Kaliňák: Velenie jednotky NATO na Slovensku preberajú Španieli

Kaliňák: Velenie jednotky NATO na Slovensku preberajú Španieli

Lešť 1. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

Aktualizované 1. júla 15:58

Velenie jednotky NATO na Slovensku preberá španielsky kontingent. Pri tejto príležitosti bol v pondelok v priestoroch Centra výcviku Lešť slávnostný nástup. Mnohonárodnej bojovej skupine doteraz velilo Česko. Informoval o tom podpredseda vlády SR a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD)

Robert Kaliňák
Na snímke vicepremiér a minister obrany SR Robert Kaliňák

Dodal, že za dva roky ČR ukázala, akým spôsobom má fungovať spolupráca medzi viacerými krajinami. Od začiatku júla, keď sa začína transformácia tejto mnohonárodnej bojovej skupiny na brigádu, sa podľa neho pridajú aj Rumunsko a Turecko. “Ako hosťujúca krajina sa snažíme vytvoriť dobré podmienky, po týchto dvoch rokoch vieme, čo chceme zlepšiť,” zdôraznil.

Reklama

Generálporučík Armády ČR Karel Řehka objasnil, že brigádne zoskupenie, tak ako sa nasadzuje vo väčšine krajín, neznamená, že je tam celá brigáda. Je to na tom, ako sa rozhodnú národy. Dôležité však je, aby tam bola schopnosť brigády. “Znamená to, že je možné presunúť ľudí, techniku, zásoby a v prípade potreby sú schopní veľmi rýchlo doplniť brigádnu úroveň,” vysvetlil.

Prezident SR Peter Pellegrini deklaroval, že Slovensko je, aj bude plnohodnotnou súčasťou Aliancie. “Naše členstvo vytvára spoločný hodnotový a bezpečnostný priestor, v ktorom sa môžeme slobodne rozvíjať a zároveň sa spolupodieľať na vytváraní stability na medzinárodnej úrovni,” uviedol.

Reklama

Na Slovensko pricestovali prví španielski vojaci v januári tohto roka. “Hlavnou úlohou prvej skupiny španielskych vojakov na Slovensku bolo zabezpečiť hladký priebeh v transformácii velenia mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku,” uviedli v zime Ozbrojené sily SR.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:15

Rusko bude reagovať na rozhodnutie Fínska, ktoré na základe obrannej dohody so Spojenými štátmi umožní svojmu spojencovi prístup na svoje vojenské základne, uviedol v stredu zástupca hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Andrej Nastasin.

15:14

Zatiaľ čo väčšina Ukrajincov verí, že Kyjev vo vojne s ruskými inváznymi silami zvíťazí, obyvatelia európskych krajín sú skeptickejší. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Európskej rady pre zahraničné vzťahy (ECFR) zverejneného v stredu, ktorý sa uskutočnil v máji v 14 krajinách EÚ – Slovensko medzi nimi nie je.

15:12

Nová egyptská vláda na čele s doterajším premiérom Mustafom Madbúlím v stredu zložila prísahu do rúk prezidenta Abdala Fattáha Sísího. V kabinete sú aj staronoví ministri, zmeny okrem iného nastali vo vedení rezortov diplomacie, obrany i financií.

Egypt vláda
Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí (uprostred) pózuje s členmi novej egyptskej vlády, na ktorej čele stojí doterajší premiér Mustafa Madbúlí (štvrtý zľava) v Káhire v stredu 3. júla 2024
15:11

Nový holandský premiér Dick Schoof v stredu prisľúbil, že bude pokračovať vo finančnej, vojenskej a politickej podpore Ukrajiny. Vo svojom prvom príhovore v novej funkcii tiež kritizoval Rusko.

15:10

Časť voličov vo Francúzsku, ktorých favorit už nebude v hre v druhom kole predčasných volieb, zvažuje, že v nedeľu 7. júla už nepôjde voliť. Vyplýva to z prieskumov verejnej mienky zverejnených v stredu aj francúzskym denníkom Le Monde, informuje TASR.

15:10

Týždeň po tom, ako členské krajiny Európskej únie spustili prístupové rokovania s Ukrajinou a Moldavskom, sa predstavitelia separatistického regiónu Podnestersko obrátili na EÚ so sťažnosťou, že moldavská vláda ignoruje ich návrhy na vyriešenie desaťročia trvajúceho konfliktu.

15:09

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v stredu predvolalo rumunského veľvyslanca v Rusku Cristiana Istrateho. Odovzdalo mu nótu, v ktorej bol jeden zo zamestnancov rumunského veľvyslanectva vyhlásený za neželanú osobu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na tlačovú správu rezortu ruskej diplomacie.

15:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri útoku nožom, ktorý sa odohral v stredu v nákupnom centre v meste Karmiel na severe Izraela, informovala agentúra Reuters. Páchateľ tohto útoku bol “neutralizovaný”. Polícia sa domnieva, že by mohlo ísť o teroristický čin. K zodpovednosti zaň sa nateraz nikto neprihlásil, uvádza TASR.

15:07

Najmenej traja ľudia prišli v stredu o život a traja ďalší sú nezvestní po prevrátení rybárskej lode so 17 pasažiermi, ku ktorému došlo pri portugalskom pobreží Atlantického oceána. Oznámila to portugalská námorná služba, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

“Zatiaľ sa podarilo zachrániť 11 preživších, pričom traja ďalší sa našli bez známok života,”uviedla námorná služba. Dodala, že záchranári naďalej pátrajú po troch nezvestných osobách. Podľa miestnych úradov tvorili posádku prevažne Portugalci, pričom medzi zachránenými figurujú aj dvaja Indonézania.

15:07

Česko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 do konca mája 2024 poslalo Kyjevu vojenskú pomoc za 6,75 miliardy korún (takmer 268 miliónov eur). Tento rok z armádnych skladov odoslalo napríklad dva kusy leteckej techniky či 10.000 nábojov do kanónov. Odtajnený zoznam v stredu zverejnilo české ministerstvo obrany, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

15:06

Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v stredu dôrazne odsúdila bieloruské orgány za posledné trestné rozsudky v neprítomnosti voči skupine bieloruských expertov, novinárov a opozičných politikov. Informuje o tom spravodajca TASR.

15:05

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v utorok za zatvorenými dverami stretla s predstaviteľmi politických skupín Európskeho parlamentu (EP). Jej cieľom bolo získať dostatočnú podporu v hlasovaní EP pre svoju nomináciu na druhý mandát na čele exekutívy EÚ, informuje spravodajca TASR.

15:03

Regionálne úrady v Dagestanskej republike na ruskom severnom Kaukaze, kde sa väčšina obyvateľov hlási k islamu, v stredu dočasne zakázali nosenie nikábu – závoja zakrývajúceho žene spravidla celé telo okrem očí. Toto nariadenie je reakciou na nedávne útoky v republike, pri ktorých zahynulo 22 ľudí.

15:02

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na stredu päť rakiet a šesť bezpilotných lietadiel vypustených ruskými silami. Ruské ministerstvo obrany zasa oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na letisko v meste Poltava ležiacom v strednej Ukrajine.

15:02

Dovedna osem ľudí podozrivých z účasti na páchaní zločinov proti ľudskosti v Sýrii zadržali v stredu policajti v Nemecku a vo Švédsku. Oznámili to prokuratúry v oboch zmienených krajinách, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali