Juncker: Ukrajina je skorumpovaná na všetkých úrovniach spoločnosti

❚❚

Bratislava 7. októbra 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:TASR – Martin Baumann)

 

Samit Európskeho politického výboru potvrdil hlboké rozpory v otázke rozširovania EÚ. Píše Zoltán Kottász pre The European Conservative

Jean-Claude Juncker
Na snímke z roku 2019 vtedajší predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker

Rozhodnutie o tom, kedy sa Ukrajina a ďalšie kandidátske krajiny EÚ môžu stať členmi Európskej únie, nebude rýchle ani jednoduché, pretože členovia EÚ sa navzájom zjavne nezhodujú na stanovení časového harmonogramu, pričom bývalý predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že EÚ by nemala Ukrajine dávať falošné sľuby.

.

“Som veľmi nahnevaný, že niektoré hlasy v Európe hovoria Ukrajincom, že sa môžu stať členmi okamžite. To by nebolo prospešné ani pre EÚ, ani pre Ukrajinu. Každý, kto mal do činenia s Ukrajinou, vie, že je to krajina, ktorá je skorumpovaná na všetkých úrovniach spoločnosti,” povedal Juncker pre nemecké vydanie Augsburger Allgemeine.

Bývalý luxemburský premiér uviedol, že Ukrajina nie je pripravená na vstup do EÚ a musí uskutočniť “rozsiahle vnútorné reformy”, aby mohla byť do EÚ vpustená.

.

Na druhej strane predseda Európskej rady Charles Michel stanovil veľmi optimistický časový plán vstupu vojnou zničenej Ukrajiny do Európskej únie, keď pre nemeckú publikáciu Der Spiegel povedal, že Ukrajina by sa mohla stať plnoprávnym členom EÚ do roku 2030, “ak si obe strany urobia svoju domácu úlohu”. Michel sa domnieva, že stanovenie dátumu rozšírenia EÚ by bolo “jasným podnetom pre nás všetkých, aby sme sa pripravili a urýchlili naše úsilie”, a že EÚ musí reagovať na rastúci vplyv Ruska a Číny v regióne západného Balkánu.

 


Albánsko, Čierna Hora, Severné Macedónsko a Srbsko začali prístupové rokovania, ktoré napredujú veľmi pomaly. Bosna, Moldavsko a Ukrajina získali štatút kandidátskych krajín EÚ, zatiaľ čo Gruzínsko a Kosovo iba požiadali o členstvo v EÚ. Prístupové rokovania Turecka do EÚ sa začali v roku 2005, ale boli zmrazené pre nespočetné množstvo politických nezhôd.

 

Hlasovanie kvalifikovanou väčšinou

Hoci väčšina členských štátov EÚ súhlasí s tým, že k rozšíreniu v súčasnosti 27-člennej EÚ by malo skôr či neskôr dôjsť, a to najmä z bezpečnostných dôvodov a s cieľom čeliť získavaniu vplyvu vonkajších mocností, v otázke, ako by k nemu malo dôjsť, panujú rozdielne názory. Odborná komisia pod vedením ministrov pre európske záležitosti Nemecka a Francúzska minulý týždeň zverejnila správu, v ktorej tvrdí, že EÚ zložená z tridsiatich alebo viacerých krajín môže prijímať efektívne rozhodnutia len vtedy, ak blok prejde na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou v otázkach, ako sú dane, bezpečnosť a migrácia – proti tomuto plánu sa postavili krajiny ako Maďarsko a Poľsko, ktoré sa domnievajú, že porušuje ich suverenitu.

O rozšírení sa diskutuje v Granade, kde sa vo štvrtok 5. októbra konalo stretnutie 47 krajín Európskeho politického spoločenstva (EPC) – neformálnej skupiny, ktorá zahŕňa všetkých 27 krajín Európskej únie a mnohé členské štáty NATO spolu s ich európskymi susedmi, ale bez Ruska. Lídri EÚ budú o tejto otázke hovoriť aj na svojich piatkových rokovaniach.

.

 

Reformy právneho štátu

Medzi odporcov časového plánu do roku 2030 patrí Portugalsko, ktorého štátny tajomník pre európske záležitosti Tiago Antunes v stredu varoval, že kandidátske krajiny musia najprv “urýchliť svoj reformný proces, najmä pokiaľ ide o právny štát, ktorý je základným a kľúčovým aspektom”. Írsky štátny tajomník pre európske záležitosti Peter Burke tiež uviedol, že Írsko je síce za rozšírenie, ale “kandidátske krajiny musia na základe zásluh zmerať a splniť všetky kritériá ešte pred začatím rokovaní”.

János Bóka, maďarský minister pre európske záležitosti, v rozhovore pre francúzsky týždenník Le Point zdôraznil, že Maďarsko podporuje rozšírenie EÚ na základe zásluh a že pri prístupových rokovaniach je dôležité rešpektovať práva menšín. Narážal pritom na Ukrajinu, ktorá obmedzuje práva maďarských etnických menšín v krajine. Frustrácia z Ukrajiny vzrástla aj v Poľsku, ktorého minister poľnohospodárstva Robert Telus nedávno vyhlásil, že Poľsko nedovolí Ukrajine vstúpiť do EÚ, ak nebudú zavedené opatrenia na obmedzenie vstupu jej poľnohospodárskych výrobkov. Kyjev zažaloval Varšavu, Budapešť a Bratislavu na pôde Svetovej obchodnej organizácie za zákaz dovozu ukrajinského obilia.

Interná správa EÚ, s ktorou sa oboznámil denník Financial Times, odhaľuje finančné dôsledky rozšírenia: odhaduje sa v nej, že s deviatimi novými členskými štátmi by sa súčasný rozpočet EÚ zvýšil o 21 % na 1,47 bilióna eur a vstup Ukrajiny do EÚ by Kyjevu priniesol nárok na približne 186 miliárd eur počas siedmich rokov. To znamená, že “všetky členské štáty budú musieť platiť viac, aby dostali menej z rozpočtu EÚ; mnohé členské štáty, ktoré sú v súčasnosti čistými príjemcami, sa stanú čistými platcami”.

Napriek tomu sa očakáva, že lídri EÚ sa v piatok dohodnú, že EÚ “musí vykonať potrebné vnútorné prípravné práce”, aby sa mohla rozšíriť až na 35 členských štátov, ako sa uvádza v návrhu vyhlásenia, s ktorým sa oboznámil EUobserver.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:50

Čínske ministerstvo štátnej bezpečnosti uviedlo, že hackerská skupina Anonymous 64, ktorá je podľa neho napojená na taiwanskú armádu, uskutočňuje kybernetické útoky na ciele v Číne. Internetových používateľov vyzvalo, aby nahlasovali “antipropagandistické sabotáže”.

09:48

Vlna povodní, ktoré sa v Maďarsku začali v priebehu minulého týždňa, sa blíži ku koncu. Pomohla tomu aj skutočnosť, že v uplynulých dňoch neboli žiadne zrážky. Podľa servera telex.hu o tom hovoril predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

09:46

Pápež František pre miernu chrípku zrušil všetky na pondelok naplánované audiencie. Podľa vatikánskej tlačovej služby ide o preventívne opatrenia pred pápežovou cestou do Luxemburska a Belgicka, ktorá sa uskutoční od štvrtka do nedele.

09:39

Velenie iránskych elitných Revolučných gárd nariadilo všetkým svojim príslušníkom, aby prestali používať všetky druhy komunikačných zariadení. Ide o reakciu na minulotýždňovú sériu výbuchov tisícov pagerov a vysielačiek, ktoré používali príslušníci spriazneného hnutia Hizballáh v Libanone.

08:55
Trump povedal, že zvolenie Harrisovej za prezidentku USA povedie k tretej svetovej vojne, pretože nedokáže odpovedať ani na „najjednoduchšie otázky“.

„Svet je teraz veľmi nebezpečné miesto. Kamala nie je schopná odpovedať ani na tie najjednoduchšie otázky. Toto je šialenstvo! Ak to nedokáže, ako nás môže zastupovať pri ukončení tretej svetovej vojny? Odpoveď je jednoduchá: nemôže,“ napísal Trump na sociálnej sieti Truth.

08:48

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rámci svojej návštevy v Spojených štátoch zavítal o závodu na výrobu munície v meste Scranton v štáte Pensylvánia, kde sa vyrábajú náboje pre Ukrajinu.

Zelenskyj v USA
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) počas prehliadky armádneho muničného závodu v Scrantone v americkom štáte Pensylvánia
08:46

Izrael podnikol sériu leteckých útokov na ciele militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Ide o jeden z najväčších útokov Izraela na Libanon od začiatku konfliktu v Pásme Gazy. Napätie medzi oboma stranami eskaluje od minulého týždňa, kedy zomrelo 37 ľudí pri výbuchoch pagerov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu.

08:28

Južná Kórea varovala pred rozhodnou vojenskou akciou v prípade, ak balóny s odpadkami vysielané zo Severnej Kórey budú predstavovať vážnu bezpečnostnú hrozbu alebo sa budú považovať za prekročenie hranice. Pchjongjang od mája poslal viac ako 5500 balónov s nákladmi odpadkov, ktoré v Južnej Kórei prerušili lety, spôsobili požiare a dokonca zasiahli vládne budovy.

08:16

Rusko vypálilo na Ukrajinu dve riadené strely Ch-59/69 a štyri bezpilotné lietadlá typu Šáhid, oznámili ukrajinské vzdušné sily.

08:10

Nový srílanský prezident Anura Kumara Dissanajaka slávnostne zložil prísahu a ujal sa úradu hlavy štátu.

07:25

Letecká divízia ruskej Čiernomorskej flotily cvičila boj proti leteckým i námorným bezpilotným cieľom, uviedla ruská tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

07:23

Predseda Snemovne reprezentantov USA republikán Mike Johnson predstavil trojmesačný dočasný návrh výdavkov, ktorý má odvrátiť čiastočný tzv. shutdown americkej vlády. Návrh neobsahuje požiadavky bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa na zahrnutie opatrenia týkajúceho sa imigrácie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali