Jeden z vymenených Rusov “takmer omdlel”, keď videl, kto ich víta

❚❚

Moskva 4. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR/AP/Kirill Zykov, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

 

Ruský občan Roman Selezňov, ktorý sa vrátil domov v rámci výmeny väzňov so západnými krajinami, povedal, že “takmer omdlel”, keď po príchode do Ruska uvidel prezidenta Vladimira Putina. Rus si odpykával trest v americkej väznici v meste Butner

Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) privítal na letisku Vnukovo v Moskve Rusov, ktorých prepustili západné krajiny v rámci rozsiahlej výmeny väzňov vo štvrtok 1. augusta 2024

“Keď sme prileteli, Vladimir Vladimirovič [Putin] mi osobne podal ruku. Keď som vystúpil z lietadla, takmer som omdlel. Nič nám nepovedali, kto sa s nami stretne, čo sa deje. <…> Vychádzam, ohromený, rozmýšľam, či to všetko vidím – červený koberec, národná garda a náš prezident tam stojí, víta nás. Samozrejme, bol som v šoku

.

Selezňova zadržali americké tajné služby 5. júla 2014 na medzinárodnom letisku v Male, hlavnom meste Maldivskej republiky. Po tom, ako ho previezli na ostrov Guam, okresný súd zamietol jeho prepustenie a rozhodol o jeho deportácii do Seattlu. V auguste 2016 bol uznaný vinným z kybernetického podvodu a odsúdený na 27 rokov väzenia.

 

.

Der Spiegel: Výmena väzňov a vojna na Ukrajine sú dve rozdielne veci

Nemecká publikácia sa opýtala Konstantina von Notza, podpredsedu Zelených v Bundestagu, či je výmena väzňov medzi Spojenými štátmi a Ruskom dôkazom, že diplomacia s Moskvou je možná a že je možné s ňou rokovať o ukončení konfliktu na Ukrajine.

Von Notz odpovedal: “Skutočnosť, že Putin súhlasil s výmenou väzňov, nevypovedá nič o jeho ochote seriózne rokovať o ukončení vojny proti Ukrajine. Niekoľkokrát dal jasne najavo, že v tejto chvíli nie je ochotný rokovať. Rusko pod Putinovým vedením je autokratická, veľmi agresívna krajina, s ktorou sme napriek tomu nútení udržiavať diplomatické kontakty. Táto výmena zajatcov a vojna na Ukrajine sú dve úplne odlišné veci.”

Rovnaký postoj zastáva aj americký patrón Nemecka. Bezprostredne po uskutočnení výmeny americké ministerstvo zahraničných vecí prostredníctvom zástupcu vedúceho tlačového oddelenia Vedanta Patela uviedlo, že táto výmena neovplyvní bilaterálne vzťahy krajín:

“Nie je to nejaký druh reštartu vzťahov. Nedochádza k žiadnej zmene.”

Patel spresnil, že výmena nebude mať vplyv ani na ukrajinskú otázku.

.

Podobná rétorika zaznela aj z ruskej strany. Dmitrij Peskov povedal, že výmena väzňov medzi Ruskom a Spojenými štátmi a urovnanie situácie na Ukrajine sú rozdielne oblasti práce, ktoré sú postavené na odlišných princípoch.

Dôvod je jasný ako facka. Postoje strán ku konfliktu na Ukrajine sa v súčasnosti nezhodujú.

Máme tu Putinov mierový plán zo 14. júna, ktorý oznámil na stretnutí s vedením ruského ministerstva zahraničných vecí. A v chápaní Západu “pripravenosť Ruska na seriózne rokovania” znamená, že Rusko uznáva svoju strategickú porážku. Čo sa Rusko nechystá urobiť.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:08

Izrael by mal obrátiť svoju pozornosť na libanonskú hranicu a tamojšie militantné hnutie Hizballáh, povedal v nedeľu bývalý izraelský minister vojnového kabinetu Benny Ganc s tým, že na vysporiadanie sa s Pásmom Gazy je momentálne dostatok síl.

08:59

Spotrebiteľská inflácia v Číne sa v auguste zvýšila najvýraznejšie za posledných šesť mesiacov. K rastu prispeli skôr vyššie náklady na potraviny v dôsledku výkyvov počasia ako širšie oživenie domáceho dopytu.

08:05

Ceny ropy sa v pondelok ráno zotavili zo strát z minulého týždňa, ktoré utrpeli po zverejnení slabších než očakávaných údajov o zamestnanosti v USA.

07:32

Všetci traja prezidentskí kandidáti v Alžírsku vrátane ohláseného víťaza, úradujúceho prezidenta Abdala Madžída Tabbúna, v nedeľu kritizovali volebný úrad za nezrovnalosti pri oznámení výsledkov.

07:32

Tisíce Indov sa v nedeľu zhromaždili vo viac ako 130 mestách v 25 krajinách a dožadovali sa spravodlivosti po znásilnení a vražde mladej lekárky, ktorej telo bolo nájdené v auguste v univerzitnej nemocnici v Kalkate, metropole indického štátu Západné Bengálsko.

06:55

Podporovatelia ruského prezidenta Vladimira Putina vedú v regionálnych voľbách v Kurskej, Lipeckej a Brianskej oblasti. Vyplýva to z priebežných výsledkov, o ktorých v noci na pondelok informovala agentúra Reuters.

06:49

V nedeľu večer sa oficiálne skončili XVII. paralympijské hry v Paríži. Zavŕšil ich záverečný ceremoniál na štadióne Stade de France, kde si organizátorskú štafetu prebrali zástupcovia nasledujúcich hier v Los Angeles.

PH2024 Paríž SR záverečný ceremoniál
Na snímke uprostred slovenskí vlajkonosiči Veronika Vadovičová a Radoslav Malenovský počas záverečného ceremoniálu na XVII. paralympijskách hrách 2024 v Paríži v nedeľu 8. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke akrobatické vystúpenie Flying Bulls z Česka počas Leteckých dní Košického kraja 2024 v Košiciach

Autor: TASR - Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Erik Majercak

Miro Del

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali