“Jedno zdravie” od WHO. Tu treba spozornieť

❚❚

Bratislava 20. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Martial Trezzini/Keystone via AP)

 

Idea, že máme jedno zdravie, ktoré je úzko späté s prírodou nie je nová. Veľa nesebeckých ľudí sa na život takýmito celostnými očami pozerá. Je pochopiteľné, že človek nemôže byť zdravý, ak bude žiť v nezdravom prostredí. Život sa môže zmeniť na peklo, ak sa niekto rozhodne pre naše dobro riadiť naše životy. Čo nás čaká, ak si tento cnostný princíp vysvetlí ako navodenie rovnováhy a optimalizáciu zdravia ľudí, zvierat a ekosystémov a vezme pod krídla WHO?

WHO
Na snímke logo Svetovej zdravotníckej organizácie

 

.

Ako chápe WHO vytvorenie „Jedného zdravia“

Jedno zdravie je integrovaný, zjednocujúci prístup, ktorého cieľom je trvalo vyvážiť a optimalizovať zdravie ľudí, zvierat, rastlín a ekosystémov. Uznáva zdravie ľudí, domácich a voľne žijúcich zvierat, rastlín a širšieho životného prostredia (vrátane ekosystémov) sú úzko prepojené a vzájomne závislé.

WHO sa na agendu tejto jednoty pozerá očami regulátora. Na prvom mieste uvádza dohľad a kontrolu chorôb, poukazuje na to, že spôsob využívania pôdy má dopad na výskyt malárie. Uvádza, že kontrola vody môže pomôcť predchádzať takým chorobám akou je horúčka dengue.

.

Obchod so živými voľne žijúcimi zvieratami podľa WHO zvyšuje pravdepodobnosť prenosu infekčných chorôb na ľudí (tzv. šírenie chorôb). Pandémiu COVID-19 WHO vníma ako signál, že je potrebný globálny dohľad, komplexnejší a integrovaný systém. Za kľúčové faktory pandémie považuje nedostatky v poznatkoch v oblasti „Jedno zdravie“, prevencie a integrovaných prístupov. Nová Pandemická zmluva, či aktualizované zdravotnícke postupy svedčia o tom, že WHO má ambíciu riadiť naše životy. Dodnes nie je vyšetrené, či pandémiu Covid-19 spôsobil prenos vírusu zo živočícha na človeka (zoonotický pôvod) alebo únik umelo vyrobeného vírusu z laboratória (akt bioterorizmu). Avšak WHO má jasno.

Po riadení budúcich pandémií je boj s antimikrobiálnou rezistenciou (AMR) je z nášho pohľadu druhou najvýznamnejšou oblasťou, ktorú má WHO ambíciu riešiť na princípe „Jedného zdravia“. Zaujímať sa o AMR musíme aj preto, že boj s AMR na princípe „Jedno Zdravie“ si osvojila EÚ a dnes sú členské štáty vyzývané k urýchleniu vyhotovenia Národných akčných plánov na boj s AMR na princípe „Jedno Zdravie“. Písali sme o tom (tu)

Princíp jednoty, prepojenia, harmónie a lásky, ktorý princíp „Jedno Zdravie“ predstavuje pre zdravé bytosti sa v rukách WHO mení na boj s baktériami, infekčnými chorobami spôsobenými zárodkami, ktoré sa šíria medzi zvieratami a ľuďmi, ako napríklad ebola, vtáčia chrípka, besnota atď., s chorobami prenášanými komármi, kliešťami, všami a blchami ako sú horúčka dengue, západonílsky vírus, lymskú borelióza a malária; s chorobami prenášanými potravinami spôsobené kontamináciou potravín a vyskytujú sa v ktorejkoľvek fáze reťazca výroby, dodávky a spotreby potravín, ako sú norovírus, salmonela, listéria atď.

Z uvedeného vyplýva, že elity WHO by radi regulovali nielen boj s prenosnými, neprenosnými chorobami, ale aj výrobný proces potravín.

Nebudeme hľadať rovnováhu, symbiózu, pochopenie, skúmať signály, ktoré nám z prírody prichádzajú, vnímať spätnú väzbu. Nie, ak bude „Jedno Zdravie“ riadiť WHO, budeme s prírodou bojovať.

.

Za všetkým hľadaj peniaze. Podľa Svetovej banky sa očakávaný prínos iniciatívy „Jedno Zdravie“ pre svetové spoločenstvo v roku 2022 odhaduje na najmenej 37 miliárd USD ročne. Očami tých, čo majú v očiach doláre, od roku 2003 svet zaznamenal viac ako 15 miliónov ľudských úmrtí a hospodárske straty vo výške 4 bilióny USD v dôsledku chorôb a pandémií, ako aj obrovské straty v dôsledku ohrozenia bezpečnosti potravín a vody, ktoré sú zdravotnými hrozbami v rámci iniciatívy „Jedno Zdravie“.

Za výzvy pri implementácii agendy „Jedno Zdravie“ považuje WHO okrem iného detailnejšie pochopenie príčin šírenia zoonotických chorôb (prenášaných medzi zvieratami a ľuďmi). Dá sa očakávať, že regulácia sa dotkne obchodu so zvieratami, poľnohospodárstva, chovu hospodárskych zvierat, urbanizácie a fragmentácie biotopov. Ako aj štandardizovaný prístup k hodnoteniu rizík šírenia patogénov medzi rôznymi populáciami zvierat a ľuďmi a vzniku zoonóz vrátane tých, ktoré vznikajú v potravinových systémoch, a metódy identifikácie a znižovania rizík šírenia a šírenia zoonóz spôsobom, ktorý minimalizuje kompromisy a maximalizuje spoločné prínosy s inými cieľmi v oblasti zdravia a udržateľného rozvoja.

Nie, nebudete si doma chovať prasiatko, kravičku, kozičku, sliepočky. Takýto chov sa označí ako rizikový na prenos zoonotických infekcií a bude vymaľované. Darmo sa SNS bude za chov na vidieku bude pred Vami biť do pŕs, ak riadenie cestou Ministerstva zdravotníctva odovzdáme do rúk WHO.

WHO v tom nie je samé. Už sme uviedli, že s ňou spolupracuje aj EÚ. Na akčnom pláne pre „Jedno Zdravie“, ktorý uzrel svetlo sveta v roku 2022 WHO spolupracovalo s Organizáciou pre výživu a poľnohospodárstvo, Svetovou organizáciou pre zdravie zvierat a Programom OSN pre životné prostredie. Ide všetko o organizácie globálneho riadenia.

 

.

Akčný plán implementácie agendy „Jedno Zdravie“ (JZ)

Hoci tento Akčný plán „ONE HEALTH JOINT PLAN OF ACTION (2022-2026)“ spomínané organizácie už 3. rok implementujú, Slovenská republika má zastúpenie v každej z týchto organizácií a implementácia princípu „Jedno Zdravie“ predpokladá hlboké štrukturálne zmeny s dopadom na život každého z nás, na Slovensku sa nič, o čom by ste vedeli, nedeje. Prípadne deje, len sa o tom neinformuje.

Autori akčného plánu uvádzajú, že tento reaguje na medzinárodnú požiadavku na prevenciu budúcich pandémií a podporu zdravia prostredníctvom prístupu “jedno zdravie”, štvorstranná iniciatíva vypracovala projekt “jedno zdravie”. Kto túto požiadavku zadal? Veď zlyhania manažmentu tej ostatnej pandémie ešte vyšetrené neboli. A to, že sa opatrenia riadili politicky a nie odborne na vedeckom základe potvrdili zverejnené protokoly Inštitútu Róberta Kocha.

Želaným účinkom spoločného akčného plánu JZ je svet, ktorý dokáže lepšie predchádzať, predvídať, odhaľovať a reagovať na zdravotné hrozby a zlepšiť zdravie ľudí, zvierat, rastlín a životného prostredia a zároveň prispievať k udržateľnému rozvoju. Aktivity delí do 6 oblastí:

  1. Zvyšovanie kapacít One Health na posilnenie zdravotníckych systémov
  2. Zníženie rizík vyplývajúcich z nových a znovu sa objavujúcich zoonóz epidémií a pandémií
  3. Kontrola a eliminácia endemických zoonóz, zanedbávaných tropických a vektorových chorôb
  4. Posilnenie hodnotenia, riadenia a komunikácie v oblasti rizík pre bezpečnosť potravín
  5. Obmedzenie tichej pandémie AMR
  6. Integrácia životného prostredia do iniciatívy “Jedno zdravie

Pre každú oblasť konkrétne činnosti, harmonogram, očakávané výsledky k naplneniu týchto cieľov:

I. Poskytnúť primerané usmernenia a nástroje na účinnú implementáciu multisektorových prístupov na podporu zdravia ľudí, zvierat, rastlín a ekosystémov a na prevenciu a riadenie rizík na rozhraní človek – zvieratá – rastliny – životné prostredie.

II. Znížiť riziko a minimalizovať miestne a globálne dôsledky zoonotických epidémií a pandémií pochopením súvislostí a faktorov vzniku a šírenia, prijatím prevencie na začiatku a posilnením systémov dohľadu, včasného varovania a reakcie v rámci iniciatívy “Jedno zdravie”.

III. Znížiť záťaž endemických zoonóz, zanedbávaných tropických chorôb a chorôb prenášaných vektormi podporou krajín pri zavádzaní riešení zameraných na komunitu a založených na riziku, posilnením politických a právnych rámcov od miestnej po globálnu úroveň a medzi sektormi a zvýšením politického záväzku a investícií.

IV. Podporovať informovanosť, zmeny politiky a koordináciu činností medzi zainteresovanými stranami s cieľom zabezpečiť, aby ľudia, zvieratá a ekosystémy dosiahli zdravie a zostali zdraví v interakcii s potravinovým reťazcom a v rámci neho.

V. Prijať spoločné opatrenia na zachovanie antimikrobiálnej účinnosti a zabezpečenie udržateľného a spravodlivého prístupu k antimikrobiálnym látkam na zodpovedné a obozretné používanie v oblasti zdravia ľudí, zvierat a rastlín.

VI. Chrániť a obnovovať biodiverzitu, predchádzať degradácii ekosystémov a širšieho životného prostredia s cieľom spoločne podporovať zdravie ľudí, zvierat, rastlín a ekosystémov, čo je základom udržateľného rozvoja.

.

To, čo považujem za najdôležitejšie pri analýze takýchto plánov globalistov je, čím jeho tvorbu zdôvodňujú. A ak je na prvom mieste Covid-19, s ktorým máme živú skúsenosť, tak mi blikajú všetky kontrolky.

Podľa autorov, aby sme nasledujúce očakávané pandémie zvládli lepšie musíme zmeniť náš globálny prístup na to ako riešime vznik a šírenie chorôb – od prevencie k reakcii a pripravenosti.

Autori uvádzajú, že pre riadenie zdravotných hrozieb spojených so vzájomným pôsobením ľudí, zvierat, rastlín a životného prostredia na princípe JZ rastie politická podpora. U nás to nemá žiaden politický subjekt vo svojom volebnom programe, médiá o tejto agende neinformujú. Len zopakujem, že tento spoločný akčný plán bol vydaný v roku 2022.

Podľa autorov je tvorba spoločného akčného plánu motivovaná naliehavou potrebou globálneho riadenia v rámci iniciatívy “Jedno zdravie”.

Ani sa netaja, že im ide o globálne riadenie. Dokument má 86 strán z toho na 23 stranách definuje konkrétne kroky, ktoré plánujú globalisti v tejto agende urobiť. Resp. už robia.

.

Mali by sme sa našich politikov pýtať, či o tejto agende, ktorá dopadne zhora na každého z nás vedia a prečo o nej nevieme my.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali