Kaliňák: VTSÚ Záhorie je ideálnym priestorom pre centrum excelentnosti NATO pre nepriamu paľbu.

❚❚

Senica 1. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Vojenský technický a skúšobný ústav (VTSÚ) Záhorie je ideálnym priestorom pre centrum excelentnosti Severoatlantickej aliancie (NATO) pre nepriamu paľbu. Vyhlásil to podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) v utorok na podujatí Industry Day vo VTSÚ Záhorie. Hovoril tiež o sebestačnosti Slovenska v zbrojárskom priemysle a snahe o vývoz produkcie

Robert Kaliňák
Na snímke podpredseda vlády SR a minister obrany SR Robert Kaliňák

Slovensko sa chce podľa Kaliňáka uchádzať o centrum excelentnosti. “V Holandsku už nemajú priestor, kde by mohli takýmto spôsobom testovať a skúšať. Bude o to, a už aj dnes je, záujem,” zhrnul s tým, že bližšie informácie budú známe na budúci rok.

.

Podotkol, že nadvýrobné kapacity môže Slovensko ponúkať aj v zahraničí. “Zbrojný priemysel vždy tvoril veľmi dôležitú časť hrubého domáceho produktu. Tvoril a tvorí tisícky pracovných miest na Slovensku,” dodal. Spomenul aj posilnenie účasti Slovenska na veľtrhoch.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generál Daniel Zmeko apeloval na prioritu modernizácie pozemných síl a protivzdušnej ochrany.

.

Zástupca Slovenska v NATO Industrial Advisory Group Radovan Hudák spomenul, že Slovenská republika je v oblasti obranného priemyslu mimoriadne silná, v minulosti profitovala z exportu, v súčasnosti vyrába najmä v oblasti delostrelectva. “Mali by sme zadávať čo najviac práce domácim výrobcom,” dodal.

Na podujatí mali zahraniční partneri a delegáti zo všetkých krajín NATO možnosť vidieť celú škálu produkcie v oblasti nepriamej palebnej podpory, ktorá je produkovaná na slovenskom území, dynamické ukážky strelieb a statické ukážky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:42

Irán útočí na Izrael balistickými raketami, tvrdí izraelský Channel 9.

V celom Izraeli bol vyhlásený letecký poplach.

18:41

Násilie páchané na politikoch na miestnej úrovni má ničivý vplyv na lokálnu demokraciu. Pri príležitosti Medzinárodného dňa nenásilia, ktorý si svet pripomína 2. októbra, to uviedol spravodajca Kongresu miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy Bernd Vöhringer.

18:41

Veliteľstvo domáceho frontu izraelskej armády v utorok večer vydalo nové pokyny pre obyvateľov centrálnej oblasti Izraela: vyzvalo ich, aby sa až do odvolania zdržiavali v blízkosti bombového krytu alebo iného objektu. Tieto pokyny súvisia so zverejnením správ o bezprostredne hroziacom útoku z Iránu.

17:59

Francúzsky premiér Michel Barnier v utorok vystúpil v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu, s prejavom, v ktorom načrtol priority a plány svojej vlády. Poslancov vyzval prekonať svoje rozpory a dať jeho vláde dôveru, aby spolu s parlamentom mohla pracovať pre blaho republiky.

17:04

Irán plánuje “bezprostredne” zaútočiť na Izrael balistickými raketami, vyhlásil v utorok vysokopostavený predstaviteľ Bieleho domu a varoval pred vážnymi dôsledkami prípadného takéhoto útoku.

17:00

Irán by mohol zaútočiť na Izrael v priebehu niekoľkých hodín, píše Axios.

Denník New York Times píše, že úder balistickými raketami by mohol prísť do 12 hodín.

„Aktívne podporujeme obranné prípravy na ochranu Izraela pred týmto útokom. Priamy iránsky vojenský útok na Izrael by mal pre Irán vážne dôsledky,“ povedal americký predstaviteľ.

Veľvyslanectvo USA v Izraeli medzitým vyzvalo svojich zamestnancov, aby sa vrátili domov a boli pripravení odísť do bezpečného útočiska.

16:58

Irán plánuje v blízkej budúcnosti raketový útok na Izrael, uviedli IDF.

„USA nás varovali pred prípravami Iránu na odpálenie rakiet, ale v tejto fáze nemáme žiadne záznamy o odpálení rakety Iránom,“ uviedla izraelská armáda vo vyhlásení.

16:39

Po predpokladanom útoku kyselinou v škole v britskej metropole Londýn sú v nemocnici hospitalizovaní dvaja tínedežeri vo veku 14 a 16 rokov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vrana a čajka bojujú o korisť v Tallinnskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: TASR/AP-Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali