Jenčušová išla v časovke opatrne: “Boli tam rezervy”

❚❚

Paríž 27. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Austrálska cyklistka Grace Brownová získala zlato v individuálnej časovke na olympijských hrách v Paríži. Na 32,4 km dlhej trati okolo najväčších pamiatok hlavného mesta Francúzska triumfovala časom 39:38,24 minúty. Striebro si vybojovala Britka Anna Hendersonová a bronz si odniesla Chloe Dygertová z USA. Slovenská reprezentantka Nora Jenčušová skončila pri olympijskom debute na 25. mieste so stratou 4:44,06 minúty

Nora Jenčušová
Na snímke slovenská cyklistka Nora Jenčušová na trati individuálnej časovky žien počas XXXIII. letných olympijských hier v Paríži v sobotu 27. júla 2024

Organizátori pripravili na časovky mestský okruh, ktorý nebol príliš technicky náročný a neboli na ňom ani žiadne stúpania, no cyklistkám v sobotu výrazne sťažilo situáciu počasie, keďže v Paríži od rána pršalo. Na mokrých vozovkách si tak museli dávať pozor najmä v zákrutách. Na zlé podmienky doplatila ako prvá Dánka Cecilie Uttrupová Ludwigová, ašpirantka na popredné umiestenie spadla a stratila cenné sekundy. Ako prvá udala čas na porovnanie Slovinka Eugenia Bujaková v hodnote 42:54 min, keď o osem sekúnd zdolala dovtedajšiu líderku Martu Lachovú z Poľska. To však boli ešte najväčšie favoritky na trati.

.

Medzi ne patrila aj Belgičanka Lotte Kopecká, ktorá sa dostala priebežne na čelo poradia s časom 41,34 minúty. V závere sa však ešte očakával súboj medzi dvojnásobnou majsterkou sveta Dygertovou a dvojnásobnou striebronou medailistkou z MS Brownovou. Tridsaťdvaročná Austrálčanka išla od začiatku vo skvelom tempe a už na prvom medzičase mala veľký náskok pred všetkými pretekárkami, ktoré odštartovali pred ňou. Dobrý úvod mala aj jej súperka, ktorá mala na prvej meranej méte stratu len päť sekúnd. No potom v jednej zo zákrut na mokrých dlaždiciach spadla a rozplynula sa jej šanca na zlato. Brownová prišla do cieľa s obrovským náskokom 1:31,59 minúty pred Hendersonovou, Dygertová sa po páde pozviechala, ale nakoniec tesne prehrala aj súboj s Britkou a cieľ preťala o necelú sekundu pomalšie.

Mokrá trať narobila problémy aj slovenskej debutantke. V cieli priznala, že išla opatrne. “Dúfala som, že nebude pršať, mala som pripravené iné plášte, teda na suchú trať. Tréner s mechanikom mi ich ešte hodinu pred štartom menili. Ale povedala som si, že nebudem riskovať a radšej stratiť dve sekundy, ako tridsať. Boli tam rezervy, čísla si ešte pozrieme,” uviedla Jenčušová po pretekoch.

.

 

Individuálna časovka žien na 32,4 km (Paríž – Paríž):

1. Grace Brownová (Aus.) 39:38,24 min, 2. Anna Hendersonová (V.Brit.) +1:31,59 min, 3. Chloe Dygertová (USA) +1:32,46, 4. Juliette Labousová (Fr.) +1:41,66, 5. Demi Volleringová (Hol.) +1:51,56, 6. Lotte Kopecká (Belg.) +1:56,58, 7. Kim Cadzowová (N. Zél.) +2:07,78, 8. Elisa Longová Borghiniová (Tal.) +2:11,08, 9. Audrey Cordonová Ragotová (Fr.) +2:13,43, 10. Christina Schweinbergerová (Rak.) +2:13,78, … 25. Nora JENČUŠOVÁ (SR) +4:44,06

 

Jenčušová v premiére nesklamala: “Škoda dažďa”

.

Slovenská cyklistka Nora Jenčušová splnila cieľ, ktorý si dala pred štartom časovky na olympijských hrách v Paríži. V sobotných pretekoch chcela zdolať aspoň päť pretekárok, napokon ich zdolala raz toľko.

Olympijská debutantka na 32,4 km dlhej trati obsadila 25. miesto so stratou 4:44,06 minúty na víťazku Grace Brownovú z Austrálie. “Cieľ bol zdolať aspoň päť dievčat, ktoré sa na časovku špecializujú. Napokon ich bolo viac, takže spokojnosť,” povedala Jenčušová po pretekoch.

Tie poznačil dážď a viaceré pretekárky sa nevyhli pádu. “Cítila som v dvoch – troch zákrutách, že mi “zobralo” koleso, naozaj som išla opatrne. Škoda dažďa, nie je to skejtbord, alebo tenis, že nám to vedia odložiť, musíme ísť za každého počasia. Je nefér, že niekomu prší viac a niekomu menej, ale to je cyklistika. Dúfala som, že nebude pršať, mala som pripravené iné plášte, teda na suchú trať. Tréner s mechanikom mi ich ešte hodinu pred štartom menili. Ale povedala som si, že nebudem riskovať a radšej stratiť dve sekundy, ako tridsať. Boli tam rezervy, čísla si ešte pozrieme s trénerkou a rodičmi,” dodala Jenčušová.

Svoje prvé hry pod olympijskými kruhmi vnímala 22-ročná športovkyňa bez stresu, na časovku sa tešila: “Stres nebol, až pred štartom, ale to bol taký zdravý. Ale bola som nabudená a v pretekoch som sa snažila uvoľniť a ísť si svoje. Som rada, že som napokon nebola na otváracom ceremoniáli, neprospelo by to mojím nohám. Pozerala som do 22.00 hodiny v televízii a potom som išla spať.”

Slovenskú reprezentantku čaká v nedeľu 4. augusta ešte štart v pretekoch s hromadným štartom, v nich chce urobiť lepší výsledok. “Dáme si nejaký tréningový blok dáme, potom príde aj rodina, niečo pobeháme a potom sa pripravím. Ale je to náročné, lebo v Paríži sa jazdiť nedá, tak musíme ísť hodinu a pol za Paríž na tréning, je to tak na pol dňa, ale s tým sme rátali a dá sa to prežiť. Čo sa týka pretekov, 160 km je naozaj dosť, bude nás 90 na štarte. Neviem kto bude ako taktizovať, chcem sa pridať do úniku. Ťažko povedať kedy, minulú olympiádu sa to podarilo vyhrať žene hneď po prvom úniku, ale je to príliš dlhé na to, aby sa išlo hneď preč,” uzavrela Jenčušová.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali