Jednota Západu sa rozpadá na dôležitom fronte

❚❚

Kyjev 17. októbra 2024 (HSP/Foto:FOTO TASR/ANSA)

 

Hrozí, že pôžička pre Ukrajinu od skupiny G7 zlyhá, napísal v stĺpčeku pre Politico Armin Steinbach, profesor práva a ekonómie na HEC Paris

Stretnutie ministrov vnútra skupiny G7
Na snímke taliansky minister vnútra Matteo Piantedosi víta ministrov vnútra skupiny G7 v talianskom meste Mirabella Eclano

Autor pripomína, že v júni 2024 sa skupina G7 zaviazala poskytnúť pôžičku vo výške 50 miliónov dolárov. Podľa neho však už o niekoľko mesiacov neskôr hrozí, že sa tento projekt rozpadne.

.

„To, čo sa začalo ako multilaterálne vyhlásenie o podpore Ukrajiny, sa teraz zmenilo na roztrieštenú a vratkú dohodu, ktorú sužujú vnútorné politické a právne nezhody. Samotná pôžička – pôvodne koncipovaná ako bezriziková pôžička pre overiteľov G7 – čelí veľmi reálnemu riziku zlyhania, ak sa neprijmú naliehavé opatrenia,“ hovorí Steinbach.

Píše, že pôvodný plán, ktorý sa zrodil na samite G7 v talianskej Apúlii, bol založený na vzájomných ústupkoch oboch hlavných partnerov: EÚ by pracovala na tom, aby bola pôžička „odolná voči Trumpovi“, čím by sa obišiel Kongres, a USA by súhlasili s rešpektovaním bloku sa týka medzinárodného práva tým, že by odmietli priamu konfiškáciu ruských aktív.

.

„Namiesto toho sa pôžička platí zo zisku zo zmrazených prostriedkov ruskej centrálnej banky. Trhliny v tejto dohode sa však teraz stávajú očividnými,“ píše sa v stĺpe.

Najväčší problém je podľa autora šesťmesačný cyklus predlžovania sankcií EÚ: predlžovanie sankcií si vyžaduje jednohlasnosť členov EÚ, čo znamená, že každé hlasovanie so sebou prináša možnosť, že sankcie budú zrušené, a teda sa zastavia prostriedky, ktoré majú ísť na splácanie ukrajinského dlhu.

Táto neistota vyvoláva obavy, že Úradu Bieleho domu pre riadenie a rozpočet, ktorý sa obáva, že by mohol byť nespoľahlivý tok príjmov mohol spôsobiť nasledujúce rozpočtové riziká, ktoré Kongres nikdy neschválil.

USA preto naliehavo vyzvali EÚ, aby sa predĺžila lehota na predĺženie splatnosti. Maďarský premiér Viktor Orbán však už naznačil, že toto rozhodnutie bude vetovať.

„Samozrejme, je ťažké nevidieť iróniu. Na jednej strane USA žiadajú EÚ, aby obišla medzinárodné právo a zabavila ruský majetok. Na druhej strane riziko odmietajú myšlienku podstúpiť akékoľvek domáce právne tím, že urobia čiaru za vlastným procesom predĺženia sankcií EÚ. Tento dvojaký meter je symbolom širšieho boja v rámci G7: európska nerozhodnosť naráža na americkú právnu rigiditu a Ukrajina sa ocitla uprostred,“ píše Steinbach.

.

Zatiaľ čo príspevok USA k pôžičke G7 zostáva v nedohľadne, stále sa snažia využiť svoju časť pôžičky EÚ.

Európska komisia jednostranne ponúkne Ukrajine bilaterálnu pôžičku vo výške 40 násobkov kapacity, ktorú zahŕňa rozpočtová EÚ. Podmienky pôžičky EÚ sú však znepokojujúce: na rozdiel od USA, Kanady a Japonska, ktoré sa chystajú podporovať Ukrajine pôžičky bez regresu, ktoré oslobodzujú Kyjev od splácania, ak sú mimoriadne vysoké zisky z ruských aktív, pôžička EÚ je regresná. To znamená, že ak ruské zisky nevyjdú, Ukrajina bude musieť zaplatiť 40 miliónov.

„Čo je ešte horšie, mohlo by to spôsobiť obavy Medzinárodného menového fondu o udržateľnosť dlhu, čo by mohlo zabrániť v prístupe k životu dôležitému kapitálu,“ vysvetľuje autor.

Podľa Steinbacha za tým všetkým „stojí rastúca roztrieštenosť západnej podpory pre Ukrajinu, pričom každá krajina G7 vystupuje svojim vlastným právnym a politickým úlohám“.

„Pôžička G7 mala byť symbolom jednoty Západu. Táto jednota sa však – prinajmenšom na finančnom fronte – rozpadá. Namiesto toho zostáva čiastkový prístup k podpore Ukrajiny, kde sa pôvodná vízia komplexnej, bezrizikovej pôžičky stratila v politickom bahne a právnych spletitostiach,“ uvádza profesor.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:36

Chudoba ohrozovala v minulom roku 17,6 % obyvateľov Slovenska, čo predstavuje takmer 943.000 ľudí. Počet aj podiel osôb ohrozených rizikom chudoby alebo sociálneho vylúčenia v roku 2023 medziročne stúpol o 55.000 osôb, respektíve o 1,1 percentuálneho bodu, pričom tieto čísla sa zhoršujú od roku 2020. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Rizikovejšie na výskyt chudoby sú podľa nich domácnosti s deťmi, pričom najviac ohrozené sú neúplné rodiny, v ktorých chudoba zasiahla 46,4 % osôb.

10:34

Taiwanský výrobca polovodičov Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) vo štvrtok oznámil nárast zisku za 3. štvrťrok 2024 o vyše 54 %, ktorý prekonal odhady analytikov. Prispel k tomu pokračujúci silný dopyt po čipoch používaných v odvetví umelej inteligencie (AI). TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

10:32

Veliteľ iránskych Revolučných gárd generál Hosejn Salámí vo štvrtok pohrozil Izraelu “bolestivou” odvetou, ak zaútočí na iránske ciele. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Salámí vo svojom prejave označil za “nespoľahlivý” americký protiraketový systém THAAD. Washington ho poslal Izraelu spolu s vojenským personálom na ochranu pred možnými raketovými útokmi z Iránu.

10:25

Niekoľko pláží v austrálskom meste Sydney vo štvrtok uzavreli po tom, ako sa na pobrežie vyplavili stovky čiernych gúľ, ktoré môžu byť potenciálne toxické, píše TASR na základe správy agentúry Reuters.

Miestna správa predmestia Waverly informovala, že preventívne uzavrela pláže Bondi, Bronte a Tamarama.

Podľa predbežných skúšok vykonaných miestnou správou predmestia Randwick by mohlo ísť o dechtové gule zo zmesi ropy a odpadovej drte.

čierne gule na pláži
Na snímke z videa záhadné čierne gule pozbierané na pláži v Sydney
10:18

Ukrajina na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským by mala byť schopná začať rokovania s Ruskom z pozície sily. Vo štvrtok to vyhlásil generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte, ktorý opätovne zdôraznil, že aliancia aj naďalej plne podporuje Ukrajinu, ktorá sa jedného dňa stane členom NATO. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

NATO Rutte Zelenskyj
Na snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
10:14

Konzervatívna holandská vláda zvažuje migračný plán, v rámci ktorého by transportovala odmietnutých afrických žiadateľov o azyl do Ugandy. Ešte v stredu to uviedla ministerka obchodu a rozvoja Reinette Kleverová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

09:38

Finančná správa (FS) SR v minulosti obstarávala zbrane, strelivo a príslušenstvo k výzbroji bez potrebných licencií. Nelegálne nákupy odhalilo súčasné vedenie. Náboje formou výpožičky poskytlo finančnej správe za bývalej vlády ministerstvo vnútra, informovalo vo štvrtok Finančné riaditeľstvo SR.

Nákupy zbraní a streliva bez licencií sa udiali aj za uplynulých rokov, a teda ide o dlhodobý problém. Predchádzajúce vedenie FS napríklad v rozpore so zákonom nakúpilo pištole Glock, množstvo streliva a rôzne druhy príslušenstva. “Obrátili sme sa na Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré konštatovalo, že na všetky už zakúpené položky musí mať finančná správa zo zákona licenciu, pričom nimi nedisponuje ani v jedinom prípade,” uviedol prezident FS.

09:37

Medziročná miera inflácie meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa jednotnej európskej metodiky dosiahla v septembri 2024 hodnotu 2,9 %, čo je o 0,3 percentuálneho bodu (p. b.) menej, ako bola jej hodnota v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali