K diskusii o charaktere slovenskej kultúry

❚❚

Bratislava 13. novembra 2023 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

V poslednom čase rozvíril vášne výrok ministerky Martiny Šimkovičovej, že „kultúra slovenského ľudu má byť slovenská a žiadna iná“. Samotný výrok znie možno strašidelnejšie ako bol pôvodne myslený. Na sociálnej sieti sa k nemu vyjadril politológ Eduard Chmelár. Jeho komentár prinášame v plnom znení 

Predseda vlády SR Robert Fico navštívil Ministerstvo kultúry
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

Predpokladám, že väčšina z vás miluje pieseň „Slovensko moje, otčina moja“ rovnako ako ja. Po prvýkrát sa objavila v spevníku Nová pieseň z roku 1943. Potom sa na ňu neprávom zabudlo, možno aj preto, že vznikla počas ľudáckeho režimu a spievala sa iba v kostoloch. Spopularizovala ju až prešovská hudobná skupina Hrdza a zneužili ju ako titulnú pieseň filmu alebo skôr agitpropu Sviňa. Ja mám na ňu navyše milú osobnú spomienku. Naučil som sa ju ako 15-ročný počas školského výletu v Gaderskej doline. Podvečer som vybehol so spolužiakom (dnes už bývalým viceprimátorom Pezinka Mariánom Šípošom) na Blatnický hrad. Marián vytiahol z batohu spomínaný spevník (jeho otec bol katolícky disident) a pri posledných lúčoch slnka nad vrcholkami Veľkej Fatry sme spievali, až kým nás nepohltila tma… Čistá nostalgia.

.

S pôvodom tej piesne to až také romantické nie je. Väčšina ľudí si myslí (a takto mylne to uvádzajú aj médiá), že ide o slovenskú ľudovú pieseň. V skutočnosti nie je ani čisto slovenská a už vôbec nie ľudová. Slová básne zložil učiteľ zo Starej Myjavy Ján Rataj spolu s Jánom Machajdíkom. Hudba však nie je slovenská. Melódia pochádza zo starej švédskej piesne Vårvindar friska (Svieži jarný vietor), ktorá bola po prvýkrát zapísaná v roku 1828. Napokon, vypočujte si ju sami. Pesničku zaspievala aj Ingrid Bergman vo filme Zvony od Panny Márie (1945) vo svojom rodnom jazyku. Na tie isté tóny však spievajú v Nórsku oslavnú pieseň ku Dňu ústavy (17. mája). Navyše Poliaci tvrdia, že melódia je pôvodne poľská.

Čo z toho vyplýva? Určite nie to, že „Slovensko moje, otčina moja“ nie je slovenská pieseň. Mali by sme však s väčšou pokorou a vďakou vnímať vplyvy, vďaka ktorým je slovenská kultúra jedinečná. Staré slotovské heslo „Cudzie nechceme, svoje si nedáme“ (ku ktorému sa súčasná národniarska garnitúra, zdá sa, opäť vracia) je vo svojej filozofii nesmierne hlúpe. Samozrejme, že všetky významné civilizácie sa stali veľkými vďaka tomu, že preberali cudzie vzory, inšpirácie a motívy a pretvárali ich do novej jedinečnej podoby. Tak ako Ján Kollár preberal veľa z Danteho a Goetheho, ako sa Mináč inšpiroval Hemingwayom, ako Tatarku formovala francúzska próza, rovnako aj Jules Verne našiel inšpiráciu na svoj Tajomný hrad v Karpatoch na Devíne, Andersen našiel motív pre rozprávku Dievčatko so zápalkami v bratislavskom podhradí a Marcus Aurelius napísal jedno z najväčších diel starovekej literatúry Hovory k sebe na brehu Hrona. A čím by boli naše zámky a kaštiele bez talianskych majstrov a maďarská Budapešť bez slovenského architekta Jána Bobulu?

.

To je totiž na tej kultúre to najkrajšie – že je slobodná, obohacuje sa rôznorodými prúdmi a pod ich vplyvom rastie do jedinečnosti. Ale pozor. Ignorantstvo je rovnako hlúpe ako zápecníctvo. Keď Katka Koščová pohŕdavo prská, že ona nepotrebuje nejakého Štúra, iba tým dokazuje, aká je hlúpučká a nevzdelaná. Lebo kultúra je ako strom. Ak nemáte korene, nedosiahnete k nebu. A celá táto zbytočne vyhrotená kultúrna vojna iba potvrdzuje, že nedostatok kultúry pociťujeme už v tejto spoločnosti dlhodobo všetci.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:27

Holandský futbalista Xavi Simons z Lipska si zranil väzy v ľavom členku a čaká ho niekoľkotýždňová pauza.

Dlhšie zranenia trápia aj Xavera Schlagera a Davida Rauma. Informovala agentúra dpa.

20:26

Rusko je pripravené zvážiť všetky možnosti ukončenia vojny na Ukrajine, musia však zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

“Sme pripravení preskúmať všetky návrhy na mierové rokovania, ktoré vychádzajú z reálnej situácie v teréne. Nebudeme akceptovať nič iné,” povedal Putin.

20:25

Auto so slovenským evidenčným číslom zrazilo vo štvrtok popoludní pri maďarskej obci Lentikápolna staršiu cyklistku, ktorá vážnym zraneniam na mieste podľahla. Polícia Zalianskej stolice pre agentúru MTI uviedla, že musela odkloniť dopravu, pričom na obchádzke havaroval poľský autobus. Jeho cestujúcich museli z vozidla v priekope vyslobodiť hasiči, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:20

Traja predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), známi svojou “jastrabou,” teda tvrdšou menovou politikou, chcú, aby ECB postupovala pri uvoľňovaní monetárnej politiky opatrne, minimálne si nechala otvorených viacero možností. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB znížila úrokové sadzby tento rok trikrát a trhy špekulujú, či v nasledujúcom období nepristúpi k výraznejšej a rýchlejšej redukcii.

20:13

Vedenie hokejového klubu z Nových Zámkov sa dohodlo na zmluve s kanadským útočníkom Nickom Ritchiem. Dvadsaťosemročného krídelníka draftoval do NHL tím Anaheim Ducks v roku 2014 v prvom kole z celkového desiateho miesta. Zámčania o tom informovali na svojom webe.

20:10

Talian Roberto Manicni skončil vo funkcii trénera futbalistov Saudskej Arábie. Vo štvrtok to oznámila tamojšia futbalová federácia s tým, že obe strany ukončili zmluvu po vzájomnej dohode.

18:46

Predaj nových domov v Spojených štátoch zaznamenal v septembri nečakane prudký rast na najvyššiu úroveň za viac než rok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

18:44

Jedna osoba zahynula a štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri vykoľajení osobného vlaku na severe Nórska. Oznámila to miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vlak, ktorý smeroval z Trondheimu do mesta Bod na severe krajiny, zasiahli padajúce skaly, povedal policajt Arild Woldmo pre nórsku stanicu NRK. Jeho kolega Bent Are Eilertsen informoval, že v čase vykoľajenia bolo vo vlaku 55 ľudí.

Na severe Nórska sa vykoľajil osobný vlak
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska
18:39

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,” podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

18:11

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína “apokalypsu” po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali