Kaliňák: Drahí liberálni experti, sranda bokom

❚❚

Bratislava 24. júna 2024 (HSP/ Facebook/ Foto: Screenshot Facebook video)

 

Uplynulý týždeň bol zverejnený prieskum dôveryhodnosti slovenských médií a výsledky boli naozaj katastrofálne: dôvera slovenských médií je historicky najnižšia – verí im len 25% opýtaných. „Takto to dopadne vždy, keď sa médiá namiesto informovania, rozhodnú ľudí bombardovať jediným povinne správnym názorom, či už na pandémiu alebo vojnu, a všetko ostatné považovať za extrém dezinformácie a nezmysly,“ hovorí minister obrany Robert Kaliňák vo videu na sociálnej sieti

Na snímke minister obrany Robert Kaliňák
Na snímke minister obrany Robert Kaliňák

Minister v úvode videa uviedol, že výsledky prieskumu dôveryhodnosti médií sú pre neho nesmierne dôležitou správou, pretože dokazuje, že médiám verí 25% opýtaných, ale na druhej strane 75% ľudí si zachovalo zdravý úsudok a ešte lepšou správou je, že toto číslo rastie.

.

„Takto to dopadne vždy, keď sa médiá namiesto informovania, rozhodnú ľudí bombardovať jediným povinne správnym názorom, či už na pandémiu alebo vojnu, a všetko ostatné považovať za extrém dezinformácie a nezmysly,“ povedal minister.

Dodal, že ľudia nie sú hlúpi a veľmi rýchlo pochopili, že veľa krát obyčajný bloger na YouTube informuje pravdivejšie, bez záujmu politicky manipulovať verejnosť – ako sme to mali možnosť vidieť posledné roky v réžií veľkých korporátnych médií.

.

Ale najdôležitejšia informácia z daného prieskumu o dôveryhodnosti médií, ktorá absolútne definuje zúfalý stav kvality spravodajstva na Slovensku je, že až takmer polovica Slovákov sa vyhýba správam a po ich spustení v televízii alebo rádiu ich radšej vypnú, hovorí.

„Práve preto som rád, že sa vládnej koalícii tento týždeň v Národnej rade podarilo schváliť zákon o Slovenskej televízii, ktorý pomôže vrátiť do verejnoprávnej televízie a rádia zdravý úsudok, objektivitu a pluralitu názorov, ktorá tam tak zúfalo posledné tri roky pod vedením Matovičových ľudí a progresívnych redaktorov chýbala,“ pokračuje.

„Pred voľbami sme sľubovali poriadok aj s médiami a pevne verím, že STVR bude výkladná skriňa objektívneho spravodajstva a strážnym psom demokracie, ktorý dá priestor všetkým názorom, nielen tomu “správnemu”,“ dodal Kaliňák.

 

Výjazdové rokovanie

Pripomenul, že minulú stredu sa konalo prvé výjazdové zasadnutie vlády od atentátu na predsedu vlády Roberta Fica. „Aj napriek tomu, že bez Roberta Fica to nemá tu správnu atmosféru, v Rimavskej sobote sme finančne podporili množstvo regionálnych projektov,“ uviedol.

.

Ministra obzvlášť teší, že finančnej pomoci sa dočkali všetky obce v okresoch Rimavská Sobota a Poltár. „Realizáciu týchto projektov môžeme vďaka novoschváleným zákonom o verejnom obstarávaní očakávať už túto jeseň,“ uviedol.

V Rimavskej Sobote sme schválili aj tri veľké investičné výzvy pre Slovensko : „Bola podaná ruka s významným investorom Winkelmann Group, ktorý prinesie 500 nových pracovných miest priamo do ťažko skúšanej Rimavskej Soboty,“ uviedol.

Ďalej bola zavŕšená sedem mesačná práca vlády schválením historicky druhého najväčšieho investičného zámeru na Slovensku. Ide o novú výrobňu sofistikovaných batériových systémov v Šuranoch. „V najbližších troch rokoch konzorcium čínskej skupiny a slovenskej firmy preinvestuje u nás takmer 1,3 miliardy a vytvorí viac ako 1300 pracovných miest,“ pokračuje minister. Považuje to za veľmi dôležitý krok pre zastabilizovanie automobilového priemyslu na Slovensku. „Ale hlavne nevyhnutnosť potrebná na postupnú transformáciu nášho priemyslu – z “montovne na mozgovňu“, ako to povedala (minsterka hospodárstva) Denisa Saková,“ citoval minister.

A tretí vážny projekt, ktorý je podľa ministra dôležitý nielen pre región, ale celé Slovensko, a bude posilňovať našu energetickú sebestačnosť, je schválenie zámeru výstavby novej prečerpávacej elektrárne na hornom úseku rieky Ipeľ s inštalovaným výkonom 600 MegaWattov.

„Pri energetike sa nerobia rozhodnutia na pár rokov dopredu, ale na pár desaťročí dopredu,“ vysvetlil.

.

„Keď vláda Roberta Fica vzala späť do rúk štátu vodné dielo Gabčíkovo od talianského Enelu, boli sme vo veľkom kritizovaní, ale čas nám dal za pravdu. Len v uplynulých týždňoch, keď sa do Gabčíkova dovalila povodeň z Nemecka, sa dobrými manažérskymi rozhodnutiami Tomáša Tarabu(SNS) a správnym nastavením turbín v Gabčíkove podarilo Slovensku zarobiť extra viac ako 30 miliónov eur na elektrickej energii,“ uviedol.

„Možno nemáme neobmedzené zásoby plynu či ropy, ale dostatok elektrickej energie ochráni našich občanov pred výkyvmi cien počas kríz,“ dodal.

Napriek tomu je sklamaný z toho, že na ceste z Rimavskej Soboty nepočul žiadne dobré správy z výjazdového rokovania vlády, ale len staré dobré strašenie. „Vraj zodpovednosť za najhorší deficit v Európskej únii za minulý rok, ktorý budeme musieť do budúcna konsolidovať pod dozorom Európskej komisie, nesie súčasná vládna koalícia,“ uviedol.

Drahí liberálni experti, sranda bokom: „Nie my, ale posledné tri vlády Matoviča, Hegera a hlavne Ódora zvýšili zadĺženie Slovenska o 24miliárd a nám zanechali ten najvyšší deficit verejných financií v celej EÚ a to bez jediného kritického slova médií a kvázi expertov, ktorí dnes kričia najhlasnejšie,“ reaguje.

„Dnes je tou najťažšou úlohou vládnej koalície a špeciálne (ministra financií) Ladislava Kamenického dať dokopy verejné financie, ktoré pravicové vlády už z pravidla na Slovensku rozvracajú a my ľavičiari ich krvopotne dávame dokopy – a to za dodržania tej najťažšej podmienky – minimálneho dopadu na kvalitu života bežného Slováka,“ povedal.

 

Darí sa to

A vláde sa to darí : „Ideme krok po kroku cestou podpory veľkých investícii, tak štátnych ako aj súkromných a rast hrubého domáceho produktu o 2,7% len za prvý štvrťrok ukazuje, že sme na dobrej ceste. Aj keď bude ešte tŕnistá a bez ťažkých politických rozhodnutí, to jednoducho nepôjde,“ zhodnotil.

Zopakoval, že základnou politickou výbavou SMER-u je pozerať sa dopredu, je psou povinnosťou vlády vysporiadať sa obdobím 2020 – 2023, kedy dochádzalo k rozkladu štátu na všetkých jeho úrovniach.

„Môj štátny tajomník na ministerstve obrany Igor Melicher odprezentoval na piatkovej tlačovej konferencii všetky argumenty a dôkazy, ktoré nás viedli k podaniu troch rozsiahlych trestných oznámení nielen na bývalého ministra Jaroslava Naďa (Demokrati), ale aj podozrivých členov vlády z tých najvážnejších zločinov,“ pokračuje Kaliňák.

Odovzdaním našej protivzdušnej obrany v hodnote viac ako pol miliardy eur hrubo prekročili svoje ústavné právomoci, ako vlády v demisii a spôsobili aj škody veľkého rozsahu, za čo musia niesť nielen politickú ale aj trestnoprávnu zodpovednosť, hovorí minister. „Od tohto momentu je to už v rukách orgánov činných v trestnom konaní,“ dodal.

.

 

Niečo k eurovoľbám

Pripomenul, že pred dvomi týždňami sa konali voľby do Európskeho parlamentu a aktuálne v Bruseli prebiehajú horúce rokovania o tom, ako bude vyzerať zloženie Európskej komisie a samozrejme, kto bude na jej čele.

„Európska únia urobila za posledné roky veľa chýb a zišla z cesty mieru, prosperity a starostlivosti o kvalitu života občanov členských štátov. Nezmyselné rozhodnutia ničiace našu ekonomiku známe ako Green Deal, podozrivé obchody s vakcínami, ktoré sa aj u nás prešetrujú, neúčinné sankcie, podporovanie vojny, nezodpovedná migračná politika či bezhlavé presadzovanie dúhovej ideológie – všetko výzvy, s ktorými sa budeme musieť vysporiadať…,“ vymenoval.

Deklaroval, že možno nie je v našich silách ovplyvniť zloženie EK, ale určite je dôležité vybrať správnu frakciu je pre našich novozvolených europoslancov, aby hlas Smeru bolo v Bruseli počuť zásadnejšie.

No a v závere videa uviedol dvoch “frajerov na záver“ : „Televízia Markíza a Televízia JOJ, ktorých dôveryhodnosť spravodajstva sa prepadla na žalostných 15% je jasnou odpoveďou verejnosti na politickú nadprácu aktivistikých novinárov, ktorí veľa krát robia politiku za svojich neschopných obľúbencov, ktorí dnes sedia v opozícii,“ konštatuje.

.

V poslednom bode uviedol, že sa nedá robiť mierové rokovania bez tých, ktorých sa samotná vojna týka. Nemôže platiť heslo : “Chceli sme to urobiť najlepšie ale dopadlo to ako vždy.“

„Ak nabudúce budeme chcieť zvolať mierové rokovania, mala by tam predovšetkým sedieť Ukrajina a Rusko a garanciu mierovým rokovaniam by mali dať najväčšie štáty a nie len USA či Veľká Británia, Francúzsko a Nemecko ale aj Čína či India,“ myslí si.

„Tak nabudúce : Skúsme to urobiť lepšie,“ rozlúčil sa minister.

Video Roberta Kaliňáka si môžete pozrieť nižšie

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:01

Pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu zahynul okrem vodcu libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha aj zástupca operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbás Nilforúšán, informujú v sobotu iránske médiá. Jeho úmrtie potvrdil aj popredný predstaviteľ iránskej justície, pričom dodal, že Irán má právo na “odvetu” v súlade s medzinárodným právom, píše TASR podľa agentúry AP.

17:28

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu. Po sčítaní všetkých hlasov je jasné, že v druhom kole volieb tretiny členov hornej komory parlamentu získalo šesť senátorov, v prvom kole dvoch, celkom ich bude mať 12. Väčšinu v Senáte si však naďalej udržali koaličné strany, informuje TASR na základe sobotňajších správ českých médií.

Volebné miestnosti sa v druhom kole uzavreli v sobotu o 14.00 h, otvorené boli aj v piatok od 14.00 do 22.00 h. Účasť bola nižšia ako v prvom kole pred týždňom a dosiahla 17,5 percenta.

17:23

Úrady na juhovýchode Spojených štátov v sobotu síce už odstraňovali následky a škody po hurikáne Helene, počet obetí však ešte stále rástol. Celkovo zatiaľ hlásili 43 úmrtí v dôsledku Helene, úrady však očakávajú, že v niektorých štátoch ešte objavia ďalšie telá, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

V sobotu zostalo bez elektrického prúdu najmenej 3,25 milióna ľudí v piatich štátoch. Úplné obnovenie dodávok môže zabrať niekoľko dní.

17:20

Palestínske militantné hnutie Hamas odsúdilo v sobotu zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zahynul pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu. Obdobne už zareagovali aj Irán a Irak. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP. O zabití Nasralláha informovala najskôr v sobotu izraelská armáda, následne jeho úmrtie potvrdil aj samotný Hizballáh.

Izraelská armáda naopak vyhlásila, že po zabití vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, je svet bezpečnejším miestom. Zároveň sľúbila, že sa zameria aj na ďalších vysokopostavených členoch tohto militantného hnutia podporovaného Iránom. Izraelský minister obrany Joav Galant však okrem toho zdôraznil, že jeho krajina nevedie vojnu proti “libanonskému ľudu”, píšu agentúry AFP a Reuters.

Izrael oznámil, že zabil vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha
Na archívnej snímke z 14. novembra 2013 vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh
15:32

Ratingová agentúra Moody’s opäť zhoršila hodnotenie úverovej bonity Izraela. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Moody’s skresala úverovú známku Izraela z úrovne A2 o dva stupne na úroveň Baa1, čo je už len tri stupne nad špekulatívnym pásmom.

15:30

Členské štáty NATO – Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko – chcú od Európskej únie získať financovanie na vybudovanie siete bunkrov, bariér, distribučných liniek a vojenských skladov pozdĺž svojich hraníc s Ruskom a Bieloruskom, informovali v sobotu predstavitelia Estónska, píše TASR podľa agentúry AP.

Potreba pobaltskej obrannej línie vychádza z bezpečnostnej situácie a podporuje novú bezpečnostnú koncepciu NATO, uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur vo vyhlásení.

15:29

Sedemnásť ľudí vrátane 15 žien prišlo o život pri dvoch masových streľbách, ktoré sa odohrali v tesnej blízkosti vo vidieckom meste v Južnej Afrike, informovala polícia. Píše TASR na základe správy agentúry AP.

Juhoafrická republika sa vyznačuje jednou z najvyšších mier vrážd na svete, pričom masové streľby sú v posledných rokoch čoraz častejšie.

15:26

Európska komisia (EK) a Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v sobotu odporučili leteckým spoločnostiam, aby sa počas nasledujúceho mesiaca vyhli libanonskému a izraelskému vzdušnému priestoru. Reagovali tak na prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

14:29

Dagestan, najjužnejšia autonómna republika Ruskej federácie, vyzvala na tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien, ktorá podľa miestnych predstaviteľov spôsobujú výpadky elektriny. “Baníci” sa však snažia obísť zákon budovaním zariadení pod zemou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ťažba digitálnych mincí sa v uplynulých rokoch dostala pod drobnohľad na celom svete. Výpočtová sila potrebná na vyriešenie zložitých matematických operácií si vyžaduje totiž špecializovaný hardvér, ktorý funguje nepretržite a má veľkú spotrebu elektriny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali