Brusel/Bratislava 22. augusta 2019 (HSP/Foto:SITA/AP-Fernando Llano)
Európska únia v minulosti dovoz hovädzieho mäsa zo Spojených štátov amerických zakázala, pretože v USA sa používajú nebezpečné látky, ktoré EÚ nepovoľuje. Najnovšie však vedenie EÚ dovolilo dovoz až 35 000 ton hovädzieho mäsa ročne z USA. Pre slovenských producentov to môže byť likvidačné
Rastové hormóny, antibiotiká a genetická modifikácia, ale aj chlorovanie mäsa,to všetko je v Spojených štátoch povolené. Práve preto v minulosti Európska únia zakázala dovoz kontaminovaného mäsa,” informuje redaktorka v reportáži RTVS.
Európska únia však po mohutnom tlaku zo strany USA napokon malé množstvo mäsa povolila. Američanom to ale nestačilo a ďalej tlačili na to, aby mohli do Európy dovážať väčšie množstvá.
Vedenie Európskej únie napokon ustúpilo a s USA sa dohodlo na kvóte 35 000 ton hovädzieho mäsa ročne.
Keďže v Spojených štátoch amerických je povolená úprava mäsa rôznymi zdraviu škodlivými látkami, existujú obavy, že takéto nekvalitné mäso sa dostane aj na naše stoly.
Hovorkyňa Európskej komisie na Slovensku však obyvateľov ubezpečuje, že sa nemajú čoho obávať:
„Akékoľvek mäso sa dovezie do EÚ musí spĺňať najprísnejšie normy v oblasti potravín.“
Mäso z USA bude prepravované po celom svete, takže nebude čerstvé, ale mrazené, preto budú inšpektori vykonávať častejšie kontroly.
Riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš však upozorňuje na zdravotné riziká v podobe hormonálnych porúch či antibakteriálnej rezistencii: !Jeden z hlavných dôvodov je, že človek prijíma potraviny so zbytkami antibiotík.”
Hovädzie mäso z USA bude podľa všetkého lacnejšie, a preto to môže zruinovať našich slovenských chovateľov.
Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva preto vyzýva ľudí, aby kupovali slovenské mäso, ktoré je pod drobnohľadom našich kontrolórov.
Samuel Gdovin