (CDU), ktorý sa chcel pred rokom 2022 zblížiť s Vladimírom Putinom a ktorý už dávno verejne vyhlásil, že akceptuje územné straty Ukrajiny. Namiesto útoku na Kretschmera Wagenknechtová oponuje lídrovi CDU Friedrichovi Merzovi a poslancovi CDU za spolkovú krajinu Bádensko-Württembersko Roderichovi Kiesewetterovi. Každý hlas pre CDU v Sasku je „vetrom do plachát pre Friedricha Merza, ktorý nás chce dodávkami rakiet Taurus ešte silnejšie zatiahnuť do konfliktu na Ukrajine“. Každý, kto hlasuje za CDU, hlasuje aj za politikov ako Roderich Kiesewetter, ktorý sa snaží „preniesť konflikt na ruské územie“ a umožniť Ukrajine „použiť nemecké zbrane na rozbitie štátnych inštitúcií v Moskve“, píše Wagenknechtová.

.

BSW od svojho založenia v januári získava podporu a jej ratingy na východe krajiny v predvolebnom období prudko vzrástli, Wagenknechtovej výpady majú vplyv na voličov. Zatiaľ čo Kretschmer nevidí dôvod na zmenu svojho politického kurzu, Ramelow aj Woidke vyslali cez víkend signály voličom, ktorí podporujú BSW.

Ramelow vyzval na vytvorenie európskeho mierového poriadku, ktorý by v strednodobom horizonte zahŕňal aj Rusko. „Všetky členské štáty by mali uzavrieť pakt o neútočení a vytvoriť obranné spoločenstvo, ktoré sa zameria na riešenie konfliktov na európskom kontinente,“ povedal Ramelow pre Funke Mediengruppe.

Woidke v nedeľu vystúpil s predvolebným prejavom vo Schwedte, aby zvýšil tlak na kancelára Olafa Scholza (SPD) a ministerku zahraničných vecí Annalenu Berbockovú (Zelení). „V Európe sa bojuje už dva a pol roka,“ povedal Woidke, „tento konflikt sa musí čo najskôr skončiť. A očakávam, že nemecká vláda čo najskôr prijme všetky možné diplomatické opatrenia.“

Vo východnom Nemecku je oveľa menej ľudí, ktorí podporujú eskaláciu konfliktu na Ukrajine, ako na Západe. Ramelow a Woidke majú všetky dôvody obávať sa BSW. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky BSW získava v Durínsku 20 %, čo je značný náskok pred Ramelowovou Ľavicovou stranou. Hlavná kandidátka Katja Wolfová je veľmi populárna, je zvolená za Ľavicu a pravdepodobne sa stane predsedníčkou vlády Durínska.

V pondelok Woidke spresnil svoje požiadavky voči spolkovej vláde. Cieľom všetkých snáh by malo byť rýchle ukončenie konfliktu, povedal Woidke pre Tagesspiegel: „Nemecká vláda musí dať jasne najavo, že robí všetko pre to, aby sa tento hrozný konflikt čo najskôr skončil a našlo sa diplomatické riešenie, ktoré zabezpečí slobodu a nezávislosť Ukrajiny a zároveň trvalý mier.“ Politik SPD dodal: „Je dôležité, aby tu Nemecko opäť zohralo aktívnejšiu úlohu, a to aj ako sprostredkovateľ takéhoto mierového riešenia konfliktu.“

.

V Brandenbursku podľa neho existujú rôzne styčné body: „Máme strategickú triádu: 1. Podpora schopnosti Ukrajiny brániť sa. 2. Účinné zabránenie rozšíreniu konfliktu. 3. Zvýšené využívanie diplomatických prostriedkov na vyriešenie konfliktu.“ Woidke uviedol, že si želá „skoré ukončenie nepriateľských akcií. Ukrajina má právo sa brániť. Nemecko plní svoju úlohu.

Čo sa stane, ak sa BSW dostane k moci v Durínsku, Sasku alebo Brandenbursku? CDU, SPD ani strana Ľavica nevylučujú možnosť spolupráce. Líder CDU Merz v júni opustil svoje predchádzajúce stanovisko, že koalície v spolkových krajinách nie sú možné. Takmer doslovne sa v troch volebných programoch BSW uvádza, že strana bude „hlasovať za to, aby spolková vláda konečne podnikla nezávislé diplomatické kroky…“.

Akokoľvek malý vplyv majú spolkové krajiny na zahraničnú politiku, môžu ju nepriamo podporovať – prostredníctvom Spolkovej rady. Napríklad tým, že odmietajú spolkový rozpočet a nútia Spolkový snem, aby ho revidoval. Uvidíme, ako ho dokážu využiť v kauze mierového riešenia ukrajinského konfliktu.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:15

Približne 100 hasičov v pondelok po niekoľkých hodinách dažďa opäť bojovalo so zvyškami lesných požiarov na Brockene, najvyššom vrchu pohoria Harz na severovýchode Nemecka. Ohniská požiarov, respektíve žeravé uhlíky, lokalizovali v ťažko prístupnom teréne aj pomocou dronov s termovíznou kamerou.

Včera 19:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 1 %, keďže k Mexickému zálivu sa blíži tropická búrka Francine, ktorá prináša silný vietor a silné dažde. Americkí producenti ropy už odtiaľ evakuovali zamestnancov a obmedzili ťažbu. Prerušenie dodávok ropy z Líbye podporuje aj rast jej cien. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v októbri sa v pondelok o 18.55 h SELČ predával po 68,90 USD (62,39 eura). To bolo o 1,23 USD alebo 1,82 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

Včera 19:34

Holandský súd v pondelok odsúdil dvoch Pakistancov za podnecovanie k vražde holandského politika Geerta Wildersa.

Včera 19:14

Európska komisia (EK) v pondelok oznámila, že útoky na vzdelanie zbavujú deti ich základného práva na vzdelávanie, ovplyvňujú ich bezprostredný a dlhodobý rozvoj a pripravujú ich o lepšiu a pokojnejšiu budúcnosť. Oznámila to pri príležitosti Medzinárodného dňa ochrany vzdelávania pred útokmi.

Včera 19:13

Exilová iránska opozičná skupina v pondelok oznámila, že jej kancelárie v Štokholme vo Švédsku sa vznietili po útoku zápalnými fľašami. Polícia už začala vyšetrovanie vo veci podpaľačstva.

Včera 19:12

Maďarsko a Čad uzatvárajú dohody o vzájomnej spolupráci. Uviedol to na Facebooku v pondelok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po tom, čo s vojenskými poctami prijal prezidenta Čadu Mahamata Idrissa Débyho Itnu.

Včera 19:11

Ruský prezident Vladimir Putin neposkytne rozhovor Evanovi Gershkovichovi, reportérovi amerického denníka Wall Street Journal (WSJ), ktorého Moskva prepustila 1. augusta z väzby v rámci rozsiahlej výmeny väzňov so Západom. Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov,

Včera 19:10

Ideálne by bolo, pokiaľ by na najbližšom rokovaní vlády boli už predložené zákony súvisiace s konsolidáciou. Uviedol to v pondelok minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) po zasadnutí predsedníctva strany Smer-SD.

Včera 19:09

Dovozné clá majú tendenciu viac zasahovať domácnosti s nízkymi príjmami. Uviedla to v pondelok vo svojej správe Svetová obchodná organizácia (WTO).

Včera 18:54

Francúzska tenistka Diane Parryová postúpila do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v tuniskom Monastire. Trojka podujatia si poradila v stretnutí 1. kola s domácou Chiraz Bechriovou 6:3, 6:0.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali