Kam ani Pellegriniho noha nemôže vkročiť

Kam ani Pellegriniho noha nemôže vkročiť

Bratislava 28. júna 2024 (HSP/Foto:TASR – Dano Veselský, Jaroslav Novák)

 

Festival politickej piesne s názvom Pohoda bude mať v júli svoj ďalší ročník. Údajne ide o apolitické podujatie, kam nie sú pozývaní aktívni politici, teda až na „svetlé výnimky“, akými boli prezidenti Kiska s Čaputovou. Teraz máme nového prezidenta, a neuhádnete, ako sa „pohoďáci“ k nemu stavajú…

Dominika Baranyai Michal Kašèák Jozef Hámorský
Na snímke zľava riaditeľ festivalu Pohoda Michal Kaščák, riaditeľ pre médiá a PR festivalu Pohoda Jozef Hámorský a riaditeľka pre spoluprácu s partnermi festivalu Pohoda Dominika Baranyai

Pohoda je, prosím pekne, vrcholne nezávislá od akejkoľvek ideológie či politickej príslušnosti – to ste nevedeli? Veď tam bude napríklad debatný krúžok Aktualít, kde sa môžete tešiť napríklad na partičku v zložení Bárdy – Dobšinský – Halinská…

Reklama

No uznajte: vrchol nezávislej, slobodnej žurnalistiky, vyznávajúcej pluralitné princípy demokratického zriadenia, kde každá strana dostane rovnaký priestor na vyjadrenie, a nikto nie je uprednostnený ani zhadzovaný.

Dobrý vtip – alebo ani nie.

Reklama

A teraz realita: Pohoda predstavuje kultúrno-ideologickú baštu súčasného, bezbrehého liberalizmu. Tuším tam majú prichystané dokonca aj niečo na podporu LGBTi agendy, ale istý si tým nie som, a zisťovať to nechcem – na jeden týždeň tu bolo správ o chystaných „PRIDE“ aktivitách akurát dosť…

Žeby aj tento rok postavili „stage Tepláreň“?

A naopak, katolícky kňaz Jozef Haľko už asi vítaný nebude – nie potom, čo sa Pohoda ospravedlnila (!) za jeho pozvanie v minulosti. Veď LGBTi aktivisti mu vtedy na improvizovanú spovednicu zavesili dúhovú vlajku…

Samozrejme, had sa krúti tak, ako mu hlava káže. Ako sa teda prezentuje hlavný organizátor podujatia, Michal Kaščák? V najnovšom rozhovore pre Aktuality priznáva, že síce áno, mali tam dvoch bývalých slovenských prezidentov, teda aktívnych politikov, ale to boli výnimky…

Učinil by výnimku aj v prípade Petra Pellegriniho?

Reklama
Pellegrini v Česku
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Kaščák sa vykrúca, vraj, to by museli prebrať s tímom. Predsa len ho Pellegrini už sklamal, keď sa mal vyjadriť v zmysle, že v Kyjeve len sem-tam padne bomba (v reakcii na slová premiéra Fica, že v Kyjeve nie je vojna).

A tak si pán Kaščák Veľkomožný zmyslel, že pokiaľ by ho pán prezident oslovil so žiadosťou vystúpiť na festivale – doslova „ak by prišla ponuka“, musel by si to veru poriadne rozmyslieť!

Dajme si čas to vstrebať. Veď vo svojom malom, uzavretom, prapodivnom ultraliberálnom svete sa nejaký pán Kaščák nazdáva, že prezident Pellegrini za ním hádam príde s prosíkom – a Kaščák sa potom rozhodne, či mu vyhovie? To čo je tá Pohoda, nejaký sakrálny priestor hipsterských kultistov, kam nemôže vkročiť nikto nepovolaný, resp. politicky „nesprávne“ zorientovaný?

No tak na túto tému by to chcelo nakrútiť krátky science fiction film…

Kto vlastne je tento pán Kaščák? V čom spočíva jeho kulturologická alebo estetická expertíza, odkiaľ čerpá autoritu bohorovne sa vyjadrovať k veciam verejným?

Reklama

Veď ešte aj kultúru a umenie si definuje po svojom, ako sa mu hodí. Žiadne referencie na autority z odboru umenovedy, nič podstatné, len vlastné myšlienky. Povie, že „festival považujem za istý druh umenia.“ Nuž, nie, milý pane, umelecké druhy sú: literatúra, hudba, výtvarné umenie, divadlo film, a podľa niektorých súčasných teoretikov aj počítačové hry. Festival je zas organizované kultúrne podujatie, ktoré pozostáva zo série hudobných vystúpení, filmových premietaní a pod.

Pred prijatím pozvania do diskusie by ste si mali ujasniť základné pojmy.

Umelecký riaditeľ podujatia určitého významu by mal vážiť slová dvakrát, pretože momentálne pôsobí ako nejaký „random týpek“, ktorý má jednoducho potrebné obchodné know-how, a tak si pozýva kamarátov a spriaznené duše, aby odohrali pár koncertov.

A nezabudne do toho zamiešať jasné politické postoje.

Dokonca porovnáva situáciu nelegálnej masovej migrácie ľudí z iného civilizačného okruhu s vyžiadaným a vítaným príchodom vysoko kultivovaných učencov Cyrila a Metoda! Oni tu predsa boli na oficiálnej misii, priniesli našim predkom písmo a vieru!

No podľa Kaščáka to boli jednoducho tiež migranti…

Čo to má byť za jalové prirovnanie? Veď nie je možné brať v dobrej spoločnosti také výroky vážne. A človeka, ktorý ich rozširuje, už vôbec. Prečo ho moderátor z Aktualít neopravil?

Sem sme, milí priatelia, dospeli nekonečným otváraním „nožníc“: Sloboda prejavu sa stala (takmer) absolútnou, takže si dnes každý môže vytrubovať do sveta vlastné „pravdy“.

To by bolo v poriadku, zmätených ľudí bolo veľa aj predtým. Avšak keď máte tých správnych kamarátov v tých správnych médiách, odrazu je váš hlas zosilnený a dostáva sa ľuďom do hláv po celej krajine…

A potom sme svedkami toho, ako pred očami a ušami národa kádruje nejaký muzikant prezidenta Slovenskej republiky.

Reklama

To už si tu asi naozaj môže hocikto dovoliť hocičo…?

 

Prečítajte si tiež

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:58

Takmer polovica Švajčiarov vníma organizovanie piesňovej súťaže Eurovízia v roku 2025 negatívne. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil v sobotu tamojší denník Blick vychádzajúci v nemeckom jazyku.

16:27

Nemecká polícia vyšetruje sobotňajší incident z mesta Essen, pri ktorom delegát nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) pohrýzol do nohy demonštranta. Tvrdí, že konal v sebaobrane.

16:26

Španielske úrady v nedeľu oznámili, že odvolali pátranie po britskom tínedžerovi Jayovi Slaterovi, ktorý je od 17. júna nezvestný na kanárskom ostrove Tenerife. Prípad je však stále otvorený.

14:39

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku.

14:22

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:48

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu odovzdal svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil pred tromi týždňami. Odvolili aj ďalší poprední francúzski politici.

13:48

Americký raper Kanye West pricestoval v sobotu do Moskvy, informovali v nedeľu ruské médiá s odvolaním sa na ruskú producentku Janu Rudkovskú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali