Je to definitívne: NRSR prijala zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila

❚❚

Bratislava 20. júna 2024 (HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

Aktualizované 21. júna 2024 7:40

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa zmení na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR)

šimkovičová, danko, blaha
Na snímke ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a podpredsedovia Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (vpravo, SMER-SD) a Andrej Danko (vľavo, SNS) si podávajú ruky po schválení zákona o STVR

Riaditeľa má voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to zo zákona o STVR, ktorý vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Prijali k nemu aj viaceré pozmeňujúce návrhy od koaličných poslancov. Za zákon hlasovalo 78 zo 78 prítomných poslancov, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Odhlasovaním legislatívy ukončili poslanci štvrtkové rokovanie, zídu sa opäť v piatok (21. 6.) od 9.00 h.

.

Zákon predložilo ministerstvo kultúry. Legislatíva podľa neho nerozdeľuje verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, no vytvára podmienky na samostatný rozvoj televízie a rozhlasu. “Prináša vyššiu mieru odpolitizovania procesov pri voľbe generálneho riaditeľa inštitúcie, kreovaní Rady Slovenskej televízie a rozhlasu a zavádza nový inštitút etickej komisie, ktorá bude poradným orgánom rady,” vysvetlilo.

Zmeny rezort odôvodnil negatívnymi skúsenosťami vyplývajúcimi z aplikácie zákona o RTVS i porovnania skúseností z fungovania verejnoprávnych inštitúcií v zahraničí. Legislatíva podľa neho reaguje aj na podnety laickej i odbornej verejnosti apelujúcich na zlepšenie súčasného stavu inštitúcie.

.

Orgánmi STVR majú byť rada a generálny riaditeľ. Mesačná odmena členov rady aj generálneho riaditeľa sa má navýšiť. Rada má mať tak ako doteraz deväť členov. Bude sa však meniť spôsob jej kreovania. Minister kultúry má po novom nominovať štyroch členov rady na základe výberového konania, zvyšných piatich má voliť Národná rada SR na základe návrhu parlamentného výboru pre kultúru a médiá. Funkčné obdobie člena rady má ostať šesťročné.

Rada bude mať opäť kompetenciu voliť generálneho riaditeľa telerozhlasu na základe verejného vypočutia prihlásených kandidátov. V prípade naplnenia príslušných ustanovení zákona ho bude môcť aj odvolať. Funkčné obdobie riaditeľa sa má predĺžiť zo súčasných piatich na šesť rokov. Dňom účinnosti zákona má zaniknúť funkcia súčasného šéfa RTVS Ľuboša Machaja aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Poradným orgánom rady má byť deväťčlenná etická komisia. Tá má dohliadať na dodržiavanie etických noriem novinárskej práce v STVR a zároveň navrhovať opatrenia s cieľom zabezpečiť ich dodržiavanie. Členov rady má voliť predseda rady na základe nominačného návrhu subjektov zastupujúcich jednotlivé oblasti, ktoré majú mať v etickej komisii zastúpenie. Legislatíva hovorí aj o prvom kreovaní orgánov STVR, keďže má nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia.

STVR bude mať tiež povinnosť v televíznom i rozhlasovom vysielaní zaradiť v čase od 23.30 h do 00.30 h štátnu hymnu SR. Medzi hlavnú činnosť telerozhlasu sa zahrnie aj vysielanie najmenej troch televíznych programových služieb, doteraz bola v zákone uvedená činnosť najmenej dvoch. Medzi hlavné činnosti sa zaradí aj vysielanie programov zameraných na Slovákov žijúcich v zahraničí. Zákon stanovuje tiež minimálny rozsah vysielania prostredníctvom regionálnych rozhlasových a televíznych štúdií. Každé má zabezpečiť vysielanie najmenej 20 minút denne.

Zmenu názvu média rezort kultúry odôvodňuje tým, že súčasný degraduje slovenský národ na región Slovensko. “Namiesto prívlastku ‘slovenský’, ‘slovenská’ (aký) označujúci štátotvorný národ je v názve použité územné označenie verejnoprávnych médií Slovenska (koho, čoho),” podotkol. V prípade financovania STVR legislatíva rešpektuje aktuálne platný stav – primárnym zdrojom má byť nárokovateľný príspevok vo výške najmenej 0,12 percenta z HDP.

.

Nová legislatíva má v prípade podpisu prezidentom SR nadobudnúť účinnosť 1. júla.

 

KDH chce prezidenta vyzvať na vetovanie zákona

Vládna moc sa vo štvrtok rozhodla zrušiť RTVS, nasilu a bez odborného vysvetlenia. V reakcii na schválený zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR) to za KDH uviedol jeho poslanec a člen Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Jozef Hajko. S hnutím vyzýva prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby zákon vetoval.

“Vláda mala šancu upokojiť spoločnosť a priniesť zmier, namiesto toho nasilu pretláča zákony, ktoré polarizujú spoločnosť, ohrozujú demokraciu a nezávislosť médií na Slovensku,” upozornil Hajko. Mieni, že schválený zákon je potvrdením toho, že vládna moc chce ovládnuť všetky inštitúcie, ktoré by ju mohli kritizovať.

“KDH vyzýva prezidenta republiky, aby zákon nepodpísal a vrátil ho späť do parlamentu,” oznámil v mene hnutia.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

09:30

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

09:29

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

08:05

Desiatky ľudí zachraňovali v piatok vrtuľníkom zo strechy nemocnice v americkom štáte Tennessee, zaplavenej po vyčíňaní hurikánu Helene. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Nemocnicu v meste Erwin zaplavila v piatok dopoludnia prívalová voda. Z dôvodu povodní a silného vetra sa však sanitky a záchranné člny nemohli bezpečne dostať k budove.

Na snímke z videa, ktoré poskytol portál NewsNation, vidno ľudí na streche nemocnice Unicoi County Hospital v meste Erwin v štáte Tennessee
08:03

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri leteckom útoku v južnom Libanone zabila veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu Muhammada Alího Ismaila, jeho zástupcu a niekoľko ďalších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

08:01

Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana, pri ktorej páde zahynulo vlani počas silného zemetrasenia 96 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Obžalovaného staviteľa Hasana Alpargüna v piatok uznali za vinného z potenciálne úmyselného “spôsobenia smrti a zranenia viac ako jednej osoby”, informovala turecká štátna agentúra Anadolu.

Štrnásťposchodový obytný blok v juhotureckom meste Adana bol zničený vo februári 2023 pri silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8.

07:59

Šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell v piatok vyjadril poľutovanie nad tým, že žiadna mocnosť vrátane Spojených štátov nedokáže zastaviť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je podľa Borella zrejme odhodlaný eliminovať palestínske militantné hnutie Hamas v Pásme Gazy a proiránske hnutie Hizballáh v Libanone. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Borrella dal Netanjahu jasne najavo, že Izrael sa nezastaví, kým Hizballáh nezničí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali