Jourová naposledy zúfalo presadzuje cenzúru na internete. Muska označila za “promotéra zla“

❚❚

Bratislava 18. októbra 2024 (HSP/The European Conservative/ Politico/Foto: X @VeraJourova)

 

Věra Jourová, odchádzajúca podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť,  sa v rozhovore pre Poilitico rozhodla ukázať, aké sú skutočné “hodnoty“ EÚ, a to ráznym výstrelom na rozlúčku. V rozhovore sa pustila do moralizovania proti slobode prejavu – a istému miliardárovi, ktorý za túto slobodu bojuje. Elona Muska dokonca označila za “promotéra zla“. Na tému upozornil Tamás Orbán pre The European Conservative

Na snímke Věra Jourová
Na snímke Věra Jourová

V rozhovore, ktorý bol uverejnený v stredu 16. októbra, zašla Věra Jourová tak ďaleko, že označila Elona Muska, majiteľa spoločnosti X, za promotéra, šíriteľa zla a to len preto, že po rokoch zákernej cenzúry, ktorú predchádzajúce európske vedenie uplatňovalo najmä voči konzervatívcom, premenil Musk platformu X (predtým známu ako Twitter) na jedno z posledných miest slobody prejavu na internete.

.

Na rozdiel od iných technologických šéfov zo Silicon Valley Musk “nie je schopný rozpoznať rozdiel medzi dobrom a zlom“, tvrdila komisárka v rozhovore.

Vhodnejšia otázka by bola, či ona sama dokáže rozlišovať medzi slobodou prejavu a nenávistným prejavom.

.

 

Free speech / hate speech

„Začali sme relativizovať zlo a (Musk) tomu aktívne pomáha. Je totiž promotérom zla,“ povedala Jourová.

Vysvetlila, že keďže veľké technologické spoločnosti majú “obludnú“ moc nad politickými a spoločenskými naratívmi, “skutočne sa obáva“ tých spoločností, ktoré sú v “zlých rukách“. Najlepším príkladom takejto spoločnosti je, ako inak, spoločnosť X, ktorá sa – podľa Jourovej – stala “v súčasnosti hlavným centrom šírenia antisemitizmu“.

„Teraz sme v situácii, keď právo členských štátov musí chrániť ľudí, ktorí sú ohrozovaní, fyzicky ohrozovaní… To je to, čo mám na mysli… Toto je nová kapitola, nová intenzita antisemitizmu, kde nevidíme dostatočné opatrenia zo strany jednotlivých platforiem,“ varovala v jednom zo svojich prejavov Jourová.

X je v hľadáčiku regulačných orgánov EÚ od chvíle, keď ju kúpil Musk. Vzťahy medzi platformou a Európskou komisiou sa však skutočne začali zhoršovať až po tom, ako miliardár(na rozdiel od iných gigantov sociálnych médií) odmietol podpísať “dobrovoľný“ pakt EÚ zameraný proti dezinformáciám.

.

Brusel takmer okamžite zistil, že moderovanie obsahu X nespĺňa pravidlá EÚ, a inicioval proti nemu prebiehajúce konanie o nedodržiavaní týchto pravidiel.

 

Útok od Brentona

V auguste eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton – samozvaný “digitálny vymožiteľ“ EÚ zodpovedný za vytvorenie neslávne známeho nástroja bloku na cenzúru sociálnych médií, Zákona o digitálnych službách (“Digital Services Act“ – DSA) – zašiel tak ďaleko, že Muskovi pohrozil ďalšími “právnymi dôsledkami“, ak nebude cenzurovať Donalda Trumpa a ďalšie politické osobnosti, ktoré sa považujú za osoby, ktoré sa dopúšťajú “nenávistných prejavov“.

Bretonov útok prišiel po tom, ako Musk na svojej sociálnej sieti obnovil účet bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a urobil s ním dvojhodinový rozhovor, ktorý za 24 hodín videlo viac než 100 miliónov divákov.

Po tom, ako verejnosť ostala pobúrená voči Bretonovmu nedemokratickému návrhu, mu Európska komisia okamžite hodila polená pod nohy. EK tvrdila, že Brenton konal sám, bez oprávnenia šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Táto epizóda pravdepodobne prispela k Bretonovmu dramatickému odchodu z Komisie. Dva mesiace po Brentonovom návrhu vyšlo najavo, že von der Leyenová v tichosti tlačila na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, aby návrh na opätovné vymenovanie Bretona ako eurokomisára zamietol v prospech iného kandidáta.

.

Breton však nie je jediný, kto sa do Bruselu v novom funkčnom období , ktoré sa začne o niekoľko týždňov, nevráti.

 

Portfólio “Hodnoty a transparentnosť”

Celé portfólio Jourovej – tzv. “Hodnoty a transparentnosť“ – bolo v rámci nového plánu von der Leyenovej na prerozdeľovanie financií zrušené.

Komisárka už nie je členkou žiadnej strany v rodnom Česku, čo znamená, že Jourová pravdepodobne nebude nominovaná ani na inú funkciu.

Jej portfólio transparentnosti bolo počas uplynulých piatich rokov nielen nadbytočné – koniec koncov už máme strážcu transparentnosti v úrade európskeho ombudsmana – ale vzhľadom na do očí bijúce pokrytectvo a osobné škandály Jourovej v tejto oblasti bolo aj celkom kontraproduktívne.

Dodnes Jourová napríklad odmieta zverejniť kľúčové dokumenty súvisiace s jej cestou do Slovinska v roku 2023. Počas tejto cesty Jourová nabádala miestny ústavný súd, aby pokračoval v úplne protiústavnej čistke konzervatívcov vo verejnoprávnom vysielaní a takmer celom mediálnom priestore krajiny.

Jourová mlčala aj v súvislosti s kauzou Pfizergate, keď von der Leyenovej nepripomenula zásady transparentnosti. Von der Leyenová totiž stále odmieta zverejniť nezákonne upravené zmluvy EÚ o vakcínach aj záhadne chýbajúce textové správy s generálnym riaditeľom spoločnosti Pfizer Albertom Bourlom, hoci jej to nariadil Súdny dvor EÚ aj európsky ombudsman.

Stručne povedané, v tomto portfóliu išlo Jourovej vždy o presadzovanie veľmi špecifických “hodnôt“ jednej strany politického spektra nad druhou, pričom pôsobila ako jedna z najmenej transparentných členov Európskej komisie.

„Ak je Jourová osoba, ktorá si myslí, že Elon Musk je “promotér zla“ len pre to, že na svojej platforme umožňuje slobodu prejavu, potom bude asi najlepšie, ak to bude Musk brať len ako kompliment,“ poznamenal autor Tamás Orbán v závere svojho textu.

Prečítajte si tiež:

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:18

Dočasný libanonský premiér Nadžíb Míkátí odmietol zasahovanie Iránu do libanonských záležitostí. Hovorca iránskeho parlamentu v rozhovore uviedol, že Teherán je pripravený rokovať s Francúzskom o implementácii rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701.

13:16

Protimonopolný úrad SR schválil koncentráciu podnikateľov v oblasti výroby strojov. Spočíva v získaní nepriamej výlučnej kontroly českého podnikateľa STV Invest nad spoločnosťou Matador Industries z Dubnice nad Váhom prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti v Trnave.

13:14

Inflácia v eurozóne by sa mohla vrátiť k cieľu Európskej centrálnej banky na úrovni 2 % skôr, ako sa pôvodne predpokladalo. A pravdepodobne sa bude pohybovať okolo tejto úrovne aj v dlhšom časovom horizonte. Ukázal to prieskum ECB.

13:11

Nárok na rodičovský dôchodok nebude mať v roku 2026 až 585.000 seniorov. V rámci konsolidačného balíka prišla vláda SR so zmenou pri rodičovských dôchodkoch, pričom po novom budú môcť deti poukázať svojim rodičom dve percentá dane z príjmu. V tomto systéme sa prvýkrát vyplatia rodičovské dôchodky až v roku 2026, keďže sa vypočítajú na základe daňového priznania za rok 2025. Celkové výdavky štátu na dôchodky stúpnu však o viac ako 300 miliónov eur, nový systém vyplácania dôchodkov tak bude nákladnejší. 

13:10

Pôdohospodárska platobná agentúra začne od 4. novembra s vyplácaním preddavkov na priame platby vo výške 70 % až 75 % nároku. Preddavky dosiahnu sumu 293,55 milióna eur. Dostanú ich aj kontrolovaní farmári-žiadatelia, a to vo výške 50 %. Rozhodnutia o podporách sa začnú vydávať od 2. decembra tohto roka.

13:08

Zavedenie dvojzložkovej ceny za vodu sa podľa opozičnej SaS najviac dotkne ľudí, ktorí majú nainštalované vodovodné prípojky, no nevyužívajú ich. Tvrdí, že cena stúpne aj tým, ktorí vodou šetria. Na tlačovej konferencii to uviedli košický krajský predseda SaS Peter Čech a poslanec Národnej rady SR za SaS Karol Galek.

12:34

Indický premiér Naréndra Módí sa zúčastní na októbrovom summite skupiny BRICS v ruskej Kazani, informovalo indické ministerstvo zahraničných vecí. Pôjde o jeho druhú návštevu Ruska v tomto roku.

12:33

Ukrajina evakuuje tisíce ľudí z mesta Kupiansk. 

12:32

Južná Kórea považuje vyslanie severokórejských vojakov do Ruska za vážnu bezpečnostnú hrozbu pre medzinárodné spoločenstvo a na tento krok odpovie všetkými dostupnými prostriedkami. Vyhlásil úrad juhokórejského prezidenta. Juhokórejská tajná služba informovala, že Severná Kórea sa rozhodla podporiť Rusko v jeho ťažení proti Ukrajine veľkým počtom vojakov, pričom s ich nasadením sa už začalo.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali