Vráti sa premiér do práce? Kaliňák prezradil možný dátum: Následky budú trvalé

Vráti sa premiér do práce? Kaliňák prezradil možný dátum: Následky budú trvalé

Bratislava 30. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot)

 

V najbližších dňoch možno očakávať, že sa premiér Robert Fico (Smer-SD) opäť ukáže a postupnými krokmi sa chytí všetkých svojich pracovných povinností. Vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) to uviedol v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12. Líder KDH a opozičný poslanec Milan Majerský zaželal premiérovi skoré uzdravenie. Opätovne odsúdil atentát na predsedu vlády a poďakoval zdravotníkom. Zároveň tlmočil svoje výhrady k lex atentát

Robert Kaliňák
Na snímke Robert Kaliňák

“Nedá sa povedať, že by išlo všetko úplne podľa plánu, ale môžeme povedať, že stav sa už natoľko zlepšil, že sa pán premiér aktívne zapojil do diskusií k samitu, ktorý bol tento týždeň a neformálnemu, ktorý bol ešte pred desiatimi dňami,” priblížil Kaliňák. Poznamenal, že lekári robia všetko preto, aby mohol premiér vykonávať svoju prácu s plným nasadením, hoci bude mať aj trvalé následky. S predsedom vlády je v kontakte na dennej báze, stretávajú sa aj osobne.

Reklama

Balík opatrení, ktorý tento týždeň schválil parlament v reakcii na atentát, sa podľa Majerského mal prijímať až po uzavretí vyšetrovania. Výhrady má k obmedzovaniu práva na zhromažďovanie. Doživotná renta pre premiéra zahrnutá v lex atentát mohla byť podľa neho predmetom samostatného zákona. Nebráni sa rente pre všetkých troch najvyšších ústavných činiteľov, napríklad odstupňovanej podľa rokov vo funkcii.

Kaliňák sa chce vrátiť aj k opatreniu, ktoré by umožnilo, aby mali policajti možnosť legitimovať človeka i v online priestore. “Nemôže byť človek na ulici so svojou tvárou, so svojím občianskym vo vrecku v nevýhode oproti internetovému priestoru,” načrtol. O téme chce diskutovať spolu s opozíciou. Pripúšťa, že ide o citlivú vec. Ďalšou témou v pokračovaní lex atentát bude ochrana osobnosti. Balík má prejsť “nadštandardným” legislatívnym procesom.

Reklama

Majerský sa nebráni návrhu, týkajúcemu sa kontroly v online svete. “Bolo by dobré, aby bol nejaký dobrý zákon, ktorý skontroluje to, čo ľudia píšu na sociálnych sieťach,” skonštatoval. Zdôraznil však potrebu riadneho legislatívneho konania a diskusie.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Argentínska vláda v pondelok oficiálne zrušila štátnu tlačovú agentúru Telam, ktorú pravicový prezident Javier Milei obvinil z nadŕžania ľavici, a zmenila ju na médium, ktoré bude šíriť štátnu “propagandu”.

15:05

Ustanovenia Zákonníka práce (ZP) o povinnosti dodávateľa služby na území SR vyplatiť mzdu, ktorá nebola vyplatená zamestnancovi zamestnávateľom, sa zmenia. Vyplýva to z novely ZP z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok popísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:00

Pravidlá pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou vo verejnom obstarávaní sa od augusta zjednotia. Zároveň sa zvýši hranica podlimitnej zákazky z doterajších 10.000 eur na 50.000 eur. Vyplýva to z novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

14:55

Dovolenku plánuje v tomto roku realizovať viac ako 80 % opýtaných, z toho v zahraničí má záujem stráviť voľné chvíle 38 % ľudí. Uviedol to v analýze Tomáš Boháček, analytik 365.bank. Jednoznačná odpoveď na to, ako sa najlepšie prepraviť do svojej cieľovej dovolenkovej destinácie, môže byť podľa neho pre každého cestovateľa iná.

14:54

Vynesením prvého modulu plánuje Rusko v roku 2027 začať s výstavbou vlastnej vesmírnej stanice. V utorok to na platforme Telegram oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos.

14:54

Denné dodávky plynu do Európy od ruskej spoločnosti Gazprom prostredníctvom plynovodov vzrástli v júni medziročne o takmer štvrtinu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však o takmer desatinu znížili. TASR o tom informuje na základe údajov agentúry Reuters, ktorá vychádzala zo svojich výpočtov.

14:53

Dovedna 20 politických analytikov odsúdili v Bielorusku v neprítomnosti na desať- a viacročné tresty odňatia slobody po tom, ako ich usvedčili zo sprisahania s cieľom zvrhnúť tamojšiu vládu a z účasti v extrémistickej skupine. Všetci odsúdení žijú v zahraničí, za mrežami by však mohli skončiť po prípadnom návrate do vlasti.

14:53

Štrnásť ľudí zahynulo pri zrútení trojposchodovej budovy v meste Asjút na juhu Egypta. Oznámili to v utorok miestni predstavitelia.

14:52

Severná Kórea tvrdí, že v pondelok vykonala test novej balistickej rakety schopnej niesť superťažké hlavice. Tvrdenie okamžite spochybnila Južná Kórea, ktorá sa domnieva, že jej severný sused použil starší model rakety.

14:51

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok počas návštevy Kyjeva vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zvážil dosiahnutie rýchleho prímeria vo vojne s Ruskom s cieľom možného urýchlenia mierových rokovaní. Zelenskyj zopakoval, že Ukrajina potrebuje spravodlivý mier.

Orbán Zelenskyj
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) víta maďarského premiéra Viktora Orbána (vľavo) počas stretnutia v Kyjeve 2. júla 2024
14:50

Najmenej traja ľudia zahynuli a ďalších päť je nezvestných po búrkach, ktoré počas uplynulých dní postihli Švajčiarsko. Štyria nezvestní sú v kantóne Ticino, jeden v kantóne Valais.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali