Juraj Draxler o nelichotivej budúcnosti: Do politiky sa hrnú ľudia s narcistickými sklonmi, alebo tí, čo si chcú len zabezpečiť financie

❚❚

Bratislava 21. decembra 2020 (HSP/Foto:SITA-Marko Erd)

 

Podľa bývalého ministra školstva Juraja Draxlera nám o pár rokov budú reálne chýbať šikovní ľudia, ktorí by spravovali náš štát. Do politiky sa podľa neho hrnú buď ľudia s narcistickými sklonmi, ktorí si užívajú rozruch, alebo pragmatici, ktorí si politickou kariérou chcú zabezpečiť finančnú budúcnosť

Juraj Draxler
Na snímke bývalý minister školstva Juraj Draxler počas krstu jeho knihy s názvom Petra. Bratislava, 26. máj 2016.

Draxler k vykresleniu situácie využil citát Georgea MacDonalda, ktorý hovorí o tom, že „v politike by bolo treba tých najlepších ľudí, bohužiaľ je v nej len málo toho, čo by inteligentných ľudí priťahovalo“.

.

Slovensko s týmto problémom podľa neho bojuje dlhodobo. Ľudia vnímajú politika len cez jeho majetok a konkrétne rozhodnutia. Je buď múdry, alebo hlúpy. A pritom „je politika značne nevraživé prostredie, kde sa všetci hádajú“.

 

.
Reálne možnosti politikov

Politik pri svojich rozhodnutiach musí byť do úvahy mnoho faktorov. Sú nimi technické možnosti, politická priechodnosť, financie a ľudia.

„Každý deň musíte riešiť nejaké dilemy (nikdy nevyhoviete všetkým, navyše zväčša čo je možné technicky, nie je možné politicky, alebo nie sú peniaze, alebo na niečo aj existujú peniaze, ale nie sú ľudia, ktorý by vec realizoval).“

Preto človek, ktorý chce v politike niečo reálne dosiahnuť, musí mať podľa Draxlera veľa trpezlivosti, hrošej kože a tiež viery, že sa mu podarí dosiahnuť to, čo si zaumienil. Jeho práca nespočíva len v jednoduchom rozhodovaní, ale v drobnej každodennej práci. A preto je tak málo inteligentných ľudí, ktorí by s politikou chceli mať niečo spoločné.

Politika podľa Draxlera priťahuje skôr „narcisistické typy, ktoré milujú proste tú pozornosť (alebo sú na nej až psychicky závislé), alebo veľmi pragmatické typy, ktoré si idú nabrať peniaze (alebo kontakty, ktoré neskôr speňažia)“. Ľudia, ktorí verili že niečo sa naozaj zmeniť dá, sa buď časom prispôsobili, alebo z politiky odišli.

 

.
Kríza novej generácie

Pravá kríza však podľa Draxlera nastane až o pár rokov. Už teraz si nevie predstaviť šikovného stredoškoláka, ktorý by videl v politike niečo zaujímavé a slušné.

„Dnes nemusíme zachraňovať len dnešné vládnutie, ale aj to, aby sme obnovili dôveru v to, že spravovať veci verejné sa dá aj normálne a že na to treba naozaj chytrých ľudí. A presvedčili o tom aj politikov zajtrajška“, dodáva na záver Draxler.

 

Spor premiéra Igora Matoviča s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom

V súčasnej vláde pomerne často vznikajú konflikty. Vrie to najmä medzi premiérom Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS). Posledný spor sa týkal nákupu antigénových testov a vyvolal pomerne búrlivú reakciu u premiéra Matoviča. V diskusnej relácii Braňa Závodského v rádiu Expres nazval premiér ministra hospodárstva idiotom a vyzval ho na podanie demisie.

„Mrzí ma, že máme za ministra hospodárstva idiota, ktorý nie je schopný nakúpiť testy. Naozaj ma to mrzí, možno som zlý premiér, ale tieto následky nemienim ďalej znášať,” uviedol Matovič (písali sme o tom TU).

.

Podľa neho Sulík na súčasnej situácii len získava politické body. „Že to robí Kotleba? Kašľať na neho. Že to robí Pellegrini? Je mi to ľúto. Že to robí Fico? Bojí sa basy, OK – debil. Ale že to robí vlastný človek a podráža vlastných ľudí, tak to ma veľmi mrzí.“

Minister Sulík po tomto Matovičovom vystúpení na sociálnej sieti zareagoval slovami: „Strana SaS neprišla do vlády vyplakávať, ale tvrdo pracovať, aby presadila čo najviac zo svojho programu. Slovensko má teraz väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Igora Matoviča“.

Následne zvolil zmierlivejšiu odpoveď: „Post predsedu vlády je extrémne náročný aj bez výnimočne kritickej situácie, akú máme v posledných týždňoch. Neberiem osobne výroky Igora Matoviča, pretože rozumiem extrémne zložitej situácii a unikátnej zodpovednosti, ktorej čelí. Strana Sloboda a Solidarita si zodpovedne plní všetky úlohy, ktoré jej kompetenčne prináležia a robí všetko pre to, aby zo svojho programu presadila čo najviac pre občanov. Je mi ľúto, že práve v tomto období strácame drahocenný čas, kedy rozhodujú činy a nie slzy.“

Za následok konfliktu medzi Matovičom a Sulíkom môžeme pokladať aj neotvorenie škôl začiatkom decembra. Potvrdila to aj poslankyňa SaS Jana Cigániková (viac TU). “Sedela som nedávno vedľa Braňa Gröhlinga, keď mu volal premiér s otázkou, či si všimol, že školy neotvoril. Vraj ak Braňo chce, aby ich otvoril, má sa Sulík ospravedlniť (už ani neviem, za čo práve)“, uviedla na sociálnej sieti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali