Joseph Borrell sa pustil do Orbána

❚❚

Bratislava 24. júla 2024 (HSP/ Euronews/ Foto: X @JosepBorrellF)

 

Šéf únijnej diplomacie Joseph Borrell obvinil Orbána z nelojálnosti a pripojil sa k bojkotu maďarského predsedníctva v Rade EÚ. Neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí, ktoré sa malo konať koncom augusta v Budapešti, sa namiesto toho uskutoční v Bruseli. Informuje Euronews

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v objatí so šéfom diplomacie EÚ Josephom Borrellom
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v objatí so šéfom diplomacie EÚ Josephom Borrellom

Josep Borrell v pondelok vyslovil ostrú výčitku voči Viktorovi Orbánovi a jeho “samozvanej mierovej misii“, v rámci ktorej maďarský premiér odcestoval do Moskvy a stretol sa s Vladimirom Putinom, aby prediskutoval možné spôsoby ukončenia vojny na Ukrajine.

.

Táto cesta zahŕňala aj rovnako kontroverznú zastávku v Pekingu na stretnutie so Si Ťin-pchingom, ale Orbán tiež zavítal aj na Ukrajinu a do Washingtonu. Mierová misia sa uskutočnila začiatkom tohto mesiaca, čo sa zhodovalo so začiatkom polročného predsedníctva Maďarska v Rade EÚ. Orbán však medzi európskymi lídrami nezožal úspech, práve naopak.

„Rusko je agresor, ktorý porušuje Chartu OSN, a Ukrajina je obeť, ktorá uplatňuje svoje základné právo na sebaobranu, a na tom nie je nič hysterické, je to len hovorenie pravdy,“ povedal Borrell po zasadnutí ministrov zahraničných vecí EÚ.

.

„Akákoľvek takzvaná ‘mierová misia’, ktorá ignoruje tieto základné princípy, v konečnom dôsledku prospieva len Putinovi a mier neprinesie,“ vyjadril sa Borell.

Vysoký predstaviteľ únie v oblasti diplomacie a zahraničnej politiky trval na tom, že Maďarsko ako členský štát je viazané článkom 24 ods. 3 Zmluvy o EÚ, ktorý stanovuje, že “všetky krajiny musia podporovať zahraničnú politiku bloku aktívne a bez výhrad v duchu lojality a vzájomnej solidarity“.

Tento článok Zmluvy podľa Borellových slov nie je len “na ozdobu“ a takisto nie je len “prázdnymi slovami“.

„Každý členský štát je vo svojej zahraničnej politike suverénny – to je pravda. Ale pokiaľ sú členmi tohto zoskupenia ( EÚ), musia sa riadiť (zmluvami),“ povedal Borrell.

„Dodržiavanie tejto povinnosti nie je niečo, čo môžete alebo nemôžete urobiť. Vy to musíte urobiť,“ vysvetlil Borell.

.

Na otázku, či Orbánovo konanie predstavuje porušenie článku 24. Ods. 3 Zmluvy o EÚ, odpovedal: „Podľa môjho názoru je jasné, že to, čo sa stalo, patrí do oblasti nedostatočnej lojálnej spolupráce.“

 

Gymnich

Po niekoľkých dňoch narastajúcich špekulácií Borrell potvrdil, že neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí, známe ako Gymnich, ktoré sa malo pôvodne konať koncom augusta v Budapešti, sa namiesto toho uskutoční v Bruseli. Borrell rozhodol zvolať rokovanie ministrov zahraničia do Bruselu v rovnaký termín, ako je ten pre maďarskú schôdzku.

Zmena miesta stretnutia je tak ďalším bodom bojkotu Maďarska, ktorý už avizovala Európska komisia, a ktorý spočíva v tom, že na neformálne stretnutia v Maďarsku sa namiesto komisárov vysielajú úradníci. V Budapešti sa včera začal dvojdňový neformálny samit ministrov spravodlivosti a ministrov vnútra členských štátov EÚ, ktoré niekoľko štátov nehanebne odignorovalo.

Netýka sa to však formálnych zasadnutí Rady EÚ, keďže ich organizácia nezávisí od držiteľa rotujúceho predsedníctva.

.

Borrell sa osobitne ohradil proti tvrdeniam, ktoré verejne vyslovil Orbán a jeho minister zahraničných vecí Peter Szijjártó. Obaja sa opakovane sťažovali na pokračujúce dodávky zbraní a munície do Kyjeva zo strany bloku a znevažovali to ako „provojnovú politiku“.

„Jediný, kto je provojnový, je Putin -ktorý požaduje rozdelenie Ukrajiny a vyvlastnenie ako podmienky pre akékoľvek rozhovory a akékoľvek prímerie,“ povedal Borrell.

„Politika EÚ nie je provojnová, to odmietame. My len podporujeme Ukrajinu, aby sa mohla brániť,“ povedal a dodal : „Jediný mierový plán, ktorý Európska únia podporuje, je mierový plán (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského. My chceme mier a nikto nechce mier viac ako sami Ukrajinci,“ uviedol.

„Ak chcete hovoriť o tom, kto je na ‘strane vojny’, hovorte o Putinovi. Nie o Európskej únii,“ vyhlásil.

Počas tlačovej konferencie v pondelok večer Borrell odmietol použiť slovo „bojkot“ na opis svojho rozhodnutia a trval na tom, že maďarský zástupca bude napriek tomu pozvaný na stretnutie ministrov zahraničných vecí tzv. Gymnich v Bruseli.

„Musíme vyslať signál, aj keď je to len symbolický signál, že byť proti zahraničnej politike Európskej únie a diskvalifikovať politiku Európskej únie ako ‘strany vojny ‘ musí mať dôsledky,“ dodal.

Vyjadril sa, že k ostrej kritike na adresu Orbánovho konania sa pripojilo 25 členských štátov s ‘jednou jedinou výnimkou‘ – za ktorú sa všeobecne považuje Slovensko, ktoré ‘zdieľa názor Budapešti‘.

Šéf zahraničnej politiky využil príležitosť, aby opäť odsúdil pretrvávajúce Maďarské veto v súvislosti s vojenskou pomocou bloku pre Ukrajinu, ktoré sa v súčasnosti týka sumy vo výške 6,6 miliardy eur.

„Členské štáty trvali na tom, že je to niečo neprípustné a príšerné, ale nanešťastie situácia blokovania pretrváva,“ povedal. Borrell priznal, že „stratil nádej“, že Budapešť čoskoro zmení kurz, a varoval, že absencia platieb by mohla niektoré hlavné mestá odradiť od poskytovania ďalšej vojenskej pomoci Kyjevu.

„Dnes som povedal: je to hanebné,“ povedal. „Úplne hanebné.“

.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali