Jubileum pripomenie nová kniha, novinkou ekologické občerstvenie

❚❚

Košice 24. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Organizátori Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach si uvedomujú dopad podujatia na životné prostredie a aj preto priniesli ďalšie inovácie, ktoré ho pomôžu zmierniť. Pre 101. ročník pripravili ekologickejšie riešenie občerstvovacích staníc, čím sa vyhnú potrebe zabezpečiť tisícky plastových fliaš. Súčasťou storočnice bude aj niekoľko mimoriadnych projektov vrátane knihy, ktorá unikátnym spôsobom mapuje košický maratón od jeho vzniku v roku 1924

MMM: Podujatie okorení štafeta šampiónov, Paňková vo vodáckom maratóne
Na snímke riaditeľ Medzinárodného maratónu mieru (MMM) Branislav Koniar

Autorom námetu a jedným z jej zostavovateľov je riaditeľ MMM Branislav Koniar, ktorý chcel “jubilejnú” knihu odlíšiť od viacerých, ktoré už v minulosti vyšli, aby zmapovali MMM.

.

“Hľadali sme ďalšie osudy protagonistov. Mnohých z nich po triumfe na MMM takpovediac zaliala voda. Zmapovali sme, aký život prežili a ako sa im darilo. Hľadali sme aj príbehy ďalších, predovšetkým Košičanov či iných slovenských bežcov. Veľmi si vážime aj prepojenie mesta Košice s maratónom, ktoré je v knihe zvýraznené,” uviedol Koniar.

Kniha “100ročie maratónu v Košiciach” má 350 strán a v porovnaní s predošlými publikáciami je obohatená o dve zásadné kapitoly. Prvou je zmapovanie života mesta v jeho paralelách so samotným maratónom, ktoré čitateľom prinesie stručnú kroniku moderných dejín mesta. Druhou je zverejnenie zápisu o každom bežcovi, ktorý dobehol do cieľa MMM v rokoch 1924 – 2023. Záujemcovia si budú môcť kúpiť knihu na Expe počas maratónskeho víkendu a aj prostredníctvom eshopu.

.

Organizátori MMM sa dlhodobo usilujú prijímať opatrenia na znižovanie dopadov podujatia na životné prostredie. Na prechod na bezpapierovú komunikáciu a identifikáciu účastníkov cez autentické QR kódy, recykláciu dekoratívnych materiálov a bannerov, dôsledné opravy a skladovanie vybavenia pre jeho dlhodobé využite či rast využitia elektromobilov nadviažu zmenou spôsobu občerstvenia bežcov na občerstvovacích staniciach.

“Naši partneri z Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti nám vyšli v ústrety a podujali sa na najfrekventovanejšej občerstvovacej stanici v parku Anička vybudovať rozvod tečúcej vody z mestskej distribúcie. Zo štyroch najväčších občerstvovacích staníc budú dve vybavené novým úsporným a dlhodobo udržateľným systémom. Pokiaľ by sme celý pitný režim na trati chceli pokryť vodou v PET fľašiach, potrebovali by sme ich viac než 80-tisíc,” prezradil Koniar.

Počas maratónskeho víkendu príde do Košíc viacero pozvaných hostí, medzi ktorými nebudú chýbať politické špičky či iné osobnosti verejného a športového života. Do dejiska pricestuje aj prezident Svetovej asociácie maratónskych behov (AIMS) Španiel Paco Borao, pre ktorého to bude jedna z viacerých návštev Slovenska od roku 1999. Chýbať nebude ani Ernst Andreas Ziegler, jeden z architektov vzťahov medzi Košicami a Wuppertalom a ani päťnásobná víťazka MMM Nemka Christa Vahlensiecková. Strešnú organizáciu svetovej atletiky bude zastupovať šéf sekcie Running/Maratóny a cestné behy Alessio Punzi.

V štartovom poli bude opäť niekoľko favoritov najmä z Afriky, no k nim by sa mal zaradiť aj Španiel marockého pôvodu Hamin Ben Daout s osobným rekordom 2:06:36.

“Už sme avizovali, že muži budú veľmi silní. Priemer ich osobných rekordov bude 2:04:55. Celý zoznam hlavných favoritov zverejníme v záverečný týždeň pred MMM. S veľmi kvalitným časom príde aj najväčšia favoritka,” povedal Branislav Koniar.

.

 

Vizitky vybraných favoritov 101. ročníka MMM:

muži:

Hamin Ben Daout (Špan., r. nar.: 1996, os. rekord: 2:06:35)
Merhawi Kesete (Eritrea, 1986, 2:06:36)

Denis Chirchir (Keňa, 1990, 2:07:17)
Yacoub Labquira (Maroko, 1994, bez OR na maratónskej trati)
Mesfin Negusu (Et., 2000, 2:09:53)
Tibor Sahajda (SR, 1990, 2:15:25)
Marek Hladík (SR, 1990, 2:22:14)

ženy:

.

Rebbeca Sirwanei Tanuiová (Keňa, 1992, 2:23:09)
Ayantu Kumelová (Et., 1996, 2:24:29)
Nigsti Haftuová (Et., 1999, 2:25:42)
Beatrice Chepkemoi Mutaiová (Keňa, 1987, bez OR)
Veronika Páleníková (SR, 1996, 2:44:21)
Katarína Lovrantová (SR, 1985, 2:51:12)

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:00

Nástroje na ochranu obchodu zohrali aj v roku 2023 zásadnú úlohu pri ochrane pracovných miest v krajinách EÚ. 

16:44

Od začiatku invázie na Ukrajinu sa represie v Rusku zhoršili, uviedla osobitná spravodajkyňa Rady OSN pre ľudské práva pre Rusko Marijana Kacarovová. Varovala tiež pred svojvoľným väznením a možnými rizikami pre viac ako 1000 politických väzňov.

16:41

Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred ďalšou eskaláciou na Blízkom východe. V úvode všeobecnej rozpravy 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN tiež lídrov krajín upozornil na rastúcu beztrestnosť, nerovnosť a neistotu vo svete. 

79. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN v New Yorku
Na snímke generálny tajomník OSN António Guterres
16:38

Začala koalícia SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) oficiálne cestu k zloženiu vlády s hnutím ANO Andreja Babiša po nasledujúcich voľbách. Vyhlásil šéf Pirátov Ivan Bartoš v reakcii na nečakaný návrh českého premiéra Petra Fialu odvolať ho z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu. Ranné rokovanie s Fialom označil za podraz. Strana kroky premiéra vníma tak, že ich z vlády vyhodil. Bola podľa nich porušená aj koaličná zmluva.

16:34

Pri ruskom útoku na výškovú obytnú budovu v ukrajinskom meste Charkov zahynuli najmenej tri osoby a 15 utrpelo zranenia. Podľa tamojších úradov môžu byť ďalší ľudia uväznení pod troskami.

16:04

Poľské ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo znepokojenie nad eskaláciou napätia medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh a vyzvalo na ukončenie násilia. 

16:03

Vďační Poliaci začali vymýšľať nové pomenovanie pre polder Dolný Ratibor, ktorý ušetril mestá Opole a Wroclaw pred hroziacimi záplavami. V iných častiach Poľska spôsobila povodňová vlna veľké hospodárske škody.

16:01

Generálny riaditeľ írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair Michael O’Leary vyzval na zrušenie dane z leteniek v Rakúsku. Vysoké poplatky výrazne oslabujú Rakúsko v konkurencii s inými krajinami, ktoré už túto daň zrušili alebo výrazne zredukovali.

16:00

Je povinnosťou zabezpečiť, aby bol verejný sektor pripravený čeliť kybernetickým hrozbám. Uviedol to generálny riaditeľ sekcie kybernetickej bezpečnosti Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ervín Šimko na medzinárodnom veľtrhu zabezpečovacej a požiarnej techniky a informačnej bezpečnosti Security Bratislava.

15:56

Viac ako 200 známych mužov vo Francúzsku už podpísalo otvorený list s plánom boja proti dominancii mužov. List je reakciou na súdny proces s Dominiqueom Pelicotom, ktorý vlastnú manželku roky vystavoval sexualizovanému násiliu.

15:36

Skupina Volkswagen v spore o možné rušenie pracovných miest a zatváranie závodov vyzvala zamestnancov na ústupky. 

“Musíme zvýšiť produktivitu. Musíme znížiť naše náklady na pracovnú silu,” píše sa v letáku, ktorý spoločnosť distribuovala vo svojich šiestich závodoch v Nemecku.

15:34

Americký výrobca lietadiel Boeing oznámil leteckej spoločnosti Ryanair, jednému z veľkých zákazníkov, že výroba bude pravdepodobne prerušená ešte dva až tri týždne po skončení súčasného štrajku. Uviedol to generálny riaditeľ Ryanair Michael O’Leary.

15:32

Po období stabilizácie sa poskytovanie hypoték na Slovensku v druhom štvrťroku 2024 mierne zvýšilo. Prejavilo sa to najmä nárastom počtu úverov, pričom išlo o prvý rast od začiatku sprísňovania menovej politiky v roku 2022, a to naprieč bankami na trhu. Konštatovala to Národná banka Slovenska v aktuálnom komentári.

15:30

Škody po extrémne nepriaznivom počasí a záplavách sa na Slovensku a v Českej republike vyšplhali na 26,3 milióna eur. Informovala česko-slovenská poisťovňa Uniqa s tým, že aktuálne eviduje 4329 nahlásených poistných udalostí. Klienti v SR doteraz nahlásili škody za 4,5 milióna eur, v ČR sa škody dostali už na približne 21,7 milióna eur.

15:28

V priebehu jediného týždňa sú naplánované popravy v piatich amerických štátoch. Ak sa popravy v Alabame, Missouri, Oklahome, Južnej Karolíne a Texase uskutočnia podľa plánu, bude to prvýkrát za viac ako 20 rokov — od júla 2003 — keď sa vykoná päť rozsudkov smrti v priebehu siedmich dní.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali